Oeps! Bijna 9 ton schadevergoeding, AIVD lekte identiteit journalist naar onderwereld

De AIVD heeft journalist Bas van Hout bijna 9 ton schadevergoeding gegeven vanwege een enorme blunder: zijn identiteit werd gelekt naar de onderwereld. Ondanks dat hij gevaar liep, werd dit jarenlang door de inlichtingendienst ontkend. Via het AD.

Het lek van informatie is ontstaan doordat gegevens van de journalist onvoldoende waren afgeschermd. Van Hout deed samen met de voorloper van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdient (BVD), onderzoek naar corruptie, georganiseerde criminaliteit, terroristische organisaties en wapenhandel. Van Hout tipte de inlichtingendienst wanneer er iemand in levensgevaar was, om liquidaties te verhinderen.

Uiteindelijk scheidden de BVD en Van Hout hun wegen, voornamelijk omdat Van Hout geen namen noemde van misdadigers en informatie over ernstige delicten achterhield. Volgens Van Hout wisten criminelen altijd dat ze met een journalist te maken hadden. Ondanks dat hij voorzichtig was met wat hij vertelde, liep hij al een behoorlijke tijd gevaar.

De AIVD had in 2006 al reden om hem te waarschuwen wegens reële dreigingen. Dit werd Van Hout echter niet verteld. In 2010 kreeg Van Hout zelf lucht van het feit dat hij gevaar liep, al werd dit destijds herhaaldelijk ontkend. Toenmalig minister Plasterk zei in 2014 al dat Van Houts’ conclusies en klachten over dat hij gevaar liep en daarover geïnformeerd had moeten worden, correct en ‘volledig gegrond’ waren. In 2018 werd er pas een schadevergoeding uitgekeerd, zo’n 865.000 euro bruto.

Wat een gevaarlijke en kille handelswijze van de AIVD, met betrekking tot de omgang met informatiebronnen, om journalisten zo als wegwerpinstrument te gebruiken. Je ziet eenzelfde tendens bij Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de omgang met Afghaanse tolken in Afghanistan. Schandalig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. santiago

  De AIVD is inmiddels uitgegroeid tot de grootste criminele organisatie van ons land. Onbeperkte bevoegdheden en allemaal in LANDSBELANG. hahahahahahaha.

  1. Meriadoc Brandebok

   Dat is gelul, santiago.

   1. santiago

    Tuurlijk jongen. Gewoon blijven gamen en lekker zwaaien met je vlaggetje. Doeiii.

    1. Meriadoc Brandebok

     Het is nonsens dat het een criminele organisatie is. Ze zal weleens criminele daden uitvoeren, maar anders pak je geen boeven.

     1. Sealgaire

      Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

   2. logisch denken

    nee het is een feit. Onder oneigenlijke argumenten heeft men staatsveiligheid heilig verklaard en een club alle vrijheden gegeven om alle zaken die bij wet geregeld zijn te negeren. Het wegwuiven als gelul is een kinderachtige manier om een discussie dood te slaan. Bij gebrek aan argumentatie wel de enige optie ter verdediging

    1. Meriadoc Brandebok

     “Onder oneigenlijke argumenten heeft men staatsveiligheid heilig verklaard en een club alle vrijheden gegeven om alle zaken die bij wet geregeld zijn te negeren.”
      
     Kun je dat onderbouwen met snoeihard bewijs?

     1. Sealgaire

      Guusje de Dopperlikker, morgen mag je weer, ja jippie!

     2. logisch denken

      Kan jij wetgevingen lezen ? Kan jij google gebruiken ? Zoek maar even zelf op . Ik ben niet je secretaresse

     3. Meriadoc Brandebok

      Ook logisch denken lulde uit zijn nek.

     4. Meriadoc Brandebok

      Sealgaire is een pedoseksueel met het verstand van een vis. De man weet van voren niet dat hij van achteren leeft. Het enige waar hij elke morgen voor wakker wordt zijn de kinderplaatjes op zijn werkcomputer; hij slaaot namelijk op zijn werk, daar zijn vrouw hem met een trap het huis heeft uitgesmeten.

     5. logisch denken

      hahaha uiteraard snapt niemand het behalve u alles wetende linkse boorstaaf

     6. santiago

      Brandebok. Nee lummel, dat is het em juist. Met het systeem wat we in Nederland hebben kunnen we alles onder de pet houden. We raken gewoon de bonnetjes kwijt en wat er niet gelezen mag worden lakken we zwart. Allemaal in het landsbelang dus, dar de elite vogelvrij gewoon door kunnen rotzooien. Snoeihard bewijs haha wat ben jij een chappie zeg.

     7. F.C. Labrouste

      “Sealgaire is een pedoseksueel met het verstand van een vis.”

      Sealgaire maakt inderdaad een zwakbegaafde indruk en zijn obsessie voor pedofilie is ook pijnlijk om aan te zien, maar ik meen toch dat deze sloeber het recht heeft zijn bijdragen te plaatsen op dit blog.
      Mogelijk is dat voor hem de enige manier om zich in het bestaan nog een beetje staande te houden.

     8. Meriadoc Brandebok

      Santiago, de AIVD is onze linie van verdediging tegen terroristen en zware criminelen. Maken ze bij het gevecht tegen terrorisme weleens vieze handen? Dat zal best. Is het mogelijk inlichtingen te vergaren zonder vieze handen te maken? Ik betwijfel het.

      Maar dat het een maffia-organisatie is is een onzin-bewering.

     9. Meriadoc Brandebok

      Dat ben ik met je eens, Labrouste, ook zwakbegaafden hebben vrijheid van meningsuiting.

     10. Sealgaire

      Guusje de Dopperlikker, smerige zuiger, morgen mag je weer, ja jippie!

 2. Jumping

  De AIVD maakt gewoon deel uit, van het keiverotte Nederland.
  Het Ruttekartel ten voeten uit.
  Kom op Rutte nog een jaartje en dan is Nederland door jouw kartel helemaal naar de ..oten.

 3. tonna

  “Van Hout tipte de inlichtingendienst wanneer er iemand in levensgevaar was”
  Dat Van Hout de AIVD alle relevante info doorspeelde mbt criminele handelingen,is uiteraard uitstekend,maar de nonchalante omgang met persoonlijke gegevens is ronduit amateuristisch te noemen!
  De AIVD vindt het blijkbaar belangrijker om een eventuele afrekening in het circuit te voorkomen,laat die gasten zich lekker onderling afmaken.
  Het leven van de undercover journalist is minder belangrijk!

 4. logisch denken

  En die rekening gaat naar ……………………

 5. loodklopper

  @santiago je heb gelijk. Mogen alles en iedereen schaduwen intimideren afluisteren hacken inbreken arresteren fraude plegen en meer van die smeerlapperij zonder ook maar een moment van verantwoording afleggen. En wat ze vertellen aan de politiek mogen wij ook niet weten (commissie stiekem)
  Maar als brave belasting betalende burger mag je er nix van zeggen natuurlijk want dan ben je staatsondermijnend bezig volgens dat tuig in Den Haag en Zoetermeer. Zelfs de CIA heeft niet zoveel vrijheid. Mag nu wel gaan uitkijken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.