Hoge Raad eens met stelling ‘Belasting is diefstal’: Spaartaks is oneerlijk

U heeft vast wel eens iets gelezen over ‘libertariërs’ en hun slagzin ‘belasting is diefstal’. Nou, daar krijgen ze dit keer gelijk in, door niemand minder dan de Hoge Raad! Zij beschouwen de in 2001 ingevoerde heffing op vermogen feitelijk als diefstal. Dat meldt het AD.

In 2001 werd heffing op vermogen van particulieren ingevoerd. Hierbij werd  uitgegaan van een zogeheten fictief rendement van 4 procent. Of u nou in werkelijkheid 6 of zelfs 8 procent daadwerkelijk rendement had, maakte niets uit. Die 4 procent fictief rendement van uw vermogen zou worden belast met 30 procent: 1,2 procent belasting over uw vermogen. Mooi makkelijk en niemand hoefde te klagen.

De werkelijkheid nam echter een andere wending. Veel mensen bleken die 4 procent niet eens te halen en wie nu alleen al naar de rente op de spaarrekening kijkt, ziet eerder getallen in de buurt van 0,15 procent. En dán wordt het een duur geintje!

De Bond van Belastingbetalers (BvB) dienden een klacht in wegens diefstal en stapten naar de rechter. De Hoge Raad deelt (althans grotendeels) die mening en vindt dat de wet zou moeten worden hersteld.

De fiscus komt daarmee aardig in de penarie. Hoewel het niet zo is dat iedere belastingbetaler maar direct geld terugkrijgt, gaat dit wel een aardig zware administratieve hel worden. Iedereen zal namelijk moeten aantonen dat zij te maken hebben gehad met een ‘buitengewoon zware last’, iets waar je als miljonair natuurlijk veel meer moeite mee zal hebben om zoiets aan te tonen dan bijvoorbeeld een knaapje met z’n eerste ~35.000 euro op de rekening.

De fiscus zal in ieder geval stappen moeten ondernemen en wanneer dit te lang duurt, kan de rechter overgaan op herstel, waardoor de fiscus wél flink zal gaan moeten lappen. Het gaat hier namelijk om zo’n 4 tot 5 miljard euro per jaar. Dat gaat pijn doen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Jumping

  Dit is het zoveelste bewijs dat het Linkse Demoniserende Wegkijkende Kartel zo rot is als mispel.
  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. DidiMadloba

   Vindt u het lekker om zo te kankeren?
   Ten eerste is dit systeem in 2001 ingevoerd omdat langzamerhand zoveel trucs waren bedacht dat niemand meer belasting betaalde over spaargeld en vermogen.
   Alleen hebben ze toen de fout gemaakt te kiezen voor een fictief rendement van 4%. Dat hadden ze variabel moeten maken, elk jaar opnieuw vast te stellen.

   Ten tweede blijkt het systeem van dit “verrotte” land nu dus in staat zichzelf te corrigeren!

   1. Mars020

    Over spaargeld is al belasting betaald. Als iemand van zijn netto salaris iedere maand geld stort op een spaarrekening is het natuurlijk asociaal om daar later nog een heffing overheen te gooien. Als het aan links ligt, wordt het daarna nog een paar maal belast, zodat er niets meer overblijft. Waarom zou iemand niet mogen sparen om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan, wat heeft het voor zin om die mensen te straffen?. Links gunt niemand iets, behalve natuurlijk de gelukzoekers uit Afrika.
    Het woord taks is voor links Nederland iets magisch, maar normale Nederlanders vinden het diefstal.

   2. Mars020

    Het is nooit genoeg voor links… normale werknemers zijn het zat, dat ze voor die linkse hobby’s moeten betalen en hun geld in een bodemloze put verdwijnt. Zelfs als iemand geld wil sparen voor later, wil links daar ook nog een deel van hebben om naar Afrika te sturen.

  2. Heinz

   Keiverrot ?, ik zie het niet aan de klanten van de Mediamarkt, de lange wachtrijen op Schiphol, de overvolle terrassen als de zon maar even schijnt. Het autopark, noem maar op. Tja, als je al je geld vergokt, verzuipt, uitgeeft aan rokerij, dan heb je het schlecht.

 2. AS210854

  Graag met terugwerkende kracht het teveel betaalde belastinggeld terug storten op mijn rekeningnummer a.u.b.

 3. DidiMadloba

  Heeft deze uitspraak betrekking op de huidige tarieven? Sinds vorig jaar betalen kleine spaarders namelijk minder – maar rijkelui meer.
  Het is waar dat je meer rendement maakt met aandelen dan met een spaarrekening, alleen is het tarief nog steeds te hoog.

 4. Kretoloog

  Niet de fiscus is aan zet. Maar de politiek. De belastingdienst voert alleen maar de wetten uit die de politiek heeft bedacht.

  De hoofdschuldige zijn de VVD en de PvdA (Paars 2). Die hebben in 2001 de 4% heffing op spaartegoeden ingevoerd.

 5. J.Rademaker

  Als ik dit lees accepteert men dat er over spaargeld, geld waar al belasting over betaald is nog een keer belasting wordt betaalt.
  De hersenspoeling werkt dus.

  1. Kees Kroket

   Niet over een paar centen spaargeld, over vermogen.Het deel dat boven een max. uitkomt, wat ook weer verminderd mag worden met schulden. Obligaties kopen is beter. Ik koop edelmetaal, rendeert beter op lange termijn. Of koop een garage en verhuur die aan een liefhebber van motoren of een of andere scharrelaar…

 6. Blokkeer-Fries

  De extreem linkse roveroverheid belast alles kapot in dit land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.