Twaalf grootste industriële bedrijven (75 procent Nederlandse CO2-uitstoot) krijgen het moeilijk! SER-advies: alles schoner en innovatier, anders boete

De Sociaal-Economische Raad (SER) komt met het geniale advies om de twaalf grootste industriële bedrijven in te laten zetten op CO2-reductie. Doen ze dat niet, dan moeten er  boetes volgen! Die maatregelen zijn ook allemaal heel goed voor de werkgelegenheid, heel gek dat die bedrijven daar zelf niet op kwamen! Via de NOS.

Als belangrijkste adviesraad van de regering komt de SER dus met een vrij opmerkelijk voorstel, samen te vatten als: ‘Doe wat ik zeg want het is goed voor je, anders volgen er boetes.’ Altijd een sterk argument!

En op zich is het niet raar dat ze de twaalf grootste industriële bedrijven tot focus van hun advies maken (het is eerder gek dat de overheid dáár niet is begonnen met hun klimaatbeleidsmaatregelen). Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor 75 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.

Maar de manier waarop nu wordt geadviseerd, is totaal absurd. Er moeten weer ‘koploperprogramma’s’ komen, waar het een soort competitie wordt tussen bedrijven in hoe snel ze CO2-uitstoot kunnen verminderen. Dat zou namelijk innovatie stimuleren. En om dat innoveren wat kracht bij te zetten, moet er natuurlijk ook een stok zijn om mee te slaan: heffingen! SER voorzitter Mariëtte Hamer zei in het NOS Radio 1 Journaal:

“Stel: de bedrijven hebben allemaal ouderwetse koelkasten, dan krijgen ze een boete. Als ze nou zorgen dat ze allemaal nieuwe koelkasten hebben staan, kunnen ze de uitstoot verminderen en die boete vermijden.”

Met de toevoeging:

“Door het plan hoopt de SER dat Nederland een voorbeeldfunctie wordt voor andere landen in Europa.”

Dit toont niet alleen aan dat de SER totaal geen idee heeft van waar die CO2 uitstoot nou vandaan komt bij die bedrijven maar ook dat, met dit soort voorbeelden, die bedrijven om ieder wissewasje beboet kunnen gaan worden.

Je moet er als industrie-gigant toch niet aan denken dat je bezig bent je hele proces klimaat- en milieuvriendelijker te maken en er dan zo’n inspecteur komt janken en boetes loopt uit te delen omdat je beeldschermen op kantoor niet op stand-by staan?

Pleit dan voor gesprekken over hoe die uitstoot bij die bedrijven het snelst teruggedrongen kan worden en ga niet muggenziften over koelkasten. Pleit überhaupt voor de focus van het klimaatbeleid op die bedrijven en niet voor elektrische auto’s, warmtepompen en wat zonnepaneeltjes bij oma op het dak, als je weet dat 75 procent van de winst bij die bedrijven te halen valt!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Jumping

  Waarom moet Nederland een voorbeeld zíjn voor Europa.
  Wat is het voordeel voor de Nederlanders.
  De bedrijven verdwijnen en de werkloosheid neemt weer toe.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Het Linkse Demoniserende Rutte kartel breekt Nederland nog verder af.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Brazil

   Ondertussen wel blijven wonen in dit keiverot land.
   Hahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. hansishier

    mongool

   2. dannyvermeulen69

    Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch

   3. ZiggyStardust

    Ondertussen is Brazielig weer terug op het extreemrechtse extremistische klimaathaat forum, waar hij eerder deze week nog afscheid van nam. Brazielig is zo geobsedeerd door rechts, dat hij binnenkort bij het oversteken een keer vergeet naar links te kijken. Hahahaha geweldig gewoon, hilarisch!!! (Kinderachtige emoji)

    1. Cycle25

     @ ZiggyStardust,

     Jullie geven die trol ook elke dag een platform, negeer dit nageboorte.

     1. ZiggyStardust

      Ik weet het. Ik had heel even de ijdele hoop dat ie echt opgebokt was.

     2. Cycle25

      @ZiggyStardust,

      Hoop doet leven 😀

      Maar niet bij fanatiek trolletjes, die drammen net zo lang door totdat de ander opgeeft. Wellicht betaalt door extreem links.

 2. hansishier

  De ideale hoeveelheid C02 in de lucht is 1500-1600 ppm, huidige hoeveelheid is 480ppm. we hebben dus nog een lange weg te gaan met het verhogen van de C02. Lekker doorstoken, autorijden, vliegen en op cruise naar Noorwegen en de Cariben!

  1. Brazil

   Inderdaad, 3x per jaar met vakantie lekker de boel vervuilen.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch:)

 3. Westerling

  @Brazil

  Nog steeds bedlegerig?

  1. Brazil

   Ik zit nu in de tuin, biertje en chips, heerlijk genieten.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch. 🙂

 4. Abn

  Tja, belofte maakt schuld. In Parijs en later zijn afspraken gemaakt, als hekkesluiter in europa tov beloftes moet je actie laten zien.

  Dit zou al voldoende gemotiveerd moeten worden vanuit emissiehandel. Dat de beloftes strakker zijn ingezet, dan moet je als overheid ook motiveren om de doelen te halen; nu de datum nadert en de wortel niet groot genoeg was, wordt het de stok.

 5. Blokkeer-Fries

  De SER heeft het er maar druk mee.

  Ondertussen in gidsland, koploper en deugkampioen Nederland, waar de roverheid legaal uw huis mag binnentreden om uw milieuvriendelijk gasaansluiting, zonder uw toestemming/medewerking af te sluiten.

  Uitstoot vervuilend lachgas Chemelot jaren niet gemeld

  nrc.nl/nieuws/2019/05/21/uitstoot-vervuilend-lachgas-chemelot-jaren-niet-gemeld-a3961084

  1. Brazil

   Milieuvriendelijk gasaansluiting, LOL ik kom niet meer bij.
   Hahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. dannyvermeulen69

    Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch Hahahaha geweldig gewoon hilarisch

 6. Baron von Munchhausen

  Volgens mij zou deze (?)
  “Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch!”,
  niet meer reageren!
  Of is het een Braziliaanse demente salsa danser(es?)?

  1. EU kok

   U bent nummer 99 die de essentie niet snapt.
   Brazil parodieert de reageerders zoals “matig rechts” en “bejaarde” , welke met veel bombarie verklaren deze superslechte site te verlaten om na 5 dagen weer met dezelfde inlog terug te keren.

 7. Confucius

  Heel die SER gewoon opdoeken.
  Brengt niets en draagt nergens aan bij.

  De voorzitter is zo’n gesjeesd PvdA figuur dus succes verzekerd.
  Voor de SER dan, die bedrijven zoeken het zelf maar uit.

 8. Cycle25

  ROFL, Nederland heeft geen Brexit nodig, dit gaat nog vele malen erger uitpakken.

  Bedrijven gaan vertrekken, de middenstand volgt, en dan mag links genieten van land zonder BNP.

 9. Vrijedenkert

  Combineer CO2-advies van de SER met de nieuwe stikstof-uitspraak Raad van State en alle bedrijven kunnen beter ophouden met bestaan en het produceren in Nederland…
  Waar gesjeesd links en progressief Nederland vervolgens dan al hun naïeve onhaalbare weggeef en wereldverbeterende dromen van willen gaan betalen is mij een compleet raadsel?

 10. tonna

  “maatregelen zijn ook allemaal heel goed voor de werkgelegenheid”
  Want er moeten door heel Nederland,in elke stad/gemeente handhavers ter controle illegale co2 uitstaat aangesteld worden!
  Er komen ook meer controles op mestoverschotten,de klimaat/milieu drammers zijn overigens vergeten dat mensen al scheitende,méér mest produceren dan het Nederlandse vee!

 11. logisch denken

  En wie betaald de rekening ? geheel correct domme lege warhoofden in de politiek , de burger

 12. RvdBe

  Er is al belangrijke CO2 winst behaald door de overheid, er zijn al grote investeringen gecanceld in NL mede door het CO2 beleid,
  Dan heb je het niet over investeringen van miljoenen maar van miljarden.
  Dat die CO2 uitstoot nu elders gaat plaatsvinden doet er natuurlijk niet toe.

 13. goedisfout

  Hoewel ik een beetje moe word van die klimaathoax is het wel een punt dat je altijd moet beginnen met een “quick win” dus bij de 75% uitstoters. Het gaat echter niet meer om het klimaat bij de jankers maar om het doordrammen van eigen waanideeën.

 14. Michael M

  Allemaal mooi, maar pak het niet te hard aan. Zoals partij 66 zonder de D ( D staat voor Democratie) en Groenlinks hun gang laten gaan dan vertrekken de meeste bedrijven naar het buitenland en dan is het gedaan met de economie in Nederland. Half Nederland failliet verklaard voor een beetje schone lucht binnen een kort tijdsbestek. Fout. Geef de bedrijven een kans om zich te ontwikkelen en tot nieuwe systemen te ontwikkelen om de CO2 uitstoot te verminderen of te beëindigen maar niet op de domme agressieve houding van Groenlinks en D66 met hun domme grote toeter. Zeikerds!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.