Is Ether een betere investering voor de lange termijn dan de Bitcoin?

Het kan bijna niet anders of je hebt wel eens iets gehoord of gelezen over een cryptocurrency. Misschien zegt het woord cryptocurrency je wel niets, maar de Bitcoin zal vast een belletje of twee doen rinkelen. En de Bitcoin is een voorbeeld van een cryptocurrency. De Bitcoin is enorm populair, al maakt de waarde nog fikse golfbewegingen. Vergeet echter ook niet dat er andere vormen van cryptocurrency en blockchain-technologieën zijn die de moeite waard zijn. Wij vertellen je hier meer over ether, ethereum en de verschillen met de bitcoin.

Ether en Ethereum – wat is het?

Ether is net als de Bitcoin een cryptocurrency, een digitale valuta. Ethereum is het achterliggende platform die net als de Bitcoin werkt met blockchain-technologie. Dit betekent dat je ook met Ethereum te maken hebt met een onafhankelijk, gedecentraliseerd systeem waarop de transacties plaatsvinden. Het grootste verschil tussen de blockchain-technologie van de Bitcoin en Ethereum is dat je de blockchain-technologie voor Bitcoin alleen voor transacties met Bitcoin kunnen worden gebruikt. Het platform van Ethereum is in die zin veel flexibeler omdat het voor veel meer transacties kan worden gebruikt. Het is dan ook zo dat steeds meer bedrijven de voordelen van het platform Ethereum zien nu blijkt dat je veel meer kunt dan alleen Ether via Ethereum kopen.

Waarom is Ethereum zo populair?

Ethereum is vooral heel populair vanwege de flexibiliteit. Je hoeft dus niet persé met Ether te handelen om van Ether gebruik te maken. Ethereum werkt met heel handige smart contracts, een enorm handig gegeven. De smart contracts werken met een zogenaamde voorwaarde, If This, Then That (IFTT). Dit betekent dat er een reeks van handelingen zal worden uitgevoerd als er aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. Zowel de reeks van handelingen als de voorwaarden worden door jou zelf bepaald. Het is echter wel erg belangrijk om goed na te denken wat de voorwaarden en de handelingen zijn, met andere woorden: denk goed na over hoe je smart contract er uit moet zien. Heb je eenmaal een smart contract ingevoerd, dan is deze niet meer te veranderen. Het voordeel van een smart contract is echter dat je niet meer aan bepaalde processen hoeft te denken, dit wordt automatisch voor je geregeld. Denk aan toepassingen op het gebied van voorraadbeheer, bestel 10 pakken melk als er nog 5 op voorraad zijn.

Voordelen t.o.v. Bitcoin

De valkuilen van Ethereum zijn praktisch hetzelfde als die van de Bitcoin evenals de achterliggende blockchain. Transacties duren doorgaans best lang om verwerkt te worden, ook bij Ethereum. Wat het verschil tussen Ethereum en Bitcoin is, is dat de transactie via Ethereum wel sneller is dan bij Bitcoin. Verder is de flexibele en brede inzetbaarheid van Ethereum en het gebruik van smart contracts een enorm voordeel. De smart contracts zijn immers tussentijds niet te wijzigen waardoor ze extreem goed beveiligd zijn tegen wanpraktijken als fraude. Het zal geen verrassing zijn als Ethereum en Ether in de toekomst de Bitcoin op het gebied van populariteit gaan verslaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. logisch denken

  De bitcoin wordt de vluchthaven voor cash geld. Reken maar uit wat de bitcoin gaat doen.

 2. Punt50

  Het is één grote zeepbel die crypto valuta.

 3. Michael M

  Leuk cryptomunten. Nadeel: Bij fraude, hacking, wat dan ook ben je jou geld gewoon kwijt. Geen enkel garantie is er zoals een depositogarantiestelsel.

 4. Troy

  @punt50

  Gewone valuta is ook 1 grote zeepbel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.