Gewoon bomen planten – Oplossing klimaatprobleem al die tijd recht onder onze neus

Wie had dat gedacht, bomen die CO2 opnemen en zuurstof uitstoten als oplossing voor het tegengaan van de opwarming van de aarde. Een werkelijk revolutionair inzicht en het was al die tijd gewoon te vinden in hoofdstuk vijf van zo’n beetje ieder eerstejaars biologielesboek! Via de Volkskrant.

Zwitserse onderzoekers kwamen kennelijk tot ‘opmerkelijke conclusies’ toen ze satellietbeelden van het aardoppervlak zijn gaan bekijken. Er staat namelijk zo’n 1,8 miljard hectare ‘leeg’ (zeg maar een gebied zo groot als heel de Verenigde Staten) en daar zouden prima bomen kunnen worden geplant.

Plemp je dat hele gebied vol met bomen, dan zou dat genoeg moeten zijn om de CO2 dermate terug te dringen dat de opwarming van de aarde in voldoende mate afneemt. Dit zou namelijk zo’n 205 miljard ton CO2 op kunnen slaan. De mens heeft sinds de industriële revolutie zo’n 300 miljard ton CO2 uitgestoten dus dat is, plat gezegd, een flinke klapper! En het lijkt nog haalbaar ook!

Ook hier zitten wat haken en ogen aan, dus het is niet zo dat Nederland ineens z’n Klimaatakkoord over de schutting keilt en maar iedere windmolen om gaat hakken om daar vervolgens bomen te gaan planten. Al zien de Zwitserse onderzoekers in de Achterhoek nog wel een mooie locatie voor Nederland om een steentje bij te dragen aan dit plan.

Maar om echt het doel te bereiken vereist het allereerst de bereidheid van China, Rusland, Canada en andere landen met veel oppervlak om massaal aan te gaan planten. Ook zijn er risico’s wat betreft onderhoud van bossen en de effectiviteit van het aanplanten van bomen tegenover de kap van tropisch oerwoud.

Toch raar dat je de VVD, D66 en GroenLinks nooit over bomen aanplanten hebt gehoord. Terwijl zij Nederland zo graag klimaatkoploper wilden laten worden en nog altijd zitten te geilen op biomassa, bestaande uit houtkap.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Lao Tse

  Er zitten niet alleen veel haken en ogen aan maar het zal ook decennia duren voordat het enig effect sorteert.

  Dit soort berichten hebben een hoog ‘Thorium-centrale-gehalte’ een vogel in de lucht die ons van het CO2-probleem moet afhelpen. Op de keper beschouwd stelt het niets voor.

  1. dario

   mijn god jij zeikt om te zeiken smeerpijp val dood alstublief doe ons een lol stop met C02 produceren iemand moet jou zo snel mogelijk een spuitje geven wil ik ook wel doen trouwens ik slaap er wel om .

   1. Frets

    helemaal juist dario, de natte pisvlek, niemand moet hem, niemand wil hem en niemand luistert naar hem

  2. logisch denken

   Man lul toch niet zo slap. Ik snap dat het pijn doet maar even slikken en een waardig verliezaar zijn. Kom op linkse struisvogel. Overigens zet een boom van dag 1 van zijn leven CO2 om dombo

 2. Jumping

  Dit hele gelul over het klimaat, is door Links in gang gezet en iedere keer komt de Linkse wegkijkclub, weer iets nieuws tegen.
  De boom als oplossing.
  Zit net een stuk te lezen, dat de warmtepomp nooit rendabel wordt en een geluid produceert, van een ouderwetse brommer, zonder geluidsdemper.
  Werk aan de winkel voor de rijdende rechters.

  1. Lao Tse

   Interessant. Bron?

   1. Frets

    blablablabla bron, je eigen gierput, pisvlek en remspoor

   2. logisch denken

    je gierput

 3. Sprookjesfiguur

  Mooie oplossing, meer groen. Minder snelle en dwangmatige overgang van gas naar “groen”. Als je een WP wilt, leef je uit. Verplicht het een ander niet. Maar het goed isoleren van je huis, icm zonnepanelen is altijd verstandig, al is het alleen al voor de rekening.

 4. Ad Fundum

  Een bijkomend probleem als dit realiteit wordt, waar moet je dan met al dat bladafval naar toe ? Opstoken geeft ook weer nieuwe problemen.

  1. Sprookjesfiguur

   Nee hoor,

   Het blijkt een hele goede meststof te zijn. Kijk maar eens op; Duurzaam Hoonhorst.

   1. Ad Fundum

    Mooi landelijk gelegen in vergelijking met het Vondelpark !

 5. EU kok

  Perfecte oplossing. ruimte genoeg in de Sahara.
  Amazone regenwoud wordt ook al steeds groter.
  Gaat echt de goede kant op over 25 jaar.

  1. logisch denken

   Zeg misselijke kok , zoals jezelf aangaf is de kap van het regenwoud het probleem. We gaan die kap compenseren met boompjes terug planten . Dat werkt direct en niet over 25 jaar linkse huilenbalk. We kunen stiopen met de linkse overdreven klimaat hysterie. De groeiende boompjes consumeren per direct de CO2

   Dank je voor je commentaren , je kunt wel gaan het echte probleem is opgelost

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 6. plakband

  Er is geen klimaatproble3m.
  Er is wel klimaathysterie.
  Op zich is dat natuurlijk een probleem.
  Maar dat los je niet op met meer bomen maar met minder politici.

  1. 007

   Wie wil minder, minder POLITICI? Gaan we regelen

 7. fusilier

  Er hebben nog nooit zoveel bomen gestaan in ons wereld deel als heten ten dage. 250 jaar terug was er een echte kaalslag.Dat zelfde zien wij nu weer gebeuren door die klimaat hysterie ,mooie eiken bomen worden gekapt om de groene stroom voorrang te geven.Die linkse gekkies graven hiermee hun eigen graf.

  1. Ad Fundum

   Als ik de volksverhalen mag geloven, was er op de Veluwe meer bos dan nu. Grote roedels wolven zwierven door de bossen. Angsaanjagende achtervolgingen op reizigers in de postkoets. Later heeft heide ontginning en houtkap er voor gezorgd dat de landbouw tot ontwikkeling kwam.

   1. logisch denken

    op de veluwe landbouw ?

  2. toetssteen

   @fusilier
   Ik zat het vanmiddag even na te pluizen. Wat u zegt is waar. Ik begrijp de herrie alzo niet.
   In mijn naaste omgeving, twee omgevingen zie alleen maar meer bomen. Zwermende insecten en gulzige vogeltjes die de snackjes opvreten. Prachtig.
   Op die rups na, maar ook daar eten de vogels zich de buik bol aan.

 8. Piet51

  Het betekent 40% meer bomen planten dan er nu wereldwijd al zijn. Niet onhaalbaar, maar kosten, ruimte, tijd? Bovendien zeiden die Zwitsers, dat er nog steeds behoefte is aan minder CO2-uitstoot. Maar, desalniettemin, een interessante gedachte, de moeite van het verder onderzoeken waard.

  1. logisch denken

   piet 51

   Even het onderzoek lezen alvorens je losse linkse keutels te deponeren

   1. Piet51

    @logisch denken
    Wat bedoel je precies? Ik citeer alleen wat ik gelezen of op de autoradio heb gehoord. Die 40% meer bomen heb ik berekend, maar dat was a.h.v. het aantal nu al groeiende bomen en wat er nog bijgeplant moet worden. Als dat sommetje fout is, excuus. Maar dat getal werd al in maart van dit jaar in Zürich gepubliceerd: 1,2 biljoen bomen bijplanten bovenop de 3 biljoen die er al zijn. Dat is toch echt 40%.
    En die behoefte aan minder CO2-uitstoot blijft, maar die is uiteraard wel minder dan zonder die aanplant. Ben ik zo wel duidelijk en correct?

    1. Peter Oudshoorn

     Piet51, het rekensommetje voor de uitvoering staat hieronder.

    2. logisch denken

     nee je bent weer niet volledig en correct, je vergeet te vertellen dat dit betekent een reductie van 70 % aan co2 uitstoot door de mens. Je vergeet erbij te vertellen dat de overgebleven co2 uitstoot door de mens minimaal is. Je vergeet erbij te vertellen dat de reductie direct plaats vind enz Je probeert het onderzoek in het belachelijke te trekken.

     Als je het rapport GOED gelezen had en niet even wat bagger uit de media schept had ook jij kunnen weten dat de onderzoekers gebieden benoemen waar de aanplant kan plaats vinden. Dat de onderzoekers de individuele visieloze paniek aanvallen wereld wijd verwerpen. Dat de onderzoekers een wetenschappelijk onderbouwd rapport hebben neergelegd onafhankelijk van IPCC.

     De behoefte aan minder CO2 uitstoot kan in alle rust met de BTM in allee rust worden uitgezocht. Er is geen enkele urgentie

     1. Piet51

      @logisch denken
      Ik maak niets belachelijk. Dat lees/interpreteer je er zelf in.

      Die minimale CO2-uitstoot door de mens verstoort wel het natuurlijk evenwicht. Het effect ervan wordt door 97% van de klimaatwetenschappers onderschreven, hier al vaal bediscussieerd.

      Die reductie vindt waarschijnlijk direct plaats na het planten van een boom, maar die bomen worden bepaald niet op dezelfde dag geplant.

      De onderzoekers benoemen gebieden zoals Siberië en Amerika, de Sahara en nog wat. Allemaal heel zinvol, maar ik moet er niet aan denken, met wat voor politiek gekrakeel dat zal gebeuren. Als er tenminste al over gesproken wordt. Maar toch, een interessante gedachte. Zoals Oudshoorn al zei, het is perfect out-of-the-box denken.

  2. Peter Oudshoorn

   Piet 51, je bent een onnozelaar. Ik heb al eerder voorgerekend -maar dat heb je niet gelezen- dat er dan vanaf nu IEDERE dag van het jaar (inklusief in de weekenden) ruim 2 miljoen bomen -per dag!!- geplant moeten worden en we dan nog 1000 jaar bezig zijn om ‘deze interessante gedachte’ te verwezenlijken.

   Als we het wat sneller willen doen, in pakweg 10 jaar, moeten we vanaf nu iedere dag wereldwijd 274 miljoen bomen planten.

   Kijk je wel eens verder dan je neus lang is?

   1. Piet51

    @Peter Oudshoorn
    “Shoot the messenger”, zo reageerden de oude Grieken ook al. Ik herhaal alleen info uit het Zwitserse onderzoek. Je hebt helemaal gelijk. Maar kijk eens hoeveel bomen er nu al geplant worden, zonder extra inspanning. Australië gaat de komende 10 jaar 1 miljard bomen planten. Lang niet genoeg, maar wel heel veel. Maar wat ik werkelijk wilde aangeven is, elders ook zo verwoord, dat door creatieve geesten, zoals die Zwitsers, men op tot nu ondenkbare maatregelen komt. En zo ontwikkelen we ons langzaam verder naar een reële oplossing van een heel reëel probleem. Dat laatste begint gelukkig steeds meer gemeengoed te worden.

    Ik heb overigens gisteren uitgebreid gereageerd op een tweemaal door jou gedaan verzoek om een reactie op die afgewezen motie van Baudet. En dat laat je dan tot nu gewoon liggen? Dank voor de moeite, maar een volgende keer kan ik me die ook besparen.

    1. logisch denken

     piet51

     Er worden MINIMAAL ter grote van 200 voetbalvelden bomen gekapt in de diverse oerbossen. Je arrogantie om jezelf te bestempelen als messenger gaat echt even iets te ver. Er worden meer bomen gekapt dan geplant.

     De maatregel van de zwitsers is dus niet nieuw . niet een technisch wonder , niet , geen hocus pocus maar gezond verstand waar het IPCC nog veel van kan leren

     1. Lao Tse

      Ja, maar dus geen oplossing voor het CO2-probleem, logisch denken, slechts een compensatie van grootschalige houtkap.

     2. Piet51

      @logisch denken
      Je verwijt me van alles, dat ik niet beweerd of uitgedragen heb. Ik noemde mezelf, maar neem het niet te serieus, messenger, omdat ik alleen maar citeer. Die 200 voetbalvelden zal wel per dag zijn, dus wees s.v.p. volledig. Die maatregel is inderdaad niet nieuw, want er wordt al jaren over gesproken, o.m. op de Yale University. Maar daar kan ik verder niets aan doen. Blijf dus s.v.p. van de messenger af (grapje!). Mijn signaal is duidelijk en heeft het gewenste effect hier gehad.

    2. Peter Oudshoorn

     Piet51, zeker is het nastreven van onorthodoxe, creatieve oplossingen geboden om tot nieuwe wegen van mondiale problemen te komen. Mijlenver out-of-the-box denken is beslist noodzakelijk: ik heb zelf in mijn werk vroeger vaak van lateraal denken (Edward de Bono) gebruik gemaakt om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen.
     Maar ook de Zwitsers hadden binnen 30 seconden op hun calculator kunnen uitrekenen dat de logistieke- en uitvoeringsproblemen de hele oplossing onwerkbaar maken.

     Wat je uitgebreide reactie op mijn bijdrage betreft: ik heb je schrijfsel gisteravond laat nog gelezen en vond het niet bepaald een compact verhaal. Ik ga zo meteen weg en ben pas laat weer terug en zal dan alsnog op je reactie terugkomen. Even geduld dus alsjeblieft.

     1. Piet51

      @Peter Oudshoorn
      Wat betreft die reactie, doe rustig aan. Doe ik ook. 😉

   2. Siemien

    De oplossing is stoppen met het slopen van de oerbossen, er worden per minuut 40 voetbalvelden aan bos gekapt

    1. Piet51

     @Siemien
     Het gebeurt niet vaak, maar hier ben ik het 100% mee eens. Dan zou in korte tijd dat bosareaal gered zijn. Maar ik weet niet of de onderzoekers dat niet ingecalculeerd hebben.

 9. Beukman

  Vooralsnog worden er meer bomen gekapt dan er bijkomen, en dat zie ik voorlopig niet veranderen – mede dankzij de hier bejubelde Sterke Man Jair Bolsonaro.

  1. Lao Tse

   Ja, daar wees ik al op: we zullen enorm veel bomen moeten bijplanten om alleen al de grootschalige bomenkap te compenseren. Hoe je op die manier het CO2-probleem terugbrengt blijft duister.

   1. Beukman

    @Lao
    Waarschijnlijk krijgen nu figuren als Bolsonaro de zwarte piet toegespeeld.
    De grote winst lijkt me niettemin dat wat geitewollensokken en Al Gore al vele jaren zeggen, inmiddels door de meesten niet meer wordt afgedaan als lariekoek.

  2. Bolkestein

   Mede dankzij Groen Links worden er hier in Nederland bomen gekapt voor de groene stroom. Als ik door de straten van Amsterdam rij zie ik in rap tempo meer los lopend zwerfvuil en minder bomen. Slecht voor de CO2-reductie, zal ik maar zeggen. Wie in Nederland heeft ooit om al dat los lopend zwerfvuil gevraagd?

 10. Siemien

  Ja en weet je wie dat moet gaan betalen???? je raadt het al.

  Bomen planten is een oplossing maar de echte oplossing is stoppen met het kappen van oerbos, oh ja en we moeten een ademquota hebben, want we ademen immers co² uit en er komen steeds meer mensen dus een ademquota! dat dan weer door de heren in Den-Haag kan worden belast naar gelaat de regering een schatting maakt natuurlijk + accijns + btw

 11. Bolkestein

  Kiest u maar: Geïmporteerde overbevolking of bomen. Een asieleiser kost ons € 36.000 per jaar. We krijgen er alleen maar ellende voor terug. Doe mij dan maar bomen.

 12. Drollevanger

  Nou alles vol met bomen planten, dat wordt geweldig. En daarna gaan we massaal aan de beukennootjes

 13. Drollevanger

  In Nederland worden de meeste bomen gekapt door natuur organisatie,s en Staatsbosbeheer.

  1. DidiMadloba

   In mijn toch al ongezellige Hollandse voorstad hebben we een plantsoenendienst met een stel zaag-maniakken.

   Toen ik er wat van zei was het antwoord dat helemaal niet zo oude populieren van binnen uit verrotten en dan bij een stevige storm omwaaien en dan het verkeer verstoren.
   Beetje risico nemen durven ze niet aan.

 14. DidiMadloba

  Een enorme bos hout voir de deur als oplossing. Heerlijk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.