Nep-eurokritische VVD stemt voor opper-eurofederalist Ursula von der Leyen: ‘Erg onder de indruk!’

eurofiele urs
Foto: Von der Leyen. Bron: Eppink / Twitter.

De kogel is door de kerk: Ursula von der Leyen is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. En natuurlijk kan het op applaus rekenen van de deugfeministen, want ze is een vrouw. 383 stemmen waren voor en 327 stemden tegen, volgens nu.nl. Maar welke Nederlandse partij zou weleens voor deze eurofiele politicus hebben kunnen stemmen, terwijl het in Nederland vooral beoogt kritisch te zijn op de Europese Unie? Jawel: de VVD.

Als we de standpunten van de VVD erbij pakken is te zien dat de grootste partij van Nederland een zeer kritische en eurisceptische houding aanneemt. Leest u even mee. Dit is het standpunt van de VVD onder het kopje Europa.

‘De Europese Unie moet meer doen waar zij goed in is: het versterken van de economie en het creëren van banen. Maar Europa moet ook minder doen. Geen onnodige regels, geen geldverspilling en geen bemoeienis met onderwerpen die wij zelf wel kunnen regelen. Kortom: minder onzin uit Brussel, maar alleen dingen die in het Nederlandse belang zijn.’

‘Minder onzin uit Brussel, maar alleen dingen die in het Nederlandse belang zijn.’ Toch zeker wel een kritische houding toch? Volgende kopje: Bemoeienis EU.

‘Europa is belangrijk voor Nederland, maar Brussel bemoeit zich met te veel zaken. De EU moet zich bij haar kerntaken houden. Die kerntaken hebben vooral te maken met de economie. Alle andere zaken kunnen de lidstaten prima zelf regelen. Wij willen bijvoorbeeld absoluut geen belastingen uit Brussel en geen bemoeienis met onze sociale zekerheid en pensioenen.’

Ik lees hier vooral kritische teksten van de VVD. Maar ja, VVD hé. Niets is wat het lijkt. Zo is op NOS namelijk te lezen dat Malik Azmani van de VVD wel ‘onder de indruk is’ van Von der Leyen.

‘Een stevige politica. Het is nog niet in kannen en kruiken, maar ik heb er alle vertrouwen in’

De Volkskrant maakt duidelijk dat een flink aantal stemmen uit ‘pro-Europese’ hoek komen.

‘De uitslag toont dat een flink deel van de pro-Europese partijen (christen- en sociaaldemocraten, liberalen) zich vóór de Duitse politica uitsprak’

De liberalen, was de VVD daar geen lid van? Jawel, de VVD zit bij Renew Europe. Voorheen heette ze de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Ook D66 zit in deze fractie. Als we de standpunten op een rijtje zetten, de uitspraken van Malik Azmani erbij pakken en het feit dat een groot deel van de liberalen voor Ursulatje hebben gestemd, dan is deze kwestie op z’n minst opmerkelijk te noemen. Zegt u het maar!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

13 reacties

 1.   

  Ushi heeft gisteren gebruikt om Europa alvast te waarschuwen. Ze wil een nog stringenter beleid dan Juncker: meer import, meer geld rondpompen, streven naar een Europees leger (dat had Macron haar ingefluiterd) en last but not least meer Europese belastingen (hetgeen ze at verbloemd meedeelde). Dus, houden we ons hart maar vast. De EU wordt een kopie van Noord-Korea. Ik vind dit treurig ja, maar boos ben ik niet. Meer verbijsterd over zoveel onbenul. Goed, Ushi kan enkele woorden spreken in het Frans, Engels en natuurlijk Duits. Well, wait and see, abwarten, de kat uit de boom kijken dus…ALs ze net zo regeert als tijdens haar vorige baan, Ministerin für Verteidigung, dan is het wachten op rotzooi. Go for it Ushi!

  1.   

   @Agios prima toch laat dat gedrog Europa mooi laten klappen.

   1.   

    Dario, een opmerking het is niet “Europa” maar de “EU”. De VVD is altijd onder de indruk van macht. Is niet zo verwonderlijk als je een rubberen ruggegraad hebt.

    Onder druk word alles vloeibaar, zeker als je een politicus bent. Voor de inwoners van de EU word het buigen of barsten, ik gok op het laatste.

    1.   

     Dat klopt foutje van mij sorry ik bedoelde natuurlijk de E.U je hebt gelijk .

     1.   

      Europa is het nog enigszins gezonde deel van dit continent.

      Hoewel wat heet in deze situatie gezond?

      Als de EU die landen via allerlei regels en verdragen/verplichtingen hun de wil wil opleggen, neem maar als voorbeeld Zwitserland.

 2.   

  Lao en Eukok +Gaylord s fucker zullen wel een hard plassertje hebben nou.

  1.   

   En Guusje zit ‘m al op te wrijven.

   1.   

    Kretoloog. Viezerik! Waarom heeft u alleen maar 5 kinderen? Waarom niet
    tenminste 10 kinderen verwekken? Is het alleen een geld kwestie of is uw vrouw nu helemaal op, of eindelijk in de menopauze?

 3.   

  Als u het nog niet wist weet u het nu. Een stem op de vvd is een stem op de EU in plaats van een autonoom Nederland. Het betaal slaafje van de grote landen of dacht u dat Nederland iets in te brengen had met 26 zeteltjes op het geheel van 751 zetels.
  Zo wordt Nederland uitgeruild voor een baantje voor prutte

  K R A N K Z I N N I G

 4.   

  Indien er een charismatisch leider op het Europese podium verschijnt,die een burgeroorlog voorstaat en genoeg mensen achter zich weet te scharen ben ik mede van de partij!
  Ik verraad elke linkse klimaatdrammer en illegalen lover aan de partijleiding en accepteer en juich diens handelingen mbt de strafmaat tot in het extreme toe!
  Yes!

 5.   

  Dit is nou precies de waanzin waar de Britten met hun Brexit aan willen ontsnappen. Helaas heeft ook juist die Brexit ertoe geleid dat deze ‘token diversity hire’ erdoor kon komen. Want nu wordt alles door Frankijk en Duitsland bedisseld en de EU-adepten zullen stilzwijgend de andere kant opkijken. Het failliete Frankrijk lacht zich slap, ze trekken een veel te grote broek aan en niemand die hen een strobreed in de weg legt. Alleen de Visegrad landen zullen nog hun gezonde verstand gebruiken.

 6.   

  U. v.d. Leyen zal een prima leider van de EU commissie gaan worden. Deze briljante vrouw spreekt perfect Engels en Frans. Niet voor niets werd zij door een meerderheid
  gekozen voor deze zeer belangrijke functie: om voor de belang van de EU te vertegenwoordigen. Meer dan ook nu nodig. Zij wil een veel strenger beleid uitvoeren
  met veel hervormingen. En een belangrijker rol voor Europa in het buitenland.
  Kortom: de EU wakker schudden vanuit het huidige slaap toestand, en gezamelijk een nieuwe, sterke, EU ontwikkelen. Uschi, you have my blessing,
  may God bless you and keep you.

  1.   

   Zoals een bekend amerikaans president al zei: Als het je niet bevalt dat rot je toch lekker op. Canada?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!