Bijbelminnend Nederland positief over FVD: ‘Baudet erkent dat christendom het fundament van Europa vormt’

Voor Nederlandse christenen die plaatsnemen in de conservatieve hoek van het gebedshuis komt de partij Forum voor Democratie als een geschenk uit de hemel. De partij flirt namelijk openlijk met de ideeën van het christendom en Baudet verschijnt regelmatig in kerken om zijn woordje te doen, via de Volkskrant.

De partij is volgens een aantal katholieken méér dan alleen een politieke partij, maar ook een brede maatschappelijke beweging waarin gewerkt wordt aan een ‘nieuwe zuil’. Het revolutionair-conservatisme spat er vanaf in het interview tussen de Volkskrant en diverse volgers van Baudet zoals Robert Lemm en uitgever Tom Zwitser.

Dat FVD en christenen in één adem worden genoemd is niet vreemd: Baudet sprak onlangs nog over de opbouw van een ‘ecosysteem’ voor de leden van de beweging en flirt openlijk met het christendom. Hij noemt zichzelf ‘cultuurchristen’ en gelooft ‘metaforisch’.

Robert Lemm is in ieder geval positief over Baudet. Lemm is een oerkatholieke schrijver van de ‘ouwe stempel’ die ondanks de roze-wolken-alles-is-liefde mentaliteit van de jaren ’68 gewoon bleef vasthouden aan zijn orthodoxe inslag. Over de voorman van FVD is hij bijzonder te spreken ‘als waterdrager van het christendom’:

“Thierry erkent dat het christendom de culturele bodem van Europa vormt. Dat geeft mij hoop. Maar wat er diep in zijn ziel speelt, weet ik niet.”

Een waarheid als een koe. De standaardisatie die het christendom teweegbracht in de omgangsnormen en taal maakte het mogelijk dat het Heilige Roomse Rijk zo groot en succesvol kon worden in de 14e een 15e eeuw. Dit droeg op haar beurt weer bij aan de stabiliteit van Europa in de late middeleeuwen.

De invloed van het Heilige Roomse Rijk op de taal, cultuur en geschiedenis reikte van Bologna tot aan Hamburg en van Dresden tot aan Den Haag. Zonder het christendom had de tweede golf van globalisering (na de Romeinen) zich niet gemanifesteerd. Dat voor de bekering van Europa behoorlijk wat bloed werd vergoten laten we even achterwege, maar het punt is duidelijk.

De gemeenschappelijke Europese taal (latijn) verbasterde, maar is nog steeds levendig in de patronen van de Europese talen te herkennen. En ook dat is dankzij het christendom. Dames en heren: wat is het toch fijn dat er niet-gelovigen zijn die erkennen dat de ideeën uit de Bijbel waardevol kunnen zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

93 reacties

 1. Lao Tse

  Met het christendom heeft het niet zoveel te maken, wel met volksnationalistisch conservatisme die zich herkent in orthodoxe christen die met hen de 19e eeuw gemeen hebben.

  Henk Otten waarschuwde voor dit soort onzin maar Baudet droomt graag.

  1. Pronounce

   Het christendom bestaat natuurlijk al heel wat langer dan de 19e eeuw. Wellicht is Rien in de war met die andere invloedrijke religie, genaamd het marxisme. Die is wel uit de 19e afkomstig, bestond toen al uit een hoop onzin maar wordt vandaag de dag nog steeds door devote goedgelovigen aangehangen.

  2. Siemien

   Kijk uit want Lao zal ten zeerste de islam ten alle tijden verdedigen…

   1. Frets

    Hij is dan ook de duizendmaal uitgekotste, niemand moet hem, niemand wil hem, niemand zit op hem te wachten, hij is de eeuwig gebande die zichzelf steeds opnieuw uitnodigt terwijl hij steeds opnieuw de deur uitgeschopt wordt.

    1. Lee

     Frets, wanneer zet je die oogkleppen nou eens af. JIJ bent het die uitgekotst wordt door velen. Er zijn een paar gelijkgestemden die het ook normaal vinden om deze site vol te gooien met scheldwoorden. Jij zegt te weten waar Lao Tse woont. Als ik naar jouw taalgebruik luister dan weet ik wel waar jij vandaan komt.

  3. Lao Tse

   Ik verwijs naar de 19e eeuw omdat de christenen waar Baudet zich mee verbindt zijn ontstaan in de 19e eeuw, i.c. de Afscheiding van 1834, en het romantisch conservatisme van Baudet de 19e eeuw ademt.

  4. shidaian

   en u droomt dikwijls hardop…beetje sneu

 2. Watcher

  Da’s logisch, ook Baudet verkoopt sprookjes.

  1. logisch denken

   tja lijkt wel een wedstrijdje sprookjes verkopen tussen rutte en baudet

 3. Extreem Realist

  Jammer, had liever gezien liever gezien dat Baudet afstand deed van het christendom en alle andere religies. En het is natuurlijk grote onzin dat het christendom stabiliteit bracht in Europa, Europa heeft juist eeuwen overhoop gelegen door hetzelfde christendom, denk maar aan de vele oorlogen tussen de katholieken en christenen, de (fragiele) stabiliteit in Europa is pas ontstaan na de verlichting.

  1. toetssteen

   @Extreem Realist
   Ik ben het voor een groot deel met u eens, maar vindt u dat het katholicisme de naam christelijk verdient? Bijbel in huis is verboden/ verbieden te trouwen voor priesters/ Maria aanbidding en vul maar in.
   Persoonlijk vind ik het katholicisme níet christelijk.

   1. Lao Tse

    Hoe kom je er in hemelsnaam bij dat de Bijbel in katholieke gezinnen verboden is, Toetssteen?
    Wel eens van de Willibrord-vertaling gehoord? Die is in nagenoeg elk katholiek huisgezin te vinden.

    1. toetssteen

     Van het ‘kenniscentrum’:

     Voor het eerst geschiedde dit in de 13e eeuw door enige bisschoppen van Zuid-Frankrijk voor hun onderdanen, toen daar de dwaling der Albigenzen heerste, welke, met een beroep op de Bijbel, tot een losbandig leven leidde. Een verbod voor heel de Kerk werd pas in 1564 uitgevaardigd, wegens de algemeen verbreide dwaling van het protestantisme, die zich geheel aan het leergezag onttrok, maar zich alleen beriep op de Bijbel, die door de verder gevorderde boekdrukkunst nu meer verspreid kon worden. Verboden werden alle niet-katholieke vertalingen in de volkstaal. In de oorspronkelijke tekst, dus in het Hebreeuws en in het Grieks, alsook in de Latijnse vertaling der Katholieke Kerk, de Vulgaat, mocht de Bijbel gelezen worden, en in katholieke vertalingen in de volkstaal met bijzonder verlof. Toen het gevaar voorbij was, werd bepaald, dat er geen bijzonder verlof meer nodig was om een katholieke vertaling in de volkstaal te lezen, wanneer deze kerkelijk is goedgekeurd en daarenboven voorzien van verklaringen van Kerkvaders of katholieke theologen. Niet-katholieke vertalingen in de volkstaal mogen door hen, die ze voor hun studie nodig hebben, gelezen worden, wanneer deze in hun voorrede en aantekeningen de katholieke leer niet formeel bestrijden.

     1. Lao Tse

      De heer Toetssteen gaat terug naar de 13e eeuw om zijn gelijk te halen.

      🙂

    2. Teunis Dokter

     Vroeger zijn enorm veel personen op de brandstapel beland hoor, omdat ze de Bijbel wilden vertalen van LATIN naar spreektaal.

     1. Lao Tse

      Teunis bedoelt waarschijnlijk ‘Latijn’.

      Luther begon als eerste de Bijbel in de landstaal te vertalen. Daarvoor was dat inderdaad niet de bedoeling.

      Inmiddels lezen de katholieken ook de Bijbel. Ze hebben zelf een eigen vertaling, de Willibrord, een heel goede vertaling.

     2. toetssteen

      @LT
      Gaat het over nu???

      @Teunis
      En zo is het!

    3. Frets

     Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
     Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak.

     1. Lee

      Frets, jij bent het voorbeeld van hoe het hier bij velen gaat. Je zuigt de ene na de andere conclusie uit je duim of heeft Lao Tse ergens verteld dat hij in het uitkeringscircuit zit? Woont hij 3 hoog achter?
      Wat heb jij bijgedragen aan deze samenleving, behalve je constante gevloek?

     2. Isengrijn

      @Lee,

      Top(Frets) weet heus wel waar Lao Tse echt woont. Dat weet nu iedereen op DDS wel ongeveer.
      🙂
      Frets was al “not quite the sharpest tool in the shed” maar nu hij aan het forumvervuilen is geslagen, is er geen weg meer terug.

   2. Raveltje

    Het is ook niet Christelijk, maar draait om glitter en glamour
    En wat ze met kinderen en wezen doen……

   3. Extreem Realist

    Katholiek of christen, het is 1 pot nat en hebben ook dezelfde bijbel, dus ja het valt onder het christendom.

    Dat de bijbel niet naar een gewone Europese taal vertaalt mocht worden was omdat het gewone volk de bijbel niet mocht lezen omdat veel standpunten in de bijbel niet overheen kwamen met wat het Germaanse volk dacht.

   4. Lao Tse

    “ Persoonlijk vind ik het katholicisme níet christelijk.“

    Dat is net zo logisch als dat een moslim zegt dat het soennisme niet islamitisch is.

    1. Punt50

     Want daar zwelg jij in ouwe islam promotor!

   5. Lee

    Toetssteen:
    Christelijk geloof zijn die geloven die op de bijbel zijn gebaseerd. De Rooms-katholieke kerk was daarin de eerste en alle anderen zijn daarvan afgeleid.
    Waar haal je, in vredesnaam, vandaan dat katholieken geen bijbel in huis mochten hebben?

    1. Peter Oudshoorn

     Wellicht bedoelde Toetssteen dat katholieken geen andere bijbel in huis mochten hebben dan de door het Vaticaan goedgekeurde bijbel. Daaronder vielen niet de bijbelvertalingen van de vele andere denominaties (protestants, e.d.)

  2. Pronounce

   De stabiliteit is ontstaan na WO2 met dank aan de Navo. Daarvoor waren er niet alleen talloze religieuze oorlogen, maar ook standaard oorlogen tussen landen onderling. We weten niet hoe dat zou zijn gegaan zonder religie. Het is echter onwaarschijnlijk dat het er dan minder gewelddadig aan zou zijn toegegaan.

  3. Duke

   Inderdaad. Verrotte christelijke politici hebben we al genoeg (gehad), Balkenende, Buma, Merkel, Christenunie. Baudet zou niet bij dat lijstje moeten willen horen.

 4. Ritter

  Het christendom vormt inderdaad het fundament van Europa.

  In Noord/West Europa word dit vaak eens vergeten. En zelfs ontkend door veel ( linkse) media.

  Niet in Oost Europa waar men vasthoud aan hun cultureel erfgoed.

  En vergeet niet………..waar het christendom verdwijnt word die ruimte ingenomen door de islam.

  1. Watcher

   Verdomme @Ritter ben jij ook al zo’n christenhond, zweep over die moslimhonden en christenhonden tot ze verdwenen zijn van dezen aardkloot.
   Wat een gajes…..

   1. Frets

    zuigcommunist

 5. Beukman

  Even de handen omhoog van iedereen die nog regelmatig naar de kerk gaat.

  1. logisch denken

   moderne socialisten gaan naar de moskee beukman wel blijven opletten graar

 6. merlot

  “De standaardisatie die het christendom teweegbracht in de omgangsnormen en taal maakte het mogelijk dat het Heilige Roomse Rijk zo groot en succesvol kon worden in de 14e een 15e eeuw.”

  Het heilige roomse rijk was helemaal niet zo succesvol. Het was in feite een papieren tijger met een gekozen keizer zonder werkelijke macht. Meestal viel de keuze op een Habsburger en je zou kunnen zeggen dat het uitsluitend voor die familie wel lekker was, dat “heilige rijk”. Het hield Oostenrijk-Hongarije, de facto een onnatuurlijk samenraapsel van allerlei nationaliteiten, eeuwenlang in het zadel terwijl dat in feite een zwakke staat was (hetgeen zowel in de Napoleontische tijd als tijdens WO1 ten volle aan het licht kwam).

  Ook hield het heilige roomse rijk Duitsland verdeeld in talloze ministaatjes hetgeen de ontwikkeling van het Duitse cultuurgebied enorm heeft afgeremd. Pas met de opkomst van Pruisen en met name door de inspanningen van Bismarck werd Duitsland een eenheidsstaat. Vanaf dat moment ontwikkelde Duitsland zich razendsnel tot een economische en militaire wereldmacht.

  Er zijn ongetwijfeld positieve invloeden van het christendom te noemen, maar ook veel negatieve. Qua wetenschap, wat de motor is geweest achter de westerse superioriteit, is Europa schatplichtig aan de Klassieke Oudheid en niet aan het christendom. Sterker: het christendom heeft heel lang als een hinderpaal voor wetenschappelijke en allerlei andere vooruitgang gefungeerd. Ik schat in dat het door het christendom veroorzaakte oponthoud zo’n 1000 jaar is geweest.

  In de huidige tijd fungeert het christendom (niet alle denominaties) wederom als hinderpaal en wel omdat het per saldo sterk is opgeschoven naar links. Dat zie je terug in de slappe houding die wordt aangenomen ten aanzien van de islam en de massa-immigratie van moslims. Illustratief daarvoor zijn de christen-democratische partijen in West-Europa die alleen nog rechts zijn als het gaat over thema’s als euthanasie en abortus.

  En misschien is wel de grootste illustratie te zien in Rome waar de paus een marxistische islamlikker is. Dat was nog niet zo lang geleden totaal ondenkbaar geweest.

  1. Lao Tse

   “waar de paus een marxistische islamlikker is.”

   Ik ben reuze in mijn schik dat Floris na zijn ban weer teruggekeerd is; dit soort bizarre uitspraken zijn pareltjes.

   1. merlot

    Lao Tse heeft het heel druk met trollen op DDS en is daarom tijd tekort gekomen om zich te verdiepen in deze paus en het merkwaardige fenomeen dat een conservatief bastion als het Vaticaan nu onder leiding staat van een linkse oelewapper.

    1. Lao Tse

     Vergis je niet, merlot denkt serieus dat de Paus een socialist en een moslim is.

     1. Frets

      De eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

   2. logisch denken

    over ban gesproken 🙂 🙂 🙂
    tarrel

  2. Extreem Realist

   Om in bijbelse termen te blijven, Amen!

 7. RvdBe

  Ik ben totaal ongelovig, maar onze huidige normen en waarden (van wat er nog van over is door allerlei kwaadaardige invloeden) is voor het overgrote deel afkomstig uit het christendom.

  1. merlot

   Ook dat valt te betwijfelen. In de 10 geboden staat niets spectaculairs. Eigenlijk alleen vanzelfsprekende dingen die al lang voor het christendom opgeld deden.

   De gulden regel (die de islam niet kent) is mijns inziens het enige dat er echt uitspringt ten faveure van het christendom.

   Pas met de Verlichting kwam er schot in de westerse beschaving. En die kwam niet bepaald voort uit het christendom.

   1. Lao Tse

    “Pas met de Verlichting kwam er schot in de westerse beschaving. En die kwam niet bepaald voort uit het christendom.”

    En dan te bedenken dat Descartes en Kant gelovige christenen waren.

    🙂

    1. Tman

     laotse:
     Descartes en Kant waren vooral geïnteresseerd in de ongeziene en metafysische wereld!

     1. Lao Tse

      Ja, christenen hebben die neiging.

     2. Tman

      laotse:
      Moet je dan ook vermelden,als je graag de slimme hond wilt uithangen!

     3. merlot

      “En dan te bedenken dat Descartes en Kant gelovige christenen waren.”

      En is dat volgens jou een aanwijzing dat de Verlichting uit het christendom voortkwam?

      Dat kan beter, Rien.

      Zelfs Voltaire is nooit helemaal los gekomen van het geloof, maar de stappen die in de Verlichting door grote denkers als hij zijn gezet markeren het begin van de significante vooruitgang waardoor het westen zijn voorsprong kon nemen. Dat ging niet van het christendom uit want dat was toen oerconservatief.

      Het kost moeite om het geloof waarin je bent opgevoed los te laten (weet jij daar niet alles van?) en dat gold toen nog veel sterker dan nu.

      Desondanks kwamen deze denkers tot nieuwe inzichten. Zie het als een eerste stap.

     4. Lao Tse

      “En is dat volgens jou een aanwijzing dat de Verlichting uit het christendom voortkwam?”

      Ja, meer specifiek uit de Reformatie, waarin de gelovigen werden aangespoord tot een individueel geloof en het zelfstandig lezen van de Bijbel.

     5. Lao Tse

      “Het kost moeite om het geloof waarin je bent opgevoed los te laten (weet jij daar niet alles van?)”

      Je hebt een welhaast obsessieve neiging om op de man te spelen, Floris. Ik gaf al aan dat ik daar niet meer op zal ingaan.

     6. tonna

      @merlot:
      Je gooit paarlen voor de zwijnen!

     7. merlot

      Je hebt gelijk, Tonna.

      Maar ik kan het niet altijd laten… 😉

     8. merlot

      ““Het kost moeite om het geloof waarin je bent opgevoed los te laten (weet jij daar niet alles van?)”

      Je hebt een welhaast obsessieve neiging om op de man te spelen, Floris. Ik gaf al aan dat ik daar niet meer op zal ingaan.”

      Lao Tse voelt zich aangevallen en geeft daarmee ongewild te kennen dat ik de spijker op z’n kop sloeg.

      Waarom zo in het defensief, beste jongen? Het is geen schande dat je gereformeerd bent opgevoed want daar kan jij zelf immers niets aan doen.

      Ik beschouw het als een overwinning op jezelf dat je er van los hebt weten te komen, alleen blijkt overduidelijk uit je postings dat die bevrijding slechts gedeeltelijk is geweest.

    2. tonna

     @laos:
     Wijsheid is een samenspel van kennis+levenservaring!
     Het tweede element mis je,omdat je het hele verdomde zielige leventje op je kamertje zit te reaguren samen met behulp van wikipedia!

     1. toetssteen

      @tonna
      Die maf bekeren is even succesvol als een leeuw te dwingen vega te gaan.

     2. tonna

      @toetssteen:
      +++

     3. toetssteen

      @tonna
      Blij te zien dat er nog weldenkende mensen zijn. Nite voor vandaag!

  2. Extreem Realist

   Als dat zo zou zijn zouden we nog steeds heksen verbranden en wetenschappers opsluiten.

 8. ReneR

  Christelijk en katholiek in Adem. Nou nee.
  Het fundament is het zelfde, de bijbel en Jezus. Maar de katholieke vorm maakt er een poppenkast van. Geboren en getuigen als katholiek, ben ik ca 5 maanden geleden bekeert naar het christendom. Nou ja, na een ontmoeting met Jezus geloofde ik in Jezus. Ik weet nu dat in hem letterlijke verlossing ligt van alle donkerte in deze wereld.

  Dit vind je in de katholieke kerk niet terug, waar ze je relatie met God beperken tot biechten bij een pastoor. Nee, de katholieke kerk houdt mensen eerder bij God weg dan dat het je verteld hoe het werkelijk in elkaar zit. Gelukkig naam Jezus de tijd mij op te zoeken. Anders, zo moet ik eerlijk zeggen, was ik nooit tot geloof gekomen.

  Voor mij is het duidelijk. Jezus was echt, was God op aarde en bestaat/leeft nog steeds. Ook is hij idd de weg naar verlossing en kan hij je leven, hoe verrot het ook is, opnieuw opbouwen in zekerheid, liefde en waanzinnige innerlijke rust.

  Jezus/God is pure liefde, vergeving, kracht, licht. Ik ben dus misschien geen goed Christen, omdat ik eigenlijk niks van religie moet hebben, maar ik van gek op Jezus/God en weet, meer nog dan dat ik het zo maar moet geloven dat hij de enige echte weg naar alles is. En het enige dat hij wenst is dat wij hem erkennen, van hem houden, net zo veel als hij van ons houdt. Dat wij OBS leven met hem delen, niet slechts s’morgens of s’avonds bidden. Nee, met hem leven….

  Klinkt wazig? Nodig hem maar oprecht uit in je leven. Moet je zien wat er gebeurt… God is awesone.

  1. Lao Tse

   “Geboren en getuigen als katholiek, ben ik ca 5 maanden geleden bekeert naar het christendom.”

   Geestig.

   1. Frets

    De eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt betekent dat je compleet imbeciel bent.

    1. Lee

     Alweer een conclusie uit je duim gezogen. Waar haal jij vandaan dat niemand interesse heeft in wat hij zegt. Hij een ongenode gast? Wie heeft jou uitgenodigd om hier de site te verpesten met je walgelijke taalgebruik?

     1. logisch denken

      tarrel is geen gast maar een parasiet

  2. Original NL

   Quote……Nou ja, na een ontmoeting met Jezus geloofde ik in Jezus. ….
   ..
   Tuurlijk knul…doe hem de volgende keer de groeten en vraag wanneer hij terug komt..of is de wereld nog niet verrot genoeg in zijn ogen??
   En dat loopt vrij rond..mag stemmen…triest.

  3. Siemien

   Amen Rene..God, Jezus en Heilige Geest..

 9. Michael M

  Ja maar Teunis, zo gaat het toch ook met de Islam.

 10. Tman

  Ja,onze Thierry gaat het maken,Rutte3 mag nog 2 jaar zeiken met z’n aarslikkers en dan wegwezen de hele notoire leugenaarsbende!

 11. Michael M

  Belangrijk is dat ieders elkaar in hun eigen waarden laten.

  1. Original NL

   Niet als deze waarden mij door de strot geduwd worden.

 12. Michael M

  Rutte is zijn partij nooit waard gebleven. Je bent pas een VVDr als je je ernaar gedraagt. Rutte waait met alle winden mee. Het meeste op links?

 13. van Urk

  Dankzij het christendom zijn er scholen en ziekenhuizen in Europa ontstaan. Ook een klein dingetje om te weten.

  1. Extreem Realist

   De Spartanen hadden ook scholen en verzorgden ook hun gewonden en die waren er al lang voor het christendom.

   1. van Urk

    Dat waren opvoedingsscholen waar jongeren fysieke trainingen kregen. En vele volkeren verzorgden hun gewonden of zieken. Ik heb het over de huidige manier van onderwijs en ziekenzorg.

    1. Extreem Realist

     Daaruit zou je al kunnen afleiden dat scholen en ziekenhuizen evengoed zouden zijn ontstaan in Europa, je zou eerder kunnen stellen dat het christendom die voorruitgang juist heeft vertraagt. Bovendien kregen de Spartanen ook les in oa diplomatie, opvoeding, huishouding voor de meisjes, geschiedenis, dus wel meer dan alleen een fysieke training.

 14. Kapitein Haddock

  Onvoorstelbaar briljant is deze Baudet!!!
  Baudet is voor meeste Nederlanders te slim/vooruitstrevend/ politiek innovatief/modern en geen kletsmajoor.
  Dus,…hebben de, inmiddels, zeer slappe Nederlanders meer behoefte aan woorden zoals: sociaal, begrip, pro-Moslim, anti-Nederland, vrouwenvoetbal, Jinek gezanik, RTL spelletjes, enzovoort,. Hoeven ze niet bij na te denken!
  Dit hebben de EU nalopers (Den-Haag) goed in de gaten: “geef het volk brood en spelen!”
  Zo, en nu wachten op reacties van de , slappe…..enzovoort, trollen!

 15. Korporaal Monty

  Ben benieuwd hoeveel mensen er morgen met Baudet in de kerk zitten?

  1. Siemien

   Ik ben benieuwd of Monty überhaupt naar de kerk gaat

   1. Korporaal Monty

    Nee ik hang geen geloof aan.
    Ik ben zeer goed instaat om zelf te bepalen wat volgens mijn normen en waarden goed of fout is in het leven.

    Iedere religie is gebaseerd op angst.
    Mensen bang maken als ze niet volgens de regels leven zullen ze gestraft worden.
    Als je mensen hierin kan laten geloven heb je macht over ze.

    Veel mensen passen dit nog steeds toe.
    Mensen bang maken voor iets.

    1. Siemien

     “Ik ben zeer goed instaat om zelf te bepalen wat volgens mijn normen en waarden goed of fout is in het leven.”

     Hiermee impliceer jij dat iemand die gelooft dit niet kan.

     “Iedere religie is gebaseerd op angst.”

     Er is inderdaad verschil tussen religies en hét geloof.

     Als jij een wandel hebt die niet goed voor jou is en iemand zegt dat ook, dit noemt men sturing, ben jij het type die zegt; “wie ben jij om te zeggen tegen mij dat”

     “Mensen bang maken als ze niet volgens de regels leven zullen ze gestraft worden.”

     Wat een eenzijdige kennis heb jij, maar je doet er alles om het op afstand te houden

     1. Extreem Realist

      Als het geen angst is wat is het dan wel waarom je zou geloven?

     2. Korporaal Monty

      “Als jij een wandel hebt die niet goed voor jou is”

      Uit welk oogpunt bepaald hij dat om mij te corrigeren?
      Als het uit zijn eigen levensovertuiging is mag hij dat best zeggen maar niet aan mij opleggen.

      Mischien dat jij je daarin laat sturen.
      Als het wetten en regels betreft is dit een ander verhaal.

      “Mensen bang maken als ze niet volgens de regels leven”
      Op deze manier kan men macht over ze verkrijgen.

      Kijk en luister om je heen het gebeurt overal in de politiek maar ook op de werkvloer.

      ‘Als je niet overwerkt krijg je ontslag’ Maar bepaald die gene die dat zegt het wel? Of laat hij je dit geloven?
      Macht.

    2. Robert75

     Jaja wat een slap verhaal Korporaal Monty. Dus jij bepaald zelf wat goed of fout is. Helaas zijn er heel veel mensen die daar zo over denken. Die vinden verkrachten heel normaal of moorden, of weet ik veel wat. Maar er zijn natuurlijk gedragingen waarvan je geweten getuigd dat dat permanent fout is. Ieder mens weet dat moorden of verkrachten ik noem maar wat fout is. Jouw geweten getuigd daarvan. En dat is iets wat universeel is. Dat weet ieder mens ter wereld. Alleen kan het zo zijn dat ze er een andere kijk op hebben. Zoals bv in nazi Duitsland was moorden ook fout maar ze hadden een andere kijk op Joden. Dat waren geen mensen en dus mocht je ze doden.

     Zelfde in islam. Ook binnen de islam is moorden fout, Maar als je de islam niet aanhangt dan staat daar de doodstraf op en mogen ze je doden. Maar toch weten ze dat moorden fout is. Want bepaalde zaken zijn nu eenmaal universeel.Iets wat voor ieder mens geldt en wat ieder mens weet want je geweten getuigd daarvan.

     Denken dat je zelf bepaald wat goed of fout is is best een slap verhaal. Daarmee speel je zelf een beetje voor god.

 16. Piet51

  Ik vind het grappig om hier te lezen, dat men het Christendom beschouwt als een soort verdienmodel. Hang dat geloof, of de daaruit voortkomende cultuur aan en het zal je goed gaan. Dat zal gelovigen aanspreken, maar dan vooral ook om andere redenen dan dat verdienen. Baudet lijkt me een opportunist die het Christendom nu goed kan gebruiken. De term metaforisch gelovige vind ik in dat verband briljant, maar ook bedrieglijk. En zijn term “cultuurchristen” doet sterk denken aan de al tientallen jaren bekende term “cultuurmarxist”, door hemzelf ook serieus uitgedragen. Lees die definitie er maar eens op na om te ontdekken wat hij daar waarschijnlijk mee bedoelt. Die Boreale Minerva valt daarbij in het niet, zeker als je het koppelt aan een partij als de SGP. Homo’s, andere andersgeaarden, vrouwen, links, klimaatalarmisten, moslims, vluchtelingen worden dan allemaal bedreigd. Gelukkig is het Baudet maar en die heeft tot nu alleen laten zien dat hij stemmen kan verzamelen. Van werkelijke invloed is hij nog ver verwijderd.

  1. Lao Tse

   Baudet lijkt vooral een nostalgisch conservatisme uit te dragen volgens welke het vroeger (hij lijkt daarin vooral de 19e eeuw als referentiekader te nemen) allemaal beter was en we terug moeten naar die staat van de nationale cultuur. In dat verlangen kan hij niet om het christendom heen omdat onze cultuur is gevormd door het christendom (of het christendom door de cultuur; het is altijd een beetje kip en ei) en de tijd waarnaar hij verwijst we een welhaast theocratisch-christelijke staatsinrichting hadden.
   Het is inderdaad merkwaardig dat je die situatie wenst te herstellen en de christelijke grondslagen tegelijkertijd verwerpt, hij is namelijk geen gelovig christen.

   De vergelijking met het cultuur-marxisme is wel geestig. Dat is namelijk een levensovertuiging waarvan Baudet c.s. geen enkele levende gelovige kunnen aanwijzen maar wel aan de ganse cultuur wordt toegeschreven. Cultuurmarxisten bestaan niet in de realiteit maar onze cultuur is in zijn ogen wel doordrongen van het cultuurmarxisme.

   1. Frets

    Aldus de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, de eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

    1. Piet51

     @Frets
     Enkele citaten: “… jouw feiten boeien hier niemand iets.” en “Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul” of “Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten”

     Het is niet zo moeilijk na te gaan, dat Lao Tse heel veel meer reacties krijgt dan jij met je merkwaardige teksten. Die reacties komen niet alleen van jou, al scoor je hoog, maar ook van anderen. Dat zijn meestal constructieve bevestigende reacties en tegenwerpingen. Ik neem aan, dat je ook nog onder een andere schuilnaam hier opereert, anders heeft je gedrag het veel weg van een obsessie.

   2. Piet51

    Ik heb de neiging Baudet dankbaar te zijn voor de kwalificatie van zichzelf als metaforisch gelovige. Ik heb nooit op die manier naar die onderwerpen gekeken. Maar nu realiseer ik me, dat ik ook metaforisch geloof. En niet alleen in de Bijbel. Ik ben overtuigd van de waarde van sprookjes als veelzeggende metaforen voor kinderen. Ik geloof in Roodkapje als een sprookje met metaforen over goed en kwaad en hoe het kwaad te overwinnen. Sneeuwwitje is ook een mooi voorbeeld, evenals heel veel andere sprookjes.
    In de Bijbel staan inderdaad prachtige verhalen, die ik en heel veel anderen vandaag niet meer letterlijk nemen, maar er wel belangrijke metaforen in zien. Ik vraag me overigens nu wel af hoe Baudet over de Koran denkt. Daar staan vergelijkbare, en vaak vrijwel dezelfde, verhalen in die ik ook als metaforen zou willen zien. Dezelfde metaforen als in de Bijbel. Is Baudet dan ook een metaforisch moslim? En zouden streng-gelovigen die nu weglopen met Baudet zich realiseren, dat hij hun Bijbel en God als een sprookje(-sfiguur) ziet?

    Dat cultuurmarxisme is een andere kwestie. Dat werd ooit en wordt door sommigen nog steeds serieus gezien als een verborgen stroming die probeerde het kapitalisme omver te werpen, met alle middelen, maar vooral door te infiltreren in de samenleving en naast economische hervormingen vooral ook cultureel te veranderen. Cultuurmarxisten waren in essentie dus tegen de heersende cultuur om zo de hegemonie van de kapitalistische overheid en klasse te doorbreken. Cultuurchristenen zouden dat op dezelfde manier kunnen proberen, verzet tegen de hegemonie van de heersende cultuur (wat is dat?) om zo de anti-christelijke overheid en samenleving van binnenuit te bestrijden, met alle middelen die er zijn. Is dat ook wat de SGP nastreeft? Vooral met die metaforische gelovigheid en revolutionaire houding in het achterhoofd? Ik vermoed van niet.

    1. merlot

     “Cultuurmarxisten waren in essentie dus tegen de heersende cultuur om zo de hegemonie van de kapitalistische overheid en klasse te doorbreken.”

     Dat klopt.

     “Historisch is de term onverbrekelijk verbonden met de theorieën van de Italiaanse communist Antonio Gramsci (1891-1937), die vaststelde hoe links de greep op de arbeiders – die massaal naar de partij van Mussolini overliepen- verloor, en zich genoodzaakt zag het geweer van schouder te veranderen. Sid Lukkassen beschrijft die ommekeer op pittige en goed gedocumenteerde wijze. De nagestreefde culturele hegemonie van het Marxisme 2.0 stelde zich tot doel het volk van zijn vals bewustzijn (sic) te bevrijden door de media en de cultuurwereld te monopoliseren en van daaruit de revolutionaire waarheid te propageren. Niet langer was de klassenstrijd het ordewoord, wel de fameuze Lange Mars door de Instellingen. Een verschuiving van economie naar cultuur dus, via een soort Trojaansepaarden-tactiek.”

     Bron: Doorbraak.be, bespreking van de essaybundel Cultuurmarxisme.

     Enkele opmerkingen:

     1) De generatie van Gramsci en de eerste leden van de Frankfurter Schule zijn nooit in die opzet (de lange mars door de instituties) geslaagd, maar de generatie van 68 wel.

     2) De generatie van 68 nam zowel de ideologische speerpunten als de strategie van de cultuurmarxisten over.

     3) De omwentelingen die door de generatie van 68 zijn bewerkstelligd werken tot op de dag van vandaag door. Er loopt dus een rode draad van het cultuurmarxisme naar het huidige links.

     4) Als je linkse mensen met deze historische waarheid confronteert reageren ze veelal als door een wesp gestoken. Ze noemen het een complottheorie. Kennelijk wordt links niet graag geconfronteerd met haar totalitaire wortels.

 17. Rosasolis

  Dit artikel is niet helemaal de waarheid. De enige christelijke politieke partij dat de FvD steunt is de SGP. Die oude mannetjes kliek die weinig vrouwen in de partij bestuur hebben, en die verklaarden dat vrouwen alleen de recht zouden moeten hebben om op leden van hun mannenraad te stemmen. De CDA wil nooit in een coalitie met de FvD samenwerken, en ook heeft de christen unie geen enkele verband meer met de FvD.
  CDA en christen unie werken heel goed samen…Welke moderne, progressieve partij dan ook wil samen werken met 2 partijen die vrouwen discrimineren, en “lessen” uit de schoolboeken Griekse mythologie gebruikt om politieke voorbeelden door de geven
  aan hun leden?

 18. Lee

  @toetssteen
  Lees wat u zegt: werken!!!!
  Dit zei jij toen ik het had over Europeanen die hun geluk in Amerika zoeken.
  Suggererend dat zij wel werken en dat de allochtonen dat hier niet doen.
  Ik heb eens de winkels geteld in de winkelstraat bij mij in de buurt.
  Van de 45 winkels worden er 20 gerund door autochtonen en 15 door allochtonen.
  Dat betekend dat er, verhoudingsgewijs, meer allochtonen werken dan autochtonen.
  De eerste Europeanen die hun geluk in Amerika zochten ( gek genoeg noemen we hen
  emigranten en hier gelukzoekers terwijl ze dezelfde reden hadden) die eerste Europeanen kwamen daar met een grote rol ijzerdraad, spanden dat bom een groot stuk land en zeiden dan: dit is van mij. Hier noemen we dat stelen.
  Er wordt hier bij alles met 2 maten gemeten.

  1. toetssteen

   @Lee
   Ik neem aan dat u dit onder het verkeerde onderwerp plaatst, maar vooruit: U haalt de heleboel door elkaar.
   Prikkeldraad werd gespannen om een weide en dat is om koeien binnen te houden.

   Inzake de VS gaat die vlieger niet op want die kuddes trokken rond.

   Inzake leuke initiatieven van allochtonen inzake winkelnering. Mja, bij mij zat een Turkse supermarkt. Top, echt waar! We kochten ons brood daar, veel groente en delicatessen. Echter van de een op de andere dag hing er een bordje aan de deur…. Volgende neefje met subsidie, maar het brood was niet te vreten, de groente het aankijken niet waar….next en nu staat het pand leeg, want de kaaskop die het aandorst werd bijna letterlijk zijn nering uitgeschoten. Ben me wild geschrokken van dat schieten!
   En dat in een tamelijk elitaire buurt waar men echt niet wereldvreemd is.

 19. Moh de pedo

  Als ik onderstaande teksten lees dan heb ik in 10 minuten meer geleetd over de bijbel en het christendom dan ik in 10 jaar zondagsschool zou gebben kunnen leren.

 20. Koningjamesversie

  I like this. Christenrechts, goeie partij voor een nieuwe partij. Baudet kan ook gewoon deze lijn doortrekken, of allemaal gewoon op de SGP gaan stemmen..keuzes keuzes

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.