Pegida demonstratie Eindhoven toch verboden: ‘veiligheid kan niet worden gegarandeerd’

De door Pegida op zaterdag geplande demonstratie in Eindhoven is toch verboden. Burgemeester Jorritsma maakte dit via de gemeente vandaag bekend. Dat meldt Het Parool.

Eergisteren berichtten wij (Teunis Dokter) al over de demonstratie, het verbod van de burgemeester en de reactie daarop van de Nationale Ombudsman. Die vond namelijk dat het inbreuk maakte op het grondwettelijk recht van Pegida om te mogen demonstreren.

Teunis maakte het argument dat de demonstratie inderdaad zou moeten worden verboden en het naar een ander tijdstip zou moeten worden verplaatst, zodat het niet de moskeebezoekers stoorde. Burgemeester Jorritsma haalt echter een ander argument aan: ‘de veiligheid kan niet worden gegarandeerd’.

Hij zegt daarbij wel dat het een kwestie is van capaciteitsgebrek door de korte termijn waarop Pegida het verzoek voor de demonstratie indiende. De politie zou een maand voorbereidingstijd nodig moeten hebben. Bij de demonstratie op 26 mei kwamen zo’n twintig Pegida-aanhangers tegenover ruim 300 (voornamelijk Turkse en Marokkaanse) tegendemonstranten te staan, waarvan een aanzienlijk deel gewelddadig bleek.

En hiermee begeeft Jorritsma zich op glad ijs, want stel, even voor het gemak, dat er voor 300 man aan tegendemonstranten, zo’n 100 agenten nodig zijn. Dan zou je er voor 600 dus 200 agenten nodig hebben. Wat nu als je er maar 150 paraat kunt krijgen, zelfs met voldoende voorbereidingstijd? Is dan iedere demonstratie de nek om te draaien als de tegenbeweging zich in voldoende mate weet te mobiliseren?

Je zou dan ook demonstraties in je gemeente kunnen blijven vermijden door zo min mogelijk agenten actief te hebben. Zet de maximale beschikbaarheid op niet meer dan 100 agenten  en iedere demonstratie kan worden verboden, als de verwachting is dat de tegendemonstratie groter lijkt te gaan worden dan 300 man. Lekker rustig in de gemeente dan!

Misschien zou het al heel wat helpen als dergelijke agressieve tegendemonstranten eens direct worden opgepakt en berecht. Ik ben ook geen fan van Pegida en de wijze waarop zij provoceren met hun demonstraties. Teunis maakt daar een goed punt. Maar feitelijk komt Jorritsma’s redenering gewoon neer op zwichten voor de dreiging van geweld.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

78 reacties

 1. Brazil

  En terecht.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. Bosche draak

   Terecht zwichten voor dreiging van geweld?
   Zie je nou wel dat je een lafaard bent!

   1. Joop Klepzeikert

    @Bosche draak: Het zwaar geestelijk gehandicapte Brazielige wezentje laat in al zijn volkomen debiele reacties precies zien hoe gruwelijk debiel links ‘denkt’.

    1. Brazil

     Zo zo weer eens een mooi kopie en plak bericht propaganda-boy, hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   2. Brazil

    Aan de andere kant vind ik jammer ,honkbalknuppel staat al klaar om dit extreemrechts tuig het ziekenhuis in te slaan.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Hans Brusselmans

   Misschien kan je eens uitleggen waarom dit terecht is, denk er gerust even over na want ik denk niet dat je erg snugger bent.

  3. Scheve Tinus

   Kan iemand deze mafklapper verwijderen?

   De nood is hoog!

 2. Joop Klepzeikert

  Zolang extreem links aan de macht is zullen demonstraties tegen socialistische en moslimterroristen verboten worden. Links wordt geil als ze iets kunnen verbieden. Ook als dat tegen de wet is. Links heeft ook volkomen schijt aan de wet, omdat ze dat kunnen hebben. Politie en justitie zijn ook extreem links en extreem links houdt elkaar een klauw boven het hoofd.
  Op kosten van werkende mensen.

 3. F.C. Labrouste

  “Ik ben ook geen fan van Pegida en de wijze waarop zij provoceren met hun demonstraties. ”

  Sterker, het is ranzig tuig.

  1. Hans Brusselmans

   Dat mag jij vinden, net zo als anderen mogen vinden dat waartegen zij protesteren ranzig ongedierte is, alleen begin jij dan altijd te krijsen en godwins te uiten.

  2. Brazil

   Het is vooral provoceren, voor de rest kan dit extreemrechts clubje
   niet veel, dit tuig kan gewoon thuisblijven.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch ,:)

  3. Peter Loosduinen

   Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland.
   1. Wat is hier ranzig aan ?
   2. Waarom spreekt u van tuig ?

   1. Brazil

    1. Er is totaal geen sprake van islamisering, een verzinsel van rechts.
    2. Extreemrechts is altijd tuig.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   2. Zouaaf

    De Europese cultuur loopt op zijn einde. Het Morgenland (Azië), opkomende zon, is in aantocht.

    1. Ragmilla

     Rood kapitalisme is een veel grotere dreiging

     1. tonna

      @Aytas
      opruiend tuig met een migratieachtergrond zijn een zo snel mogelijk te elimineren irritante dreiging!
      Het gaat ook nog gebeuren,ik kan niet wachten!

  4. edoc431

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een VPN niet terug zou kunnen komen.

   1. Voetnoot

    Ga door! Gooi het eruit, vinger achter in de keel…Waar bent u mee bezig in deze discussie lijn?

  5. logisch denken

   Degene die een demonstratie verstoren zijn inderdaad ranzig tuig die niet thuis horen in een democratie. Pak lekker je koffers

  6. Arbeider65

   Klopt. Maar ook ranzig tuig heeft recht om te demonstreren. Ik ben het volkomen eens met de Ombudsman.

 4. Ragmilla

  Iedere demonstratie die geweldadig wordt mag keihard worden beëindigd door de politie. Ook de etters van Pegida hebben demonstratie recht en dat dient beschermd te worden. Pak gewelddadige tegendemonstranten op. Vrijheid van meningsuiting voor een ieder.

  1. Brazil

   Extreemrechts tuig wat alleen uit is op geweld moet je geen podium
   geven, dus terecht dat deze provocatie niet door gaat.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Ragmilla

    Nee, dit is vrijheid en zodra we dat voor een groep gaan inperken is het einde zoek. Hoe afschuwelijk ik Pegida ook vind ze hebben dezelfde rechten als ik. Ik heb ook een niet gangbare mening. Hoe lang duurt het dan voor mij het zwijgen wordt opgelegd? Nee, hier heb je het een keer mis, meestal ben ik het redelijk met je eens

    1. tonna

     @Aytas
     “dezelfde rechten als ik”
     Als het aan mij lag had jij géén rechten,je voegt niets positiefs toe aan de Nederlandse samenleving,en hebt enkel kritiek op de de “westerse” mens!
     Dan heb ik 100x liever de Pegida als machtsblok in Nederland om jou soort uitvreters te verwijderen!

     1. Ragmilla

      Tonna. Voelt u poesjes strijd? Het kan denk ik weinig mensen schelen wat een migrant als u zelf vind. Test uw DNA eens, er is bijna geen Nederlander met zuiver DNA te vinden. U kijkt op uiterlijke kenmerken terwijl ik waarschijnlijk heel was meer voor de Nederlandse waarden sta als u, in 1945 is Nederland bevrijd van mensen als u. Sie sind wieder da. Ik heb dit tegen u persoonlijk en niet tegen andere forum leden. Ik anti westers? U bent anti westers.

 5. J.Rademaker

  Als veiligheid niet kunnen garanderen een argument is dan wordt het stil op straat.

  1. Brazil

   Onzin, je kunt ook geweldloos demonstreren daar kan dit haatclubje
   Pegida nog wat van leren.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. ZiggyStardust

    Pegida heeft nog nooit geweld gebruikt. Het zijn een stel sneuneuzen, maar gewelddadig zijn ze niet, zo slim zijn ze wel, want anders zouden ze meteen verboden worden. Wat de reactie is van de aanhangers van de ideologie waar Pegida tegen demonstreert is helaas meestal wel van gewelddadige aard. Idem dito voor clubs als AFA. En ze keren zich zelf op zeer gewelddadige manier tegen de politie en vernielen spullen van mensen die er niets mee te maken hebben. En zo geven ze Pegida iedere keer precies hoe Pegida het wil hebben en ontmaskert AFA en islamaanhangers zichzelf als gewelddadig tuig waar niet mee te praten valt.

    1. Ragmilla

     De meeste moslims gaan gewoon door met hun leven. Of kunt u mij een demonstratie van honderdduizenden mensen in Nederland tegen Pegida noemen? Elk geweld of oproep daartoe is fout en dient bestraft te worden, ongeacht van wie. Pegida, hoe triest ook moet gewoon hun mening kunnen geven.

 6. Brazil

  Toch mooi om ze zien hoe rechts zit te schuimbekken omdat hun
  haatclubje niet de straat op mag, hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. Hans Brusselmans

   Ga je nu nog uitleggen waarom dat demonstratie verbod terecht is of gaat dit niet echt lukken met die twee hersencellen die je bezit?

   1. F.C. Labrouste

    Het recht op demonstratie, ook van ranzige denkbeelden als die van Pegida, staat niet ter discussie en wordt slechts begrensd door de mogelijkheden de openbare orde en veiligheid te handhaven. Die garantie kan de burgemeester niet bieden en daarom kon hij niet anders dan de demonstratie verbieden.

    1. Hans Brusselmans

     Ik vroeg jou toch niets bijgoochem. Ik vroeg het aan Brasil

    2. logisch denken

     Schandelijk dat de veiligheid niet gehandhaafd kan worden in een democratie waar vrijheid van demonstreren is. De burgemeester en de politie moet zich de ogen uit de kop schamen.

  2. Bosche draak

   Als je uitgelachen bent dan mag je toelichten welk geweld de mensen van Pegida dan wel hebben toegepast?
   Hoeveel stenen hebben zij gegooid?
   Hoeveel auto’s beschadigd?
   Hoeveel vrouwen/homoseksuelen/Joden bedreigd?
   Of loop je ook te schateren als de volgende keer Palestijn protesteerders van de dam worden geveegd? of als anti-piet volk massaal wordt afgedreven?

 7. Meriadoc Brandebok

  Waar Pegida is, komt rotzooi.

  1. Hans Brusselmans

   Is dat een argument om het recht op demonstratie, verankert in de grondwet, te verbieden?

   1. F.C. Labrouste

    Nee, op zichzelf niet, behalve als de rotzooi die wordt voorzien zo groot is dat de burgemeester de openbare orde en veiligheid niet kan garanderen. Dat is hier het geval.

    1. Hans Brusselmans

     Ja dat is het geijkte antwoord van politiek correcte bestuurders die ten koste van de grondwet ongedierte zoals die moslim geweldplegers uit de wind trachten te houden, jij bent van het zelfde laken een pak!

     1. Brazil

      Kijk meneer eens huilie huilie doen omdat zijn haatclubje niet mag provoceren.
      Dit extreemrechts tuig moet je dan ook keihard aanpakken, dit kwaadaardig gezwel moet
      uit de samenleving.
      Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     2. F.C. Labrouste

      Ik begrijp dat de heer Brusselmans wel positieve gevoelens heeft bij de racistische relclub Pegida?

     3. Erkenbrand

      Ja natuurlijk, de aanwezigheid van de islam en moslims moet zoveel mogelijk worden tegengegaan opdat dit vuil overweegt op te stappen eer er andere maatregelen dienen te worden overwogen ergens aan een meertje.

    2. Meriadoc Brandebok

     Ik ben dat met je eens, Labrouste.

   2. Voetnoot

    Jazeker, waar de maatschappelijke orde in het geding is wel. En deze wordt gegarandeerd geweld aangedaan. Tenslotte is het ‘hen’ daarom ook te doen.

  2. ZiggyStardust

   Waar Pegida is, is al rotzooi. Daarom komt Pegida er juist demonstreren.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee hoor. Ze fabriceert de rotzooi zelf. Het is nu eenmaal een vies clubje.

  3. logisch denken

   QUOTE
   Meriadoc Brandebok 3 uur ago Beantwoorden
   Waar Pegida is, komt rotzooi.
   END

   Door de zogenaamde tegen demonstanten. Pegida heeft nog nooit rotzooi getrapt

   1. Meriadoc Brandebok

    Tuurlijk niet.

    1. logisch denken

     Laat je even een linkje achter met wat informatie alwaar pegida is gaan rellen ?
     Tot nu toe zijn het altijd de zogenaamde tegendemonstranten geweest ofwel de rellende jongeren van islamitsiche afkomst of de zogenaamde anti fascisten groeperingen die met geweld een demonstratie verstoren.

     1. Meriadoc Brandebok

      Als je zoiets als barbecuen voor een moskee wilt doen is dat in mijn optiek puur getreiter, logisch denken, of dat gerotzooi met varkensbloed laatst.

     2. Sprookjesfiguur

      @ Guus

      In dit land gaat het er niet om of het eerlijk, noch leuk of goed, laat staan fout is. Nee, het gaat erom of het wettelijk is toegestaan.

      Dit is nou net het hele probleem. Blijkbaar geldt de wet niet voor iedereen. Laat staan de rechterlijke macht.

 8. Ritter

  Niet de politie maar ………………..de islamitische jeugd beheerst de “straat”.

  1. Brazil

   Hahahahahahaha kom je nog een keer van je zolderkamertje en
   onder de mensen, je bent niet zo’n klein beetje gebrainwasht.
   Zo jong en nu al verpest voor het leven, zoek hulp.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 9. loodklopper

  Ragmilla +100

 10. Sprookjesfiguur

  Kortom, de Islam wint. Uiteraard met waarschuwing (bedreiging) tot geweld.

  1. Brazil

   Dat 0,01% van de moslims oproepen tot geweld tegenover 100% van extreemrechts dan oproept tot geweld.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. logisch denken

    Dat 0,01% van de extreemrechtsen oproepen tot geweld tegenover 100% van de moslims dat oproept tot geweld.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 11. Korporaal Monty

  Pegidia komt met een busje met 20 man uit Duitsland om hier te demonstreren tegen de islam.
  Waarom doen ze dat niet gewoon in eigen land?
  En als je wilt demonstreren tegen de islam doe het dan op het stadsplein of de grote markt.

  Waarom willen ze dit doen met een BBQ naast een moskee?

  Dat is geen demonstreren meer maar provoceren.
  Mensen bewust op hun tenen trappen.
  En ze verbieden om te reageren.

  1. Voetnoot

   Pegida komt alleen maar opdagen in de wetenschap dat er tegen demonstraties te verwachten zijn. Daar is het hen om te doen. Om los te gaan. De boodschap die ze met zich meedragen is van ondergeschikt belang. Een nutteloze figurantenclub.

   1. logisch denken

    zorg dan dat de tegen demonstranten thuis blijven.

    1. Fortiori

     In dat geval is de vrijheid van meningsuiting zeer eenzijdig.

     1. logisch denken

      Nee hoor , ze mogen op elk gewenst moment hun stem laten horen maar die twee groepen passen niet bij elkaar dus moet je ze scheiden. Dus pegida demonstratie geen tegendemonmstraten en moslim demonstratie geen pegida tegendemonstratie , hoewel ik dat laatste niet echt ken.

   2. Sprookjesfiguur

    Wat een onzin, met 20 man rellen tegen een overmacht. Zo stom zijn ze echt niet. Het gaat hen juist om de reactie uit te lokken en daarmee aantonen dat Islam vooral niet vredelievend is.

    1. logisch denken

     Dat bewijst de islam dagelijks meermaals per 24 uur

  2. logisch denken

   Al word je op de tenen getrapt heb je nog het recht niet om iedereen te stenigen . Dat hoort niet in een rechtstaat.

   1. Korporaal Monty

    Ga jij me nu vertellen dat als er íemand bewust op jou tenen gaat trappen dat jij niks gaat doen.

    Jij gaat hem zeker alleen toespreken dat je erg vervelend vind en of hij het niet meer wil doen?
    Misschien nog een kopje thee drinken of aangifte bij de politie.

    Wie maak je wat wijs.

 12. logisch denken

  Wat een land. Ik bedoel kijk hier de bananenrepubliek. De veiligheid is niet te garanderen. En daar gaat de burgemeester mee akkoord. Schandelijk , dit noemt men vrijheid van meningsuiting gegarandeert door de grondwet.

  1. Fortiori

   @logisch denken,… ik zou als ik u was toch nog maar eens nalezen wat de grondwet hier werkelijk over zegt. Er zijn beperkingen mogelijk. En dat gaat op in een geval als dit. Het zal u zwaar vallen dit in te zien. Maar het is de wet.

   1. logisch denken

    Kunt u dat artikel uit de grondwet even dicteren aub ? Overigens blijft het feit dat een demonstratie niet doorgaat omdat deze dreigt verstoord te worden met geweld . Dat heet openbare geweldpleging en is zeker in strijd met de wet. Misschien valt het u zwaar maar IEDEREENN heeft het recht op demonstratie volgens de grondwet. Veel succes met begrijpend lezzen

    1. Korporaal Monty

     “IEDEREENN heeft het recht op demonstratie”

     Mensen bewust op de tenen komen trappen vanuit Duitsland is geen demonstratie maar provocatie.

     Laat ze lekker in Duitsland gaan provoceren maar niet hierin ons land.

     1. Sprookjesfiguur

      ‘Laat ze lekker in Duitsland gaan provoceren maar niet hierin ons land’

      Dat geldt vooral voor de moslims.

     2. Korporaal Monty

      @Sprookjesfiguur

      Klopt moslims van uit Duitsland hebben hier ook niks te zoeken.

      Maar het gaat nu om Pegidia zij komen naar Nederland toe om hier te provoceren.

      Laat ze in Duitsland gaan demonstreren ook veer meer aanhangers.

     3. Sprookjesfiguur

      Ik denk dat je best weet wat ik bedoel. Maar speciaal voor jou, menig Nederlander vindt dat moslims het aanpassingsvermogen van een vis hebben, en dat werkt behoorlijk provocerend. Vooral niet aanpassen, en schijt hebben aan de wet. Dus lekker in je land van herkomst blijven.

     4. ZiggyStardust

      Ik meen dat een deel can de demonstranten/bezetters van de varkensboerderij in Boxtel uit nieuw-zeeland kwam. Wat hebben die in Nederland te zoeken?? Ook die klimaatpipi, Gretha thunberg, kan lekker in Zweden blijven wat mij betreft.

     5. logisch denken

      IEDEREEN heeft recht op demonstratie ook als ze op de tenen van wat moslims of ene monty staan. Wat begrijp je hier niet aan ? Ben je nu werkelijk te stom om de grondwet te begrijpen ?

 13. Korporaal Monty

  Blijven ze toch gewoon in Duitsland, daar zijn ook moskeeën.

  Hebben ze toch nog een fijne dag.

  1. logisch denken

   Je bedoeld al die turkse moslims die bij elke gelegenheid van een tegen demonstratie in Nederland rotzooi komen trappen ?

 14. Godefroy France

  LAF ANTISEMITISCH NEDERLAND ZWICHT VOOR LINKS : ISLAMITISCH TERREUR !!!

  80 JAREN GELEDEN WAS HET NIET ANDERS!!!!!

  PVV EN FVD OP NAAR DE 76 ZETELS !!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.