Klimaatactivisten, stop eens met gewone burgers intimideren!

Vicki Van Lommel las deze week in de NRC Handelsblad een artikel genaamd ‘Inlichtingendiensten: stop je intimiderende bezoekjes‘. Het deed haar wenkbrauwen fronsen, en inspireerde haar er een parodie op te schrijven. Ditmaal met klimaatactivisten in de hoofdrol. Hieronder het resultaat.

Wij, gewone mensen en bedrijven, zijn niet het gevaar waartegen de maatschappij beschermd moet worden. Wij mensen zijn ook gewoon onderdeel van de natuur, waarin wij de rol van omnivoor en hogere soort hebben toebedeeld gekregen en álles wat wij doen ook een keerzijde heeft. Een rol die wij over het algemeen prima vervullen, gezien de natuurlijke bio- en habitatdiversiteit die de wereld herbergt en de vele soorten die in stand blijven en er bij komen, ook al zijn er verliezers.

“Jíj bent ons opgevallen.” Zo begonnen de gesprekken met ons, hardwerkende mensen en bedrijven, actief als mens, (groot)ouder, milieufunctionaris, ondernemer, leraar, wetenschapper… Daarna kwam de vraag of we de ondergang van de aarde door de slechte mensheid wilden voorkomen. Of we een relatie wilden opbouwen om op regelmatige basis kinderen existentiële angst aan te praten. “Dat kan bijvoorbeeld thuis, op school of onderweg. Dan zeggen we dat we oud-collega’s zijn.” We mochten met niemand over het bezoek praten.

Een van ons werd lastig gevallen op zijn werk en onderweg aangesproken. Een ander kreeg anonieme bedreigingen via social media en werd in zijn voortuin verrast met een bezoekje van twee klimaatactivisten. Waarom hij nog geen gehoor had gegeven aan de social media berichten. En bij weer een ander stonden enkele klimaatactivisten opeens incognito voor de deur. Ze vertelden dat ze voor een goed doel werkten, op een afdeling waar vólledige consensus heerst over klimaatverandering en dus waarheidsverkondigers: zij ‘goed’, de rest ‘fout’. Niet mis te verstaan lieten zij op demoniserende wijze weten dat deskundige milieu- en klimaatprofessionals die vragen stellen crimineel zijn. Deze afdeling, klimaatexperts, onderhoudt nauwe banden met andere ‘klimaatvriendelijke’ organisaties.

Deze onverwachtse benaderingen zijn intimiderend en ongelijkwaardig: de ‘klimaatactivisten’ weigerden hun echte identiteit prijs te geven en gebruikten nep-legitimatie. Tegelijkertijd lieten ze duidelijk merken dat ze veel over ons wisten. Zo beschreven ze foto’s van onze social media-accounts en wensten ze ons “veel plezier morgen” bij een bijeenkomst dat in het gesprek niet ter sprake was gekomen.

Zulke bezoeken van klimaatactivisten grijpen ook op persoonlijk vlak in: wildvreemden infiltreren ongezien in onze levens en huizen, scannen je woonomgeving en laten je heel expliciet weten dat ze je kind strak in de gaten houden, zullen bespotten en verstoten als hij de klimaatreligie niet aanhangt die ondertussen ook op scholen wordt gepredikt en zo je kind berooft van alle jeugdige onschuld. Dat onze kinderen wordt wijsgemaakt dat wij als werkenden de natuurlijke kraamkamers, waarvan wij afhankelijk zijn om ons brood te verdienen, vernietigen. In alle gesprekken werden we stilzwijgend bedreigd: we weten wie je bent. Niet meewerken kan consequenties hebben.

Maar tussen ons mensen staan zorg voor elkaar en solidariteit hoog in het vaandel. We bespreken deze intimiderende ervaringen en vinden steun bij elkaar. Dit is ons gezamenlijk en publieke antwoord aan de activisten die het klimaatfundamentalisme verkondigen.

We vinden dit handelen van jullie buitengewoon ongepast. Wij mensen en bedrijven zetten ons in voor een wereld waarin iedereen het gevoel heeft veilig te kunnen leven, nu en in de toekomst en brengen nooit mensen in gevaar. We hechten aan transparantie en openheid; noodzakelijke ingrediënten om als samenleving de steeds extremere polarisatie die aangewakkerd wordt door onder andere deze activisten nog enigszins binnen de perken te houden. We zijn soms burgerlijk ongehoorzaam, niet meer dan anderen.

Wij zetten ons in voor een rechtvaardige wereld. Wij willen een eerlijk verhaal over olie en gas, dat naast nadelen, ook een betrouwbare betaalbare energiedichte energiebron is die ons welvaart, een schoner milieu en betere gezondheid bracht. We eisen dat haatzaaiende fundamentalisten stoppen met ons samenlevingsklimaat en mensbeeld kapot maken, het kweken van onderlinge intolerantie en daarmee ondermijnen van alle sociale lijm. De overheid heeft de opdracht om deze vormen van onveiligheid te voorkomen in een maatschappij waarin zij nu gewoon hun gang kunnen gaan met polariseren en angst zaaien. Maar dat brengt de overheid in een lastig parket. Want welke kant   moeten ze kiezen als onderaan de streep de gewone mens juist dagelijks de wereld mooier maakt en fundamentalisten problemen daarentegen in stand houden: armoede, honger, ziekte, milieuproblemen, mensenrechtenschendingen? Waarom slagen goede doelen er niet in om deze problemen waarvoor zij al minstens een halve eeuw geld inzamelen en dat hun core business is, uit de wereld te helpen? In welke bodemloze put verdwijnt dat geld, waarvoor wij ongevraagd belastinggeld afdragen?

Zolang onze overheid deze verwoestende vorm van klimaatfundamentalisme als partner blijft zien, hen laat infiltreren in overheidsorganisaties, misbruik van rechtspraak duldt die elke menselijke keuze lastig maakt, leugens over meer subsidies aan fossiel tolereert, zolang de overheid energie-efficiënte betrouwbare betaalbare en tot nu toe meest schone technologieën die voldoen aan de best beschikbare technieken massaal voortijdig door windmolens en zonnepanelen vervangt met een veel lagere energiedichtheid, lagere betrouwbaarheid, kortere levensduur en dus meer CO2-uitstoot en olie en gas door biomassa, voedt die overheid deze ‘samenlevingsklimaat’crisis. Dus tegen wie moet de overheid de maatschappij beschermen? Tegen gewone mensen die stap voor stap elke dag hun best doen om de wereld nog mooier te maken voor iedereen? Of toch tegen de partijen die – nu het nog kan – zo veel mogelijk geld willen binnenharken met het verkondigen van de klimaat- en biodiversiteitsreligie?

Een ding is zeker: als we de ‘samenlevingsklimaat’crisis niet weten te beteugelen, als we falen, dan raakt onze maatschappij zodanig ontregeld dat er geen overheid tegenop kan boksen.

Wij, gewone mensen en bedrijven, brengen geen mensen in gevaar, zijn transparant en open. Wij roepen de overheid op om deze fundamentalisten een halt toe te roepen met hun intimiderende benadering van ons en onze kinderen die het beste voor hebben met de wereld en onze leefomgeving. Als de fundamentalisten met ons willen praten, nodig ons dan uit voor een publiek gesprek, zonder dogma’s en angstscenario’s. Wij hebben ook wel wat vragen voor u. U weet ons te vinden.

Ing. Vicki Van Lommel is milieudeskundige op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energie en circulaire economie

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. tonna

  De parodie geschreven door Vicki Van Lommel zou zomaar werkelijkheid kunnen worden,vooral gezien de de dwangmatige en neurotische milieuaanpak van vooral Jetten en Klaver,onder de zalvende goedvinding van kabinet mark Rutte!
  De parodie is eigenlijk een toekomstvoorspelling!

  1. Dragonmaster969

   verkeerde voorstelling van zaken om de burgers bang te maken en op kosten te jagen. gas is de schoonste vorm van energie, op kernenergie na. vraag jezelf eens af: een EU en allemaal andere ideeën over het gebruik van gas. rara politiepet.

  2. Pedrito

   Mocht dit werkelijkheid worden, dan zijn dit soort lieden bij mij van harte welkom. In mijn milieu regelen we deze vorm van lastigvallen op fysieke wijze even af. De ambulance regelt de rest wel.

 2. F.C. Labrouste

  “Een van ons werd lastig gevallen op zijn werk en onderweg aangesproken. Een ander kreeg anonieme bedreigingen via social media en werd in zijn voortuin verrast met een bezoekje van twee klimaatactivisten.”

  Het moet niet gekker worden!

  1. Sealgaire

   Dopper/Noppen/Labrouste en is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder.

  2. Dragonmaster969

   Marocchinate: heb je het al kunnen vinden misselijkmakend persoon dat je bent!!!

  3. tonna

   @F.C. Labrouste
   Je hebt het stukje niet begrepen,het is een parodie.

  4. edoc431

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

   1. F.C. Labrouste

    Overtuigend betoog, edoc: sterk inhoudelijk en geheel on topic.

    Mooi hoor!

  5. koeiepoep

   Je weet, dat het hier over een parodie gaat…?

 3. Behold My Negativity

  Ik ga mijn hamer klaarzetten voor wanneer ik twee groenlinKKKs leden voor mijn deur zie verschijnen.

  1. F.C. Labrouste

   Ik zie dat de paniek al behoorlijk is toegeslagen: moordzuchtige klimaatactivisten waar de burger zich tegen zal moeten wapenen.

   🙂

   1. Sealgaire

    Blablablabla blaaskaak, herhaling pisvlek en vette speklap

    1. F.C. Labrouste

     Weer een sterke inhoudelijke bijdrage, Sealgaire. Je tilt dit blog op een hoger niveau.

     1. edoc431

      Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

   2. edoc431

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

    1. F.C. Labrouste

     Raak, edoc!

 4. J.Rademaker

  Parodie die de werkelijkheid benadert, zie wat er op onze opleidingsinstituten gebeurt.
  De aarde red zichzelf wel of de mens er is of niet. Het werkelijke probleem is de explosieve bevolkingsgroei wereldwijd maar als je dat erkent valt er een industrie van boetedoening en afkopen, gedreven door macht en geld om. Natuurlijk willen we onze leefomgeving zo prettig mogelijk houden maar is het nodig om jonge mensen daarvoor zodanig te indoctrineren dat het zelfstandig denken wordt afgeleerd en aangetast.

 5. koeiepoep

  Ik zou het korter willen houden: Klimaatactifustjes; stop eens..

 6. RvdBe

  Heel die klimaatgekte is volgens mij een gevolg van de ontkerking in het westen.
  Vroeger werden mensen hel en verdoemenis voorgehouden middels het geloof om ze slaafs te houden.
  Nu het geloof zijn werking grotendeels verloren heeft moest er een ander middel gevonden worden: hel en verdoemenis als je je niet schikt naar onze (klimaat) regels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.