Nieuwe Peilingwijzer: blunderende SP en PVV kelderen naar historische dieptepunten

marijni wildi
Foto: Lilian Marijnissen (SP) en Geert Wilders (PVV) tijdens een RTL-verkiezingsdebat. Bron: Screenshot RTL.

Er is een nieuwe Peilingwijzer uitgekomen en deze laat ons weer nieuwe inzichten zien. Het laat zien waar de partijen qua zetelaantallen staan en geeft daarbij een marge aan. VVD blijft de grootste en de PvdA zit in de lift. Maar de mensen die zich echt zorgen moeten maken zijn toch wel Lillian Marijnissen van de SP en Geert Wilders van de PVV. Beide partijen zakken steeds verder weg in het politieke moeras. 

peilingwijzer 17-7-19

De VVD gaat nog steeds aan kop en heeft volgens deze peiling tussen de 27 en 31 zetels. De PvdA laat een lichte groei zien en heeft drie zetels meer dan de vorige peiligwijzer. Dat na alle gebeurtenissen de VVD nog steeds de grootste is blijft verbazen. Gister werd bekend dat VVD-coryfee Wybren van Haga met teveel alcohol achter het stuur was gepakt. De vraag blijft wanneer de partij van Mark Rutte eens flink gaat kelderen in peilingen.

GroenLinks blijft opvallend stabiel en heeft nu tussen de 16 en 20 zetels. De winst van de PvdA gaat dus niet ten koste van GroenLinks en dus wordt het linkse blok sterker en sterker.

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, want D66 blijft het slecht doen in de peiling. Ze komen niet verder dan een marge van 8 tot 12 zeteltjes. En dan hebben we nog altijd Thierry Baudet. Ook hij blijft goed scoren in de peilingen. Het lijkt er echter wel op dat de groei van Forum voor Democratie ietwat is gestagneerd. Ondanks dat staat FvD er erg goed voor met een marge van 20 tot 26 zetels.

En dan zijn er nog de partijen die al langere tijd flinke klappen te verwerken kregen: PVV en SP. De partij van Geert Wilders levert opnieuw zetels in en heeft nu een marge tussen de 7 en 11 zetels. De SP staat daar nog onder en heeft een marge tussen de 6 en de 10 zetels. Wellicht wordt het voor beide partijen eens tijd om wakker te worden en het tij te keren, voordat hun partijen echt de politieke afgrond instorten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

41 reacties

 1.   

  De PVV zakt helemaal weg, de SP stort in en de groei van het FvD stagneert.

  Nederland komt bij zinnen.

  1.   

   Ja, het is goed om te zien dat het volk zich uiteindelijk afkeert van de flankpartijen en het redelijke politieke midden, de oudere volkspartijen, weer haar stem geeft. Peilingen wijzen inmiddels ook uit dat het vertrouwen in het huidige kabinet toeneemt en veel Nederlanders Rutte als favoriet voor het premierschap verkiezen.

   Mooie uitslagen.

   1.   

    Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

  2.   

   Als jij nu ook bij zinnen komt, dan stijgt misschien het niveau hier een beetje?.

  3.   

   Middenpartijen CDA en PvdA staan beide op 14 zetels. Bij de verkiezingen in 1986 haalden deze 2 partijen nog 54 respectievelijk 50 zetels.

   Nederland komt bij zinnen.

 2.   

  He Olivier, ook de SP is links. De 5 zeteltjes erbij voor de PvdA komen daar vandaan. Het linkse blok is zwakker dan ooit!

  1.   

   En waar zijn volgens u de PVV zeteltjes gebleven?

   1.   

    Wat een stomme vraag.
    Denk zelf eens effe na, Peppi.

    1.   

     Oeps, kretoloog waagt zich niet aan een antwoord.

     1.   

      Ach guttegut, de bejaarde Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

   2.   

    Goede vraag.

    :)

    1.   

     Blablabla en tiktaktiktak pisvlek

 3.   

  En dan hebben we nog altijd Thierry Baudet.
  Ook hij blijft goed scoren in de peilingen.
  Het lijkt er echter wel op dat de groei van Forum voor Democratie ietwat is gestagneerd. Ondanks dat staat FvD er erg goed voor met een marge van 20 tot 26 zetels.
  .
  Ietwat stagneert?
  Volgens de door peilingwijzer gemaakte grafiek daalt de aanhang van FvD.

 4.   

  Ik heb door omstandigheden de vorige keer niet gestemd, maar zal de volgende keer zeker weer op de PVV stemmen, samen met veel andere weldenkende echte Nederlanders, ongeacht kleur. Allemaal mensen die het beste met dit land voor hebben.

  Het is mij een raadsel hoe mensen die een ver bloeddorstig land zijn ontvlucht, daarna gaan proberen hier dezelfde mentaliteit in ons parlement te stemmen.
  Dan denk ik, Zijn jullie niet blij met de vrijheid die hier heerst. Waarom willen velen terug naar een maatschappij van dood, vrouwenhaat en corrupt-bederf? Hebben die figuren geen moeder of zusjes of een afvallige oom?

  1.   

   Quote: Het is mij een raadsel hoe mensen die een ver bloeddorstig land zijn ontvlucht, daarna gaan proberen hier dezelfde mentaliteit in ons parlement te stemmen.
   .
   Dit raadsel blijft u bezig houden totdat u beseft dat mensen uit een ver bloeddorstig land hier voorlopig geen stemrecht hebben en dus niets (direct of indirect) in ons parlement te stemmen hebben.

   1.   

    cockje, met ‘ck’

 5.   

  Peilingwijzer = NOS FAKE NEWS.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 6.   

  Het blijft me onduidelijk wat Olivier bedoelt met het “linkse blok”. Populistisch rechts acht alle partijen immers als links, op de PVV, FvD en SGP na. De PVV – een linkse partij met extreemrechtse elementen wat betreft de islam – kan men ook afschrijven als zijnde rechts.

  Dan blijven er twee rechtse partijen over, waarvan één – de SGP – ook nog eens theocratisch is en nauw samenwerkt met links, de ChristenUnie. In deze logica moeten we dus concluderen dat het linkse blok de spreekwoordelijke olifant is en het rechtse blok de spreekwoordelijke muis betreft.

  1.   

   ruttepijper

   1.   

    Frets, de enige reden dat jij nog serieus wordt genomen hier, is omdat jouw denkbeelden overeenkomen met de mainstream denkbeelden alhier. In werkelijkheid ben je gewoon niet serieus te nemen met je irritante getrol en gezuig.

    En trouwens, je hebt het niet eens zelf verzonnen ook. Alles heb je overgekopieerd van je mede-trol Top. Origineel in je irritante gedrag ben je dus ook al niet.

    1.   

     Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

    2.   

     @meriadoc brandewijntrol word hier al jaren alszijnde huistrol niet serieus genomen… Haahahahahha

 7.   

  Bij de partijen die de politieke afgrond instorten, had Olivier zeker ook en nadrukkelijker D66 moeten opnemen: een zetelaantal van 10 met een verlies van 9 zetels, komt vrijwel overeen met de teruggang van de PVV.

  Begrijpelijk, weldenkende mensen zijn volledig uitgekeken op het quasi liberaaldemocratische gedachtegoed dat dood en verderf hoog in het vaandel heeft. Gelukkig staat die transgender in herenpak en schaapachtige glimlach aan het roer. Dat betekent dat de teloorgang voorlopig niet wordt gestopt.

  Zowel de PVV als de SP maken grote kans op een gezonde terugkeer.

  1.   

   D66 verliest aan VVD en PvdA. In die zin zijn de fatsoenlijke partijen in zekere zin communicerende vaten.

   De links-rechts verhouding is in Nederland al een eeuw nagenoeg ongewijzigd. Op de keper beschouwd zijn de verschuivingen tamelijk marginaal en zijn de regeringen dientengevolge centrum-links of centrum-rechts.

   Wat nu wel een structurele verschuiving is is de afbrokkeling van de populistische partijen. SP en PVV zakken in elkaar en het FvD stagneert. De reden is naar mijn idee dat het overgrote deel van de bevolking wel vertrouwen heeft in de partijen die dit land besturen en de zaken goed voor elkaar hebben.

   1.   

    De PVV verliest aan het Fvd. In die zin zijn deze fatsoenlijke partijen in zekere zin ook communicerende vaten.

    Samen beschikken ze (in deze peilingen) over 31 zetels (en het SGP meegerekend zelfs 35 zetels) en vertegenwoordigen daarmee ruim een vijfde van het electoraat.

    Vroeger, toen de VVD nog rechts was, werden dezelfde percentages gehaald (zo’n 20%), maar toen werd vooral gekozen op de liberale gedachte en ondernemerschap. De geheel nieuwe electorale generatie van nu kiest tegen de uitwisselbare kartelpartijen, voor terugdringen van de islam, directe democratie en een andere aanpak van besturen.

    Dat deze nieuwe zwaartepunten steeds meer (jonge) mensen trekt, is buitengewoon verheugend. En het einde van de groei lijkt niet in zicht.

 8.   

  Peilingen zijn speculaties. We zien het over 2 jaar wel.

 9.   

  Stem blij en vrij PVV er bij en doe niet mee aan de media hetse

 10.   

  Ietwat slordige conclusies bij deze peiling. Om te beginnen is de peilingwijzer totaal onvergelijkbaar met de peilingen van de MdH, dus komt er een onvergelijkbaar resultaat uit.
  Punt 2 klonk er uit de pvda al 6 – 8 weken geleden triomfantelijk gejuich dat men binnen enkele weken FvD voorbij zou streven. NIETS van terug te zien in deze peiling.
  Punt 3 is FvD een nog zeer jonge partij die uit het niets in een jaar is uitgegroeid tot een vaste waarde bij de grootste partijen van Nederland.
  De FvD haters hier hebben intussen een gebroken 78 toeren plaat, begonnen 8 weken gelden met : ‘zie, FvD aan het imploderen’. Heren, imploderen is heel snel dalen in de peilingen. U gaat een probleem krijgen als rutte nog meer idiote plannen door TK en EK jaagt……….

 11.   

  Nederland kent veel wegkijkers en huichelaars .Leve de PVV
  Wij kijken niet weg .Wij huichelen niet mee met de islam. Alle andere partijen behalve het Fvd verraden hun land en volk.

 12.   

  Als driekwart van de Nederlanders hun land verraden dan houdt het op
  Ze vinden de islam geweldig. Ze willen meer meer meer asielparasieten en meer E.U.
  Hopelijk verzwelgen zij erin.

 13.   

  Dom Dom klootjesvolk.

  Hoe hard moeten ze nog verder gestraft en beroofd worden voordat ze inzien dat de VVD hun ondergang is.

  Ongelooflijk en maar VVD blijven stemmen.

 14.   

  De PVV komt op termijn terug en FvD zal imploderen.

  1.   

   Nee, want Wilders’ fanatisme is versleten. Zijn dagelijkse woede-aanvallen klinken steeds vermoeider.

   Wilders moet Floortje Dessing vragen naar een prettig onbewoond tropisch eiland waar Geert en zijn Hongaarse mokkeltje veilig van hun pensioen kunnen genieten.

   Daarna zal de PVV nog een paar maanden voortbestaan o.l.v. Fleur Agema .

 15.   

  Baudet blijft wereldvreemde wartaal uitslaan die de realo’s in de partij olv Henk Otten niet meer zullen pruimen.

  Baudet is met zijn conservatisme al in de Middeleeuwen beland. Ik wacht op het moment dat hij ook middeleeuwse cultuur verwerpt.

  Terug naar de Romeinen? Nee, die waren ook links. En multi-culti.

  1.   

   10x liever FVD dan de VVD aan het roer.

   Waarom war taal, soms moet je een bredere woorden kennis hebben om de context te begrijpen.

 16.   

  Heb al spijt van mijn stem op FvD, volgende keer weer gewoon PVV.
  Nederland moet een flinke slag naar rechts maken voor Nederland echt onleefbaar begint te worden met nog meer islam, teruggekeerde IS leden, nog hogere bijdrages aan Brussel en onbetaalbare brandstofprijzen tengevolge van doorgeslagen Groen Links politici die het normale leven echt onderuit halen. Nederland moet eens wakker worden of alleen emigratie is nog de laatste redding voor de Nederlander.

  1.   

   Ik ben ook een PVV stemmer.

   Doch vind ik dat Thierry Baudet het goed doet, vel in diverse milieudebaten over die belachelijke milieuplannen.

   Geert Wilders die kan beter het stokje overgeven aan Agema.

 17.   

  Mijn zoon komt net terug van een vakantie in Denemarken.
  Onbegrijpelijk hoe zo,n land in een jaar achteruit is geboerd volgens hem.
  Het leeft er volgens hem van de ongewassen stomdronken zwervers.
  Is dat werkelijk de zichtbare ondergang van het Avondland.
  Onze toekomst? Of is Amsterdam al erger?

 18.   

  We zullen wel zien na de volgende verkiezingen.
  3/4 van Nederland zoekt naar een alternatief van het huidige leugenbeleid. Eigenlijk zien de meeste Nederlanders het huidige halfslachtige beleid niet zitten, ondanks sturing via bevriende media.
  Blijkbaar worden we eindelijk wakker. De regering kan niet altijd blijven liegen.

 19.   

  Ik bedenk net dat het Noorderlicht officieel “Aurora Borealis” wordt genoemd, eigenlijk een mooie naam voor de kinderen van hun “Avondland”
  Wat is daar eigenlijk verkeerd aan. Die naam staat al op landkaarten van 300 jaar geleden.
  Je bent wel een goede spindokter zijn als je van zo,n oude naam een foute fata-Morgana kunt maken. Vakwerk.

 20.   

  Ach de huichelaars onder ons stemmen liever voor meer islam meer EU en meer asielparasieten.Ik kan alleen maar hopen dat de huichelaars buren uit Afghanistan krijgen.
  Ook de kinderen van de huichelaars krijgen later geen woning. Eigen schuld. Lekkere ouders hebben de huichelaars en wegkijkers in Nederland

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!