Boerkaverbod gaat niet ver genoeg: Antifa kan nog steeds met gezichtsbedekking voorbijgangers neerknuppelen

De Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding wordt onterecht uitgekleed tot boerkaverbod, aldus Vicki Van Lommel in een nieuwe bijdrage voor DDS. Ze legt uit waarom: “Als je moeite hebt met de wet die per 1 augustus gezichtsbedekkende kleding verbiedt, dan moet je alle veiligheidswetgeving in vraag stellen als je rechtvaardig wilt handelen.”

Er is een heleboel ophef over de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding die per 1 augustus 2019 in Nederland in werking zal treden. Is de weerstand tegen de wet echter terecht?

“Het is zeer de vraag of dat verbod gehandhaafd wordt. Zeker nu predikers en politici verzet hebben aangekondigd”, schrijft Elsevier Weekblad. Het handhaven van de wet zou de vrijheid van godsdienst in gevaar brengen, stigmatiseren, polariseren en isoleren volgens de islamitische partij NIDA.

Met de aankomende wet ben je echter nog altijd geheel vrij om te geloven wat je wilt. Verder kan je je afvragen als je kiest om bepaalde kleding te dragen of je dan zelf niet bijdraagt aan stigmatisering, polarisatie en isolatie?

Met de keuze voor bepaalde kleding maak je altijd een statement. Het vertelt mede iets over wie je bent en waar je voor staat. Dat zorgt ervoor dat je bepaalde groepen mensen aantrekt en anderen minder geneigd zullen zijn om met je in gesprek te gaan. Als je een bivakmuts op hebt bijvoorbeeld zullen niet zoveel mensen op je afstappen.

Waar toenmalig PvdA-minister Ronald Plasterk het voorstel destijds indiende en zijn partij en de SP in 2016 samen nog vóór het verbod stemden in de Tweede Kamer, stemden ze vorig jaar samen met D66 en GroenLinks tegen de wet in de Senaat.

De wet wordt ondertussen onterecht uitgekleed tot boerkaverbod. Zo verkondigde hoogleraar Annelies Moors dat hoge hakken minstens zo problematisch zijn als een boerka, omdat ze ook nog eens slecht zijn voor de gezondheid. Wat mevrouw Moors echter vergeet is dat hakken in bepaalde beroepen worden verplicht omdat ze onderdeel zijn van een uniform c.q. bedrijfskleding. Als een vrouw besluit in het leger te gaan, zal ze echt niet op patrouille gaan op hoge hakken.

En zegt Moussa L.: “Het kan zijn dat je de niqab uitdoet, en vijf minuten later ben je dood. Hoe kom je dan bij Allah terecht?”

Hoe ‘vrij’ voel je je dan als vrouw met dergelijke uitspraken om je boerka uit te doen? Als God bepaalt dat je alleen met een boerka bij hem komt, dan trek je als man toch ook heel snel een aan?!

In het kort wordt met het wetsvoorstel uitvoering gegeven aan de afspraak in het Regeerakkoord “Bruggen slaan” van het kabinet-Rutte II dat gezichtsbedekkende kleding wordt verboden in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Het wettelijk verbod geldt voor het dragen van álle kleding die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, of onherkenbaar maakt in het openbaar vervoer, onderwijs-, overheids- en zorginstellingen.

Dat wil dus zeggen dat ook bivakmutsen en aanverwanten in openbare gebouwen en openbaar vervoer worden verboden. Hoe groot blijft de tegenstand tegen deze wet, als degenen morgen in elkaar worden geslagen door iemand met bijvoorbeeld een bivakmuts of panty over het hoofd?

Als je de wet bekijkt vanuit het algemeen belang, dan gaat deze feitelijk nog niet ver genoeg. Immers Antifa en aanverwanten hebben nog steeds de ruimte om met gezichtsbedekkende kleding ‘vredelievend’ te demonstreren en onschuldige(n) (voorbijgangers) met knuppels en loden pijpen in elkaar te slaan. Ondanks ze (buitensporig) geweld gebruiken, hebben ze het lef niet om hun ware identiteit te laten zien.

Individuen zouden wat minder bepaalde wetgeving op zichzelf moeten reflecteren. Dit is geen boerkaverbod, maar een verbod op álle gezichtsbedekkende kleding. Die feitelijk in de hele openbare ruimte zou moeten gelden om uitwassen van geweld waarbij gezichtsbedekkende kleding wordt misbruikt in de kiem te smoren. Zeker in deze tijd waarin polarisatie toeneemt en steeds meer mensen geweld lijken te rechtvaardigen in naam van onder andere migratie en klimaat of omdat een mening hem/haar niet bevalt, is uitbreiding van de wet te rechtvaardigen. Dit om te voorkomen dat iedereen zich genoodzaakt ziet het recht in eigen hand te nemen omdat mensen met een minder uitgesproken mening zich niet eens meer veilig voelen. Ambtsdragers die een voorbeeldfunctie hebben en de wet niet handhaven, geven het signaal van wetteloosheid af. Het bevoegd gezag dat niet handhaaft dient ter verantwoording te worden geroepen, desnoods door hen uit hun functie te ontheffen.

Veiligheidswetgeving is in vele gevallen discriminerend. Dan heeft echter geen enkele politicus er moeite mee om inbreuk te doen op de persoonlijke ruimte van mensen. Denk bijvoorbeeld aan de Sleepwet waarbij buitensporig gegevens worden verzameld ten behoeve van de bescherming van het algemeen belang. Dat terwijl een grote meerderheid zich gewoon aan de wet houdt.

Als je moeite hebt met de wet die per 1 augustus gezichtsbedekkende kleding verbiedt, dan moet je alle veiligheidswetgeving in vraag stellen als je rechtvaardig wilt handelen.

Ing. Vicki Van Lommel schrijft over duurzaamheid, klimaat, energie, circulaire economie, politiek en samenleving.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Sans Rancune

  Dan staat Sinterklaas als goed-heilig-man nog wat te wachten. En al die Pieten met hun camouflagekleuren. De baas met een mijter op het hoofd en een nep baard. Een knuppel
  onder zijn habijt…

  1. Bosche draak

   Har har, wat zijn we weer leuk.
   Ook nog wat inhoudelijks te melden?
   Of kom je niet verder dan de scheurkalender?

 2. Jumping

  Dit is wat Jumping al weken aangeeft.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Nederland is een twijfel land geworden.
  Er zit geen enkel vertrouwen meer, in deze regering.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 3. plakband

  Een goed artikel dat redelijke standpunten onder de aandacht brengt.
  Helaas is redelijkheid geen artikel dat voorkomt in het linkse gedachtengoed.

  De linkse kerk is gebaseerd op dogma’s en vooringenomenheid.
  Als die bewezen onwaar blijken te zijn wordt de boodschapper gedemoniseerd.
  Racist, klimaatontkenner, intolerant en islamofoob zijn hiervan enkele voorbeelden.

  Linkse bestuurders blijken altijd te falen als het om bedrijfsvoering gaat.
  Zie nu weer het debacle bij de ‘duurzame’ afvalverwerking van Amsterdam.

 4. tailgunner

  “En zegt Moussa L.: “Het kan zijn dat je de niqab uitdoet, en vijf minuten later ben je dood. Hoe kom je dan bij Allah terecht?””

  Nou eh…dan pak je gewoon lijn 13 naar paviljoen 3 om je te laten behandelen door mensen in witte jassen.

  1. toetssteen

   @tailgunner
   Lol!

 5. van Urk

  Ik ben altijd benieuwd of de tegenstanders van het burka-verbod (omdat zij voorstanders zijn van het recht te kleden zoals je wilt, of naar overtuiging) net zo vurig zijn in het verdedigen van witte gewaden en puntmutsen. We hebben al de Lonsdale discussie gehad en hoe Duitse blanke meisjes zich volgens een Duitse rechter moeten gaan kleden in een stad met veel moslims.

  1. Ron

   Wat denk jij? Nu is jou bericht 6uur oud en nog geen reactie van de bekende goedpraters.
   Hetzelfde met mijn vraag aan beuk afgelopen week. Als je ter vergelijking iets aanbied wat hun hekelen zie je hun redenaties mank gaan.

 6. jan1

  Het met 2 maten meten is in NL tot kunst verheven.
  Rechtspraak/ handhaving/verdeling van woningen?
  Terugkeerders zonder dubbele paspoort hebben het moeilijker dan instromende Anatolische bruiden.
  Realisten zijn ondergeschikt aan een paar schreeuwers ?
  En wanneer die ondergeschikte zich roert is daar ook een lade voor!
  Een kaartenbak met geregistreerde fascisten en racisten.
  Gaaf en tolerant land dat Nederland.

  1. Ron

   Duitsland kan er ook wat van.
   Die Eritreer die dat kind onder de trein heeft geduwd verklaren ze op voorhand al psychisch gestoord om de hand boven het hoofd te houden.
   Maar er wordt niet begrepen dat als je dat doet je altijd psychisch niet in orde bent.
   Maar de NOS zend het uit dus dan geloven veel mensen dat. Wat mij weer de vraag oproept zijn er nou echt zoveel mensen psychisch niet in orde?
   Want kom op nou hoe doorzichtig is de media dat je dat nog gelooft en nog niet de ogen open doet?

 7. Rosasolis

  Frankrijk heeft nu een nieuwe wet die goed werkt. Zowel de Burka als die gezicht dekkende Nikab zijn totaal verboden, en ook op straat. Wegens de ernstige problemen met terroristische aanvallen. De bovenstaande foto van salafistische vrouwen is niet langer ongewoon. Vooral niet in de grote steden. Daarom de nieuwe wet. Maar het is alleen een begin en gaat niet ver genoeg. Vaak dragen die vrouwen grote tassen; en wat kunnen er allemaal erin zitten? Afgelopen zaterdag was er een artikel in Trouw over een Egyptisch Koptisch Christen man die getouwd is met een Nederlandse Christin. Maar hun dochter trouwde met een salafist moslim. De foto toonde de vader gewoon westers gekleed, maar zijn dochter was gekleed in een complete Nikab. Zij had ook haar bijbels naam veranderd in een lange moslim naam. Het artikel liet duidelijk de verschillen tussen vader en dochter zien. De vader is gewoon westers en drinkt samen met zijn vrouw een glas wijn ieder avond tijdens hun diner. Af en toe brengt hij een bezoek aan de koptische kerk in Amsterdam. Hij heeft een origineel oude koptisch kruis uit Egypte, dat een van zijn geliefde bezittingen is. Lieve man, wat heb ik medeleden met hem, over zijn dochter. Hoe is het mogelijk dat deze Egyptische immigrant zo enorm vooruit is gekomen in onze samenleving…en zijn dochter zo
  achteruit is gegaan!

 8. Ron

  Blijft frappant.
  Andere stukjes worden vol gepompt met trollen, dit stuk is geen speld tussen te krijgen en er wordt niet gereageerd.
  Denk dat Vicki het punt duidelijk heeft.

 9. Jean Nederland

  In de USA gaan stemmen op om Antifa aan te merken als een terreur organisatie en ze te verbieden. Gelijk te schakelen met criminelen als die gasten in New York…die neger en latijns Amerikaanse misdaad clubjes. Goede zaak, laten ze het dan zo regelen dat het internationaal wordt. Maar uiteraard, je zal er op kunnen wachten, Nederland zal er niet aan meewerken, Opperbazen als Jette en Klaver zullen het wel opnemen voor deze Antifa bandieten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.