Video: Moskou pakt oppositie aan: arresteert 1.074 personen bij demonstraties, oppositieleider in gevangenis

Geen categoriejul 28 2019, 11:00
De burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, drukte gisteren snel demonstraties de kop in door hard in te grijpen met politietroepen. Volgens de burgemeester zou de demonstratie een gevaar voor de veiligheid zijn. Ondertussen zijn meer dan 1.000 personen opgepakt.
De oppositie demonstreert omdat hen de toegang tot de verkiezingen is ontzegd omdat dertig ondersteuningsverklaringen niet in orde waren. Vervolgens riep oppositieleider Alexei Navalny in een naïeve bui op om te gaan demonstreren. Daartoe gaven duizenden mensen gehoor, wat de 30 'onjuiste ondersteuningsverklaringen' weer in perspectief zet: de oppositie had de zaakjes waarschijnlijk wel op orde, maar is om politieke redenen uitgesloten.
De oppositie heeft heel even wat plezier gehad in Moskou, maar al snel kwamen de troepen van Poetin. In hun zwarte kleding stonden ze klaar om alle dissidenten direct op te pakken. Er zou geen toestemming zijn verleend voor de demonstratie en Navalny werd opgepakt. Hij mag nu 30 dagen brommen in één van de cellen van het detentiecentrum in Moskou. Opmerkelijk is vooral dat de demonstranten geen geweld pleegden en zich goed gedroegen, maar alsnog werden gearresteerd.
Dit laat maar weer eens zien hoe onvrij de politieke oppositie in Rusland is en hoe eenvoudig de Russische overheid politieke dissidenten het zwijgen oplegt: zelfs een vreedzame demonstratie is niet toegestaan.
Volgens de BBC demonstreerden meer dan 20.000 Russen tegen uitsluiting van Navalny. De oppositieleider kan na zijn bevrijding uit de gevangenis weer aan de slag, maar loopt altijd risico: hij mag het land niet verlaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten