Help! Diversiteitspolitie in de rechtspraak: ‘taaltoets rechters aangepast voor mensen met migratieachtergrond’

Vandaag publiceerde de NOS een opmerkelijk stuk over de visie van Marieke Koek, de president van het Gerechtshof in Den Haag. Volgens Koek is de rechtspraak ‘niet divers genoeg’ en zouden er ‘meer mannelijke en rechters met een migratieachtergrond nodig zijn’. Ondertussen is de taaltoets gewijzigd om mensen met een migratieachtergrond meer perspectief te bieden.

Mevrouw Koek komt met een argumentatiestructuur die we wel zien als het gaat om diversiteit op de werkvloer:

“Sinds jaar en dag is het belangrijk dat de rechtspraak de samenleving weerspiegelt. Daarbij gaat het ook om diversiteit in die samenleving en die moet tot uitdrukking komen in het rechtsbestand. Daarmee wordt het vertrouwen in de rechtelijke macht verstevigd.”

De gerechtelijke macht zou volgens Koek dus beter functioneren als de rechtspraak ‘de diversiteit in de samenleving tot uitdrukking brengt in het rechtsbestand’. Onderbouwen doet ze dit echter niet, maar ze neemt het voor waar aan. Een vreemd argument is het wel: het is gewoonweg onmogelijk een rechtersbestand te construeren die ‘de diversiteit van de samenleving weerspiegelt’, immers telt Nederland meer dan 17 miljoen individuen.

Een andere reden waarom het personeelsbestand op de schop moet heeft te maken met ‘verandering in de samenleving’, ook weer zo lekker vaag:

“Een rechter heeft een enorm belangrijke rol in de samenleving. Als die samenleving verandert, moeten wij mee veranderen, ook als het gaat om hoe wij onze mensen werven.”

De samenleving verandert echter altijd, dus dat was weer lekker makkelijk scoren, mevrouw Koek! Ondertussen heeft men onder het leiderschap van Koek al wijzigingen aangebracht in het wervingsproces van rechters. Zo is de taaltoets voor rechters aangepast zodat mensen met een migratieachtergrond meer kans maken deze te halen. Overigens volgens Koek is dat helemaal niet vreemd:

“Maar als in die test ook een vraag wordt gesteld over een oud spreekwoord dat onze grootmoeders nog gebruikten, dan kun je je afvragen of je daarmee selecteert of iemand een goede rechter wordt.”

Het is alleen zo jammer dat de focus weer op zichtbare categorieën ligt: afkomst en huidskleur, maar dat mevrouw Koek voorbij gaat aan het feit dat de ideologische diversiteit in het rechtsbestand nog dramatischer is dan de verhouding tussen man en vrouw: een meerderheid van de rechters stemt D66. Maar over die vorm diversiteit geen woord!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Frets

  het gelijkheidsevangelie in de rechtbank, de ‘neutrale’ rechtbank?
  hiddema zei het vanochtend al op de radio, die taaltoets is cruciaal, in het recht mote je secuur kunnen duiden.

  knettergek dus die mevrouw koek, hiddema vertelde ook dat ze zitten te springen om allochtone (marokkaanse) rechters maar dat ze er gewoon niet zijn.

 2. victus

  Dat sprookje is snel afgelopen als aan de lopende band doodstraf, minimaal 3x levenslang, 55 jaar zonder parole, schadevergoeding aan slachtoffers van miljoenen, levenslang rijbewijs kwijt en 15 jaar im knaste voor drankrijders, een woord verkeerd en verblijfsvergunning wordt per direct ongeldig verklaard worden geeist!

  1. victus

   Dan wordt het ineens andere koek!

  2. DidiMadloba

   Wat u bepleit is Sharia, want dat kent heel strenge straffen!

 3. Duke

  Diversiteit kun je democratisch afdwingen door die levenslange benoeming af te schaffen en rechters voortaan te kiezen. Amsterdam kan dan op termijn zijn eerste mocro rechter presenteren, terwijl falende D66-rechters op zoek kunnen naar ander werk. Iedereen blij.

  1. victus

   Kunnen ze die we are here negers helpen met de typhus zooi opruimen die ze achterlaten. Dankzij hun lopen die nietsnutten nog steeds lakens uit te delen in dat gesticht aan de Amstel!

 4. Jumping

  Wat voor het hekje staat, is toch ook geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving.

  Nee Koek, zoals jij het stelt lust ik er nog wel een, bv de (eerlijke) verdeling naar politieke partijen, aangaande Burgemeesters in Nederland.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  1. Korporaal Monty

   “Nederland is een keiverrot land geworden.”

   Hoppa, en maar weer klagen op ons land.

 5. struisvogelpolitiek

  Koekkoek!!!

 6. tonna

  De volle neef van Erdogan zou een prima rechter zijn,laten we het gewoon doen, joh!
  De achternicht van fractievoorzitter BIJ1,kan zoiets óók!
  Laat gaan,toch!
  Europa en Nederland staan toch al op de rand van waanzin!

  1. Tman

   ton:
   Dat is niet aan te raden!
   Dit opent de weg naar politieke en juridische onschendbaarheid in het algemeen, voor Nederlandse bevolking met een migratieachtergrond!

 7. Siemien

  Je wordt er gek van hoe ze hier omgaan met Nederland, we worden zo een derde wereldland..
  Aanpassen en toelaten van vreemde talen en culturen gaat ten koste van mijn Nederland

  1. DidiMadloba

   Nee, de Nederlandse cultuur is vanouds internationaal gericht, al wil het Forum voor Demagogie de spruitjeslucht terug.

 8. plakband

  Hoe linkser de rechter, hoe krommer de rechtspraak.
  Mevrouw Koek heeft haar benoeming duidelijk te danken aan haar politieke voorkeur.

  Onder het mom van zorgvuldigheid zijn rechters niet vooruit te branden.
  Met dat werktempo durven zij te oordelen over mensen die in een split second een besluit moeten nemen om te overleven. Schaamteloos.

  Als de rechtspraak een afspiegeling moet zijn van de samenleving heb je geen wetboeken en rechters meer nodig maar een jury die een afspiegeling is van de samenleving.

 9. logisch denken

  Wederom discriminatie van de autochtone bevolking nu zelfs door de rechter ,

  QUOTE Ondertussen heeft men onder het leiderschap van Koek al wijzigingen aangebracht in het wervingsproces van rechters. Zo is de taaltoets voor rechters aangepast zodat mensen met een migratieachtergrond meer kans maken deze te halen. END

  Het is toch ongehoord dat een rechter zo een uitspraak doet. Deze muts is de blinddoek vergeten tijdens haar studie en geeft onverkort aan dat ze voorstander van verschillende behandelingen is. Nu is de basis van een rechtstaat is een gelijke behandeling.

  Het is ongehoord dat zo een muts dit voor elkaar krijgt. Haar functie onwaardig en een beschadiging van de rechtstaat

 10. Shadow1100

  Heel eenvoudig. Net zo doen als bij de politie. De eisen gewoon omlaag bijstellen. Kun je Ja, Nee of Misschien zeggen. Nou de ben je geschikt. Bij de verdachten die voor de rechter verschijnen (of helaas zovelen niet) is arabisch de meest gevoerde taal. Dan hebben we dus ook geen duurbetaalde tolkien meer nodig. God-allah-Machtig

 11. Duckday

  Ze hebben het nog steeds niet door Kijk wat er bij de politie loos is ,zie ook gewoon de politiek Waar zijn we mee bezig Hoe ver zijn we gevallen in dit land Kijk ook eens naar het boerka verbod (HANDHAVEN) ben je gek kijk de andere kant op de meest rare uitvluchten bedenkt men DE bestuurders zijn ziek die moeten er eens uitvliegen

 12. Kristalix

  Tuurlijk, gooi er wat islam figuren in en de sharia is van toepasing. Waarom zou je niet Nederlanders als rechters recht laten spreken? Halalsema loopt met een nat slipje als dit gaat gebeuren. Groenlinks kwijlt.

  Waanzinnig.
  Deze varkens erkennen de Nederlandse wet nieteens. Of gooi er wat silvana simons intellect. WC borstel uitspraken. Tuurlijk een vleugje bananen republiek mag niet ontbreken. Islamsterdam staat te trappelen voor onvoering hiervan.

  1. DidiMadloba

   Dacht u nou echt dat rechters met een buitenlandse achtergrond de Nederlandse wet niet zouden toepassen? Dan zouden meteen advocaten, het OM en uiteindelijk de Hoge Raad ingrijpen.

 13. DidiMadloba

  Taaltoets aangepast? Als je rechten studeert word je tot vervelens toe getraind in een hypercorrect gebruik van de Nederlandse taal, dus wat maakt het uit als de taaltoets voor rechters wordt versoepeld?

 14. EmC2

  Kijk naar huidige verschil in diversiteit VWO en VMBO, dan weet je ook dat alle functies met universitaire studies de diversiteit van VWO zullen krijgen.

  Maar ja Alfa studie hé!

 15. J.Rademaker

  Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen.
  -citaat:Zou een wet immers inderdaad begrijpelijk moeten zijn om van toepassing te zijn, dan konden we nu 99% van ons wetboek op de brandstapel gooien.-
  Maar een taaltoets is niet nodig.

 16. peetjuhhhh

  Onley à white man can judge me.

 17. Anders55

  Moet niet iedereen zich aan de wet houden?
  iedereen in Nederland weet dat als je de wet overtreed dat je strafbaar bent?
  afgezien je ras, je cultuur en noem het allemaal maar op?
  als je je schuldig maakt aan een strafbaar feit; dan zit je fout; klaar!!!

 18. Rud56

  De inclusiviteit en diversiteit is de nagel aan de doodkist!
  Met andere woorden, met deze totaal doorgeslagen linkse politiek correcte gekte zijn we in een glijdende schaal richting afgrond belandt!
  De overheid c.q. overheden, de NPO en diverse media zijn daar al getuige van gezien de manipulerende en veelal onjuiste (politiek gestuurde) berichtgeving.
  Nu ook de rechterlijke macht met dit soort waanzin komt zal het snel gaan! Nederland naar de verdommenis!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.