Incompetent Justitie weer de fout in! Hogere misdaadcijfers van asielzoekers dan eerder gemeld

Geen categoriejul 01 2019, 20:00
Na de ophef rondom de 'verdwenen' misdaadcijfers van asielzoekers onder het toeziend oog van - toen nog staatssecretaris - Mark Harbers slaat nu weer een flater. In 2018 waren er ruim 1000 meldingen (!) meer dan dat het OM naar buiten heeft gebracht. Het vertrouwen in justitie raakt zo opnieuw een dieptepunt.
Deze fout kwam naar boven via de brief die staatssecretaris Broekers-Knol ontving van het OM. Vandaag stuurde de staatssecretaris de brief naar de Tweede Kamer door. De fout is ontdekt door een onderzoek naar aanleiding van de ophef eerder dit jaar waardoor Mark Harbers zijn functie heeft neergelegd.
Het OM onderzocht opnieuw de cijfers hoeveel asielzoekers vorig jaar van een misdrijf zijn verdacht. Ditmaal ging het OM handmatig te werk, terwijl het eerdere onderzoek door middel van een automatische zoekopdracht werd gedaan. Het OM geeft als verklaring voor het grote verschil het volgende:

"Het gegeven dat deze feiten en verdachten bij de eerste zoekslag niet in beeld kwamen, laat zich onder andere verklaren door het feit dat v-nummers en pv-nummers in de OM-systemen niet altijd op exact gelijke wijze worden overgenomen, of niet worden bijgewerkt als aanvullende processen-verbaal worden ontvangen"

Dat niet alleen, de computer vindt het schijnbaar zeer verwarrend dat namen die veel op elkaar lijken op verschillende manieren worden geschreven:

"Daarnaast leiden verschillende schrijfwijzen van voor- en achternamen, het als voornaam registreren van de achternaam en vice versa, en onduidelijkheid met betrekking tot de door de asielzoeker opgegeven geboortedatum, tot incomplete zoekresultaten bij een geautomatiseerde zoekslag."

Deze opeenstapeling van fouten geven weinig remming aan het alsmaar stijgende wantrouwen van de bevolking jegens de overheid. De stemmen dat de overheid aan zelfcensuur doet om zo de mislukte immigratie of integratie onder het tapijt te vegen wordt zo steeds concreter gemaakt. Waar het bij Harbers ging om fouten van ambtenaren wordt nu de schuld neergelegd bij een niet werkend computerprogramma. Hoe plausibel is dit verhaal. Mocht het kloppen dan moet de overheid zo snel mogelijk investeren in een technologische upgrade want dit kan niet gebeuren in deze tijd.
Wellicht dat de 'vierde macht' in onze Trias Politica toch meer invloed heeft dan mening mens wil erkennen. Staatssecretarissen en ministers komen en gaan, worden geslachtofferd en verantwoordelijk gesteld voor mismanagement op hun departementen. Echter horen we nauwelijks de vraag wat er gebeurt met de betreffende ambtenaren die al jaren meedraaien op deze ministeries en ook keer op keer betrokken zijn bij deze blunders. Laten we hier eens kritisch naar kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten