En terecht! Dutchbat-veteranen stappen naar rechter omdat ze in 1995 op “onmogelijk missie” gestuurd zijn

Het is volkomen terecht dat ze de staat aanklagen én dat ze uiteindelijk in het gelijk worden gesteld.

Zo, dit is, ik kan niet anders zeggen, niet meer dan terecht. Nu.nl bericht dat een groep Dutchbat-veteranen besloten heeft om naar de rechter te stappen. Ze maakten de val van Srebrenica mee, en zeggen nu dat ze toentertijd op “een onmogelijke missie” gestuurd zijn — een missie die hen vervolgens voor de rest van hun leven getekend heeft.

Wat de veteranen eruit willen halen? Eerherstel. Excuus. En, jawel, een symbolisch geldbedrag. Ze stappen dus niet naar de rechter omdat ze tonnen en tonnen willen krijgen, maar omdat ze willen dat ze eerherstel krijgen en dat de staat verantwoordelijkheid neemt voor het Srebrenica-fiasco.

Drie jaar geleden was er ook een groep veteranen die naar de rechter wilde stappen, maar minister Bijleveld wist een rechtszaak te voorkomen door te beloven dat er een onderzoek kwam naar “de problemen” die deze veteranen nog altijd ondervinden van deze verschrikkelijke missie. “Maar sindsdien heeft een deel van de veteranen het gevoel dat er niets concreets gebeurt,” zegt hun advocaat Michael Ruperti.

Momenteel zijn er twintig veteranen die zich aangesloten hebben bij deze actie, maar Ruperti denkt dat er uiteindelijk een stuk of 100 mee zullen doen.

Laten we het hopen. Want wat deze soldaten (eens soldaat, altijd soldaat) is aangedaan, is ronduit verschrikkelijk. En degene die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn niet zij, maar politici; de elitaire sulletjes die deze dappere jongens (en meiden?) naar een oorlogszone gestuurd hebben zónder de middelen om zichzelf én de lokale burgerbevolking adequaat te verdedigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

83 reacties

 1. Punt50

  Die mensen zijn i.d.d. op mission impossible geweest dankzij de Nederlandse Staat.

  1. hans-e-pans

   Nederland moet helemaal niet meedoen aan militaire missies waar ook ter wereld, want Nederland heeft daar niets te zoeken. Laat staan voor andere landen de kastanjes uit het vuur te halen, of economische belangen van/voor ander landen veilig te stellen.

 2. Peter Loosduinen

  Michael Van Der Galien
  Ik deel volkomen jouw mening !

 3. santiago

  De echte verantwoordelijken worden nooit gepakt. Waar is die thom karremans eigenlijk gebleven. Onze pianospeler.

  1. ikweetwatikwil

   Thom Karremans woont volgens de laatste berichten in Spanje en gelijk heeft hij.

   1. santiago

    Karremans heeft helemaal geen gelijk.

    1. santiago

     Karremans weet precies hoe het zat. Laat hem openheid van zaken geven.

     1. Trien Knoppen

      Dat heeft hij uitvoerig gedaan… Is in 2015 uitvoerig in de media geweest! Het NIOD deed wederom onderzoek maar omdat de VS Frankrijk en het VK niet meewerkten kwam daar verder niets uit. De verantwoordelijken hoog in de boom bleven dus buiten schot!

  2. Trien Knoppen

   Vanwege alle negatieve aandacht en de daarmee gepaard gaande bedreigingen is hij noodgedwongen in Spanje gaan wonen inderdaad. Met dank aan Kopspijkers en Barend & van Dorp… met hun ‘Karremansgevoel’…

  3. Trien Knoppen

   De grootste boef in deze in toch wel Clinton! Die wist dat er een aanval zou komen van de Serven, had de macht om dit middels luchtsteun tegen te gaan… maar deed niets!
   De Dayton akkoorden waren al in beton gegoten en daarbinnen was geen plek voor de moslim enclaves in Servisch gebied.

   Karremans was een roepende in de woestijn! Ondanks dat er Dutchbat personeel was gegijzeld door de Serven heeft hij 7 keer om luchtsteun gevraagd… en niets gekregen!

   1. santiago

    Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en je mannen bij elkaar roepen en terug gaan naar huis en niet als een sitting duck blijven wachten op wat er hgaat gebeuren. Daar ben je overste voor, een leider die zelf beslissingen neemt en niet gaat zitten janken. En zeker niet daarna met eervol ontslag en een vet kolonelspensioen gaat zitten uithijgen in het zonnetje.
    Ik heb hem nooit meer gehoord.

    1. Trien Knoppen

     pffff… jij weet echt niet waar je over praat hè… als je omsingeld bent door een overmacht dan kan je niet even je koffer pakken en vertrekken… zeker niet als het boven de 30 graden is en er tienduizenden vluchtelingen op jouw compound zitten zonder water eten en sanitaire voorzieningen… dan probeer je te redden wat er te redden valt met de paar mensen die nog inzetbaar zijn…
     De Serven knepen de enclave al tijden af en de VN en Nederland deden niets. Verlofgangers mochten niet terug de enclave in en ook voedsel en munitie werd tegengehouden. Als er dus een moment was geweest om het bijltje erbij neer te gooien dan zou dat halverwege de uitzending zijn geweest. Niet in het heetst van de strijd als de granaten je om je oren vliegen!

     1. santiago

      Dus dan moet je je gewoon laten lummelen. Daar ben je toch niet voor het leger ingegaan. Helaas realiseren de meeste jongens en meisjes niet waar ze aan beginnen en denken dat het een leuk betaalde baan is met avontuur.
      Soldaten kun je dat niet eens kwalijk nemen, maar de leidinggevenden kun je daar gerust voor verantwoordelijk houden, zeker een overste die de leiding heeft over de club. Die had al veel eerder aan zijn stutten moeten trekken. Maar ja, dan ga je af en wordt je nooit generaal he. Dus. Vertel die gasten eerst eens wat er allemaal kan gebeuren als ze op missie gestuurd worden en als je meegaat moet je alle consequenties aanvaarden.
      Het leger is geen speeltuin.

     2. Trien Knoppen

      Dat hoef je militairen niet uit te leggen… dat het geen speeltuin is… domme politici wel! Die denken met lichtbewapende militairen de oorlog te kunnen winnen!
      Altijd hetzelfde liedje… politiek is niet bereid zwaar in te zetten… militairen gaan op een onuitvoerbare missie… missie mislukt en de militairen krijgen de schuld!

     3. santiago

      Dan moet je als leidinggevende niet jouw jongens en meiden aan zo’n missie blootstellen. Daar gaat het dus om. Doe je dat wel ter meerdere eer en glorie van jezelf, moet je de verantwoordelijkheid nemen. Niet achteraf gaan lopen janken en de politiek de schuld geven. Noem dan ook man en paard en vecht tot de onderste steen boven is al kost het je de kop, maar ga niet lekker in het zonnetje zitten klaverjassen met je interessante vrindjes.

     4. Trien Knoppen

      Santiago… van te voren was luchtsteun beloofd in geval van een aanval… als die niet komt kan je heel makkelijk achteraf van de zijlijn lopen roeptoeteren ‘dan had je maar niet moeten gaan’… maar zo werkt het nou eenmaal niet!

  4. Duke

   Toen hadden we een VVD bewindspersoon op Defensie. VVD = ellende.

   1. Trien Knoppen

    Ten tijde van de val ja… niet toen de beslissing werd genomen om militairen uitgekleed uit te zenden naar Bosnië. Dat was toch echt Relus ter Beek van de pvda!

    1. Duke

     Ter Beek diende in het kabinet Lubbers, Voorhoeve onder Kok. De beslissing is dus nogmaals goedgekeurd anders zou die uitzending zijn aangepast.

     1. Trien Knoppen

      Dan weet jij niet hoe de VN werkt… daar maak je afspraken mee voor een langere periode… en wonderwel was het tijdens Dutchbat 1 en 2 redelijk goed gegaan. Het werd pas duidelijk bij het uitblijven van de luchtsteun dat er verkeerde beslissingen waren genomen.

     2. Duke

      Trientje is VVD-er en probeert zijn matties schoon te praten. De VN beslist niet over de Nederlandse krijgsmacht.

    2. Duke

     Onzin. Een ander kabinet en andere minister kan altijd een andere beslissing nemen.

     1. Trien Knoppen

      pfff… ik ben geen vvd’er en het zijn al helemaal mn matties niet!
      1. Als Dutchbat zwaarder bewapend en op volle sterkte was geweest hadden de Serven wel 2 keer nagedacht…
      2. Als je als Nederland afspraken maakt met de VN, en andere landen, over luchtsteun omdat je zelf te licht bewapend bent en die luchtsteun komt niet als puntje bij paaltje komt… In welk stadium had er dan eerder ingegrepen moeten worden Duke?

      b

     2. Duke

      Dat is een andere discussie dan Ter Beek / Voorhoeve.

     3. Trien Knoppen

      Ik ben niet pro Voorhoeve! Ik neem het hem ook kwalijk dat ze niet tijdens de uitzending harder met de vuist op tafel hebben geslagen bij de VN om meer steun te krijgen voor de bevoorrading van Dutchbat! De moslimstrijders in de enclave hadden betere bewapening dan Dutchbat… liepen in nieuwe Amerikaanse camo pakken… rara…
      De politiek neem ik het kwalijk dat ze akkoord zijn gegaan met een zeer lichtbewapende eenheid. En daar was Ter Beek in eerste instantie verantwoordelijk voor!

 4. ikweetwatikwil

  Helemaal me eens Michael. Ik kan het me herinneren dat ze gestuurd zijn. Als er iets zou gebeuren waren ze kansloos. En het gebeurde. De Nederlanders vroegen hulp, maar kregen het niet. De moslim mannen wilden in de enclave, maar dat ging niet. De enclave zou bestookt worden door de vijand en wat konden de Nederlanders dan doen. Er zouden veel onschuldige doden gevallen zijn en zulke lieverdjes waren die moslim mannen niet geweest

  1. Trien Knoppen

   Het waren inderdaad ook geen lieverdjes… 1 van de redenen van de Serven om de enclave in te nemen waren de moordpartijen van Nasr Oric. Die slachtten Servische burgers af in omliggende dorpen maar daar hoor je nooit iets over… Karremans had het al over dat er geen ‘good guys & bad guys’ waren… Ze hadden namelijk allemaal bloed aan hun handen!

   1. santiago

    Ik mag toch wel aannemen dat je een overste wel ergens verantwoordelijk voor mag stellen. Als Karremans een vent was dat hij niet moeten vluchten naar Spanje en uit de wind gaan zitten, maar met een rechte rug voor zijn mannen gaan staan en vechten tegen de nederlandse overheid tot ze tot op de laatste man fatsoenlijk gerehabiliteerd werden. Hij gaat in het zonnetje liggen en laat de rest het uitzoeken. Sorry, niet mijn manier.

    1. Trien Knoppen

     Defensie heeft hem eerst vakkundig ‘weggepromoveerd’ naar de VS waar hij een aantal jaar heeft gewerkt… ondertussen was het NIOD al begonnen met hun onderzoek dat uiteindelijk in 2002 heeft geleid tot de val van het kabinet Kok… dus ik weet niet wat jij hem verder allemaal kwalijk wil nemen maar die man is publiekelijk onterecht aan de schandpaal genageld! Dan heb je geen leven meer… en hij was natuurlijk ook geen politicus a la Wilders, die dag en nacht op kosten van de staat beveiligd wordt. Noodgedwongen naar het buitenland dus… of zoals jij het noemt ‘in het zonnetje liggen’

     1. Trien Knoppen

      Was Couzy wel geschikt? Waarschuwde voor een onuitvoerbare missie maar toen de politiek hem de keuze gaf ‘opstappen of uitvoeren’… koos hij toch voor z’n carrière! En het had niet uitgemaakt welke Overste daar had gezeten… de missie was sowieso mislukt! Zonder luchtsteun ben je kansloos.

     2. santiago

      Een goeie militair laat zich niet wegpromoveren en komt tot de laatste snik op voor zijn manschappen en gaat door, desnoods ten koste van een verdere loopbaan in het leger, om de juiste schuldigen voor het hekje te krijgen.

    2. van Urk

     De vraag is eigenlijk of Karremans wel de geschikte man was voor deze missie. Volgens generaal Couzy niet.

     1. Trien Knoppen

      Was Couzy wel geschikt? Waarschuwde voor een onuitvoerbare missie maar toen de politiek hem de keuze gaf ‘opstappen of uitvoeren’… koos hij toch voor z’n carrière! En het had niet uitgemaakt welke Overste daar had gezeten… de missie was sowieso mislukt! Zonder luchtsteun ben je kansloos.

     2. van Urk

      Van het verhaal van Couzy als salon generaal weet ik weinig van. Een ijzervreter was het zeker niet. Maar ik wist wel dat de Canadezen blij waren dat de Nederlanders hen aflosten van deze kansloze missie.

    3. RobVerhoeven

     Santiago, je lult net of je er verstand van hebt maar dat dat heb je niet!
     ’t Is lekker makkelijk vertellen hoe het moet of had gemoeten vanachter je p.ceetje maar je lult als een kip zonder kop!

 5. plakband

  Topartikel.
  Ben benieuwd naar de komende kronkelingen van de rechtstaat.

 6. tonna

  Ik heb geen inzicht in de gebeurtenissen ter plekke,wel hetgeen er in de media kwam,maar dat schijnt allemaal incorrect te zijn geweest!
  dus reageren is voorbehouden aan linkse brallers die alles schijnen te weten!

  1. Mariposa78

   Tonna
   “dus reageren is voorbehouden aan linkse brallers die alles schijnen te weten!”
   Dank voor uw enig eerlijk antwoord en inzicht.

 7. Lao Tse

  Nagenoeg alle militaire missies van Nederland zijn zinloos en onmogelijk.

  1. van Urk

   Behalve die van Cambodja. Die was geslaagd te noemen.

 8. Trien Knoppen

  Met dank aan de pvda softie Ter Beek… destijds minister van defensie. Omdat het dus een peacekeeping missie was vond hij het niet nodig om zware bewapening mee te nemen, sterker nog… hij liet het kanon van de pantserwagens af schroeven “omdat dit agressief over kon komen op de strijdende partijen” (hoezo peacekeeping zou u zeggen!?) en liet ze vervangen door een 12mm mitrailleur… waar je dus nog geen deuk mee in een pakje boter schiet! En zeker niet in een overmacht aan Servische tanks.

  Neem een voorbeeld aan de Denen… die reden daar rond in Leopard tanks… die eisten van de VN dat ze die mee mochten nemen anders zouden ze niet meedoen aan de ‘VREDESMISSIE’…

  Waar geen vrede is kan je niet van blauwhelmen verwachten dat ze het oplossen! Daar zijn ze te licht voor bewapend en hebben geen mandaat om terug te mogen vechten!
  De VN had destijds gelijk de NAVO om hulp moeten vragen.
  Met massale luchtsteun hadden de Serven nooit de enclave aangevallen!

  1. Lao Tse

   Ook als de militairen in Srebrenica beter bewapend waren geweest waren ze nooit opgewassen geweest tegen de troepen van Mladic. Het probleem ontstond omdat de gevraagde (lucht)steun niet werd geleverd.

   1. Trien Knoppen

    Klopt helemaal!
    Er waren nog maar een paar honderd Dutchbatters in de enclave aanwezig en van die paar honderd waren er hoogstens 150 infanterist (gevechtssoldaat) de rest was ondersteunend (medisch en logistiek e.d.)

    Die 150 soldaten konden dus onmogelijk een overmacht aan zwaarbewapende Serven tegenhouden. Ze hebben nog wel blocking positions ingenomen en gevuurd zodat de Serven terug zouden schieten en de VN luchtsteun kon geven… maar de Serven trapten er niet in. Zij maakten een omtrekkende beweging om zo de enclave alsnog in te kunnen nemen.

  2. Duke

   VVD-er Voorhoeve was destijds minister van defensie.

   1. Trien Knoppen

    Ten tijde van Dutchbat 3 ja… dus?

   2. Trien Knoppen

    Die zat met de gebakken peren van z’n voorganger! Die geitenwollensok Ter Beek.

 9. Bolkestein

  Val van Srebrenica

  Toen Dutchbat de veiligheidstaken in de twee moslim-enclaves overnam van de Canadezen was het Bosnische gebied rond Srebrenica al drastisch gekrompen. Christelijk Servisch-Bosnische eenheden hadden zich rond de stad ingegraven.
  Daarvoor verlieten groepen moslim-bewoners onder leiding van gewapende moslim-mannen nu en dan de enclave om voedsel te vinden in de omringende christelijk-Servische dorpen.

  Aangezien de christelijk-Servische burgers hun voedsel – dat voor deze burgers evenzeer van levensbelang was – vaak met hun leven beschermden en beide groepen bovendien doodsbang waren voor elkaar, hadden ontmoetingen tussen moslim-Bosnische terroristen en christelijk-Servische burgers op deze voedseltochten vaak een dodelijke afloop voor de christelijk-Servische burgers.
  Vele christelijk-Servische dorpen in de wijde omgeving van de enclave zijn hierbij in brand gestoken en totaal vernietigd met vele slachtoffers aan christelijk-Servische kant.

  Deze plundertochten werden veelal uitgevoerd onder leiding van Naser Oric, de algemene militaire commandant van de moslimterroristen in Srebrenica.
  De afspraak met de moslim-Bosnische leiding was dat de enclave gedemilitariseerd zou worden, dat was een voorwaarde van de VN.
  Echter op bevel van de Bosnische moslim-president Alija Izetbegović werden alleen de grootste en defecte wapens ingeleverd.
  De moslimtroepen binnen de enclave voerden regelmatig aanvallen uit op omliggende christelijk-Servische posten opzettelijk vanaf posities vlakbij de waarnemingsposten van de VN. Voortvloeiende uit het zwakke mandaat van de VN, dat voorzag in waarneming in een enclave waarvan de grenzen niet afgebakend werden, had Dutchbat slechts lichte wapens ter verdediging van de moslim-bewoners van de enclaves die het bataljon geacht werd te beschermen.

  Naar algemeen oordeel waren de wapens van Dutchbat te licht voor een effectieve verdediging. De visie van de VN was echter dat alleen al de aanwezigheid van Dutchbat de Serviërs ervan zou weerhouden de enclave aan te vallen: “to deter by presence”.
  Een andere handicap was de slechte communicatie tussen de hoofdkwartieren van Srebrenica, Tuzla, Sarajevo, Den Haag en het VN-hoofdkwartier in Zagreb.

  Heeft u het bovenstaande goed gelezen ?
  Dan begrijpt u, dat er zich ongeveer 7.000 moslimterroristen bevonden in Srebrenica in 1994, 1995, onder leiding van de moslim-commandant Naser Oric, gesteund door de Bosnische moslim-President Alija Izetbegovic.
  nl.wikipedia.org/wiki/Alija_Izetbegovi%C4%87

  Zij hadden opdracht gegeven aan die 7.000 moslimterroristen de christelijk Servische dorpen rondom Srebrenica aan te vallen. Vandaar dat deze moslimterroristen ’s nachts de enclaves uitglipten en al moordend en plunderend tekeer gingen in de christelijk-Servische dorpen rondom Srebrenica.
  De christelijk-Servische generaal Ratko Mladic heeft tientallen malen de moslim-commandant Naser Oric gewaarschuwd inzake de illegale moordpartijen door zijn niet-geuniformeerde moslimterroristen.

  Toen dan ook de wel in een uniform gestoken christelijk-Servische generaal Ratko Mladic in juli 1995 de 7.000 moslimterroristen gevangen had genomen, had hij het volste recht de 7.000 moslimterroristen ter plekke te executeren.

  Oorlogsrecht schrijft voor dat niet-geuniformeerde bendes niet mogen deelnemen aan oorlogshandelingen. Doen ze het wel, dan mogen geuniformeerde legeronderdelen standrechtelijk die niet-geuniformeerde terroristen executeren.

  Dat generaal Ratko Mladic nog zo vriendelijk is geweest die 7.000 moslimterroristen eerst weg te leiden van de vrouwen en kinderen, voordat hij ze volgens het oorlogsrecht heeft laten executeren, pleit in zijn voordeel.

  Dat er moslims zijn, die na bijna twintig jaar zo hondsbrutaal zijn bij Nederland aan te kloppen voor een schadevergoeding, is de grootste gotspe, die mogelijk is.
  telegraaf.nl/binnenland/22478774/__Rechtszaak_Srebrenica__.html

  De Nederlandse advocate Prof. Mr. Liesbeth Zegveld praat recht wat krom is.

  Doch gezond-denkende Nederlanders gaan zich steeds heftiger verzetten tegen dit soort liederlijke advocaten, die er op uit zijn, dat Nederlands belastinggeld, ergo door gezond-denkende Nederlanders opgebracht belastinggeld, weggegeven gaat worden aan de weduwen van de in juli 1995 terecht geëxecuteerde 7.000 moslimterroristen.

  Het lijkt erop, dat moslims doorhebben, dat ze bij Europeanen geweldig goed het schuldgevoel kunnen exploiteren. En vooral de D66-rechtertjes laten zich in al hun onbenul voor dat moslimkarretje spannen. En zeggen schadevergoedingen toe, die betaald worden door gezond-denkende Nederlanders.

  Aan iedere lezer vraag ik hierbij een reaktie hierop te geven.

  M.vr.gr.

  Hans Holtrop MSc, publicist
  Geb. te Den Haag, 28 nov.’41

  1. Trien Knoppen

   Kikkeroog Zegveld heeft er een verdienmodel van gemaakt om de staat aan te klagen… Of het nu gaat om Srebrenica, de Molukse treinkaping of nu weer het torpederen van een schip met Duitse gevangenen door de JAPANNERS… Liesbeth probeert er wel een slaatje uit te slaan!

   1. van Urk

    Liesbeth Zegveld was vroeger als kind al een stampvoetend dramster als zij haar zin niet krijgt of als zij iets ziet wat in haar ogen niet rechtmatig is. Ze hoopt dat haar kinderen dat ook durven om eigenzinnig dwars te gaan staan op de heersende moraal en niet te zwichten voor groepsdruk.

    1. Trien Knoppen

     Ik weet niet wat zij onder ‘moraal’ verstaat maar moordende treinkapers krijg je nooit recht gepraat! NOOIT
     Een klap in het gezicht van de nabestaanden en de mariniers die hun leven op het spel hebben gezet!

     Zij komt uit hetzelfde nest als die Britta Bohler… die engerd die Volkert verdedigde…
     Allemaal van dat Groenslinks gespuis.

     1. van Urk

      Inderdaad. De treinkapers hadden geen reden om een trein te gaan kapen. Zij waren geen slachtoffers van een gebeurtenis uit het verleden maar doodgewone burgers die in het veilige Nederland waren geboren. Dat geld ook voor de nazaten van de slavernijverleden. Zou toch wat moois worden als ik nu in Duitsland wat op stelten ga zetten omdat mijn grootvader met Duits geweld te maken heeft gehad. Laat het rusten mijn jongen en kijk liever vooruit naar de toekomst.

     2. Trien Knoppen

      Zegveld zou waarschijnlijk jouw opa aanklagen voor het niet correct opvolgen van Duitse bevelen… 😉

 10. Julian

  Uiteindelijk gaat het toch gewoon om geld… Anders moet je geen schadevergoeding vragen maar de rechter simpel om eerherstel…..

  1. Trien Knoppen

   Waarom 25 jaar wachten dan?
   Toen defensie 3 jaar geleden aangaf werk te gaan maken van het eerherstel hebben ze de rechtszaak gestaakt… alleen in de ogen van een aantal duurt dit weer veel te lang. Zoals wel vaker bij defensie…

   Het enige dat ik wel kwalijk vind is dat die advocaat weer precies op 11 juli de media zoekt!
   Dit zou een dag voor herdenken en de nabestaanden moeten zijn… niet voor de eer en glorie van meneer Ruperti.

 11. Mariposa78

  De Dutchbat-veteranenhebben boter op hun hoofd.

  Iedereen weet toch hoe pro servie Nederland was zelfs onze de soldaten waren dat, de serviers kwamen met van alles en nog wat weg.

  Zoek voor de gein eens op hoeveel van de toen zittende presidenten/ machtshebbers (niet Clinton) van de troepen die in Yugoslavie aanwezig waren getrouwd waren met Servische vrouwen?
  Ik noem slechts 1 naam George H. W. Bush de rest mag je zelf opzoeken hint hint.
  By the way mensen die wikipedia aanhalen als betrouwbare bron neem ik niet serieus.
  Maar goed als ik de reactie’s hier lees dan zijn het de Serven die zielig zijn en niet de Bosnier’s???

  1. van Urk

   De Serven hadden gelijk dat de taak van Karremans was om de moslims te ontwapenen volgens conform de overeenkomst van april-mei 1993. Ondanks dat de Serven en Bosnische-serviers beter bewapend zijn waren de moslim-milities toch in staat om vanuit Srebrenica in december 1992 en januari 1993 een offensief te lanceren dat de Bosnische-Serviers volkomen verraste. Daarbij gebruikte de moslims de sympathie die zij inmiddels in de media en in de publieke opinie bezaten als dekmantel voor hun militaire operaties. Dat laatste is een veel voorkomend gewoonte van moslims -ook al zijn zij even slecht- om iedereen aan hun kant te laten scharen. Dat wapen door voor de camera even zielig te gaan doen gebruiken Palestijnse moslims ook.

  2. Trien Knoppen

   Vertel dit ‘boter op je hoofd’ ook even tegen de nabestaanden van Raviv van Rensen en Jeffrey Broere die hun leven hebben gegeven om anderen te beschermen… of tegen al die anderen die zwaargewond zijn geraakt… Gaby Looman en Pieter van Wesel… ik kan nog wel meer namen noemen en die heb ik niet van Wikipedia!
   Maar ook allemaal pro-Servisch zeker?
   Ik begrijp heel goed dat slachtoffers en nabestaanden de VN het kwalijk nemen… maar kom niet aan met die onzin over dat Dutchbat pro-Servisch zou zijn.

   1. santiago

    Knoppen. Stop eens met al die onzin verhalen erbij te halen. Soldaten kunnen sneuvelen, dat is eenmaal zo. Niet leuk. Je kunt er van alles bij halen, maar daar gaat het niet om en van die persoonsverheerlijking van Thom Karremans word ik ook een beetje flauw.

    1. Trien Knoppen

     Ik reageer op beschuldigingen van Mariposa… dus dan gaat het er wel om! En stop jij aub even met je onzin verhalen… vanaf de zijlijn is het zo makkelijk achteraf te oordelen… stoer hoor!

     1. santiago

      Leer mij kolonels kennen. Arrogante, feodale klootzakken. Dus als ik ze een keer neer kan halen zal ik het niet laten.
      Er is er niet eentje die mans genoeg is om werkelijke verantwoordelijkheid te nemen. Ze verschuilen zich altijd achter de politiek en de overheid.

     2. van Urk

      Ik heb niet het idee dat Karremans als kolonel zich schuil hield achter de politiek en de overheid waar hij juist door in de steek gelaten werd.

     3. Trien Knoppen

      Blijkbaar heb jij iets tegen kolonels in het algemeen… dan wordt het moeilijk discussiëren… en Karremans was Overste… de kolonel destijds was Brantz… die zat veilig in Tuzla…
      Je kan Karremans van alles kwalijk nemen maar hij was maar een radartje in de militaire hiërarchie die via Tuzla en Sarajevo helemaal doorliep tot aan de VN in New York! Dus fijn dat je hem zoveel macht toedicht maar de praktijk was helaas anders…

    2. van Urk

     Het was een vredesmissie en geen oorlogsmissie. Luitenant-Kolonel Karremans taak vergelijken met de taak van Luitenant-Kolonel Hal Moore tijdens de Vietnam oorlog vindt ik weer te ver gezocht. Karremans stond inderdaad niet echt sterk in zijn schoenen maar heeft ook geen opdracht gekregen om de roekeloze held te gaan uit hangen waar hij honderden van zijn eigen mannen door kon verliezen. Dan zou iedereen de verhalen van zeer ontroostbare en boze ouders te horen moeten krijgen. Daar zit niemand ook op te wachten.

   2. Mariposa78

    Knoppen wat moet ik zeggen?
    Dat zij gewond gedood zijn is een risico van hun vak.
    Dan je nog steeds pro servisch zijn en dat waren we ook allemaal.
    Dat je dit niet wil horen is immers jouw probleem en niet de mijne.
    Ik was daar jij ook?

    1. Trien Knoppen

     We? Spreek voor jezelf… en ja! Ik was daar ook… omdat ik het verschrikkelijk vond dat daar een oorlog was uitgebroken… in een land waar ik in 1990 nog op vakantie was geweest! Dus kom bij mij niet aanzetten dat WIJ pro-Servisch waren… Ik was pro-vrede en daarom ging ik daar naartoe!

     1. santiago

      Knoppen. Jij bent wel heel erg overtuigd van je eigen gelijk en wel heel tevreden met jezelf.
      Ik hoop dat het goed met je gaat en geniet nog van alle komende herdenkingen en veteranendagen waarin je kan zwelgen in je geweldige verleden.
      Ik zou als ik jou was toch nog eens nadenken over wat er allemaal is gebeurd en niet zo tevreden zijn.
      En trek die poster van Karremans eens van de muur van je slaapkamertje.

     2. Trien Knoppen

      Ik ben alles behalve tevreden! En geweldige verleden? Was het maar waar…
      Het was geweldig geweest als er geen 8000 mannen waren vermoord! Nu was het 1 grote mislukking en dat doet pijn.
      Veteranendag doe ik niet aan en persoonsverheerlijking al helemaal niet!

      Hoe zou jij het vinden als je ineens het stempel pro-Servisch of pro-Moslim opgeplakt krijgt? Terwijl je daar naartoe ging met de beste bedoelingen… hoe zou jij je voelen?

     3. Mariposa78

      De vakantieganger was er ook hahaha laat me niet lachen.
      Je hebt nog nooit van je leven een oorlogsgebied van je leven betreden en of gevochten voor vrede.
      Dat is duidelijk te merken uit je reactie’s
      Pro vrede m**tje dat je bent, afgekeurd zekers!
      De Nederlandersche regering inclusief wat de blauw helmen betreft waren zo pro servisch dat het er vanaf spatte en we deden openlijk zaken met de Russen, hoezo niet pro Servie’s.
      Zij waren het die de servier’s beschermden en Amerika deed er zelfs aan mee Bush Sr.

     4. Trien Knoppen

      Ik weet niet hoor maar Clinton was president van 1993 tot 2001… dus wat heeft Bush sr. er mee te maken? En hou eens op met WE waren pro-Servisch! Niemand in mijn eenheid was dat en ook niemand was pro-moslim… we gingen daarheen om onze taak uit te voeren namelijk toezien op de ‘vrede’ die er was…
      En als je mij niet geloven wilt… prima! Ik lig er niet wakker van… Ga maar lekker verder met sprookjes vertellen… triest figuur!

     5. Trien Knoppen

      Als ’78 trouwens je geboortedatum is dan was je te jong om als militair rond 1994 uitgezonden te zijn geweest… Dus wat is je verleden? Met je ouders gevlucht voor de oorlog? Slachtoffer dus? Dan vind ik dat heel erg voor je mocht dat zo zijn… dan kan ik begrijpen dat je zo reageert… net zo goed zoals ik reageer omdat ik me betrokken voel bij dit onderwerp.

 12. DidiMadloba

  NEE! Er werden bewust te weinig militairen ingezet omdat de politiek het wel prima vond dat duizenden moslims werden vermoord.
  Zou DDS niet willen dat er veel meer moslims waren vermoord?
  Die militairen moeten niet zeuren: omdat hun opdracht dus NIET was om te vechten leden zij geen verliezen.
  Als de politiek zich serieus neemt zouden ze Dutchbat de Nobelprijs voor de vrede moeten geven, want nooit werden in één keer zoveel moslims vermoord.
  Het wachten is op een Hollands Srebrenica. Alle moslims samendrijven in pakweg de Plaspoelpolder, en dan de kalasjnikovs legen.
  De NS zal de lijken discreet afvoeren. Dat bedrijf begrijpt wat “politiek correct” is.

  1. Trien Knoppen

   Altijd maar weer die slachtofferrol hè… lekker makkelijk!
   Jij snapt duidelijk het verschil tussen peace keeping en peace enforcing niet…
   Hoe konden ze in 1993 weten wat er in juli 1995 zou gaan gebeuren?
   Ga die gluiperd van een Clinton lekker de schuld geven, die wist precies wat er ging gebeuren maar deed niets!

  2. toetssteen

   @Mafkees
   Uw nick past perfect bij u.

   Overigens kunt u ook even verklaren waarom u de akties van Oric tav de burgerbevolking niet veroordeelt?

   1. Trien Knoppen

    Die passen niet in het ‘good guys bad guys scenario’ hè… Die eeuwige slachtofferrol willen ze natuurlijk graag in stand houden… met Didi voorop!

  3. Punt50

   Jij hebt ze duidelijk voor iedereen hier, echt niet allemaal op een rijtje.

   – De politiek is dus schuldig aan de inzet van te weinig militairen? De militairen waren daar uiteindelijk omdat de UN dat wilde. Ze hadden geen opdracht tot vechten, maar handhaving van de orde. Als je lichtbewapend aan het handhaven bent, hou je geen tot de tanden bewapende gevechtstroepen tegen.
   – Waarom zou DDS willen dat er meer moslims vermoord zouden worden? DDS redactie??
   – Die militairen hebben wat meegemaakt, ze mogen er dus wat van vinden.
   – De Nobelprijs voor Dutchbat. Goed idee want ze gingen toch maar.. Dat het niet goed is afgelopen, kan gebeuren.
   – “Het wachten is op een Hollands Srebrenica” etc. Walgelijk persoon!!
   – Laatste aantijging richting NS. Nederlandse Spoorwegen, dit hoeven jullie niet te pikken mensen!!

   1. Trien Knoppen

    ++++

   2. DidiMadloba

    Ik dacht in de stijl te reageren van de vele moslimhaters die zich op deze site bewegen.

    Dat bloedbad kwam door moslimhaat. Zie je waar dat toe kan leiden.

    1. Trien Knoppen

     Dat bloedbad kwam door Naser Oric en z’n cowboys… Hadden die geen Servische dorpen uitgemoord dan had Mladic geen wraak genomen!

 13. Agios

  Ik herinner me een stom kijkende Karremans en showsoldaten die agressief kijkend de mouwen hadden opgestroopt. Fotomilitairen. Kinderen van bakfietsmammies.Een blik van `guttegut wat gebeurt er nu?’ Van mij geen respect.

  1. Trien Knoppen

   Ja jij zat lekker thuis op de bank dit allemaal te bekijken… guttegut… wat een held!

   1. santiago

    Knoppen. Nee jij bent de held hoor. Je hebt het best goed gedaan.

    1. Trien Knoppen

     Totaal niet! Maar ook geen roeptoeteraar vanaf de zijlijn… zo makkelijk!

 14. Veteraan

  Ik zie dat Trollen weer idioot [nou ja, normaal en saai want altijd hetzelfde] reageren en zelfs dingen zeggen als dat wij actief moslims hebben ……..
  Zo gek zijn nu geworden van hun linkse geruk achter hun toetsenborden.
  Make my day en stuur je adres eens door Trolleke, maar daar ben je te laf voor hé.

  Het was gewoon een moordpartij toen volgend op de moordpartijen die de moslims hadden aangericht. Raar hé dat mensen dan kwaad worden en hetzelfde gaan doen.
  Behalve hier in NL waar ze zich niet durven te verdedigen.
  Zoals de Joden in de 2e wereldoorlog gaan wij ten onder, laffe NL hap.
  De Joden zijn sterk geworden en verdedigen zich tegen de genocide van de moslims.
  Nl niet.
  Niets nieuws en het gebeurd tegenwoordig zelfs elke dag dat moslims anderen doden, overal ter wereld, ook mede moslims want gewelddadig karakter hé.
  En Allah keek en zag dat het goed was.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.