Ruzie! EU beveelt Zwitserland om eurofiel akkoord aan te houden

Tussen Zwitserland en de EU is langer spraken van groeiende irritaties. De huidige president van Zwitserland, Ueli Maurer, is echte euroscepticus. Dit zorgt uiteraard voor botsende belangen tussen het kleine Zwitserland en het grote Brussel. Vooral nu Zwitserland wil onderhandelen over een al gesloten akkoord. 

Ook erkent de EU sinds vandaag de Zwitserse aandelenbeurs Six niet meer als gelijkwaardig. Dit symboliseert de huidige relatie tussen Zwitserland en de EU. Al jaren verslechtert de relatie, al vijf jaar onderhandelen de twee over een ‘raamakkoord’ dat zou moeten leiden tot een nieuw structuur voor onderlinge betrekkingen. Echter lopen al vijf jaar lang de onderhandelingen niet bepaalt soepel, en nu wil Zwitserland het akkoord dat is getekend in december van 2018 dus openbreken en opnieuw bespreken. Dit tegen het zere been van de EU.

Dit jaar zijn er verkiezingen in Zwitserland, de EU vreesde al dat de eurosceptische president niet zo makkelijk zal instemmen met het akkoord. De vrees is terecht geweest, president Maurer eist nu een uitzonderingspositie op de fundamentele interne marktregels van de EU. Regels die als dictaten voor ons gelden, maar de Zwitsers accepteren deze simpelweg niet. Een uitzonderingspositie en überhaupt de mogelijkheid tot onderhandelingen hiervoor heeft de EU al eerder geweigerd aan het Verenigd Koninkrijk.

Als de Zwitsers dit wel krijgen en de Britten dan slaat de EU natuurlijk een enorme flater, en dat ze weten ze in Brussel. Vandaar de paniek en de poging tot een ‘sanctie’ op de aandelenbeurs Six. Die overigens zo blijkt aan het einde van de eerste dag niet negatief uitviel voor de Zwitsers.

De EU hoopte dat Zwitserland meer leek op het altijd maar mee buigende land Noorwegen. De Zwitsers staan bekend als onderhandelaars en de EU merkt dat ze toch niet zo sterk staan als dat ze ons proberen wijs te maken.

Voor eurosceptici binnen de EU is dit een interessante ontwikkeling. Al tijden roepen zij dat je helemaal geen unie hoeft te vormen voor handel, iets wat de Zwitsers als jaren laten zien. Wellicht dat de Britten ook nog wat zullen leren van de Zwitsers als het gaat om onderhandelen, want dit soort ontwikkelingen kan de EU op dit moment niet goed hebben. De eurosceptische geluiden worden met de dag luider.

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Brazil

  Als Timmermans eenmaal de baas van Europa is gaat Zwitserland huilie huilie doen.
  Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. Duke

   Sapperdeflap wat een grap.

   1. Mars020

    Inderdaad heel grappig, dat timmerfrans het niet is geworden.. Gelukkig zijn er nog mensen met hersenen in de wereld.

  2. ZiggyStardust

   Idd, als… maar het gaat niet gebeuren. Die speknek heeft z’n hand al lang overspeeld door ruzie te maken met oost Europa. Zij bepalen daar gewoon zelf dat ze tuig hun land niet binnenlaten. Porky Frans kan die baan wel op z’n buikspek schrijven. Misschien kan ie straks nog wethouder riolering in Heerlen worden of zo. Hahaha hilarisch gewoon, fantastisch.

  3. ZiggyStardust

   Eigenlijk moet Fransie het gewoon worden, dan sterft de EU de snelste dood, gegarandeerd.

   1. Ikbenhetbeu

    Daar zit ook weer wat in.

  4. ZiggyStardust

   En die Zwitsers gaan echt geen huilue doen, want die hebben gewoon voor alles een referendum. Wel zo democratisch en iedereen tevreden. Hahaha hilarisch gewoon, fck Porky Frans en de EU.

  5. ZiggyStardust

   BRAZIELIG, heb je het ook gezien net op nieuwsuur? Dikke pad Frans Timmermans die Bulgarije Europees lidmaatschap belooft in ruil voor hun stem op zijn voorzitterschap. En zegt ie nog heel mooi: ik weet niet of we dit wel op moeten nemen. Hahahahahahahahahahaaaa hilarisch gewoon!!!!! Vieze Frans is betrapt in de achterkamertjes!!! Nein Nein Nein!!!! Hahahahaaaa

   1. ZiggyStardust

    Vieze Frans is eigenlijk niet de juiste benaming. CORRUPTE Frans komt meer in de buurt, en iedereen is getuige. TFOE in je bakkes dikke pad. Hahaha hilarisch gewoon.

  6. Ts

   Geachte heer Brazel
   Zoals ik U al eerder gevraagd heb zou soms een reactie op inhoud helpen om een discussie te voeren.
   Nu om u te helpen:
   Het GDP van Zwitserland per capita is 2x! zo groot als dat van de EU.
   Zwitserland kent een niet al te grote afhankelijkheid van de EU, omgekeerd is dit iets meer (understatement).

  7. La Vida Loca

   Timmermans krijgt gewoon een exit.
   Niks baas van Europa die lapzwans, gaat hem nooit lukken.

 2. logisch denken

  De EU te Brussel is bezig met een zelfmoord missie. Drie keer hora voor de EU commissarissen. De graaiers zullen ongetwijfeld een gouden vertrek regeling hebben

 3. Kapitein Haddock

  Macht, macht en dat duizend maal. Dat is wat het megalomane Brussel wil!
  Napoleon en Hitler als voorbeeld!
  De werkelijkheid: Brussel werkt alleen in opdracht Berlijn; m.a.w. Duitsland heeft de oorlog NIET verloren!
  Nu maar hopen dat machtswellusteling Komediant Timmermans, werkt in opdracht Berlijn, geen Euro-voorzitter wordt!

 4. C.A.Barstow

  De EU van de hoogste berg aftrappen, dat is wat Zwitserland moet doen, ze redden het prima zonder die machtswellustelingen in Brussel.

  1. Kapitein Haddock

   C.A.Barstow

   +++++

 5. victus

  Zwitserland, een voorbeeld voor de rest van Europa! Prachtig land!

  1. Kapitein Haddock

   victus

   +++++

  2. Meriadoc Brandebok

   In het World Happiness Report 2019 van de VN, waarin het geluk van de inwoners van een land wordt gemeten, heeft Nederland Zwitserland gepasseerd.

   1. EU kok

    Spelbreker.

    1. fockingworst

     @eu cock is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
     Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
     De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
     Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

   2. Pescador

    deze klopt echt niet en is zwaar gemanipuleerd

    1. Meriadoc Brandebok

     Dit onderzoek klopt als een bus, Pescador.

     Nederland is een voorbeeld voor de andere Europese volkeren.

   3. logisch denken

    hahaha , me oom is eigenlijk me tante

   4. dario

    keerl flikker op op zijn twens

 6. Michael M

  Mensen hebben het recht om de baas te zijn over hun eigen leven en hun eigen huis en bezittingen. Dit geldt ook voor het land waarin ze wonen. Brussel waar de idioten denken steeds meer de baas te worden over andermans bezittingen en leefstijl en het land wordt met de dag erger. De macht gaat steeds verder en dat kan op den duur ten koste gaan van alles. Als daar geen verandering in komt zal het een keer alsnog exploderen.

  1. Mars020

   Gelijk hebben ze, want het is hun eigen land. De EU is een gedrocht, dat alleen maar is opgericht om zoveel mogelijk dobbernegers te importeren en vervolgens te verdelen over de lidstaten. Vanuit Brussel wordt het hele circus aangestuurd. Wie kritisch is, wordt racist genoemd. Door het woord racisme te gebruiken, hopen ze critici over te halen om toch voor te stemmen. Gelukkig zijn er ook nog landen, die niet zo laf zijn en hun eigen regels bepalen.

 7. Pescador

  langzaam maar zeker komen de scheuren tevoorschijn

 8. dario

  hahhahahahahahahahaaaahahaahah zwitserland moet hshshhashhahahaahhaahhahah
  je blijft je soms verbazen .

 9. JFU

  Gaat de goede kant op in Brussel. Ze graven hun eigen graf met hun dictatoriaal beleid. Volhouden zo.

 10. Ikbenhetbeu

  Ik lees met plezier jullie berichtgeving. Het blijft voor mij onbegrijpelijk waarom jullie trollen als Brazil niet perma kunnen bannen. Reageren doe ik dus niet. Het ergenis gehalte is te hoog.

  1. Mars020

   Gewoon negeren, want trollen moet je doodzwijgen. Je gaat toch ook niet met een kansparel in discussie?. Waarom dan wel met een mongool?. Kost energie en is totaal zinloos.

 11. Ikbenhetbeu

  Brazil krijgt eigenlijk gelijk met zijn hahahahaha het is hilarisch. Het is hilarisch. Doe er wat wat aan DDS.

 12. Pescador

  De EU loopt op zijn laatste pootjes, het had gewoon een samenwerkings verband moeten worden met elk land zijn eigen regels, de EU heeft nog nooit iets goeds gebracht alleen maar veel geld gekost, ook onze landverrader krijgt teveel geld voor die functie het zijn gewoon een stelletje ordinaire graaiers.

  1. Frets

   met een nieuwe voorzitter die, net als Adolf en de NSB, voorstander is van de Verenigde Staten van Europa (VSE).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.