Catalaans referendum leidt tot aanklacht: 'Rebellie!' zegt Madrid!

Geen categoriefeb 12 2019, 15:00
De organisatie van een referendum over eventuele onafhankelijkheid van het grote Spanje kan de Catalaanse leiders binnenkort duur komen te staan! Naar aanleiding van dat referendum en grote demonstraties worden de politieke aanstichters nu vervolgd door het justitieel hof van Spanje. Een soort van bloedraad van Alfa zeg maar, maar dan in Spanje zelf. Binnenkort zal 'recht' worden gesproken over deze boosaardige leiders, die een referendum durfden te organiseren. De aanklacht? Misbruik van belastinggeld, opruiing én rebellie!
Vooral de laatste aanklacht is natuurlijk zwaarwegend. Voor rebellie staat sowieso een decennia gevangenisstraf en het Spaanse hof eist ten minste 25 jaar gevangenisstraf tegen de Catalaanse leiders. Dat de leiders ook nog eens worden vervolgd voor misbruik van belastinggeld is extra zuur want één van de redenen waarom Catalonië meer onafhankelijkheid en autonomie van Madrid wenst is juist het feit dat zij onevenredig veel belastingen betalen in vergelijking met de rest van Spanje. Vanuit het oogpunt van Barcelona misbruiken niet zijzelf, maar Spanje hún centen.
In de komende drie maanden gaat Spanje dus haar tot nu toe 'belangrijkste proces' in. Volgens sommigen gaat het een politiek festijn worden en zijn de Catalaanse leiders per definitie al schuldig bevonden. Maar de Spaanse overheid tracht dit beeld tegen te gaan. Volgens justitie krijgen de Catalaanse leiders 'een eerlijk proces'. Volgens Jean Wanningen is de wijze waarop Spanje omgaat met de Catalanen en de reactie vanuit de Europese Unie 'een lakmoesproef voor Europese waarden'. En gelijk heeft hij.
Vorige zomer gingen meer dan 300.000 (!) Catalanen de straat op. En in deze regio wonen slechts 7 miljoen mensen. Wat dus betekent dat 1 op de 23 Catalanen ging demonstreren voor een 'onafhankelijk Catalonië'. Men kan dus gerust zeggen dat in elke Catalaanse familie sowieso wel één persoon deel nam aan die demonstraties. Dit feit zal natuurlijk ook moeten worden meegenomen in Madrid. Want rechtspraak in deze is per definitie politiek, ook als men beweert dat het niet zo is.
Straft Spanje de Catalaanse leiders te zwaar, dan gaat het volk morren. Maar als ze te lichte straffen uitdelen werkt de straf niet als schrikmiddel. Het is dan ook de verwachting dat een aantal leiders zullen worden vrijgesproken en de strafmaten verdeeld zullen worden onder de beklaagden. In de komende drie maanden gaat het dus los en gaan we zien hoe minderheden in de Europese Unie daadwerkelijk worden behandeld, door Madrid én Brussel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten