Amerikaanse ambassadeur Hoekstra: 'Nederland zal beloften aan NAVO-bondgenoten niet nakomen'

Amerikaanse ambassadeur Hoekstra: 'Nederland zal beloften aan NAVO-bondgenoten niet nakomen'

Nederland heeft de afgelopen decennia flink bezuinigd op het Ministerie van Defensie. De ellende is compleet. Tanks staan niet onder commando van de Landmacht, er zijn weinig vliegtuigen en de barakken? Tja, de barakken staan nog steeds op instorten. Ondanks de beloften om meer geld aan Defensie te spenderen gelooft de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra niet dat Nederland de NAVO-norm gaat halen.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra gaat Nederland de NAVO-bijdrage, die zij zou moeten leveren, 'nooit halen'. Dat is dus niet over vijf jaar en ook niet over tien jaar, maar gewoon nooit. Hoekstra denkt dat de huidige uitgaven (1,3%, BBP) niet verder zullen stijgen.

Maar als er een recessie komt, de Rijksuitgave voor Defensie gelijk blijft en de economie krimpt, dan stijgt de Nederlandse bijdrage in relatieve termen en halen we de bijdrage wel! Toveren noem je dat. Maar zover is het nog niet. Zou de inflatie sterk toenemen en het BBP dus ook sterk stijgen dan daalt de normering zelfs. Eigenlijk kan de normering alle kanten op wapperen afhankelijk van de economische conjunctuur. Écht een goede metric dus.

Volgens de Amerikaan gaat het jarenlang niet nakomen van beloften wél zijn tol eisen, zo lezen we op de website van WNL:

”Ik begrijp dat Nederlanders niet willen betalen, maar om vrede en veiligheid te garanderen moeten Nederland en de rest van Europa blijven investeren.”

Het is eigenlijk een aanfluiting. Internationale bondgenootschappen zijn van groot belang en jarenlang beloften niet nakomen schaadt de Nederlandse reputatie. Het maakt ons onbetrouwbaar en zelfs inwisselbaar. Dat laatste is niet iets wat we willen, maar als het aan de status quo in Den Haag ligt is alles te koop. Onze tip aan Mark Rutte: vraag het CBS om de BBP-berekeningsmethode te wijzigen zodat het BBP lager uitvalt. Maken we met één druk op de knop alle beloften waar.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties