Honderdduizenden Catalaanse separatisten op de been in 6 kilometer lange optocht

Honderdduizenden Catalaanse separatisten kwamen vandaag bijeen op de ‘nationale’ feestdag van Catalonië. Dit leverde een zes kilometer lange optocht op in Barcelona. Dat meldt de Telegraaf.

Diverse pleinen en straten werden gevuld met Catalaanse vlaggen, spandoeken en leuzen die onafhankelijkheid predikten en vroegen om de vrijlating van hun separatistische leiders. Als we de politie van Barcelona mogen geloven zou het zelfs om zo’n één miljoen mensen gaan.

Het is natuurlijk al enige tijd onrustig in die regio en het debacle rondom Puigdemont houdt de gemoederen ook flink bezig. De man die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor het onafhankelijkheidsreferendum en die de separatistenbeweging op de kaart zette.

Madrid greep echter in en zette een aantal bewindslieden vast waardoor Puigdemont het land uit vluchtte. Daarna werd het voor Madrid echter niet veel beter want de EU wist niet precies wat ze ermee aan moesten én de opvolger van Puigdemont blijkt óók een radicale separatist genaamd Quim Torra te zijn. Nu is Madrid dus alsnog niet van het probleem af én staat heel Barcelona vol met Catalanen die onafhankelijk willen zijn. Dit is niet zozeer onbekend terrein voor de hoge heren in Madrid, de intensiteit en massale aantallen waarin de Catalanen dit jaar op komen draven is dat echter wél.

Madrid zal hier en daar toch echt wat meer toe moeten geven dan ze tot nu toe hebben gedaan want dit lijkt in de verste verte niet op bewegingen die bijvoorbeeld voor een onafhankelijk Friesland of Limburg pleiten, dit gaat véél verder, overtuigender en intenser.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. DolleDries

  Friezen doen dit niet te laf en ze weten dat ze niets te vreten hebben met hun onafhankelijkheid. Dat dwaze gedoe met taaltje moet ook maar eens ophouden.

  1. fockingworst

   @dd sorry met alle respect ik denk dat de Friezen zelf hun broek beter kunnen ophouden dan gemiddeld de rest van het land.
   Hebben een betere werkethos als in het westen.
   En bovendien hebben ze daar volop te eten.
   Ben je überhaupt wel verder gekomen als de supermarkt.
   Madrid wil de Catalanen echt niet vrijlaten , want dan verliezen ze veel geld.
   Catalonia is rijk en levert veel belastinginkomsten op.
   Maar als die vrij worden gelaten, willen de basken dat ook.
   Daar zit Madrid niet op te wachten.
   Daarom de forse onderdrukking en wreed neerslaan van de betogingen.
   Dit kan Madrid niet lang volhouden. Denk ik.

   1. Bloem

    Beste Fockingworst, dat gaat de Spaanse overheid nog heel lang volhouden gesteund door de EU. Overigens heeft u gelijk door te stellen dat Friesland onafhankelijk zou kunnen functioneren. Dat wordt echter geen vetpot aangezien het in hoofdzaak een landbouw gedreven economie zou zijn. Echter wie heeft het lef, indien die wens leeft, om u tegen te houden

 2. Adriaan

  Waren Nederlanders maar zo fanatiek.

  1. Ad Infinitum

   En de Hongaren, die langzaam maar zeker een ongewisse tijd tegemoet gaan.

 3. fusilier

  Het waren er geen honderd duizenden ? Maar 1 miljoen die de straat opgingen en de stoet was 6 kilometer lang. Respect voor een volk wat zo gedreven is op zoek naar meer vrijheid

 4. Ni28

  Spanje moet zich gaan realiseren dat Catalonie nooit haar strijd voor de onafhankelijkheid gaat stoppen. Dat is een feit en met harde optreden wordt die roep om vrijheid steeds sterker. Het is een lichte meerderheid die afscheiding wenst maar die gaat groter worden naarmate Spanje krampachtiger gaat optreden. Een Brexit vergelijking staat niet mis.Hoe verstandig dit sllemaal is zullen de Catalanen het best weten. De wijze waarop zij eerder hun onafhankelijkheid hebben verloren speelt wel sterk op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.