Heel goed! Roken op schoolterreinen vanaf zomer 2020 voorbij

Maak het overal illegaal.

Heel goed nieuws: vanaf augustus 2020 moet het bij onderwijsinstellingen helemaal verboden zijn om te roken. Dat rookverbod moet niet alleen ingesteld worden, maar de scholen moeten het ook daadwerkelijk handhaven. Doen ze dat niet, dan moeten ze rekening houden met boetes tot 4.500 euro per overtreding. Met andere woorden, scholen worden dan op dezelfde manier behandeld als horecagelegenheden.

Dat bericht De Volkskrant.

De handhaving van een rookverbod op een schoolplein of campus is de verantwoordelijkheid van een onderwijsinstelling zelf – in principe zeven dagen per week en 24 uur per dag. Dat is de ‘norm’, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in het wettelijke uitvoeringsbesluit dat hij donderdag naar buiten brengt.

Een geweldig besluit. Roken is niet alleen dodelijk, maar tabaksfabrikanten doen er ook nog eens alles aan om rokers verslaafd te maken én te houden. Het zijn feitelijk gewoon moordenaars. Net zoals dat je op scholen een ander niet mag neersteken, moet het ook niet legaal zijn om een ander daar a) te laten meeroken en b) een ander verslaafd te maken en te houden aan een dodelijk product.

In het verleden sprak ik me uit tégen een horecaban, maar dat verzet ben ik onderhand wel te boven. Sterker nog, ik ben hierop totaal gedraaid. Als je sigaretten op de bedoelde manier gebruikt zijn ze dodelijk (of in ieder geval extreem schadelijk). Fabrikanten hebben daar decennialang over gelogen. En, oh ja, daar komt nog eens bij dat ze bewust stoffen hebben toegevoegd die roken nog verslavender maken. Als je al die punten bij elkaar optelt is het volstrekt logisch dat tabak in zijn algemeenheid verboden wordt.

Dat dit stapje na stapje gebeurt, soit. Het liefst zou ik een algemeen verbod zien, overal, maar misschien dat, zeker gezien het feit dat zoveel mensen verslaafd zijn, het beter is om het op te bouwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. tomygun

  Ike Ike Ike en de rest kan stikke!

 2. Watcher

  Ik las:
  Sterker nog, ik ben hierop totaal door gedraaid.

 3. Joshuak

  Tuurlijk, want die studenten stoppen dan opeens met roken.. Toch?

  Of denk je dat ze buiten het schoolterrein staan en dus door de wijken in die omgeving rond zwerven? Samen met die jeugd die blowen?

  En als resultaat zullen se allemaal te laat terug op school komen.

  Lekker op zijn links gedacht, denken dat een probleem verdwijnt als je het verbiedt, naïeve ten beste autoritair op zijn ergs..

  Iets verbieden maakt het taboe, en dus onder jeugd heb je dus de kans dat het alleen maar meer gaat worden met roken

 4. J.C.

  Nou de jeugd nog laten stoppen met vliegen, want dat is misschien nog wel veel beter voor hun toekomst……….

 5. Joop Klepzeikert

  ‘Leuk’, weer wat verboten. Wat wordt het volgende? Verboden te ademen? Het gaat hier steeds meer op een dictatuur van de linkse zeikstralen lijken.
  Ik ben zelf geen roker en ook nooit geweest, maar wordt kotsmisselijk van wezens die altijd maar wat te zeiken hebben op rokers.
  Ik ruik liever 10 rokers dan 1 ongewassen dik vet varken. Vooral die waggelende import tenten meuren een uur in de wind, maar ook die smerige linkse bakfiets moekes met volgescheten luiers bij zich kunnen daar wat van.

 6. logisch denken

  B E L A C H E L I J K , wat een indoctrinatie.

 7. Bosche draak

  “Roken schaad de gezondheid, het kan longkanker en hartklachten veroorzaken
  Con. Besluit & een hoop cijfers op een rij”

  Dit mantra is zo vaak voorbij gekomen dat ik en velen van mijn generatie genoten het zo kunnen opdreunen.
  Het is complete kolder om een ander te gaan lopen beschuldigen van je eigen ongezonde gewoontes.
  Wat volgt?

  Mag ik mc donalds / KFC/ burger king aanklagen als mijn buik voortaan over m’n riem hangt van overmatig smikkelen?

  Heineken of Jack Daniels aanklagen want door overmatige braspartijen heb ik lichamelijk leed geleden?

  Club sportive aanklagen want door overmatig halter hangen en loopband lummelen heb ik versleten gewrichten?

  Je kan wel roepen om handhaving maar dat is iets waar de gemiddelde handhaver allergisch voor is geworden.
  Niet roken op het schoolplein? Prima! En wie het toch doet mag nablijven & het telefoonboek overschrijven, mooie taak voor de leraar.
  Vadertje staat moet met z’n bullebakkend boetebeleid opduvelen want dat soort boete prijzen is ronduit belachelijk.
  Gewoon weer een ordinair excuus om nog meer geld binnen te harken, geld voor onderwijs is gemeenschapsgeld en dat behoort aan onderwijs besteed te worden.
  Niet aan deugkneuzerij om walgelijk gegraai te maskeren…

 8. Beukman

  Roken zoveel mogelijk weren uit het openbare leven: prima! Dat is een van de pijlers van het ontmoedigingsbeleid voor tieners. Statistieken laten zien dat wie nog niet rookt op zijn 19e, dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer zal gaan doen. En aangezien roken vrijwel altijd na-aapgedrag is, moet de overheid, als taak behorende bij de volksgezondheid, zorgen dat deze verslavende harddr*g zo min mogelijk wordt gebruikt op plekken waar de groepen ontvankelijke tieners komen.

  Tabak is echter niet aan te bevelen. Het zou een enorme zwarte markt creëren van inferieure tabak, nóg ongezonder en verslavender dan wat er nu is, en de gevangenissen zouden het simpelweg niet meer aankunnen.
  Kijk naar de overvolle gevangenissen in de VS, die uitpuilen van de lieden die betrapt zijn met een sticky in hun kanis.

  Beter dus het wijze pad bewandelen van de overheidsregulering, met als onmisbare ingrediënt ook voorlichting.

  1. logisch denken

   QUOTE
   Tabak is echter niet aan te bevelen. Het zou een enorme zwarte markt creëren van inferieure tabak, nóg ongezonder en verslavender dan wat er nu is, en de gevangenissen zouden het simpelweg niet meer aankunnen.
   END QUOTE

   De import uit andere EU landen welke makkelijk plaats kan vinden door de open grenzen is de douane al boven het hoofd gegroeid. De import is massaal en we voor het beste resultaat sluiten we gewoon de ogen voor gevoerd beleid. Vieren we feest bij dalende verkoop aantallen maar vergeten te kijken naar de bandage op de pakjes van de rokers. Struisvogelpolitiek

  2. toetssteen

   @Beukman
   Ik denk dat je gelijk hebt. Vrouw en ik rookten niet/ roken niet. Geen van de zoons rookt.

   1. F.C. Labrouste

    Wat interessant om te horen, Toetssteen. Wellicht kunt u ons ook informeren over uw tuinonderhoud en rijgedrag.

    1. Bosche draak

     Anders nog iets van nut te melden jaloers ventje?
     Waar Toetsteen een nadenkend nachtlampje in het duister is, ben jij niet meer dan een natte kaars in het donker.

 9. Kristalix

  Ik heb geen overheid nodig om me te vertellen wat ik wel of niet mag. Dat gaat op voor onder andere, roken, autogordel en nog wat burgelijke ongehoorzaamheden. Ik neem de overheid ook niet serieus meer. Sinds de burger gedegradeerd is als alleen citroen waar politici en zogenaamde volksvertegenwoordigers in blijven knijpen.

  Als er geen betrouwbare overheid meer is? Waarom zou ik me dan aan hun maatregelen houden?

  Niet dus.

 10. Siemien

  Wat een hypocrisie, ze moeten druks verbieden, koffiesho*s sluiten en drukstoerisme keihard aan moeten pakken tegelijk met het verbieden van roken op schoolpleinen natuurlijk…

 11. DidiMadloba

  Zelf heb ik nooit gerookt en zal ik nooit roken, maar ik word door het huidige fiscale beleid wel gedwongen in smerige bedrijven te investeren. Anders betaal ik meer belasting dan ik dividend ontvang.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.