Opmerkelijk: Spaanse geheime dienst in verband gebracht met islamitische terreuraanslagen in Barcelona

Geen categoriejul 28 2019, 10:10
Opmerkelijk: de Spaanse geheime dienst (CNI) wordt in verband gebracht met de jihadistische aanslagen in Barcelona van 2017. Catalaanse parlementariërs verzochten de Spaanse regering om een onderzoek naar de aanslagen, maar de grote partijen stemden tegen. Het brein achter de aanslag, Imam Abdelbaki es Satty, zou banden hebben met de CNI, zo meldt de Groene Amsterdammer.
Destijds in 2017 vond een aanslag plaats met een busje zoals we dat in die tijd wel vaker zagen, zoals tijdens de kerstmarkt in Berlijn. Die dag vielen in Barcelona zestien doden en tientallen gewonden doordat een islamitische gek inreed op omstanders.
Toch bleef er veel onduidelijk over de aanslag. Daarom verzochten Catalaanse parlementariërs in maart 2018 de Spaanse regering om een commissie in te stellen die onderzoek zou doen naar de interacties tussen de Spaanse dienst en de verdachte imam Satty. Volgens de Groene Amsterdammer zouden berichten zijn uitgelekt waaruit bleek dat CNI en imam Satty banden zouden onderhouden.
Natuurlijk haalde het voorstel van de Catalanen het niet. In Madrid zijn de relaties vrij gespannen. Dat zo'n parlementair onderzoek noodzakelijk is blijkt echter uit het onderzoek van de krant Público. De imam was namelijk informant van de geheime dienst, zo meldt NRC. Als het inderdaad waar is dat Satty nauwe contacten had met de geheime dienst en tóch in staat was om aanslagen te beramen dan hebben de Spaanse diensten op z'n zachtst gezegd gefaald en in het minst fraaie geval zelfs actief medewerking verleend aan een jihadist.
De weigering van Madrid om de zaak verder te onderzoeken suggereert dat er in ieder geval een luchtje aan zit. Ook laat het zien dat de relaties tussen Madrid en Barcelona gespannen zijn: zelfs een onderzoek naar een terreuraanslag wordt weggemoffeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten