Nep-eurokritische VVD stemt voor opper-eurofederalist Ursula von der Leyen: 'Erg onder de indruk!'

Geen categoriejul 17 2019, 14:00
De kogel is door de kerk: Ursula von der Leyen is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. En natuurlijk kan het op applaus rekenen van de deugfeministen, want ze is een vrouw. 383 stemmen waren voor en 327 stemden tegen, volgens nu.nl. Maar welke Nederlandse partij zou weleens voor deze eurofiele politicus hebben kunnen stemmen, terwijl het in Nederland vooral beoogt kritisch te zijn op de Europese Unie? Jawel: de VVD.
Als we de standpunten van de VVD erbij pakken is te zien dat de grootste partij van Nederland een zeer kritische en eurisceptische houding aanneemt. Leest u even mee. Dit is het standpunt van de VVD onder het kopje Europa.

'De Europese Unie moet meer doen waar zij goed in is: het versterken van de economie en het creëren van banen. Maar Europa moet ook minder doen. Geen onnodige regels, geen geldverspilling en geen bemoeienis met onderwerpen die wij zelf wel kunnen regelen. Kortom: minder onzin uit Brussel, maar alleen dingen die in het Nederlandse belang zijn.'

'Minder onzin uit Brussel, maar alleen dingen die in het Nederlandse belang zijn.' Toch zeker wel een kritische houding toch? Volgende kopje: Bemoeienis EU.

'Europa is belangrijk voor Nederland, maar Brussel bemoeit zich met te veel zaken. De EU moet zich bij haar kerntaken houden. Die kerntaken hebben vooral te maken met de economie. Alle andere zaken kunnen de lidstaten prima zelf regelen. Wij willen bijvoorbeeld absoluut geen belastingen uit Brussel en geen bemoeienis met onze sociale zekerheid en pensioenen.'

Ik lees hier vooral kritische teksten van de VVD. Maar ja, VVD hé. Niets is wat het lijkt. Zo is op NOS namelijk te lezen dat Malik Azmani van de VVD wel 'onder de indruk is' van Von der Leyen.

'Een stevige politica. Het is nog niet in kannen en kruiken, maar ik heb er alle vertrouwen in'

De Volkskrant maakt duidelijk dat een flink aantal stemmen uit 'pro-Europese' hoek komen.

'De uitslag toont dat een flink deel van de pro-Europese partijen (christen- en sociaaldemocraten, liberalen) zich vóór de Duitse politica uitsprak'

De liberalen, was de VVD daar geen lid van? Jawel, de VVD zit bij Renew Europe. Voorheen heette ze de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Ook D66 zit in deze fractie. Als we de standpunten op een rijtje zetten, de uitspraken van Malik Azmani erbij pakken en het feit dat een groot deel van de liberalen voor Ursulatje hebben gestemd, dan is deze kwestie op z'n minst opmerkelijk te noemen. Zegt u het maar!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten