Wilders zet grof geschut in en eist parlementaire enquête naar politieke beïnvloeding in zijn proces

Geen categoriejun 09 2019, 15:00
PVV-leider Geert Wilders wil een parlementaire enquête naar beïnvloeding in het 'Minder Marokkanen'-proces. "Dit politieke proces moet worden gestopt. Een parlementaire enquête naar de politieke beïnvloeding van dit proces is zeer op zijn plaats,” zegt Wilders. Via De Telegraaf.
Nu aan het licht is gekomen dat voormalig minister Ivo Opstelten (VVD) politieke druk uitoefende om het proces tegen Geert Wilders kracht bij te zetten, gaat Wilders in de tegenaanval. Opstelten liet secretaris-generaal Demmink naar een overleg met de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie sturen, met de opdracht Wilders te vervolgen. De reden? "Omdat hij ons te veel voor de voeten loopt."
Politieke inmenging werd zowel door Opstelten als opvolger Grapperhaus altijd stellig ontkend, tot een paar dagen geleden. Nu wil Wilders dus een parlementaire enquête inzetten: het zwaarste middel dat een Kamerlid kan inzetten.
Als hier een meerderheid voor is, dan kunnen er getuigen worden opgeroepen die verplicht zijn om te verschijnen en onder ede staan wanneer ze spreken. Dit betekent dus dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor meineed als ze erachter komen dat ze niet de waarheid spreken. Ook zijn de verhoren openbaar.
Of het zover komt zal nog moeten blijken. Omdat de zaak van Wilders nog onder de rechter is, zijn Kamerleden zeer terughoudend met steun verlenen aan dit voorstel. Hiermee zouden zij namelijk, ironisch genoeg, inbreuk maken op de scheiding der machten.
Toch lijkt mij een parlementaire enquête wel op z'n plaats. Zowel in de rechtbank als via de Kamer zal men proberen aan waarheidsvinding te doen. Het is niet voor niets dat bij een parlementaire enquête er de mogelijkheid bestaat tot strafvervolging voor meineed. Die connectie met de rechtsprekende macht is er dus al.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten