Peilingen! Kiezers vertrouwen Baudet, Kuzu, Jetten én Wilders niet

Peilingen! Kiezers vertrouwen Baudet, Kuzu, Jetten én Wilders niet

De peilingen van Maurice de Hond zijn weer binnen en ook deze week zijn er geen grote verschuivingen. Qua zetelverdeling bij een eventuele Tweede Kamerverkiezing kunt u dus net zo goed de resultaten van de vorige peiling terugkijken. En ook toen moesten we u verwijzen naar de week ervoor. Kiezers 'zweven' even niet en veranderen ondanks de debatten over klimaat niet van mening zo lijkt het, tenminste als het gaat om partijvoorkeur. De coalitie is het vertrouwen wel kwijt, net zoals een aantal fractievoorzitters dat zijn.

De peilingen voor 20 januari 2019 laten wederom geen verschuivingen zien. Bron: Maurice de Hond

De peilingen voor 20 januari 2019 laten wederom geen verschuivingen zien. Bron: Maurice de Hond

De peilingen laten dus geen verschuivingen zien. De coalitiepartijen staan nog steeds zwaar onder druk. Zo verliest de VVD flink (-11) en ook CDA en D66 kunnen rekenen op het ongenoegen van de kiezer. Maar behalve deze peiling heeft Maurice de Hond zijn respondenten ook vragen gesteld over hun vertrouwen in de fractievoorzitters. En wat blijkt? Kiezers vertrouwen Marijnissen (SP), Segers (CU) en Asscher (PvdA) het meest. Jetten (D66), Kuzu (DENK), Wilders (PVV) en ook Thierry Baudet (FvD) worden nauwelijks vertrouwd. In het geval van Jetten neemt hij in de ranking direct de positie over van de vertrokken Alexander Pechtold.

[caption id="attachment_218188" align="aligncenter" width="525"]De 'vertrouwensranking' van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Een hogere ranking betekent meer vertrouwen. Bron: Maurice de Hond De 'vertrouwensranking' van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Een hogere ranking betekent meer vertrouwen. Bron: Maurice de Hond[/caption]

Zoals u op de bovenstaande tabel kunt zien doen een aantal fractievoorzitter het goed, maar zakken anderen voortdurend door het ijs. Het meest opmerkelijk is wel het vertrouwen in de fractievoorzitters van de VVD en D66. Deze is hard gedaald sinds vorig jaar. In oktober 2017 stond Klaas Dijkhoff (VVD) nog fier bovenaan, maar daar is nu verandering in gekomen. Hij staat nu op plek 7! Wellicht dat zijn uitspraken over het klimaatakkoord hier een relatie mee hebben. Immers zegt hij hele andere dingen dan Rutte.

Het vertrouwen in Pechtold/Jetten was in 2017 ook nog best goed, toen stond Pechtold op plek 3. Maar nu vertrouwen kiezers de fractievoorzitter van D66 stukken minder. Maar het absolute dieptepunt van vertrouwen zien we bij Wilders, Baudet, Van der Staaij en Kuzu. Deze politici scoren sinds 2017 al slecht. Baudet (FvD) en Krol (50Plus) stijgen wel iets in de ranking, maar staan wel in de degradatiezone. Kuzu (DENK) staat elke opiniepeiling onderaan. Niemand vertrouwt de Turkse Nederlander blijkbaar. En Van der Staaij lijkt door de 'Nashvilleverklaring' niet meer te worden vertrouwd en daalt van plek 8 naar plek 12 binnen enkele maanden.

[caption id="attachment_218194" align="aligncenter" width="842"]Hoe duiden kiezers de uitspraken van Klaas Dijkhoff (VVD) over het klimaatakkoord? Bron: Maurice de Hond Hoe duiden kiezers de uitspraken van Klaas Dijkhoff (VVD) over het klimaatakkoord? Bron: Maurice de Hond[/caption]

Maar vooral het vertrouwen in Dijkhoff (VVD) heeft een flinke tik gekregen dus. Op de bovenstaande tabel ziet u dat eigenlijk alle kiezers van alle partijen wel door hebben dat het gaat om verkiezingsretoriek, maar bij de VVD is het vertrouwen in Dijkhoff dermate groot. Slechts 41% van die kiezers denkt dat het om verkiezingsretoriek gaat. Bij de Partij voor de Dieren denkt 90% dat! Dus waar eigenlijk iedereen in Nederland wel door heeft hoe de vork in de steel zit daar blinken de VVD-kiezers uit in naïviteit óf vertrouwen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties