FVD woedend op minister: “Geschiedenis moet herschreven worden, dat wil zeggen: Zelfhaat!”

Er moet meer aandacht komen voor “de schaduwkanten” van de Nederlandse geschiedenis.

Het is dieptriest, maar activistisch links heeft dan eindelijk een onderwijsminister waar men trots op kan zijn. Ingrid van Engelshoven (D66 natuurlijk) heeft namelijk aangekondigd dat het geschiedenisonderwijs op de schop moet. Er moet, zegt zij, meer aandacht komen voor “diversiteit” en voor “de schaduwkanten” van het vaderlandse verleden.

Op de NOS legt men uit:

Nu al is er aandacht voor de zwarte bladzijden van Nederland, zoals de slavernij, de Tweede Wereldoorlog, en de koloniale oorlog in Indonesië (politionele acties). “De minister vraagt de commissie om die onderwerpen van alle kanten te belichten“, zegt een woordvoerder van Van Engelshoven.
Andere schaduwkanten wil hij niet noemen. “Dat is echt aan de commissie.”

Natuurlijk wordt er al lang en breed aandacht aan die zaken gegeven, zoals we ons allemaal ongetwijfeld kunnen herinneren. Zoals Saltmines.nl uitlegt:

Leren Nederlandse kinderen op school niet dat Nederlanders hebben meegewerkt aan slavenhandel?
Dat Nederland honderden jaren de baas speelde in Indonesië en daar misdaden heeft begaan?
Wordt er niet uitgebreid aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog met een algemeen thema en een apart thema voor Anne Frank en de Jodenvervolging?

Natuurlijk wordt daar les over gegeven.

Het is vaste prik, kijk er de Canon maar op na.

Indonesië heeft twee thema’s, de slavernij één, en ook in andere onderwerpen — zie de VOC — “komen de fouten van onze voorouders uitgebreid aan het bod.”

Dus wat is het probleem?

Nou, best simpel. Wat Van Engelshoven betreft gaat de zelfhaat nog lang niet ver genoeg. Kinderen moeten niet alleen kritisch naar het verleden kijken, ze moeten leren om zichzelf, hun cultuur, hun land, en hun geschiedenis te haten.

Het wetenschappelijk instituut van Forum voor Democratie, het Renaissance Instituut, is daar terecht niet blij mee. Zij tweeten:

“De Nederlandse geschiedenis moet van de minister worden herschreven. Meer aandacht voor ‘de schaduwkanten’ van ons verleden, dat wil dus zeggen: voor zelfhaat. Politiek opgelegde oikofobie. Opnieuw zien we het enorme belang van onze #schoolstrijd.”

Daar valt niets tegen in te brengen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

97 reacties

 1. peetjoh. k

  D66. Democraten met een max iq van 66 blijkbaar. Tijd dat we dit soort landverraders weer eens oppakken en opsluiten. Onze geschiedenis is iets om trots op te zijn. Ja ik ben trots op ons VOC verleden. Mijn opa,s voeren daarvoor. En ik schaam me niet omdat wij mensen hebben getransporteerd en hun leven hebben gered. Ja want zonder de handel werden deze mensen ipv vervoerd voor werk gewoon vermoord door de andere stammen. Al de nazaten van slaven leven dankzij de blanken. Een beetje dankbaarheid zou op zijn plaats zijn ipv dat eeuwige gebrul.

  1. EU kok

   Quote: En ik schaam me niet omdat wij mensen hebben getransporteerd en hun leven hebben gered. Ja want zonder de handel werden deze mensen ipv vervoerd voor werk gewoon vermoord door de andere stammen.
   .
   Precies.
   Gelukkig komen ze tegenwoordig zelf en hoeven we ze niet meer te halen.
   Maar we blijven mensen een beter bestaan bieden.

   1. santiago

    Ben helemaal klaar met die z.g. discriminatie en negers met hun slavenverleden. Vroeger haalden we zilverpapier op voor de arme negertjes.
    Gisteren zat ik op een terras wat te eten in een gezellig spaans dorpje, kwam er een neger voorbij met een tas vol zonnebrillen en horloges. Het was al de 7e binnen een half uur. Na de zoveelste afwijzing, op een correcte manier, spuugde hij in mijn richting en zei fuck you. Je weet toch niet wat je meemaakt.Helemaal klaar mee, opsodemieteren. Volgende keer loopt het anders af.

    1. Korporaal Monty

     “Gisteren zat ik op een terras wat te eten in een gezellig spaans dorpje”

     Ja, jij hebt echt te klagen hoor.

     1. Moh de pedo

      @korporaal der sikkels, je verdient promotie.

  2. Piet51

   @peetjoh. k
   Je opa’s bij de VOC? Weet je hoelang geleden de VOC werd opgeheven? Ruim 200 jaar! Ik geloof onmiddellijk, dat er “dankzij” die criminele slavenhandel, want dat deed de VOC net zo fanatiek als de WIC, mensen zijn “gered”. Maar dat is dan wel ten koste gegaan van honderdduizenden door toedoen van Nederlanderse slavenhandelaren Afrikaanse doden. Je hebt een heel bijzondere opvatting van “redden”. Ik dacht eerst aan een cynische grap en sluit dat nog steeds niet helemaal uit.

  3. Korporaal Monty

   “Al de nazaten van slaven leven dankzij de blanken. Een beetje dankbaarheid zou op zijn plaats”

   Zou jij liever als slaaf leven en je meester hier nog dankbaar voor zijn?
   Dan in vrijheid te sterven.

 2. Henk Albarda

  Tja, links ministers, extreem links ministers, willen altijd hun stempel achterlaten. Dus de laatste 2 jaar dat ze er nog zit de grootst mogelijke onzin erdoor rammen, ze wil immers links extremisten Ragmilla en F.C. Labrouste blij maken.
  Dat zij en haar aanhangers daarbij de geschiedenis omdraaien is natuurlijk geheel niet interessant.
  Mo en Afrikanen zijn de slavernij begonnen door hun eigen mensen te verkopen en vervolgens zien avonturiers (vaak de veel verder dan MO en Afrikanen ontwikkelde europeanen) dat dat daar normaal is en doen dus mee aan de handel.
  En Kaag plus Rag en F.C. kunnen niet anders verzinnen dan de geschidenis geweld aan te doen en de waarheid 100 % te verdraaien.
  Waar in vredesnaam komt die zelfhaat vandaan.
  Uiteindelijk zullen wij winnen van jullie leugens, maar dat duurt nog……….

  1. Sealgaire

   FC is een pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    IJdele hoop ! Van S5 kom je nooit meer af !

 3. santiago

  Dan komen ook de schaduwkanten van het koninklijk huis aan de beurt en dat vinden ze niet fijn heur. Het volk is eeuwen lang voorgelogen over alles en dat willen ze graag zo houden. Er zal dus wel een commissie komen onder voorzitterschap van een getrouwe, ik zit te denken aan hans deetman , jozias van aartsen , ard v d steur of ivo Opstelten om dit eens grondig te onderzoeken. Proest.

  1. santiago

   Alexander pechtold of jopperdepop Cohen zouden ook nog wel kunnen.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    Cohen ! De meest voorkomende naam in advertenties waarin slaven te koop worden aangeboden… Ja Job & Femke en Hanneke natuurlijk en Frits Wester ! Weer iets om over na te denken…

  2. Jantje

   Yep, de schaduwkanten van de elite is al een canon op zich.
   Veruit de meeste Nederlanders waren zelf ook horige in de tijd van de slavernij.

   1. santiago

    Pak alleen maar de laatste 50 jaar, dan heb je als Nederlander wel zeker het schaamrood op de kaken. De Minerva elite niet heur, die schamen zich nergens voor.

 4. Tguard

  Nou idd Nederlanders moeten zich schuldig voelen. Eerlijke geschiedschrijving. Geef maar aan hoe fout Nederlanders waren in de tweede Wereldoorlog. Laat de ware aard maar zien. Beschrijf de moord op Pim Fortuyn Theo van Gogh en de wijze waarop wij arme noord Afrikanen keurden om hier te mogen werken. Of hoe we Indonesië hebben leeg geplunderd hebben of hoe we de Molukkers hebben belazerd. Of hoe we de tolken in Afghanistan hebben belazerd. Hoe we slaven afmatten of kruiden jatten en dat alles wel graag gezien in de geest van de tijd en met de beloning in ogenschouw nemend nl hoe we nu leven!

  1. Sealgaire

   oikofobie

  2. M de ruyter

   Hoe moet ik me schuldig voelen over iets wat ik niet gedaan heb?

 5. Meester Kong

  FvD is dat niet de partij die de scholieren wil verplichten tot het dragen van schooluniformen en aan het begin van de schooldag onder het zingen van het volkslied de NL vlag hijsen?

  1. santiago

   Jammer Kong, want het zou de boel wel een stuk beter maken.

 6. Henk Albarda

  Zijn de volgende acties karakteristiek voor een links/socialistische of voor een rechtse partij?
  Het oprichten van aan autofabriek om de honderduizenden laag opgeleide werklozen aan het werk te helpen; snelwegen bouwen om nog meer van diezelfden aan het werk te helpen?
  De eigen mensen een ‘uitkering’ te kunnen betalen en dan tegen het buitenland zeggen ‘wacht u maar even op uw geld’?
  Een ziektekosten verzekering voor het volk oprichten, betaald door de grote werkgevers?

  U mag 1 keer raden wie dit in de dertiger jaren deed……. en dat noemt u vandaag de dag (rechts) fascisme? Dat moet je wel een uitsluitend lege bovenkamer hebben….

  1. EU kok

   Julius Ceasar?
   Napoleon?
   Karel V?

  2. Ragmilla

   Uw kennis van de geschiedenis is net zo slecht als uw begrip van handel. Nationalisme, het hoofdkenmerk van de jaren 30, Dachau zat vol met socialisten.

   Welke partij leider trekt een rood hesje aan en wil het bedrijfsleven bevoordelen?

   Fascisme is kneiter rechts. Lees maar eens wat over waarom socialisten nationalisten uit de eerste internationale hebben gezet. U bent overduidelijk een geschiedenis les nodig, een objectieve zonder de rechtse indoctrinatie, volwassenen zijn veel eenvoudiger te indoctrineren dan pubers, u bent het overtuigend bewijs.

   1. Joop Klepzeikert

    @trol Ragmilla: Jouw totaal debiele extreem socialistische beeld van de geschiedenis is niet de werkelijkheid, maar enkel jouw totaal debiele socialistische beeld. Linksgekkie.

    1. Ragmilla

     Ik extreem socialistisch? Dacht het niet. Sociaal maar ik vind dat er teveel herverdeling is.

     1. Sealgaire

      Je kopvodde zit te strak, je hersenen krijgen geen zuurstof.

   2. EU kok

    @ Ragmilla.
    U neemt Hilarische Henk zijn schriftelijke brouwsels serieus?

    1. Sealgaire

     Ach guttegut, de bejaarde Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

     1. Jackpot

      @sealgaire, ik heb meer zin in dat zogenaamde slijmspoor dan in jou ondoorgrondelijke gezeik en gescheld.

    2. Ragmilla

     Het is beter dan dat gedram over hoofddoekjes, pisvlekken en hutten.

 7. Ragmilla

  Die gasten van FvD zijn compleet van het padje, de geschiedenis hoeft niet herschreven te worden, beter verteld maar dat is iets heel anders. Zelfhaat? Leg maar eens uit waarom iemand zich schuldig zou moeten voelen voor een verleden.

  FvD propaganda voor de onzekeren en haatkoppies. Dat mensen er weer intrappen, niet te geloven.

  1. Joop Klepzeikert

   Ragmilla is volkomen gestoord, zwaar geestelijk gehandicapt en schreeuwt en brult als een kalkoen zonder kop.
   De geschiedenis is al zwaar vervalst door linkse leipelingen en dat wil van Engelshoven nu nog erger gaan laten doen.
   Dat jij dat ook graag wilt toont aan hoe totaal debiel ook jij bent. Linksgekkie.

   1. Ragmilla

    Ik vind uw taal belachelijk, u kent mij niet.

    De geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars. Door archieven en reisverslagen is het beeld over de VOC bijvoorbeeld helemaal bijgesteld.

    Het is FvD die een bedachte geschiedenis wil.

    Gaat het verder goed met u? U klinkt alsof de grip op uw leven totaal verloren bent of nooit heeft gehad.

    1. Sealgaire

     Hoofddoekje weer te strak om gedaan? U heeft zuurstof nodig. U hallucineert.

     1. Caesar Lion Cachet

      LS…

      Volgens mij draag jij te strakke onderbroeken !

    2. Joop Klepzeikert

     @trol Ragmilla: Jouw totaal debiele geestelijk gehandicapt extreem linkse gezwets hier bewijst hoe volkomen debiel jij bent. #Linksgekkie

 8. Joop Klepzeikert

  Wie werkelijk iets van de geschiedenis wil weten en leren moest toch al geen Nederlandse boeken lezen. Die barsten toch al uit elkaar van de linkse leugens en geschiedvervalsing. Dat nog verder verdraaien, vervalsen en dingen die nooit gebeurd zijn erbij verzinnen, zoals van Engelshoven dat wil, maakt ook niet meer uit. Dit land is toch al niet meer te redden, doordat een héél klein groepje volkomen gestoorde linksgekkies hier de macht hebben.
  Beter dat er eerst aan gewerkt gaat worden om dat extreem linkse tuig hun macht af te nemen en daarna de geschiedenis boeken en lessen weer realistisch te maken.
  Zolang 80% van de leraren ultra extreem links zijn maakt het niets uit wat er in die boeken staat. Dat wordt toch wel naar ultra extreem links verbogen door de leraren.

  1. Korporaal Monty

   Hé Joop je bent al hard aan het werk zie ik.
   Had je vorige week een paar dagen gemist.

   Was je op sollicitatie gesprek naar Amerika gegaan soms?

   1. Joop Klepzeikert

    @trol Monty: Voor de laatste keer. Ik lees jouw volkomen debiele geraaskal niet, dus het heeft geen zin dat je het intypt.

  2. Piet51

   @Joop Klepzeikert
   “Dit land is toch al niet meer te redden, doordat een héél klein groepje volkomen gestoorde linksgekkies hier de macht hebben.”
   Je vergeet dan wel dat de, volgens velen hier, linkse coalitie aangevuld met PvdA, SP, GL en PvdD een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft. Het overgrote deel van de Nederlanders steunt dus een links beleid, al zijn de partijen het onderling niet eens. Als we naar de zich echt rechts noemende partijen kijken, valt dat helemaal weg met zo’n 20% in de peilingen. Dus hoezo “héél klein groepje linksgekkies”? De kwalificatie “volkomen gestoord” herken ik niet zo, maar, toegegeven, ik ben niet objectief en zelf misschien ook wel volkomen gestoord. Maar ik heb er geen last van.
   Een tip: Leer er mee te leven. Nederland is nu eenmaal een links land, Europees en groen-gezind.

   1. santiago

    Piet 51. Misschien zou het goed zijn om dat groepje eens te gaan benoemen. Dat zou kunnen helpen of durf je dat niet?

    1. Piet51

     @santiago
     Daar is niet aan te durven. Ik neem aan dat Klepzeikert met dat kleine groepje de linkse politieke leiders bedoelt. Maar ik bedoel vooral het overgrote deel van de Nederlanders die in elke verkiezing weer, hen kiest als hun vertegenwoordiging.

   2. Joop Klepzeikert

    @trol Piet51: PvdA, GL, D66, SP en PvdD hebben bij elkaar 59 zetels en in de peilingen nog maar 50. Dat is alleen volgens ultra extreem linkse trollen zoals jij een ‘absolute meerderheid’. In werkelijkheid is dat slechts 33% waarvan 2/3 allochtone kiezers zijn. Van de blanke Nederlanders stemt nog maar zo’n 10% links.
    VVD en CDA doen links, maar beloven bij elke verkiezingen weer dat ze daar nu eindelijk mee op gaan houden en weer realistisch rechtse maatregelen gaan treffen.
    Dat ze dat niet doen is niet de schuld van de rechtse kiezers.
    Dat jij geen last van jouw linkse geestesziekte hebt is bekend. De rest van Nederland heeft dat wel. Die moeten de narigheid die jij en jouw soortgenoten veroorzaken betalen. Daar gaan we nooit mee leren leven, dat zullen we altijd blijven bestrijden. Steeds harder.

    1. Korporaal Monty

     Je maakt je nog wel steeds druk over onze politiek hè voor iemand die over een paar maanden Nederland de rug toekeert.

     Blijf je net als Erdogan vanuit het buitenland onze politiek beïnvloeden?
     Of zijn we dan echt van verlost?

    2. F.C. Labrouste

     Joop las niet goed. Piet51 schreef dat ‘de, volgens velen hier, linkse coalitie aangevuld met PvdA, SP, GL en PvdD een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft.’

    3. Piet51

     @Joop Klepzeikert
     Ik doe gewoon wat hier op de site heel vaak wordt gedaan, ook door jou: de coalitie wordt bij de (extreem of ultra) links gekwalificeerde partijen gerekend. Jij noemt ook het CDA; zover wilde ik nog niet gaan. Daar moet je dan niet van terugkomen als het effect je niet bevalt.
     De VVD en CU zijn volgens jou rechts en alleen dan hebben ze met FvD en PVV een sterker positie. Maar misschien zijn ze middenpartijen en dan is rechts in Nederland heel klein t.o. midden en links. Of ze zijn links, zoals ik in mijn reactie aannam en dan is Nederland vooral links. Zeg het maar!

     Van dat harde of steeds harder bestrijden van linksdenkenden merk ik trouwens helemaal niets. Ik voel me helemaal thuis in dit land, vooral door de verscheidenheid die je hier tegenkomt. Jij bent daar eemn mooi voorbeeld van en dat vind ik boeiend.

     1. Joop Klepzeikert

      @trol Piet51: Al zouden we VVD en CDA bij de zogenaamde middenpartijen zetten dan moet D66 daar ook bij. Die beweren daar zelf bij te horen.
      Dan wordt de verdeling dus 30% links, 30% midden en 30% rechts.
      Dan nog blijft links de kleinste groep van alle Nederlanders. Dat allochtonen stemrecht en een Nederlands paspoort hebben maakt ze nog geen Nederlander.
      Een varken wat in de koeienstal geboren wordt zal ook nooit een koe worden.

     2. Piet51

      @Joop Klepzeikert
      D66 presenteert zichzelf graag als middenpartij, maar wordt door velen, o.a. op deze site en door jou zelf als extreem of zelfs ultra links gezien. Maar al zijn ze middenpartij, ook dan is Nederland een mooi gediversifieerde samenleving en geen samenleving met een duidelijk rechtse voorkeur.
      Asielzoekers hebben geen stemrecht. En mensen met een Nederlands paspoort zijn Nederlands. Als je dat ter discussie stelt is zelfs Geert Wilders geen Nederlander. Als je dat ter discussie stelt, hebben jij en ik geen enkele basis meer om van gedachten te wisselen.

 9. F.C. Labrouste

  Kennelijk is het verdringen van schaduwkanten in de geschiedenis een vorm van zelfliefde.

  1. Sealgaire

   Bladiebladieblabla blaaskaak en pisvlek

  2. logisch denken

   De schaduwkanten zijn in elk geschiedenisboek benoemt en beschreven. Zelfkastijding biedt geen enkele bijdrage in de feiten van de geschiedenis. Linkse idioten marcheren achter de muziek aan van een handje vol extremistische fascisten die zelfs met geweld hun mening opleggen aan de rest.

 10. Meriadoc Brandebok

  Populistisch rechts meent altijd dat links lijdt aan zelfhaat, maar zekf kent zij geen enkele trots op het land. De Oranjes zijn een maffiafamilie en de rijke traditie moet zo snel mogelijk om zeep worden geholpen. De hoofdstad is een links shithole, het Nederlandse volk is een zwak volkje lemmingen en het land is verarmd. Ze beschouwt Hongarije en Zwitserland als de beloofde landen.

  Van enig trots op het vaderland is bij populistisch rechts geen sprake (veel zijn ook als economische vluchtelingen naar het buitenland geëmigreerd), dus steek de hand in eigen boezem, zou ik zeggen.

  1. Sealgaire

   Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…
    Joh ! Heb jij vandaag je pilletjes genomen !?

  2. logisch denken

   Waar kan ik dat vinden ” Populistisch rechts “

 11. ManusR

  Ik weet 1 ding zeker, deze mw Eikelshoven zal nooit de geschiedenisboekjes ingaan.

 12. plakband

  Dit heeft niets met landsbelang te maken.
  Waar kent onze ministress deze geleerde van ?
  Het gebeuren heeft alle schijn van vriendjespolitiek.
  Weer een linkse commissie die jarenlang onze belastingcenten gaat verspillen.

  #stemzeweg zodra het kan.

 13. J.Rademaker

  Gedane zaken nemen geen keer.
  Vroeger moest je schuldig voelen van de kerk dat was goed voor de kerk.
  Nu moet je aflaten kopen van de nieuwe groene, correcte en oppermachtige kathedraal.

 14. Vit

  Heeft dat mokkel niets belangrijkers te doen, linkse indoctrinatie uit schoolboeken houden of zeau, als vroegwijze kinderen er een opmerking over maken krijgen ze de wind van voren, vorige week ook weer zoiets met een neefje van mij die een terechte opmerking maakte over immigratie.

  1. EU kok

   U heeft wel heel veel familie en kennissen welke uw standpunten uitdragen.

   1. Vit

    Dat kun je wel stellen maar uitdragen mwah, delen in ieder geval.

 15. NoDoubt

  D66 heeft niets met het vaderland, het zijn pure landverraders, geschiedvervalsers, fraudeurs en Pechtold wilde verplicht abortus op zijn vriendin. Geen respect voor Van Mierlo.

 16. Blanke Sjors en Zwarte Sjimmie

  Oh de minister van EH UH …die van D(ood)66…die blanken wilt vervangen door wat zwartjes te importeren en op belangrijke plaatsen te zetten

 17. Heras

  Laten wij eens een geschiedenisboek uitgeven over deze regering. Met alle schaduwkanten erbij : armen worden nog armer/kosten stijgen steeds meer/rijken worden rijker/ kansenparels mogen doen wat ze willen en worden niet beboet/jongelui wachten jaren op een huis/ je wordt niet gehoord als je rechts stemt enz
  Zwarte bladzijden genoeg. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de inhoud van de partijen.

 18. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Je hoeft als mens nergens trots op te zijn. Alleen maar realistisch, eerlijk en beducht in de hoop nog niet meer misdaden te plegen in opdracht van de elite, het uitverkoren volk en nog wat van dat soort dat meent te kunnen heersen over de mensheid, de aarde en het heelal !

 19. Heras

  Daarbij vind ik dat het mensje haar mond moet houden : de rijkdom waarin zij baadt is te danken aan dat VOCtijdperk.

 20. HDNW

  Hier ff een paar feitjes.
  Slavernij was niet slecht. Slaven werden als koopwaar behandeld, en moest dus in relatief goede staat zijn. Wat de eigenaar daarmee deed is niet de fout van Nederland, maar van de eigenaar.
  Het enige zwarte aan de 2de wereldoorlog was het feit dat het parlement zich er blind voor hield, over het algemeen werd de Nederlandse invasie relatief goed gestopt bij de waterlinie. De Duitsers waren gewoon superieur.
  Dat er racisme was in Indonesië klopt, maar het was wel wat laag pitje materiaal. Het was meer een 2 volkenbestand. Daarnaast was die hele koloniale oorlog niet nodig, Indonesië was immers al ‘verlost’ van Nederland, maar Soekarno moet zo nodig Guinea hebben (die mensen kregen daar niet eens de keuze voor). Dat was het enige conflict. Ook is Soekarno nou bepaalt geen lieverdje.
  En over de 2de wereldoorlog, het feit dat D66 het mij aanrekent dat mijn opa en oma de verstandige keuze maakten om zich er niet mee te bemoeien, zodat mijn familie veilig was, maakt ze niets uit. Mijn opa heeft zelfs in het Nederlandse leger gediend. D66 maakt hier een nogal offensief punt.
  Maar overal vind ik dat er niet genoeg over de zwarte bladzijde van de geschiedenis wordt verteld.
  Heb jij de geboorte van D66 anders in je boek staan?

  1. EU kok

   Quote : Hier ff een paar feitjes.
   .
   En er volgt een aantal meningen.

  2. van Urk

   Feitjes of niet..Ik vraag me af of deze minister zelf genoeg op de hoogte is van onze vaderlandse geschiedenis. Bij velen was geschiedenis niet de meest populaire vak en gingen alle geschiedenisfeitjes de ene oor er snel uit.

 21. Vrijedenkert

  Prima dat er aandacht komt voor ons fout verleden, maar dan ook heel duidelijk D666 in dat Canon opnemen en hoe deze partij de enigste vorm van enigzins directe democratie namelijk ‘raadgevend referendum’ om zeep heeft geholpen en Nederland als staat de nek om wil draaien en ten grave wil dragen door ons klakkeloos uit te willen leveren aan het Brussels moloch!

 22. Kapitein Haddock

  Al die vrouwen in het kabinet zijn pro-Moslim. Waarom gedragen zij zich niet zo?
  Of………toch maar heerlijk hypocriet zijn?
  M.a.w. als ze toch zo pro-Moslim zijn, (ook linkse vrouwelijke kamerleden) doe wat een Moslima MOET doen: mondje dicht, terug naar aanrecht en kinderfabriek spelen.
  Zijn we in ieder geval van die tweebenige wandelende onzin verkopende wauwelaarsters af.

 23. van Urk

  Wordt er nog wel geschiedenis gegeven op scholen? Mijn kinderen krijgen mondjesmaat geschiedenis terwijl ik vroeger het van a tot z moest leren. Eind jaren tachtig had je voor de jeugd ook een mooie stripreeks onder de naam “”Van nul tot nu” waarin onze vaderlandse geschiedenis op speelse manier voor de jeugd uitgebeeld werd.

  1. M de ruyter

   Ja nog wel, mijn dochter kwam laatst thuis met de mededeling dat wij onze rijkdom gestolen hebben van Indie en Afrika, en dat het onze schuld is dat Afrika arm is, en ze worden ook geïndoctrineerd met liedjes zoals; de wereld is van jouw en iedereen.

 24. Pjotter

  Wat je als minister al niet kan doen om je land te diskwalificeren, alsof elke NL-er in de slavenhandel zat, nou het gros der NL-ders was in die tijd tot aan de 2e W.O zelf slaaf, de slavenhandelaren zijn met naam en toenaam bekend, dien daar de rekening in dan kunnen we dat deel echt afsluiten, verder blijf ik trots op het NL verleden met kennisname van verkeerde zaken en minister als U zo graag de zaken klaar wil hebben duik dan in het dossier van Agt contra de treinkaping.

  1. van Urk

   Elk land handelde vroeger met slaven of had slaven in huis. Dat was in die tijd de normaalste gang van zaken. Nu hebben wij andere vormen van slavernij waar wij en deze minister meer in zouden moeten gaan verdiepen i.p.v. wat onze voorouders in hun tijd hadden misdaan.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    Elke draad aan je lijf heeft te maken met slavernij. Van je onderbroek tot aan je keppeltje !

 25. Pjotter

  Ook een leuk stukje geschiedenis voor de minister die alles recht gezet wil hebben; Bibi’s Jerusalem Day message that destroys all the lies https://israelunwired.com/bibis-jerusalem-day-message-that-destroys-all-the-lies/ … via @Israel Unwired

 26. logisch denken

  Geert zou zeggen knetter knetter gek

 27. Bolkestein

  Hoe lang duurt het nog voordat de Nederlanders uit de geschiedenis worden geschreven?

  1. van Urk

   Hadden de Belgen in 1831 al gedaan. 🙂

 28. DennisEijs

  Ja, meer aandacht voor horigen en lijfeigenen en blanke, of welke andere dan ook, slavernij.

 29. Bes Tolen

  ”Elk land handelde in slaven of had slaven in huis”. Nee, in Nederland was slavernij al eeuwen verboden. Al voor de pauselijke decreten in de late middeleeuwen. Die door andere pauselijke uitspraken weer gerelativeerd werden. In de Republiek later kwamen incidenteel met name slaven voor bij Spaanse en Portugese kooplui. Dergelijke toestand betrof altijd stiekem naar hier overgebrachte lieden.
  Het ging tijdens de Republiek nooit boven een aantal van tien in het jaar. De WIC opgericht 1628 had als doel Portugal te ondermijnen (kaapvaart tijdens de tachtigjarige oorlog) en zodoende is deze compagnie ook in slavenhandel terecht gekomen. Alle koloniën op Suriname (wellicht is een beperkt deel van Zuid Afrika, pleisterplaats, ook al kolonie te zien) waren eerder Portugees bezit. Suriname werd als troost door Engeland over gedaan aan Nederland, dat ”Nieuw Amsterdam” verloor aan de Engelsen. De VOC heeft zich ook met slavenhandel bezig gehouden. Dit onderwerp is nog slecht geïnventariseerd. De kans op opzettelijke overdrijving is bij zulke onderwerpen groot.
  De huidige praktijken op mensenrechten gebied tonen een dualistisch karakter. Activisme en misdaad gaan veelal hand in hand. Bijvoorbeeld de praktijken op adoptiegebied, veelal aangevoerd door Rooms katholieke geestelijkheid, waarvan Haïti slechts een voorbeeld is, zijn uitermate verwerpelijk. We moeten vrezen, dat de gluiperigheid en uitbuiting alleen maar groter wordt. Terwijl individuele vrijheidsrechten systematisch, vooral met behulp van politieke leugens en valse ideologie, worden geschonden. De ”verborgen krachten” werken in vermomming.

 30. Toverkol

  Gaan we ook in de geschiedenis boeken zetten dat de autochtone Nederlander steeds langer moet door blijven werken om de luie asiel sprinkhanen van hun natje en droogje te blijven voorzien ?
  En dat we dat “vergrijzing” zijn gaan noemen ?

 31. Bes Tolen

  Onbeschaafde, onbeschaamde minister van Dommecreten66.

 32. EmC2

  Iedereen boos maken over “geschiedenis” dan valt niet op dat de leerlingen en leerkrachten nog steeds niet kunnen rekenen.

  1. Ron

   ++++++++++++

 33. Bes Tolen

  Mijn jongste neef doorliep (christelijke) middelbare scholen. Het merkwaardige is, dat hij sterk marxistisch is beïnvloed. Hij is een onhandelbaar mens en dat bezorgt hem psychische problemen. Zijn er zo meer? Ongetwijfeld en naar ik vermoed zijn er ook nogal wat in de politiek doorgedrongen. Kijk dat is wat een minister tegenwoordig wil.
  Als je de samenstelling van dit kabinet analyseert dan krijg je zo de indruk dat het veel mensen kent, die nauwelijks of niet iets positiefs hebben met dit land. Het lijkt er op dat is geselecteerd op het zoveel mogelijk buitenland maken van dit land. Bijvoorbeeld minister Kaag wil jaarlijks 8800 studenten uit Afrika er bij. Je kunt er haast vergif op innemen dat de meeste van die Afrikanen nooit terug gaan naar Afrika. Ondertussen kost het hen niks terwijl de achtereenvolgende ministers van O en W proberen het aantal Nederlandse studenten te verminderen en de studiekosten voor Nederlandse studenten te verhogen.

  De slavernij in de VS was algemeen niet bruut. Gemiddeld behaalden slaven een leeftijd van zestig jaar in de tijd tot 1800 terwijl blanken gemiddeld een iets hogere leeftijd bereikten. De inwoners van Europa werden lang niet zo oud en een fors percentage had een zwaar leven.
  Suriname had slechts enkele tienduizenden inwoners. Weinigen hadden een Nederlandse achtergrond. Het gebied had voor Nederland geen betekenis. Dat is de laatste vijftig, zestig jaar wel veranderd. Hetzelfde geldt vrijwel ook zo voor de Antillen. De eerste vaste bewoners waren joden. Uit Portugal::de Antillen waren eerst Portugees. Eerst boer later vaak slavenhandelaar. Veel Antillianen hebben ook joodse voorouders en dan doet het hilarisch aan dat en eigenlijk meer hoe er op slavernij afgeven. Zoals de hooggeachte Sylvana. Indianen bezochten het gebied als nomaden.

 34. Theo_de_CEO

  Wat een kneuzenpartij blijft die FvD ook. Hoezo zou het direct zelfhaat moeten zijn wanneer zaken benoemd worden?

  1. Bosche draak

   Dat kunnen we wel uitleggen, maar een kneus als jij snapt dat toch niet.
   Ga maar lekker lopen ballenbijten op Joop.nl
   Kneus!

   1. Theo_de_CEO

    Sterke onderbouwing man.

    1. Bosche draak

     Je krijgt wat je geeft beste man, “wie laster zaait zal hoon oogsten”

  2. Ron

   Lees mijn ander bericht. Want gaan we de schaduwkant van andere volken benoemen is het ineens wel haat, maar als we de onze belichten dan niet. Vreemd toch.
   Als je je schuldig voelt ga dan zelf boete doen maar dring dat andere niet op. Ik kan mezelf niet schuldig voelen voor mijn voorouders omdat ik daar simpel geen invloed op had en heb.

 35. Ron

  Ik vind dat op zich niet verkeerd, maar tijdens de geschiedenislessen van Afrika wordt dat dan ook de schaduwkant belicht?
  Of is dat dan racisme?
  Elk volk heeft zijn schaduwkant, in Afrika had en heb je stammenoorlogen ( wat ook uit machtlust voorkomt wat de blanken nu alleen wordt verweten)alle verschrikkingen vandien, kannibalisme enzovoort enzovoort.
  Benadruk dan alle kanten van elk volk en geloofsovertuiging. Vooral die laatste zal flink wat tijd gaan kosten om dat te belichten en dan niet het westerse gedeelte

 36. Cilka

  De wereldbevolking wordt in slavernij gebracht door een internationale groep zionisten… Dat is de geschiedenis van de laatste 122 jaar en is in het heden erger dan ooit…. De mensen vinden dat gewoon, ze zijn geestelijk slaaf en lichamelijk slaaf…. De groep die alleen nog lichamelijk slaaf is wordt steeds groter.. Dat willen de slaverdrijvers en hun dienaren niet… Daarom komt WW3 steeds dichterbij…..

 37. bejaarde

  Geschiedenis herschrijven? Is leugen en bedrog plegen.
  Geschiedenis aanpassen is nog veel erger, dat is buigen voor het kwaad, de schreeuwers, de drammers, de onechte, niet op hun afkomst trotse Nederlanders. Maar ja hoe kan het ook anders, bepaalde onderwerpen mogen al niet weer onderwezen worden voor de tere zieltjes met een andere religie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.