Spaanse nationalisten van het padje: eisen verwijdering van Catalaanse symbolen!

Geen categoriemrt 27 2019, 15:00
De Spaanse nationalisten slaan nu écht door. Niet alleen loopt er een proces tegen de Catalaanse leider en voormalig president Carles Puigdemont, maar eisen de nationalisten nu dat de Catalanen alle 'separatistische symbolen in overheidsgebouwen' verwijderen. Spanje wil de geest van onafhankelijkheid en eigenheid blijkbaar met de wortel uitroeien...
Het Spaanse proces van de eeuw loopt nu al enkele weken en velen vragen zich af waarom een vreedzaam politieke leider als Puigdemont voor het hekje staat. In tegenstelling tot de Spaanse mobiele eenheid, aangemoedigd door radicale nationalisten terwijl zij in hun busjes naar Catalonië reisden, heeft de voormalig president nooit bloed laten vloeien.
Zijn misdaad? De organisatie van een 'ongeautoriseerd' referendum waardoor hij nu voor het hekje staat voor 'rebellie'. Toen de Catalanen als steunbetuiging aan Puigdemont de straat op gingen greep de Spaanse politie hard in.
Aangemoedigd door radicale Spaanse nationalisten, die de aanstormende Spaanse ordetroepen aanmoedigden met leuzen als 'sla de Catalanen in het gareel'. Beelden van extreem politiegeweld gingen vervolgens de wereld over.
Maar een veroordeling van Puigdemont en andere leiders is dus niet genoeg voor Madrid. Nee, het moet allemaal nog nationalistischer en zelfs de symbolen van het Catalaanse volk worden op de korrel genomen.
Dat noem je nog eens onderdrukking van een minderheid! En dat in Europa anno 2019! Waar is de Europese Commissie nu dan? Het is alsof Nederlandse nationalisten de Friezen hun identiteit willen ontnemen en Friese symbolen verwijderen uit het provinciehuis. Te zot voor woorden.
Maar in Catalonië gebeurt soortgelijks dus wel en eist Madrid dat alle symbolen die refereren naar de onafhankelijkheid worden verwijderd uit overheidsgebouwen. Het lijkt alsof de Spaanse inquisitie toeslaat in richting van Barcelona.
De EU mag zich achter de oren krabben over hetgeen zich afspeelt in Spanje. Maar vooralsnog blijft het stil in Brussel. Oorverdovend stil. Dat terwijl Polen en Hongarije zich wel in het vizier van de Juncker-commissie terugvinden.
Het is opmerkelijk hoe de Europese Unie omgaat met haar 'Europese waarden'. Voor de één gelden ze wel en voor de ander niet. En dat de Spaanse nationalisten van het padje af zijn is ook overduidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten