Liefde SGP en ChristenUnie lijkt over

Vanochtend verscheen er een opmerkelijk interview met ChristenUnie-voorzitter Piet Adema in het Nederlands Dagblad. De vanzelfsprekende lijstverbindingen tussen beide partijen op lokaal en Europees niveau moeten ter discussie staan. Betekent dit de definitieve breuk tussen beide partijen?

Sinds de popularisatie van het Forum is de SGP langzaam aan steeds meer naar rechts opgeschoven. De liefdesverklaring tussen Baudet en de SGP wordt ook steeds groter. De ChristenUnie is de laatste jaren steeds linkser geworden, het is dan ook niet meer dan logisch dat deze ontwikkelingen voor frictie zou zorgen. Beide partijen staan gewoon steeds meer loodrecht tegenover elkaar. Met name als het gaat om de praktische uitwerking van ideeën.

CU-voorzitter Adema is dan ook van mening dat de vanzelfsprekendheid van een lijstverbinding moet worden heroverwogen. Laat lokale afdelingen en de Europese afdeling inschatten wat het beste is voor een partij. Zolang het maar geen zetels kost – het blijft immers politiek.

‘Als het geen zetels kost, moet je nadenken of het niet beter is zelfstandig de verkiezingen in te gaan.’

De ChristenUnie geeft met dit interview een signaal af dat de christelijke broederliefde tussen de partijen niet meer vanzelfsprekend is. Voor de SGP betekent dit dat ze steeds meer kunnen kijken naar een verdergaande bondgenootschap met Forum. Via een slimme tactische zet van Forum behield de SGP bijvoorbeeld toch nog haar tweede zetel in de Eerste Kamer. Dat de prille liefde tussen Forum en de SGP voor irritaties zou zorgen bij de CU zat er hoe dan ook aan te komen. Piet Adema heeft namens de CU een antwoord gegeven op deze ontwikkeling: de vanzelfsprekende lijstverbindingen zullen in de toekomst niet meer vanzelfsprekend zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Lao Tse

  De SGP is rabiaat rechts en wereldvreemd christelijk.

  Ik snap heel goed dat de CU daar niet zoveel meer mee te maken wil hebben.

  1. Kretoloog

   De SGP is stabieler dan welke partij ook. Voeren al 100 jaar hetzelfde beleid. Rabiaat rechts? Wat een onzin, gewoon behoudend, met oog voor normen en tradities. En altijd constructief, gericht op oplossingen,

   De ChristenUnie daarentegen is in nog geen 20 jaar zeer sterk naar links geschoven. Hebben daarbij de PvdA zelfs ingehaald. Hun staatssecretaris Blokhuis geeft dat ook onomwonden toe: “Ik ben hartstikke links”.

   De CU is een hele enge partij geworden, met een moralistisch superioriteitsgevoel dat zelfs GroenLinks in de schaduw doet staan. Geen wonder dat de SGP weinig affiniteit meer voelt met die rooie christelijke rakkers.

   1. Lao Tse

    “Voeren al 100 jaar hetzelfde beleid.”

    Dat is inderdaad het probleem.

    1. logisch denken

     net zoiets als bij de islam. Achterlijke geloven bij elkaar. Op de dag van de heer verkoopt gij geen goederen. Prostitutie en arbortus zijn verwerpelijk daarom misbruiken we koorknaapjes. Net zoiets als een twaalf jarig meisje huwen. Geestes ziek

     1. Kretoloog

      SGP en koorknaapjes?

      Hier lult iemand ontstellend dom uit zijn nek. En noemt zich ‘logisch denken’. Wat een giller!

     2. Lao Tse

      Logisch denken heeft het zwarte garen niet uitgevonden en zal dus ook het verschil tussen katholiek en protestant niet kennen.

      Het is pijnlijk om te zien met hoe weinig kennis van zaken sommigen hier de meest stellige beweringen neerpennen.

     3. logisch denken

      het gristelijke koorknaapjes verhaal doet weer aardig pijn bij de linkse politiek correcten. Al met de paus gebeld 🙂 🙂 🙂 sukkels

     4. logisch denken

      Zeg , slimme kretoloog , waar heb ik de combinatie sgp en koorknaapjes gebruikt ? Begrijpend lezen is niet makkelijk he ? brul nog maar even wat

    2. Tguard

     @lao eindelijk je snapt het iets conservatiever is de oplossing niet het probleem!

   2. C.A.Barstow

    @Kretoloog:

    +1

  2. Frets

   Hij is Dopper, de glibber, Code134, Noppen, Ernst, Duijndam, Tengo Kewana, Rancune, de eindeloze trolzuiger die zijn parmaban niet accepteert en dat hij blijft botvieren en hij is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder.

 2. Watcher

  ” Dat de prille liefde tussen Forum en de SGP voor irritaties zou zorgen bij de CU zat er hoe dan ook aan te komen.”

  Gelukkig is ook een groot deel van het FvD niet gecharmeerd van de SGP.
  Tja die lavendelsnuiver met zijn conservatisme gaat hiermee zijn eigen ondergang bespoedigen.
  Wereldvreemde figuren kunnen we missen als kiespijn.

 3. tonna

  “De ChristenUnie geeft met dit interview een signaal af dat de christelijke broederliefde tussen de partijen niet meer vanzelfsprekend is”
  De ChristenUnie kan zich beter liëren aan FvD of PVV,deze willen óók dat Nederland een christelijk land blijft!

  1. Watcher

   Maar, maar ik wil geen moslimland of christelijk land, wat moet ik …. 🙁 🙂 🙂

   1. tonna

    @watcher
    Maakt niet uit in welk land je woont of wilt wonen,zolang een godsdienst maar niet de dienst wilt uitmaken in jouw woonland!

    1. Bolkestein

     Dus moeten we de Moslims het land uittrappen voordat ze met een te groot aantal zijn om ons hun dramdwang op te kunnen leggen. Wat hebben die Moslims, behalve dan ellende, ooit aan ons land bijgedragen?

   2. logisch denken

    is mars geen leuk alternatief ? of misschien pluto. Doe maar heeeel ver weg in ieder geval

   3. Top

    Zo snel mogelijk, een bordje ‘Euthanassie’ eten met sambal. Zijn we verlost van een lamlul, ganaamd watcher. Oh wacht dat kost geld. Zeg me waar je woont, dan maak ik het wel over. Maar wel doen dan.

 4. fusilier

  Een christen die de islam omarmt,kan geen christen zijn.

 5. C.A.Barstow

  De CU is een verrader en verachter van het rechtse gedachtegoed, compleet door smerig links vergiftigd en verpest, daar heeft de normale burger dus niets meer aan.

  De SGP had daar niets bij te zoeken, integendeel, zij moeten er voor zorgen dat links volledig van het politieke toneel verdwijnt, een sterke samenwerking met FvD kan daar een aanzet toe zijn.
  Hetzelfde zou moeten gelden voor de VVD en het CDA, samenwerking met als doel, vernietiging van links,
  dat zou het hoofddoel moeten zijn.

 6. Aaldering

  Samen baantjes trekken in het openluchtbad lost veel op. Na een zware preek even de zinnen verzetten en op de speelweide even uitblazen.

 7. Meriadoc Brandebok

  Als het tussen de twee christelijke partijen tot een breuk komt is er geen man overboord. Men kan, met wederzijds respect voor de standpunten van elkaar, toch nog samen optrekken. Het zou wel jammer zijn, want gezamenlijk staat men sterker in het doen wat goed is voor Nederland.

  1. Bolkestein

   Christen Unie is geheel naar links van het padje afgedwaald afgeraakt, waar de gedegen SGP standvastig is gebleven. Eigenlijk had de SGP zelf al veel eerder de stekker er uit moeten trekken, want het ging de SGP steeds meer beklijven. Reken maar dat er een wingewest voor de SGP is in traditioneel sterke CU-gemeenten waar de bevolking steeds meer onder de terreur van Marokkanen of van asieleisers gebukt gaat.

   1. Meriadoc Brandebok

    De SGP is ook al een tijdje geleden linksaf geslagen.

    1. toetssteen

     @Meriadoc
     Vertel!

    2. van Urk

     Wanneer?

     1. Kretoloog

      Guus is CUer. Hij heeft het zichtbaar moeilijk met de fel-realistische commentaren hier op zijn partij. En kiest nu voor een onheuse aanval op de SGP, door deze partij van links gedraai te betichten.

     2. Meriadoc Brandebok

      De Staatkundig Gereformeerden zijn onmiskenbaar naar het progressieve veld opgeschoven. Zaken die men vroeger slechts bij de ChristenUnie zag sluipen nu de contreien van de SGP binnen. Van vrouwen op kieslijsten tot een meer open houding ten opzichte van de moslims en andersdenkenden. Ook tegenover de Europese Unie was men er van overtuigt dat deze goed was voor Nederland, een Nexit werd afgewezen. Vervolgens schoof de CU ook weer wat op naar het progressieve, waardoor de partijen evenver van elkaar verwijderd zijn als eerst.

      De verschillen tussen de CU en SGP waren er natuurlijk altijd. Maar doordat de partijen optrokken tegen de gezamenlijke tegenstander – de seculiere meerderheid – bleven ze tamelijk op een lijn zitten, tot de entree van de Partij van de Vrijheid. Tijdens het eerste kabinet-Rutte werd die breuk goed zichtbaar toen de CU het rechtse kabinet niet wilde steunen en de SGP wel. Daarna speelde Wilders vooral tweede viool in de Kamer, waardoor de frictie verdween en de harmonie weer werd hersteld. Sinds de stormachtige opkomst van Baudet worden de verschillen tussen het meer progressieve wereldbeeld van de CU en het meer conservatieve program van de SGP weer zichtbaar.

      Overigens spreekt het wat mij betreft vanzelf dat christenen zich met Baudet op spekglad ijs begeven. De naaktfoto toont de zedelijke moraal van alles kan en alles mag, terwijl het boreale geklets helemaal iets is waar men vandaan moet blijven.

     3. Peter Oudshoorn

      Meriadoc, een mooie bijdrage en duiding.

      Maar in de laatste alinea laat je je weer hopeloos kennen: “De naaktfoto toont de zedelijke moraal van alles kan en alles mag, terwijl het boreale geklets helemaal iets is waar men vandaan moet blijven.”

      Man, man, man. Je geest is zo flexibel als een betonnen telefoonpaal.

     4. Meriadoc Brandebok

      Dankjewel, Peter, ik had er een weekendje over nagedacht. 🙂

 8. Drollevanger

  De SGP is een club van realisten. Men moet volgens hen anderen helpen, maar niet in huis halen.
  De Barmhartige Samaritaan(SGPer) betaalde onderdak en medische hulp voor de beroofde medemens, maar sleepte hem niet naar huis.
  De CU is een heel ander soort mens, diezelfde soort kwezels als Groenlinks. Die zorgen ook voor onderdak voor vreemden maar laten anderen ervoor betalen, en beroven daarmee de beroofde van zijn eigenwaarde

 9. van Urk

  De oud gereformeerde SGP en CU dat ooit gefuseerd is door de vrijgemaakte GPV en de christelijk gereformeerde RPF zijn nooit een liefdespaar geweest. Zij hebben maar 1 ding gemeen dat het christelijke partijen zijn maar verder houdt het dan ook op.

 10. Decca

  Geeft niet ze zijn gewoon aan schisma’s

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.