Donald Trump kondigt nieuwe sancties tegen Iran aan: “geen kernwapens”

De geopolitieke spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten lopen op naar nieuwe hoogten. Na een aanval op een olietanker in de regio werd ook een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten door de regering in Teheran. President Donald Trump kondigt vandaag nieuwe maatregelen aan.

Gisteren kwam naar buiten: de  Verenigde Staten willen liever geen oorlog met Iran. Dat is gezien de situatie geheel rationeel. Bij oorlogen zijn de meeste mensen niet gebaat, ook de VS niet. In plaats van militair ingrijpen moet Trump dus zoeken naar andere instrumenten. Één daarvan is de inzet van handelsembargo’s. De Amerikaanse president laat echter weten dat het nog niet vast staat welke vorm de nieuwe maatregelen zullen hebben. Wel laat hij het volgende weten:

“Ik wil niet dat ze de beschikking krijgen over een kernwapen. En als ze het daarmee eens zijn, dan wordt het een heel rijk land. Ze worden enorm gelukkig, en ik word hun beste vriend.”

Als de Iraniërs zich dus welwillend opstellen is er niets aan de hand volgens Trump. Hij is dan zelfs ‘hun beste vriend’. En als we naar de beelden van de reactie van Donald Trump op het neerhalen van een Amerikaanse drone kijken dan zou je daar een president in kunnen zien die naarstig op zoek is naar een argument om geen levens te hoeven verspillen aan het incident.

Trump probeert het recente incident in zijn eerste reactie te duiden als ‘het werk van één of meerdere radicalen binnen de Iraanse overheid’. Dat is een verstandige wijze omdat hij hiermee Iraanse ordediensten ruimte laat om zich te ontdoen van deze radicale eenheden. In feite nodigt hij ze zelfs uit. Trump zei:

“I don’t belief it was intentional, I think it was somebody, somebody who is loose and very stupid”

En aangezien Iran waarschijnlijk de daders niet zal uitleveren stellen de Amerikanen binnenkort dus nieuwe sancties in.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Raveltje

  Trump wil geen oorlog, maar blijft wel druk uitoefenen
  Met sancties kun je ook niet eeuwig doorgaan

  1. toetssteen

   @Raveltje
   Hoe dan ook beter dan oorlog.

   Moet gaan maffen, nite.

 2. Ritter

  Trump is geen president die oorlog wil voeren. Dat wil hij het liefst vermijden. Trump wil het liefst via sancties zijn doel bereiken.

  De kern van Trump’s beleid is de economie; handels verdragen, deals maken en onderhandelingen……………….en de troepen terugtrekken uit de regio.

  Je ziet het ook aan de nieuwe vredespoging in het Midden-Oosten tussen Israël en de Palestijnen. Dat plan is vandaag gepresenteerd en is vooral een economisch plan om het Palestijns gebied te ontwikkelen. Er word voor 44 miljard geïnvesteerd.

  Trump wil ook blijven praten met NK en Rusland; ondanks kritiek van de Democraten (en veel media) die vinden dat Trump te zacht optreed.

  1. Sprookjesfiguur

   “Dat plan is vandaag gepresenteerd en is vooral een economisch plan om het Palestijns gebied te ontwikkelen. Er word voor 44 miljard geïnvesteerd”

   Bron?

   Dat vind ik erg onverstandig. Zo houden de Palestijnen geld over voor meer raketten richting Israël. Vrede gaat er nooit komen tussen deze landen. Laat die bagger toch voor wat het is. 44 miljard… jammer geld.

   1. Ritter

    Sprookjesfiguur

    Het plan is vandaag gepresenteerd.

    U kunt het artikel lezen o.a. in de Jeruzalem Post onder de kop:

    “White House releases detailed economic plan for Palestinian people”

    Ik vermoed dat ook dit plan niet gaat werken omdat uiteindelijk de Palestijnen niet uit zijn op duurzame vrede met Israël maar op vernietiging van de staat Israël.

    1. Sprookjesfiguur

     @ Ritter

     Bedankt. Zo te lezen is het een goed bedoeld ‘potentieel’ plan..maar het is 25 miljard (ongeveer de helft) teveel als je het mij vraagt. Laat de Palestijnen hun eigen boontjes doppen.

 3. AntiChrist

  Mooi toch, Trump door goT naar de aarde gestuurd voor het brengen van vrede.
  Zal Donald dan toch de teruggekeerde jesus zijn ?

  1. Isengrijn

   Antichrist:

   “…Zal Donald dan toch de teruggekeerde jesus zijn…”

   Néh, die hebben we al gehad. Dat was Haile Selassie!
   🙂

   1. Confucius

    Ras Tafari Makonnen was zijn naam. Voor de Rastafari’s inderdaad de reïncarnatie van Jezus.
    Bob Marley kreeg ooit een ring van Haile Selassie.

 4. tonna

  Er hoeft niet per definitie een oorlog te ontstaan,de CIA en zijn huurlingen regelen tal van vuile zaakjes achter de schermen!

 5. Veteraan

  Wat een man hé.
  Er gaat geen dag voorbij dat ik niet blij ben met Trump.
  Al het zielige geneuzel van Links en de voorspellingen dat hij niets gedaan krijgt.
  Nu nog even Noord Korea binnenvallen waar miljoenen mensen in concentratiekampen zitten en nog veel meer dood gaan van de honger en dat geleid word door een Nazi.
  En wat al meer dan 50 jaar wordt getolereerd door Europa en gesponsord door andere grootmachten. Laffe Westerse wereld met oogkleppen voor het echte leed.

  En doe maar een flinke Neutronenbom op Iran, daarna opvegen en een detentiecentrum voor foute moslims, dan stroomt het snel vol.
  Sorry voor die paar jeugdige mensen die niet het bewind zat zijn maar wel de economische maatregelen. 90 % Terrorist en Europa blijft maar praten met ze.
  Het zijn Arabieren dus zo wie zo goed in glashard ontkennen, liegen doen ze vanaf hun kleutertijd en grenzen en respect zegt hun niets.

  1. toetssteen

   @Veteraan
   Ehm, Iraniërs zijn voor het leeuwendeel geen Arabieren maar Perzen.

 6. HDNW

  Hmmm, is er wel bewijs voor dat Iran zich nu meer inzet om kernwapens te ontwikkelen? Daarnaast, die sancties gaan er alleen maar voor zorgen dat Iran zich nog verder uit het kernwapenakkoord gaat terugtrekken.
  Laats heb ik trouwens ook gehoord dat ze 44 miljard in Israël-Palestina willen investeren. Slim. Ik denk dat iedereen met een iq van boven 80 wel weet dat zolang Netanyahu en hamas daar aan de macht zijn, die twee nooit vrienden worden. Israël en Palestina zal beter af zijn als de landen meer tot samenwerking ‘gedwongen’ worden. Dit is wel typisch westers. Gewoon biljetten tegen aan smijten en hopen dat er iets gebeurd.
  Daarnaast schijnt er laatst een vredesoverleg tussen Israël, Rusland en Amerika te zijn geweest. Hmmm slim, hou een vredesbesprekingen met de twee grootste aanmoedigers voor conflict (Rusland en Amerika) en een van de grootste agressor in het gebied (Israël). Nee als je het mij vraagt ging het er gwn over hoe de situatie nog meer te verslechteren, zodat zeeer verdienen aan de wapenhandel met het land.

 7. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Dom. Blind. Doof !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.