Spaanse nationalisten van het padje: eisen verwijdering van Catalaanse symbolen!

De Spaanse nationalisten slaan nu écht door. Niet alleen loopt er een proces tegen de Catalaanse leider en voormalig president Carles Puigdemont, maar eisen de nationalisten nu dat de Catalanen alle ‘separatistische symbolen in overheidsgebouwen’ verwijderen. Spanje wil de geest van onafhankelijkheid en eigenheid blijkbaar met de wortel uitroeien… 

Het Spaanse proces van de eeuw loopt nu al enkele weken en velen vragen zich af waarom een vreedzaam politieke leider als Puigdemont voor het hekje staat. In tegenstelling tot de Spaanse mobiele eenheid, aangemoedigd door radicale nationalisten terwijl zij in hun busjes naar Catalonië reisden, heeft de voormalig president nooit bloed laten vloeien.

Zijn misdaad? De organisatie van een ‘ongeautoriseerd’ referendum waardoor hij nu voor het hekje staat voor ‘rebellie’. Toen de Catalanen als steunbetuiging aan Puigdemont de straat op gingen greep de Spaanse politie hard in.

Aangemoedigd door radicale Spaanse nationalisten, die de aanstormende Spaanse ordetroepen aanmoedigden met leuzen als ‘sla de Catalanen in het gareel’. Beelden van extreem politiegeweld gingen vervolgens de wereld over.

Maar een veroordeling van Puigdemont en andere leiders is dus niet genoeg voor Madrid. Nee, het moet allemaal nog nationalistischer en zelfs de symbolen van het Catalaanse volk worden op de korrel genomen.

Dat noem je nog eens onderdrukking van een minderheid! En dat in Europa anno 2019! Waar is de Europese Commissie nu dan? Het is alsof Nederlandse nationalisten de Friezen hun identiteit willen ontnemen en Friese symbolen verwijderen uit het provinciehuis. Te zot voor woorden.

Maar in Catalonië gebeurt soortgelijks dus wel en eist Madrid dat alle symbolen die refereren naar de onafhankelijkheid worden verwijderd uit overheidsgebouwen. Het lijkt alsof de Spaanse inquisitie toeslaat in richting van Barcelona.

De EU mag zich achter de oren krabben over hetgeen zich afspeelt in Spanje. Maar vooralsnog blijft het stil in Brussel. Oorverdovend stil. Dat terwijl Polen en Hongarije zich wel in het vizier van de Juncker-commissie terugvinden.

Het is opmerkelijk hoe de Europese Unie omgaat met haar ‘Europese waarden’. Voor de één gelden ze wel en voor de ander niet. En dat de Spaanse nationalisten van het padje af zijn is ook overduidelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Regina

  Schande! De nalatenschap van de fascistische Franco. De Spanjaarden zijn blijkbaar niet veel verder gekomen

 2. Henk Albarda

  Inderdaad overdrijft Spanje en gedraagt zich fout. Daartegenover staat dat de bevolking van Cataluna voor 49 – 54 % voor bij Spanje blijven is, en voor 45 – 51 % voor een eigen Catalaanse staat. Er is dus geen duidelijke meerderheid van Cataluna voor die onafhankelijkheid van Cataluna. Van de 30 – 40 inwoners van Cataluna die ik goed ken, zijn er zon 25 die bij Spanje willen blijven, hoogstens 15 die onafhankelijk Cataluna willen. Allen hebben overigens 1 nadrukkelijke overtuiging, ook de pro onafhankelijkheid, Franco heeft er niets mee te maken.

 3. Henk Albarda

  Als je veel reageert op verschillende artikelen, zijn er natuurlijk altijd woorden cq zinnen dubbelingen…..

 4. Meriadoc Brandebok

  Teunis weigert zijn lezers uiteraard de volledige waarheid te vertellen, dus zal ik het maar doen.

  Dat had de Spaanse kiesraad in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in april geëist, omdat er niet gestemd mag worden in panden die vol hangen met symbolen van een bepaalde partij. Torra kan uit zijn ambt worden gezet, als hij schuldig wordt bevonden.
  – (Bron: Wel)

  Als we een stembureau volhangen met het onafhankelijkheidsteken vsn Friesland zou het evident logisch zijn als men eist dat deze worden verwijderd. Er dient sprake van een volledige neutraliteit te zijn (daarom kan men in Nederland geen verkiezingsposters in stembureaus hangen).

  Ik weet niet waarom je de lezer dit niet vertelt en direct de EU hierover aanvalt. Is er een edit mogelijk?

  1. umhnz

   Klopt, Teunis liegt niet maar werkt graag met halve waarheden.

   1. Meriadoc Brandebok

    Zo kan ik het ook.

    “Met de Eerste Kamerverkiezingen heeft de VVD slechts een zetel verloren. Moet je nagaan hoe goed dit kabinet het heeft gedaan!”

  2. Teunis Dokter

   Dank voor de toevoeging. Bij de selectie van feiten voor het schrijven van een tekst speelt tijd een rol, dus niet alle feiten staan in het artikel…

   1. Meriadoc Brandebok

    Geen dank, Teunis.

 5. Pescador

  Mis nu slaan jullie de plank echt mis, als je niet weet hoe het in elkaar zit moet je er niet over schrijven alleen maar om een sensatie stukje.

  In de eerste plaats heeft Madrid gezorgt dat catalonie een handels gebied werd door er heel veel geld in te steken vele mensen uit central en zuid Spanje zijn daarheen verhuistom te gaan wonen en werken, en nu denkt die sukkel van een puigemont dat hij het even kan regelen dat ze zich gaan afschijden van Spanje, alleen maar uit uigen winst oogmerk want dan gaat er geen geld meer nar Madrid en hij wordt dan de machtigste man van catalonie en steen rijk natuurlijk. Zo werk dat natuurlijk niet bovendien wil het merendeel van de mensen die daar wonen en werken dit helemaal niet, het is alleen zo dat deze mensen heel erg bedrijgt worden om voor te stemen of gewoon niet te stemmen. Zo werk dat echt niet diemman hoort achter de tralies en hij heeft echt wel bloed achter de nagels daar hoef je niet bang voor te zijn.

  Dus dat is wel een heel ander verhaal als onze Friezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.