CPB rapport: Surinaamse huishoudens significant meer inkomen dan Marokkaanse

Het CPB heeft een nieuw onderzoeksrapport opgeleverd over onderzoek naar relaties tussen een migratieafkomst en inkomensverschillen. De resultaten laten zien dat er een relatie lijkt te bestaan tussen het inkomen en de migratieachtergrond: Surinaamse huishoudens genereren significant meer dan Marokkaanse. 

Allereerst iets over de resultaten van het onderzoek. De resultaten bevestigen wat velen al vermoedden qua inkomensverschillen in de samenleving, maar ook de redenen waarom die verschillen te zien zijn. We laten de data-verzameling en de impact hiervan achterwege in onze verhandeling, maar zoals altijd is het passend om te vermelden dat de resultaten zijn gebaseerd op het verzamelen van gegevens.

Gegevens die abstract zijn, zoals talige en rekenkundige gegevens hebben hun beperkingen in vergelijking met direct waarneming van de fenomenen die worden besproken. Maar toch biedt het rapport enige interessante nieuwe inzichten. Daarvoor kunnen we blij zijn. Gemiddeld verdienen huishoudens van een migratieafkomst dus minder dan Nederlanders zonder migratieafkomst.  Al spreekt het rapport van ‘achtergrond’. Migratieachtergrond betekent in de context van dit rapport: de groepen die het CPB heeft gekozen op basis van hun nationaliteitsafkomst: Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen.

Gemiddeld besteedbaar inkomen van huishoudens met een migratieafkomst

 

Bron: CBS / CPB
Bron: CBS / CPB

De gegevens zijn interessant. We zien direct de verschillen tussen huishoudens van een Surinaamse afkomst en een Marokkaanse. De laatste hebben een significant lager inkomen dan de Surinaamse. Dit suggereert dat er tussen de groepen verschillen zijn. Een mogelijke verklaring is dat Surinamers al een jarenlange band met de Nederlanders hebben door het koloniale verleden. En dat schept wel een band natuurlijk. Welke factoren ziet het CPB verder als relevant voor de gevonden verschillen?

“Naast opleidingsniveau zijn er andere factoren van belang voor de inkomensverschillen, zoals studiekeuze, sociale netwerken, het type baan, culturele verschillen, verschillen in
beheersing van de Nederlandse taal en discriminatie op de arbeidsmarkt”

Kortom, veel variabelen.

We hebben er eigenlijk geen woord aan toe te voegen. Dit zijn inderdaad de belangrijke factoren. Maar jammer genoeg vergeet het CPB een factor te noemen in deze zin. Dit omdat dit al zat verweven in de onderzoeksvraag en wellicht hierdoor impliciet is gelaten. De grootste factor is natuurlijk de migratieafkomst als fenomeen zelf. De volgende vraag is natuurlijk: zien deze huishoudens dit ook als een probleem? En zo ja, wat gaan zij daar aan doen om dit te verbeteren?

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Trien Knoppen

  Plofkraken zijn in deze berekening dus niet meegenomen?

  1. Behold My Negativity

   Natuurlijk niet, want er is geen criminaliteit in Nederland volgens het CPB.

 2. F.C. Labrouste

  De meest voor de hand liggende verklaring is dat Surinamers hier gemiddeld al langer wonen en verder zijn in het integratieproces.

  1. ZiggyStardust

   Waarschijnlijk heeft het ook met het in het land van herkomst leren van de Nederlandse taal te maken. Als je hier komt en je spreekt meteen de taal dan kun je jezelf een stuk makkelijker redden dan dat je de taal niet spreekt. Ook heb ik het vermoeden dat kwaliteit van het onderwijssysteem in het land van herkomst wel een oorzaak kan zijn en mogelijk ook cultuurverschillen. In Suriname en de Antillen is het onderwijssysteem op het Nederlandse gebaseerd.

   1. toetssteen

    @ZiggyStardust
    Heeft ook wel een beetje te maken met je eigen wil. Goede kennis die uit Singapore komt en huwde met de vriend van een van mijn zoons (mijn zoon huwde met haar vriendin en woont nu in Singapore), sprak binnen een jaar zo geweldig goed Nederlands dat ik me op de bruiloft vol verbazing omdraaide omdat ik wel de stem herkende, maar niet wist dat het allemaal zó snel kon als er een wil is. En ja hoor, daar stond ze me al glunderend aan te kijken.
    Moet bekennen dat het een ICT deskundige is, dus geen laagopgeleide, maar toch.

    1. ZiggyStardust

     Precies dit! Ik ken Vietnamese vluchtelingen die sinds 1989 in Nederland wonen. Hun kinderen spraken binnen een jaar Nederlands! Hun dochter werd mijn beste vriendin. Hoewel zij pas 2 jaar in Nederland woonde en in de zesde klas van de basisschool hier in Nederland kwam wonen, kreeg zij mavo advies, heeft uiteindelijk vwo examen gedaan. Heeft nu hele mooie functie bij van Lanschot Bankiers. Het heeft alles te maken met cultuur, religie, motivatie en IQ. Maar dat mag je niet zeggen want dan ben je een racist. Ik weet niet hoor, maar aan wie zouden de nieuwkomers in Nederland meer hebben? Aan de ‘racisten’ die onderkennen dat er verschillen zijn in religie, cultuur en IQ en aan de hand daarvan een onderwijsplannen opstellen zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen? Of aan de racismeroepers die iedereen toch zoooo gelijk vinden en ze laten verkommeren in afgezwakt afgevlakt onderwijs zodat iedereen wel een voldoende en een diploma heeft, maar uiteindelijk nergens goed in is en niet de kansen heeft gehad om het beste uit zichzelf te halen?!

     1. toetssteen

      @Ziggy
      Ik onderschrijf voor 100% wat u zegt.

      Het heeft niks met ras te maken! IQ wel weer, maar dat mag niet genoemd. En benevens dat, de wil, en dat geldt ook voor lager begaafden die een sterke wil hebben er wat van te maken. Prima handwerkslui, niks mis mee!

    2. ZiggyStardust

     Ik weet uit mijn kennissenkring die werken met asielzoekers, dat een groot deel van de asielzoekers uit Afrika en het midden oosten niet eens kunnen lezen en schrijven, niet eens in hun eigen taal laat staan een andere. Om deze mensen zelfs maar aan een simpel inpakbaantje te helpen moet ze middels boeken met plaatjes, tekeningen dus, uitgelegd worden wat ze moeten doen. Die mensen zullen nooooit zelfstandig kunnen worden in Nederland, een simpele reclamefolder in de brievenbus raken sommigen al van in paniek, omdat ze niet begrijpen wat er staat. En dit heb ik zelf meegemaakt in 2012/2013 toen ik zelf vrijwilligerswerk deed bij vluchtelingenwerk in Den Bosch. Binnen een half jaar moest je ze klaarstomen om zelfstandig te kunnen leven in de Nederlandse maatschappij, als dat net niet de helft van het jaar was waarin ook belastingaangifte gedaan moest worden ontstonden de financiële problemen voor velen al snel, al was het eerste probleem vaak de telefoonrekening, door bellen naar het buitenland.

  2. Trien Knoppen

   Als je na 3 generaties nog steeds analfabeten uit de zandbak importeert dan gaat het met integreren niet echt lekker nee…

   1. Mars020

    Plus incest natuurlijk.. Als IQ 40 gaat trouwen met IQ 35, hebben ze samen een gemiddeld IQ van 75. Dat houdt niet in, dat de koters ineens een hoger IQ krijgen.
    Die gaan later net als de rest, de hele dag op straat hangen en mensen irriteren. Verder natuurlijk klagen, dat ze nergens worden aangenomen… Misschien het gedrag, spraak en kleding een beetje aanpassen aan de westerse normen?..

  3. bejaarde

   Hahahahahaha, wat een mop

   1. bejaarde

    Dit was voor f.c.l. 2 uur terug

 3. ZiggyStardust

  Ik hoop dat Baudet zo verstandig is om hier niets over te zeggen, want die wordt in dat geval meteen weer uitgemaakt voor racist waarschijnlijk.

  1. F.C. Labrouste

   Baudet kan inderdaad beter zijn mond dichthouden over ras en intelligentie of dat soort boreaal gelul.

   1. edoc431

    Het wordt zo zoetjes aan tijd dat die vette bek van jou eens houdt

   2. ZiggyStardust

    Wegkijken en feiten verzwijgen is idd de beste manier van politiek bedrijven gebleken, althans voor de carrière van de politicus in het partijkartel.

 4. edoc431

  Ja nou en ???? wat is het probleem ???

  1. Trien Knoppen

   Het CPB heeft weer eens iets onderzocht wat iedereen al weet… ze hadden ook kunnen stellen dat Surinamers gemiddeld een hoger IQ hebben dan Marokkanen… maar dat is meer iets voor extreem rechts! 🙂

   1. Mart

    Trien….hier in heb je waarschijnlijk wel gelijk.Hier in Brasil zijn de meeste zwarte mensen bést wel slim, trouwens ook de arabieren zo als Siriers met een cristelijke afkomst………dit laatste maakt het verschil namelijk.

    1. M. Brandenburg

     Hier in Brasil, hebben we andere problemen, en ja de meeste arabieren die we hier hebben zijn inderdaad Christelijk gevlucht voor het islamitische geweld in Libanon, en al die andere landen die bestuurd worden door het geloof van de vrede. Ook hier zien we in de regel een groot verschil tussen IQ van blanken en onze zwarte medemens. Helaas ligt het onderwijs hier ook aan ten grondslag, 17 jaar PvdA (PT) heeft het niveau van het onderwijs compleet verwoest, wat uiteraard weer opgelost met nog meermaatregelen die het onderwijs nog verder uitkleden, studenten van minderheden toelaten op universiteiten terwijl ze het niveau niet hebben, waarna uiteindelijk die universiteiten het niveau verlagen omdat er te veel studenten uitvallen, immers, links beleid is niet iedereen naar een zo hoog mogelijk niveau en daarvoor werken, maar iedereen zonder kwaliteiten en prestaties dezelfde uitkomst. Joachim Barbosa, is mijn held hier in Brazilie, de man komt uit en straatarm gezin, en heeft zijn hele leven keihard gewerkt, ging zelfs door vuilnisbakken als jonge knul om zoveel mogelijk tijdschriften oude studieboeken en dergelijk die anderen weggooien te kunnen lezen. Ging naar openbare scholen en was altijd op zoek naar goedkope studieboeken. De man schopte het uiteindelijk als rechter tot de allerhoogste positie en loopt over van het gezond verstand. Hiermee aantonend, dat afkomst geen donder zegt, maar wat je er voor doet juist alles. Hij is het ultieme voorbeeld dat men zichzelf een slachtofferrol aanpraat en juist het gebrek aan inzet de reden is voor mindere prestaties. UIteraard ook hier was het ontmantelen van het onderwijs een bewuste actie van links, immers wie kan nadenken en niet afhankelijk van de overheid is of wil zijn, zal nooit links stemmen.

     Links wil altijd de lat omlaag halen, inplaats van zich te richten op de zelfverantwoordelijkheid en inzet van de persoon. Altijd het collectief in plaats van de ontwikkeling van het individu. Nooit de blik omhoog maar de lat omlaag, niet gaan voor gelijke kansen, maar eigenlijk gaan voor gelijke uitkomsten onafhankelijk van inzet en kwaliteiten. Gelukkig hebben we hier in Braziliee nu gekozen om de linkse invloed van leerkrachten te breken, de student is belangrijk en niet de ideologie van de leerkracht, studenten dienen te worden geconfronteerd met alle meningen en politieke posities, zonder er een te worden opgedrongen (iets wat we steeds vaker zien in Nederland). Wat of hoe jij je voelt is niets waar een ander zich druk om hoeft te maken, elkaar behandelen met respect altijd, meegaan in de desillusies van een ander absoluut nooit.

     Maar kans van slagen rust enkel op de schouder van hen die moeten slagen, slaag jij niet, dan heeft dat in de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende en achtse plaats eerst met de persoon te maken, pas daarna kan je gaan kijken naar andere invloeden. Maar in een land als Nederland waar onderwijs wordt betaald door de belastingbetaler, en ieder de kans hefet dit te volgen op het zelfde niveau met dezelfde leerkrachten, is falen in alle gevallen de schuld van de leerling en zij n familie.

     1. toetssteen

      @Brandenburg en ook Mart
      Fijn weer eens wat van jullie te horen. Onderbouwde comments! Meer graag!

   2. logisch denken

    nee hoor , wel wetenschappelijk aangetoond in meerdere onderzoeken

 5. NoDoubt

  De kwaliteit van het onderwijs holt achteruit omdat de maatstaf de allochtoon is geworden.

  1. Marija

   Mee eens

 6. Michael

  “De grootste factor is natuurlijk de migratieafkomst als fenomeen zelf.”

  Waar blijkt dat uit Teunis? Of komt dat gewoon uit jouw hoge hoed? Volgens mij verklaren als die onderliggende variabelen juist waarom er een associatie is tussen afkomst en inkomen. Dat is dus geen causaal verband, maar wordt verklaard door die onderliggende factoren.

  Jij suggereer met deze zin alsof er een soort causaal verband is tussen je inkomen en het hebben van een Marokkaanse achtergrond oid, wat natuurlijk onzin is.

  1. Trien Knoppen

   Afkomst is wel degelijk een factor… analfabetisme komt namelijk vele malen vaker voor bij mensen met een niet westerse migratieachtergrond.

   1. Top

    Het sprookje van de moslims en de tolerante Nederlander…

    Ik ben moslim, ik woon in Marokko en ik ben zielig,
    Geen probleem, dan kom je toch naar Nederland,
    Ja maar ik heb geen geld,
    Geen probleem, dan geven we je toch een uitkering,
    Ja maar ik ben hier zo eenzaam,
    Geen probleem, dan laten we toch je vrouw overkomen,
    Ja maar ik mis mijn kinderen zo,
    Geen probleem, dan laten we toch je kinderen overkomen,
    Ja maar ik mis de rest van mijn familie ook,
    Geen probleem, dan laten we toch je nicht, je neef, je oom, je tante overkomen,
    Ja maar ik had altijd zo’n goed contact met mijn buren in Marokko,
    Geen probleem, dan laten we die toch ook hierheen komen,
    Ja maar die spreken geen Nederlands,
    Geen probleem, dan regelen we toch een cursus voor ze
    Ja maar dat kost geld,
    Geen probleem, dan maken we de cursus toch gratis,
    Ja maar ik heb daar eigenlijk helemaal geen zin in,
    Geen probleem, dan blijf je toch lekker thuis,
    Ja maar dan kan ik de folder van de Sociale Dienst niet lezen,
    Geen probleem, dan vertalen we hem toch in het Arabisch voor je,
    Ja maar de arts spreekt geen Marokkaans,
    Geen probleem, dan regelen we toch een tolk voor je,
    Ja maar de arts is een man en dat wil ik niet voor mijn vrouw,
    Geen probleem, dan regelen we toch voor een vrouwelijke arts voor je,
    Ja maar bij de gemeente wordt mijn vrouw door een man geholpen,
    Geen probleem, dan regelen we toch een apart loket voor haar,
    Ja maar ik wil geen afstand doen van mijn cultuur,
    Geen probleem, dan laten we de Minister toch helpen jouw cultuur te wortelen in Nederland,
    Ja maar ik ben niet tevreden met mijn huis,
    Geen probleem, dan knappen we je wijk toch op voor een paar miljard,
    Ja maar ik wil dat mijn kinderen worden opgevoed met de Koran,
    Geen probleem, dan bouwen we toch een Islamitische school voor ze,
    Ja maar kinderen zijn nog nooit in Mekka geweest,
    Geen probleem, dan gaan ze toch lekker met de hele school een week naar Mekka,
    Ja maar daar hebben we geen geld voor,
    Geen probleem, dan subsidiëren we dat toch voor ze,
    Ja maar het is zo ver lopen naar de moskee,
    Geen probleem, dan bouwen we er toch nog eentje om de hoek,
    Ja maar ik wil graag preken in het Arabisch horen,
    Geen probleem, dan vliegen we toch een paar haat-imams in,
    Ja maar mijn kinderen kunnen geen stageplaats krijgen,
    Geen probleem, dan regelen we toch stageplaatsen voor ze,
    Ja maar mijn kinderen kunnen geen werk vinden door hun hoofddoek,
    Geen probleem, dan helpen we ze toch aan een baan,
    Ja maar mijn kinderen willen een hoofddoek dragen in de sportschool,
    Geen probleem, dan regelen we dat toch voor je dat ze dat mogen,
    Ja maar ik wil dat mijn vrouw mannen geen hand geeft,
    Geen probleem, de Commissie Gelijke Behandeling komt wel met een onnavolgbaar vonnis,
    Ja maar ik voel mij gediscrimineerd,
    Geen probleem, dan zetten we toch een Meldpunt Discriminatie voor je op,
    Ja maar dat is weer zo’n gedoe als je analfabeet bent,
    Geen probleem, dan regelen we toch voorbedrukte formulieren voor je,
    Ja maar ik wil kunnen bidden op mijn werk,
    Geen probleem, dan zorgen we toch voor een aparte gebedsruimte op je werk,
    Ja maar mijn vrouw wil kunnen zwemmen in een boerkini,
    Geen probleem, dan verplichten we de zwembaden toch gewoon om dat goed te vinden,
    Ja maar er komen ook allemaal mannen zwemmen,
    Geen probleem, dan regelen we toch dat zij apart kan zwemmen,
    Ja maar die mannen willen naast haar zitten als ze naar het theater gaat,
    Geen probleem, dan regelen we toch dat ze helemaal vooraan kan zitten naast andere vrouwen,
    Ja maar ik wil niet dat jullie de Koran verbranden, want dan word ik heel erg boos,
    Geen probleem, dan laten we de Minister President toch wereldwijd door het stof kruipen,
    Ja maar ik wil mijn leerlingen wel kunnen leren dat Bijbels verbranden respect is,
    Geen probleem, dan kom je dat toch gewoon uitleggen bij Pauw en Witteman,
    Ja maar ik wil geen alcohol drinken,
    Geen probleem, dat hoeft niet hoor,
    Ja maar ik wil ook niet dat Jan Marijnissen alcohol drinkt,
    Geen probleem, dan drinkt Jan Marijnissen toch gewoon ook een glas water (de lul),
    Ja maar ik wil dat er geen kritiek wordt geleverd op mijn godsdienst,
    Geen probleem, dat regelt Rutte wel even

    1. Confucius

     Mooi verhaal Top.
     Jammer dat het niet op een tegeltje past.

    2. ZiggyStardust

     Zo is het! Er is maar 1 groep die klaagt.

    3. Hans Brusselmans

     Dit is een correcte weergave hoe het gaat in Nederland.

   2. logisch denken

    quote
    Trien Knoppen 5 uur ago Beantwoorden
    Afkomst is wel degelijk een factor… analfabetisme komt namelijk vele malen vaker voor bij mensen met een niet westerse migratieachtergrond.
    end

    Zelfs na diverse inspanningen om ze met cursussen Nederlands te leren. De cursussen worden geweigerd en de pvda en gl laten dan folders drukken in de eigen taal zodat ze weten waar ze de uitkering moeten aanvragen

  2. Teunis Dokter

   Michael, je vragen zijn slim, maar één wedervraag: waarom denk je dat de vraagstelling van het CBS als volgt is: wat zijn de inkomensverschillen van mensen met een migratieafkomst? Heel simpel: omdat ze dit onderzoek uitvoeren om juist de onafhankelijke variabele (migratieafkomst) en de afhankelijke variabele (inkomen) beschouwen en tegen het licht zetten tegen andere modererende variabelen (onderwijs, netwerk etc.).

   Ik tover dus niets uit mijn hoge hoed.

 7. Kim Verlouw

  Als je je afkeert tegen de Nederlandse samenleving dan is het moeilijker om werk te vinden.

  Dat laat dit grafiekje goed zien.

 8. logisch denken

  mieneer u discrimineren mij en familie ikke recht op meer soebsidie en hogere uitkering. ikkie seffen kinder erg duuuer .

 9. Kapitein Haddock

  Als het klimaat akkoord wordt zoals die CPB tante er uit ziet;
  nou mensen hou je hart vast!

  1. logisch denken

   hahahahahaha , ook dat klimaat akkoord fietsen ze er gewoon doorheen. Het is immers niets anders dan een verdienmodel voor de roverheid en heeft met klimaat doelen niets van doen. Idem het rekening rijden

   1. edoc431

    Tja kwestie van niet betalen laat links er lekker voor opdraaien deel Nederland op in twee delen dat is namelijk toch al zo ,of dacht je dat noord en zuid Nederland enig oog had voor Groningen Drente Friesland en de achterhoek ??? Dus laat links mooi die twee schijt provincies houden doen wij het wel met ons gedeelte .

 10. plakband

  Welk doel moet dit bericht dienen en waarom zou ik een bericht van het CPB geloven. Dat instituut houdt zich staande met politieke duimzuigerij. Ik vertrouw meer op mijn eigen waarnemingen.
  Ik zie geen enkel probleem dat met deze kennis van het CPB opgelost gaat worden maar wel nieuwe problemen die gecreeerd gaan worden. Het CPB is verworden tot een linkse roeptoeter.

 11. Suidland

  Surinamers… er is weldegelijk een verschil tussen Hindoestaanse Surinamers en negers.
  Hindoestanen: vooruitstrevend, leergierig, familie, trots, willen hun steentje bijdragen in de maatschappij.
  Negers: kunnen niks, willen niks, lui, altijd “zij” niet wij, crimimineel.
  Weet u dat neger een diepe haat heeft jegens Hindoes net als tegen blanken

  ..
  Afgunst, laag IQ

 12. Bes Tolen

  Suidland. Er zijn ook veel Surinaamse negro’s, die het best goed doen. Dus betreft wat u stelt lang niet de hele greep.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.