Lekker dan! Blunderdepartement Justitie en Veiligheid gaf visums aan buitenlandse criminelen

Geen categoriejun 08 2019, 19:00
Bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid werd recent nog een staatssecretaris naar huis gestuurd vanwege geblunder en vandaag zien we de volgende blunders al weer voorbij komen. Ruim twee maanden lang heeft het IT-systeem waarmee het departement werkt kuren gehad waardoor de politie niet kon nagaan of visumaanvragen van individuen een veiligheidsrisico zouden zijn. Toch zijn de visums wel verstrekt.
De Telegraaf meldt vandaag dat Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) het geblunder wereldkundig heeft gemaakt. In de periode dat het IT-systeem niet naar behoren werkte leidde het natrekken van individuen in het proces automatisch tot 'groen licht' ook als het systeem eigenlijk had moeten zeggen dat het individu elders een strafblad had.
Het lijkt erop dat het IT-gekunstel van de Rijksoverheid, waarbij men meerdere systemen naast elkaar heeft draaien, debet is aan het voorval. Eerst werkte het systeem na behoren, maar na een update niet meer. Ondertussen zijn de problemen nog niet verholpen en moet de politie de visumaanvragen handmatig behandelen in verschillende systemen. Dat kost meer tijd, maar het werkt ten minste.
In de periode dat het systeem defunkt was werden in totaal zestien personen toegelaten tot het land terwijl zij eigenlijk geen visum hadden mogen ontvangen. Bij twee personen is het visum ondertussen ingetrokken alvorens ze naar Europa reisden. Maar negen personen zijn nog niet getraceerd en lopen dus gewoon rond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten