Donald Trump kondigt nieuwe sancties tegen Iran aan: "geen kernwapens"

Geen categoriejun 22 2019, 21:00
De geopolitieke spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten lopen op naar nieuwe hoogten. Na een aanval op een olietanker in de regio werd ook een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten door de regering in Teheran. President Donald Trump kondigt vandaag nieuwe maatregelen aan.
Gisteren kwam naar buiten: de Verenigde Staten willen liever geen oorlog met Iran. Dat is gezien de situatie geheel rationeel. Bij oorlogen zijn de meeste mensen niet gebaat, ook de VS niet. In plaats van militair ingrijpen moet Trump dus zoeken naar andere instrumenten. Één daarvan is de inzet van handelsembargo's. De Amerikaanse president laat echter weten dat het nog niet vast staat welke vorm de nieuwe maatregelen zullen hebben. Wel laat hij het volgende weten:

"Ik wil niet dat ze de beschikking krijgen over een kernwapen. En als ze het daarmee eens zijn, dan wordt het een heel rijk land. Ze worden enorm gelukkig, en ik word hun beste vriend."

Als de Iraniërs zich dus welwillend opstellen is er niets aan de hand volgens Trump. Hij is dan zelfs 'hun beste vriend'. En als we naar de beelden van de reactie van Donald Trump op het neerhalen van een Amerikaanse drone kijken dan zou je daar een president in kunnen zien die naarstig op zoek is naar een argument om geen levens te hoeven verspillen aan het incident.
Trump probeert het recente incident in zijn eerste reactie te duiden als 'het werk van één of meerdere radicalen binnen de Iraanse overheid'. Dat is een verstandige wijze omdat hij hiermee Iraanse ordediensten ruimte laat om zich te ontdoen van deze radicale eenheden. In feite nodigt hij ze zelfs uit. Trump zei:

"I don't belief it was intentional, I think it was somebody, somebody who is loose and very stupid"

En aangezien Iran waarschijnlijk de daders niet zal uitleveren stellen de Amerikanen binnenkort dus nieuwe sancties in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten