Europese minderheden zoals Catalanen en Kelten ondergesneeuwd door ‘natiestaat’

Natiestaten worden bewierookt en bekritiseerd. Er zijn haters en lovers. In veel gevallen is het debat vormgegeven rondom de tegenstelling tussen nationalisme en globalisme, maar vergeten is het effect van natiestaten op nationale minderheden en het verleden van die minderheden. In geheel Europa zijn onafhankelijkheidsbewegingen, die de door de historie gevormde natiestaten, niet erkennen of meer autonomie wensen. In een tijd dat de democratie niet bestond en absolute monarchen met hun legers door Europa marcheerden hielden deze geen enkele rekening met de minderheden en dit patroon herhaalt zich tot op de dag van vandaag. 

In het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Spanje zien we dergelijke onafhankelijkheidsbewegingen. Vaak zijn ze gevormd rondom de identiteiten van minderheden van volkeren honderden soms zelfs duizenden jaren oud. Denk aan de Keltische identiteit in Noord-West Europa, een volk dat ondergesneeuwd dreigt te raken in het ronddraaiende wiel van de geschiedenis. Nadat de minderheidsvolkeren door gecentraliseerde staten werden ingelijfd moesten ze zich snel aanpassen. Het liefst hun taal verliezen en hun historie vergeten.

Daarvoor hebben Europese staten gebruik gemaakt van economische dominantie en het nationaal onderwijssysteem waarin er overdreven veel aandacht werd geschonken aan het volkslied en geschiedenis van de staat. En natuurlijk één gestandaardiseerde taal werd onderwezen. De zogeheten ‘voertaal’. De Europese natiestaten waren niet altijd zo gevormd als ze nu zijn. Veel territoria zijn door absolute monarchen of dictators veroverd en gekoloniseerd. De identiteiten van de minderheden werden daarna gestigmatiseerd.

Dat is een geschiedenis die niet vaak wordt geleerd, maar wel relevant om de huidige onafhankelijkheidsbewegingen te begrijpen. Toen Catalonië door Spanje werd ingelijfd ging dat niet vrijwillig en ook Wales, Bretagne en Corsica huizen volkeren, die een eigen identiteit, taal en cultuur willen behouden, maar middels wapengekletter werden ingelijfd bij de ‘heilige natiestaat’. Gelukkig voor de Europese minderheden gaat het nu wel beter met ze.

Toch kunnen demonstranten in Barcelona nog steeds rekenen op stokslagen van Spaanse ordediensten.

De zes 'Keltische naties' in Noord-West Europa. Een eigen volk, taal en cultuur. Veroverd en ingelijfd door Europese monarchen. Nu ondergesneeuwd in het 'democratische gerommel'. Bron: YouTube / Fire Of Learning
De zes ‘Keltische naties’ in Noord-West Europa. Een eigen volk, taal en cultuur. Veroverd en ingelijfd door Europese monarchen. Nu ondergesneeuwd in het ‘democratische gerommel’. Bron: YouTube /
Fire Of Learning

In het Verenigd Koninkrijk bestaan vijf ‘Keltische naties’. Een zesde huist in Noord-Frankrijk. Deze volkeren delen een gezamenlijke Keltische cultuur, taal en een verleden. De mensen die er wonen delen dan ook een Keltische identiteit en voelen zich slechts gedeeltelijk Brits of Frans. Zelfs honderden jaren na de veroveringen en kolonisaties door de Engelsen en Fransen is hun gevoel voor onafhankelijkheid nog altijd springlevend. Zelfs na 150 jaar ‘nationale geschiedenis ‘ in het onderwijssysteem, waarin hun aandeel natuurlijk ondergesneeuwd is.

En toch blijft het rommelen. Waarbij de nationalisten de tegenstelling met het globalisme opzoeken daar zien voorstanders van meer onafhankelijkheid vooral een tegenstelling met het opgedrongen nationalisme. Voor deze kleine regio’s is de nationalistische propaganda in het onderwijs nu eenmaal levensgevaarlijk. Met weinig aandacht voor hun identiteit, geschiedenis, taal en cultuur wordt van hen verwacht dat ze zich ‘verfransen’ of ‘verengelsen’. En zo lang de nationale overheden de minderheden niet meer ruimte willen geven blijft de roep aanhouden.

En ook vandaag zijn dergelijke minderheden het haasje. In bijvoorbeeld Friesland wonen slechts 646.000 Friezen, maar ze moeten de macht in Den Haag over hun eigen leven delen met 16 miljoen anderen die er niet wonen. Sterker nog, het kiesstelsel is met opzet zo ingericht om de grote steden onevenredig veel macht te geven en het platteland te overheersen. In het protest hiertegen liggen kansen voor de Europese Unie.

De EU kan een framework bieden dat de basis vormt voor sociale interactie in Europa, maar waarbij regio’s meer autonomie krijgen en de nationale staten verdwijnen of minder belangrijk worden. Denk eens aan de kansen die dit biedt voor Friesland om samen met andere noordelijke regio’s een autonome regio in een federaal Europa te smeden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Spaanse kok

  Zouden de Noorderlingen zich ook ondergesneeuwd voelen ?

 2. Aytas

  Inderdaad Teunis. Ik ben voorstander van een Europa dat overkoepelend is en bepaalde verplichtingen biedt. Autonome regio’s moeten een grote mate van zelfbestuur krijgen. Het is in Spanje al bewezen dat dit kan, deze initiatieven zijn door de conservatieven, fascisten, communisten en false flag democraten vernietigd. De natiestaat is een gruwel en onderdrukkend.

  1. DeBruijn

   Dat is niet met behulp van de EU gebeurd overigens. En in Spanje rommelt het al jaren, want ook daar werden en worden de minderheden tegengewerkt.

   Denk aan de Catalanen, Basken en nog andere minderheden aldaar. De EU steunt hen niet en erkent hun roep tot soevereiniteit niet eens.

   Nee, van de EU hoeven we niets te verwachten.

 3. fockingworst

  Iemand die gelooft dat kelten of catalonen meer zelfbeschikking krijgen onder eu bestuur, is ofwel zeeeeeer naïef of gewoon de weg kwijt.
  Er word hoe langer en hoe meer gehamerd op ein volk ein Reich.
  Werden de catalonen geholpen door de eu toen ze gingen protesteren omdat ze niet eens een referendum mochten houden van de spaanse regering?
  Niemand deed wat toen onschuldige mensen werden neergeknuppeld door de spaanse Guarda civilia, niemand.

 4. IJsbrand Koudvuur

  De Kelten waren lang geleden al ondergesneeuwd. Eerst door de Romeinen, daarna door de Germanen.
  Neemt niet weg dat de gebieden gepreserveerd moeten worden, zeker in deze tijden!

  En de Catalanen… tja..

 5. Rud56

  Wat een artikel! Heb je dit soms in opdracht van die eurofiel Timmermans neergepend Teunis? Lijkt er wel op! Enne, wat bracht het op?

 6. DeBruijn

  Dat gaat niet gebeuren, want als Friesland een autonome regio wil scheppen, dan druist dat in tegen het dictatoriale gedachtegoed van de EU. Je kunt geen natiestaten afschaffen en dan nieuwe, veel kleinere, autonome regio’s opzetten.

  Niet echt goed doordacht dit artikel.

  Plus ook niet goed onderzocht. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Cornwall is een graafschap, geen natie. En het eiland Man behoort niet tot het Verenigd Koninkrijk.

  Tevens is niet iedereen een Kelt in Schotland.

  In Frankrijk is het slechter gesteld met minderheden, dan in VK, want het VK heeft de Keltische talen erkend. Maar in de grondwet van Frankrijk staat ‘de taal van de republiek is Frans’ en zo wordt iedereen die een andere taal spreekt achtergesteld, qua onderwijs, gebruik in openbaar, enzovoorts.

  Denk aan het Bretons (Keltische taal), Vlaams (Noord-Frankrijk, Calais is eigenlijk Kales, Duinkerken, en nog veel andere steden dragen de Franse naam, terwijl het Nederlandstalig gebied was. Nog 100.000 mensen, vooral ouderen zijn de taal machtig, maar op scholen mag het niet onderwezen worden.) Baskisch, Catalaans, en nog meer talen. En laat Frankrijk naast Duitsland nou het meest EU-gezinde land zijn. Tevens ook het land wat de meeste regels aan haar laars lapt.

  Juist met de EU zal de druk voor uniformiteit toenemen en in het verleden heeft Duitsland al geopperd om de taal van de EU-regering Duits te laten zijn. Minderheidstalen in Duitsland, ook zeer pro-EU, doet het ook veel minder dan het VK, wat eruit wilt.

  1. van Urk

   Aan dit artikel moet ik gewoon aan mijn eigen cultuur denken dat bijna was ondergesneeuwd door de Zuiderzeeplan. De Urker bevolking werd door Nederlandse wetenschappers in de jaren voor de tweede wereldoorlog zelfs voor achterlijk versleten en incapabel voor het werk op het land. Urk was een puist in hun polderplannen. Er werd zelfs een voorstel gedaan om de helft van de Urker bevolking en de toekomstig aanwas te verhuizen naar andere delen van ons land. Gelukkig liep het allemaal goed af en blijkt Urk op economisch en innovatief gebied een grote aanwinst te zijn voor de polder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.