Oeps! Bijna 9 ton schadevergoeding, AIVD lekte identiteit journalist naar onderwereld

aivd gebouw in zoetermeer
Foto: Het AIVD-gebouw in Zoetermeer. Screenshot Google Streetview

De AIVD heeft journalist Bas van Hout bijna 9 ton schadevergoeding gegeven vanwege een enorme blunder: zijn identiteit werd gelekt naar de onderwereld. Ondanks dat hij gevaar liep, werd dit jarenlang door de inlichtingendienst ontkend. Via het AD.

Het lek van informatie is ontstaan doordat gegevens van de journalist onvoldoende waren afgeschermd. Van Hout deed samen met de voorloper van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdient (BVD), onderzoek naar corruptie, georganiseerde criminaliteit, terroristische organisaties en wapenhandel. Van Hout tipte de inlichtingendienst wanneer er iemand in levensgevaar was, om liquidaties te verhinderen.

Uiteindelijk scheidden de BVD en Van Hout hun wegen, voornamelijk omdat Van Hout geen namen noemde van misdadigers en informatie over ernstige delicten achterhield. Volgens Van Hout wisten criminelen altijd dat ze met een journalist te maken hadden. Ondanks dat hij voorzichtig was met wat hij vertelde, liep hij al een behoorlijke tijd gevaar.

De AIVD had in 2006 al reden om hem te waarschuwen wegens reële dreigingen. Dit werd Van Hout echter niet verteld. In 2010 kreeg Van Hout zelf lucht van het feit dat hij gevaar liep, al werd dit destijds herhaaldelijk ontkend. Toenmalig minister Plasterk zei in 2014 al dat Van Houts’ conclusies en klachten over dat hij gevaar liep en daarover geïnformeerd had moeten worden, correct en ‘volledig gegrond’ waren. In 2018 werd er pas een schadevergoeding uitgekeerd, zo’n 865.000 euro bruto.

Wat een gevaarlijke en kille handelswijze van de AIVD, met betrekking tot de omgang met informatiebronnen, om journalisten zo als wegwerpinstrument te gebruiken. Je ziet eenzelfde tendens bij Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de omgang met Afghaanse tolken in Afghanistan. Schandalig.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

21 reacties

 1.   

  De AIVD is inmiddels uitgegroeid tot de grootste criminele organisatie van ons land. Onbeperkte bevoegdheden en allemaal in LANDSBELANG. hahahahahahaha.

  1.   

   Dat is gelul, santiago.

   1.   

    Tuurlijk jongen. Gewoon blijven gamen en lekker zwaaien met je vlaggetje. Doeiii.

    1.   

     Het is nonsens dat het een criminele organisatie is. Ze zal weleens criminele daden uitvoeren, maar anders pak je geen boeven.

     1.   

      Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

   2.   

    nee het is een feit. Onder oneigenlijke argumenten heeft men staatsveiligheid heilig verklaard en een club alle vrijheden gegeven om alle zaken die bij wet geregeld zijn te negeren. Het wegwuiven als gelul is een kinderachtige manier om een discussie dood te slaan. Bij gebrek aan argumentatie wel de enige optie ter verdediging

    1.   

     “Onder oneigenlijke argumenten heeft men staatsveiligheid heilig verklaard en een club alle vrijheden gegeven om alle zaken die bij wet geregeld zijn te negeren.”
      
     Kun je dat onderbouwen met snoeihard bewijs?

     1.   

      Guusje de Dopperlikker, morgen mag je weer, ja jippie!

     2.   

      Kan jij wetgevingen lezen ? Kan jij google gebruiken ? Zoek maar even zelf op . Ik ben niet je secretaresse

     3.   

      Ook logisch denken lulde uit zijn nek.

     4.   

      Sealgaire is een pedoseksueel met het verstand van een vis. De man weet van voren niet dat hij van achteren leeft. Het enige waar hij elke morgen voor wakker wordt zijn de kinderplaatjes op zijn werkcomputer; hij slaaot namelijk op zijn werk, daar zijn vrouw hem met een trap het huis heeft uitgesmeten.

     5.   

      hahaha uiteraard snapt niemand het behalve u alles wetende linkse boorstaaf

     6.   

      Brandebok. Nee lummel, dat is het em juist. Met het systeem wat we in Nederland hebben kunnen we alles onder de pet houden. We raken gewoon de bonnetjes kwijt en wat er niet gelezen mag worden lakken we zwart. Allemaal in het landsbelang dus, dar de elite vogelvrij gewoon door kunnen rotzooien. Snoeihard bewijs haha wat ben jij een chappie zeg.

     7.   

      “Sealgaire is een pedoseksueel met het verstand van een vis.”

      Sealgaire maakt inderdaad een zwakbegaafde indruk en zijn obsessie voor pedofilie is ook pijnlijk om aan te zien, maar ik meen toch dat deze sloeber het recht heeft zijn bijdragen te plaatsen op dit blog.
      Mogelijk is dat voor hem de enige manier om zich in het bestaan nog een beetje staande te houden.

     8.   

      Santiago, de AIVD is onze linie van verdediging tegen terroristen en zware criminelen. Maken ze bij het gevecht tegen terrorisme weleens vieze handen? Dat zal best. Is het mogelijk inlichtingen te vergaren zonder vieze handen te maken? Ik betwijfel het.

      Maar dat het een maffia-organisatie is is een onzin-bewering.

     9.   

      Dat ben ik met je eens, Labrouste, ook zwakbegaafden hebben vrijheid van meningsuiting.

     10.   

      Guusje de Dopperlikker, smerige zuiger, morgen mag je weer, ja jippie!

 2.   

  De AIVD maakt gewoon deel uit, van het keiverotte Nederland.
  Het Ruttekartel ten voeten uit.
  Kom op Rutte nog een jaartje en dan is Nederland door jouw kartel helemaal naar de ..oten.

 3.   

  “Van Hout tipte de inlichtingendienst wanneer er iemand in levensgevaar was”
  Dat Van Hout de AIVD alle relevante info doorspeelde mbt criminele handelingen,is uiteraard uitstekend,maar de nonchalante omgang met persoonlijke gegevens is ronduit amateuristisch te noemen!
  De AIVD vindt het blijkbaar belangrijker om een eventuele afrekening in het circuit te voorkomen,laat die gasten zich lekker onderling afmaken.
  Het leven van de undercover journalist is minder belangrijk!

 4.   

  En die rekening gaat naar ……………………

 5.   

  @santiago je heb gelijk. Mogen alles en iedereen schaduwen intimideren afluisteren hacken inbreken arresteren fraude plegen en meer van die smeerlapperij zonder ook maar een moment van verantwoording afleggen. En wat ze vertellen aan de politiek mogen wij ook niet weten (commissie stiekem)
  Maar als brave belasting betalende burger mag je er nix van zeggen natuurlijk want dan ben je staatsondermijnend bezig volgens dat tuig in Den Haag en Zoetermeer. Zelfs de CIA heeft niet zoveel vrijheid. Mag nu wel gaan uitkijken.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!