Gewoon bomen planten - Oplossing klimaatprobleem al die tijd recht onder onze neus

Geen categorie•jul 05 2019, 17:00
Wie had dat gedacht, bomen die CO2 opnemen en zuurstof uitstoten als oplossing voor het tegengaan van de opwarming van de aarde. Een werkelijk revolutionair inzicht en het was al die tijd gewoon te vinden in hoofdstuk vijf van zo'n beetje ieder eerstejaars biologielesboek! Via de Volkskrant.
Zwitserse onderzoekers kwamen kennelijk tot 'opmerkelijke conclusies' toen ze satellietbeelden van het aardoppervlak zijn gaan bekijken. Er staat namelijk zo'n 1,8 miljard hectare 'leeg' (zeg maar een gebied zo groot als heel de Verenigde Staten) en daar zouden prima bomen kunnen worden geplant.
Plemp je dat hele gebied vol met bomen, dan zou dat genoeg moeten zijn om de CO2 dermate terug te dringen dat de opwarming van de aarde in voldoende mate afneemt. Dit zou namelijk zo'n 205 miljard ton CO2 op kunnen slaan. De mens heeft sinds de industriële revolutie zo'n 300 miljard ton CO2 uitgestoten dus dat is, plat gezegd, een flinke klapper! En het lijkt nog haalbaar ook!
Ook hier zitten wat haken en ogen aan, dus het is niet zo dat Nederland ineens z'n Klimaatakkoord over de schutting keilt en maar iedere windmolen om gaat hakken om daar vervolgens bomen te gaan planten. Al zien de Zwitserse onderzoekers in de Achterhoek nog wel een mooie locatie voor Nederland om een steentje bij te dragen aan dit plan.
Maar om echt het doel te bereiken vereist het allereerst de bereidheid van China, Rusland, Canada en andere landen met veel oppervlak om massaal aan te gaan planten. Ook zijn er risico's wat betreft onderhoud van bossen en de effectiviteit van het aanplanten van bomen tegenover de kap van tropisch oerwoud.
Toch raar dat je de VVD, D66 en GroenLinks nooit over bomen aanplanten hebt gehoord. Terwijl zij Nederland zo graag klimaatkoploper wilden laten worden en nog altijd zitten te geilen op biomassa, bestaande uit houtkap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten