Kosten ICT-projecten tóch gestegen: 648 miljoen euro! Belastingdienst ‘vergat’ project van 84 miljoen te melden

De overheid gaf in 2018 niet 564 miljoen euro uit, zoals zij eerder hadden gemeld, maar 648 miljoen euro uit. Reden voor het verschil is de Belastingdienst die een project van 84 miljoen euro niet had gemeld. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kondigde nog aan dat de totale kosten waren gedaald. Niet dus! Via NU.nl.

“Ik heb helaas geconstateerd dat door een rapportagefout van de Belastingdienst in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk onjuiste cijfers zijn opgenomen”, geeft Ollongren toe in een Kamerbrief.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst gaat het project van 84 miljoen euro om een computersysteem ‘dat de Belastingdienst bij de tijd moet brengen’. Nietszeggender dan dat kán haast niet.

Het is sowieso een dikke bende bij de Belastingdienst als het op het aangeven van cijfers aankomt. Zo presteerden ze het om 1,2 miljard euro aan openstaande voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag niet te melden.

Als het nou om een paar honderdduizend euro ging is dat nog een keer te begrijpen (maar nog steeds niet oké). Het gaat hier echter om zulke fikse bedragen dat het haast niet anders kan dan dat er opzet in het spel is. Even een mooi beeld schetsen voor de jaarrekening en de presentatie, zodat daarna de échte cijfers boven water kunnen komen en men hoopt dat die informatie niet bij het brede publiek terechtkomt.

Ollongren flikte eenzelfde kunstje bij het rapport over de ‘sleepnet’-wet, die moedwillig werd verzwegen tot na de stemming. Toen dit rapport eenmaal naar buiten kwam, was het kwaad al geschied en viel de backlash redelijk mee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Confucius

  Die kan haar voornaam beter laten veranderen in Kassa.

 2. toetssteen

  Grutjes, die zagen we niet aankomen!
  Pfff, de overheid en andermans geld (belasting) staat garant voor een gat in de hand zo groot als de Grote Oceaan.

 3. logisch denken

  och gut o gut , 84 miljoen maar , als je het snel uitspreekt lijkt het niets. Schaam je ollongren dat je geen enkel inzicht hebt in de centen die je uitgeeft. Nivelleren kost een paar eurotjes maar die kloppen we wel weer uit de zakken van boven modaal.

  Schandelijk aftreden die muts

 4. Jumping

  Nog meer vriendjes, hebben van de kaviaar gesnoept.
  Ollongren wedijverd met Rutte, wie het slechtste voor Nederland is geweest, na de tweede wereldoorlog.
  Kijk Rutte liegt zelf en Ollongren laat mensen voor zich liegen.

 5. Kapitein Haddock

  Men denkt toch niet dat een Lesbisch wijf het iets kan schelen wat het de belasting betaler allemaal moet ophoesten?
  “Met mijn inkomsten”, (Ollengren, nazaat van de familie; die de walgelijke/verschrikkelijke onderdrukte Finnen en Russen op hun geweten hebben)
  “kan ik scharen met elk “neukbaar” wijf.
  Waarvan akte!

 6. logisch denken

  Blijft wel verdacht stil in de linkse hoek om de linkse onwetendheid te becommentariëren. Zo een schamel bedrag is kennelijk de normaalste zaak in de linkse wereld waar je ongehinderd door kennis in een kabinet kan kruipen.

  1. Kapitein Haddock

   logisch denken

   Wat linksen ALTIJD willen:
   geld halen van anderen. En als dit op,..wat dan? ::: Venezuela, Cuba, Nrd-Korea, e.v.a.
   Grootste voorbeeld: de toenmalige heilstaat Sowjet-Unie zag , uiteindelijk, in dat Socialisme niet werkt!
   Maar, eerst 23 MILJOEN eigen burgers ombrengen om tot de “Socialistische heilstaat” te komen! En later achter te komen dat Socialisme NIET werkt!
   En wat gebeurt in Nederland????????
   Achterlijke socialisten, zich slim niet Socialistisch te noemen, Groen-Links/PVDA: alles regelen en vooral ” pakken wat er te pakken valt!”

 7. Duckday

  Het is gewoon een grote bende bij dit kabinet Wethouders die toen al de boel verziekten werden minister en gaan door met hun onkunde VVD CDA D66 en ga zo maar die ook dit kabinet onder steunen maken er gewoon een nog grotere rotzooi van EERGEVOEL is bij deze nooit aanwezig Cursus Sorry is in top en men gaat op oude voet verder zonder dat de kamer ingrijpt Wel grote woorden maar puntje bij puntje kijkt men de andere kant op Macht Hoogmoed waanzin

 8. Pieter Vroonland

  En dat is nieuws ? Bij de belastingdienst gaat dat al decennia lang zo. Jaren geleden ik ICT consultant geprobeerd projecten te begeleiden. Niet te doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.