Friezen zoeken verbinding en autonomie: Nij Frisia

Een eeuwenoud conflict tussen enerzijds bestuur vanuit Den Haag en de hang naar Friese vrijheid is nog steeds springlevend. De Friezen lijken aansluiting bij elkaar te zoeken en de samenwerking tussen de Friese landen te versterken. Ze organiseren zich in netwerken waarbij zij zich inzetten voor Nij Frisia: een autonome regio van Friese landen. Onlangs waren een aantal van hen op bezoek in Groningen, waar zij in Appingedam een opstalboom plaatsten. 

Net als de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging hebben Friezen een lange geschiedenis van autonomie en zelfbestuur. Alvorens de Friezen door de Franken middels geweld werden geknecht, spraken zij hun eigen recht. Met eigen wetten en waarden. De opstalboom in Aurich was een plek waar vroeger het recht werd gesproken en staat symbool Fries zelfbestuur. Op initiatief van de organisatie Nij Frisia werd een opstalboom geplaatst in Appingedam. Twee wethouders van de gemeente waren aanwezig, evenals een statenlid van de provincie Groningen. Daarnaast waren Westfriezen uit Noord-Holland en Oostfriezen uit Duitsland aanwezig bij de onthulling van de opstalboom.

Op de foto zijn initiatiefnemers te zien en de vlag van Nij Frisia: de gele vlag mét pompeblêd. Voor de opstalboom ligt de vlag en het wapen van Oostfriesland, dat onder bestuur vanuit Berlijn valt. Ook de Groningse provincievlag is zichtbaar. Het initiatief is relatief onbekend, maar hoe meer chaos Den Haag over de Friese landen uitstort hoe meer de Friese landen met elkaar zullen gaan samenwerken. Voor nu worden ze vooral genegeerd. Dat doet denken aan een uitspraak die aan Mahatma Gandhi wordt toegeschreven: “In het begin negeren ze je en daarna lachen ze je uit. Vervolgens wordt je bestreden en uiteindelijk overwin je”. Een uitspraak die lijkt te passen bij het initiatief Nij Frisia. Tenminste tot op dit moment.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ernst Quispel

  Goed plan zeg!
  Mogelijk kunnen de Gelderlanden zich ook verenigen tot een dappere vrijstaat en laten we Limburg en Drenthe niet vergeten dat al eeuwen schreeuwen om onafhankelijkheid.

  Deze discussie heeft een hoog Zwarte Piet karakter.

  1. Blue monday

   Als ingezete van de fiere provincie Gelderland streef ik naar een onafhankelijk hertogdom onder de naar “hertogdom Gelre en graafschap Zutphen.

   Maar omdat me dat nog niet onafhankelijk genoeg is wil ik ook terug naar de aloude indeling van de kwartieren Nijmegen, Zutphen en Veluwe.

   Om het kwartier opper-Gelre terug te krijgen moeten we eerst nog een vrijheidsoorlog met de onderdrukte Gelderlanders in Limburg voeren.

   Uit betrouwbare bron weet ik dat de meerderheid van de Gelderlanders hier heel erg voor is. De steun van Trump hebben we ook al binnen!

   1. Job Jansen

    Blue monday for Hertog!

 2. Baaz

  Myn moaie Fryslân!

  “Gjin Brussel en mear nasjonaal besluten”

  1. fockingworst

   Ben geen fries maar als die gemeenschap onder zelfbestuur verder wil wat mij betrefd geen probleem. Die friezen redden zich wel.
   Bovendien zou ik dan ook een voorstel willen doen aan de rest van nederland.
   Graag een afscheiding van de stad amsterdam, die past niet meer in het Nederland van nu en kan met zijn ltoerisme haar leningen vast wel zelf weten te betalen.

 3. Michael

  Ja… die arme Friezen. De parralel met Ghandi is dan ook pakkend. Ze worden zo ontzettend onderdrukt door de boze kolonisator! De hele bevolking lijdt onder het juk van Nederland.

  Ahum…

  1. Ernst Quispel

   Je hebt gelijk, Michael, alleen bewapening van de Friezen kan deze onderdrukking keren.

   1. Baaz

    Speciaal voor de Friezen die het ook in hun eigen, erkende staatstaal, mogen lezen:

    “Do hast gelyk, Michael, allinne bewapening fan de Friezen kin dizze onderdrukking kearen.”

 4. Heinz

  Uit mijn jeugdboek:

  Eerste druk: Gebr. Kluitman, Alkmaar (Nederland)

  Het verhaal speelt zich af rond het begin van onze jaartelling. Evert Zandstra beschrijft op levendige wijze een nederzetting van de Friezen, die zich rond het Flevomeer hadden gevestigd. Aan die flinke zeearm, welke zich diep in het drassige land uitstrekte, omzoomd door moerassen en uitgestrekte graslanden, lieten de stoere Friezen hun vee weiden om, wanneer het water door de herfststormen werd opgezweept, een veilige schuilplaats op de hogere gronden van het Gaastbos te zoeken. Hoofpersoon is de vijftienjarige Wolfert. Spannende jachtavonturen maken we mee, waarbij Wolfert, Sjoerd en de kleine Iepe dapper meedoen. Maar dan wordt Wolfert door vijandige rovers gevangen wordt en als slaaf weggevoerd, het ergste wat een vrije Fries kon gebeuren. Maar hij weet te ontsnappen. Na vele hachelijke avonturen en zwaar gewond aan een been door een woeste eland, wordt hij tenslotte gevonden door zijn oom Wolter…

  1. Heinz

   *uit de Friezen van het Flevomeer*

  2. Baaz

   Toen hadden ze nog geen bakfietsen, Heinz.

   1. Heinz

    Nee Baas, zeker niet. Het is ook moeilijk fietsen in een moeras. Maar kano’s of een vlet voldeden wel. 🙂

  3. Ernst Quispel

   Gelukkig werd Wolfert daarbij heldhaftig ondersteund door zijn zwarte slaaf Zwarte Piet.

   🙂

   1. Baaz

    “(…) zijn zwarte slaaf Zwarte Piet.”

    Dan kan men de fantasiefiguur en kindervriend Zwarte Piet toch beter verkiezen dan de islampleitbezorging door een roomblanke Hagenees. Zwarte Pieten zijn voor Friesland geen enkel gevaar, zo is al gebleken. Het gevaar zit ‘m in de ultralinkse beroepsprovocateurs die de hele dag niets anders te doen hebben dan anti te zijn en dan via de snelweg naar Friesland willen exporteren. Ging dus mooi niet door.

    🙂

    1. Onslow

     @Boss, in die tijd hadden de Friezen geen tijd voor een economische cultfiguur. Tijd om te vechten voor hun bestaan was het voornamste. En goden en demonen trotseren natuurlijk.

    2. Fortiori

     Wat willen ze exporteren @Baaz ? Ik begrijp dat niet zo goed.

     1. Baaz

      De anti-Zwarte Pieten wilde hun anti-Piet-piraterij exporteren naar de Friese Sinterklaas intocht, dit wilde ze doen met bussen over de snelweg. Hier werd een Fries stokje voor gestoken.

     2. Ernst Quispel

      Een duur stokje, dat dan weer wel, de tuigfriezen kunnen een ferme taakstraf tegemoet zien.

     3. Baaz

      Dat klopt, maar principes kunnen duur zijn.

      Principeloze mensen daarentegen zijn per definitie onverschillig, zwak, slap, waterig, en zaai, dat is inherent.

     4. Baaz

      “de tuigfriezen”

      En het zijn natuurlijk geen tuigfriezen, het zijn principefriezen.

 5. Pescador

  ach het begint weer te jeuken, laat die paar mafklappers die appart willen maar naar spanje gaan daar zit nog zo´n groepje gekken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.