Hommeles! Europese Commissie opent vuur op Salvini, begint strafprocedure om EMU-begrotingsregels

Geen categoriejun 05 2019, 20:00
Je kon er een klok op gelijk zetten en nu is de kogel definitief door de kerk. In de diepste krochten van Brussel heeft men besloten om toch stappen te ondernemen tegen de Italiaanse regering. Dit omdat de Italianen zich weer niet, of nog steeds, houden aan de afspraken die zijn gemaakt tussen EU-landen.
De landen met een gemeenschappelijke Euromunt hebben toegezegd om hun begrotingstekorten te beperken omwille van de Europese financiële stabiliteit, maar Italië wijkt hier dus steevast vanaf. Brussel is er klaar mee en wil nu de Italianen voor hun ongehoorzaamheid bestraffen.
Vanuit een louter economisch oogpunt is het goed dat de Commissie de Italianen aanpakt. Immers is het niet in het Nederlandse belang dat de zuiderlingen steeds maar weer een loopje nemen met de afspraken.
Anderzijds vanuit een meer nationaal-soeverein oogpunt zou gezegd kunnen worden dat de Italianen worden beperkt in hun begrotingsvrijheid. Maar, die vlieger gaat eigenlijk niet op. Als de Italianen daadwerkelijk hun begrotingsvrijheid belangrijker vinden dan de afspraken nakomen dan moeten ze de EMU verlaten. Dan hadden ze geen afspraken moeten maken die zij steeds breken.
Pijnpunt van de Europese Commissie is de wijze waarop de Italianen omgaan met de staatsschuld. Vorig jaar nog werd de begroting na chaotische trucjes alsnog goedgekeurd. Maar nu dus niet meer. Het Italiaanse begrotingstekort loopt de spuigaten uit en is in de afgelopen tien jaar gegroeid in plaats van gekrompen. De Italianen moeten van de Commissie onmiddellijk werk maken van het beperken van de staatsschuld anders volgt een boete die kan oplopen tot €3,5 miljard, zo stelt NOS Teletekst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten