snapshot12

Premier Rutte bezigt stoere taal richting Italië: ''premier Conte moet gewoon zijn huiswerk doen''

Geen categoriejun 22 2019, 20:00
Aangezien er toch wel zorgen zijn om de economie en koopkracht en daarom is het logisch dat de ogen gericht zijn op de begrotingen van EU-lidstaten. Premier Rutte maant zijn Italiaanse collega om de begroting van zijn republiek te fatsoeneren, via Business Insider.
Het is geheel logisch dat premier Mark Rutte stoere taal bezigt richting Italië, maar de vraag is hoeveel dit waard is. De Italianen waren in het verleden al moeilijk tot begrotingsdiscipline te bewegen. Mark Rutte zegt het volgende:

"Premier Conte moet gewoon zijn huiswerk doen. Wij gaan de begrotingsregels niet veranderen."

De Italianen nemen het echter al jaren niet nauw met de gestandaardiseerde begrotingsregels voor alle EU-landen. Dus waarom zouden ze nu ineens wel meewerken? De premier van Italië liet aan Brussel weten dat hij dat wel van plan is overigens. Zo stelt hij in een brief dat het begrotingstekort binnenkort lager zal zijn. Prachtig, natuurlijk. Er komen volgens de Italiaanse premier extra belastinginkomsten binnen en ook verwacht Conte betere 'groeicijfers'. Hierdoor zou een daling van het tekort worden gerealiseerd (2,1%).
De Italianen lijken vooralsnog tijd te willen winnen. En dat kunnen ze zich permitteren. Directe strafmaatregelen vanuit Brussel lijken gezien de legitimiteitssituatie van de EU niet realistisch. Dus ja, mooie uitspraak van Rutte. En nu?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten