Oh nee! Oranje voetbalvrouwen roepen ‘vloek van WK-finale’ over zichzelf af

Zweden werd verslagen.

Het is ongelooflijk: de Oranje voetbalvrouwen hebben gisteren in de halve finale van het WK Voetbal voor vrouwen Zweden verslagen. Hoewel dit Oranje eerder al Europees Kampioen werd zijn de prestaties op het WK toch iets van een verrassing. Oranje heeft in het verleden namelijk bar weinig gepresteerd onder de vrouwen. Tot deze generatie ineens tot bloei kwam, en nu hebben ze niet alleen een EK-titel, maar ook nog eens een WK-finale in the pocket.

De wedstrijd tegen Zweden verliep moeizaam. Heel gek is dat niet. Anders dan Nederland staat Zweden al jaren aan de Europese én wereldwijde top. Dat zag je gisteren dan ook terug tijdens de wedstrijd. De Zweden begonnen sterker… en kregen de beste kansen.

Dat veranderde pas na de reguliere speeltijd. In de extra speeltijd was Nederland namelijk opeens sterker en overtuigender. Misschien dat de Oranjevrouwen 90 minuten nodig hadden om de zenuwen van zich af te werpen. Toen dat eenmaal gebeurde werd wél min of meer duidelijk waarom ze Europees Kampioen zijn: dit team bestaat gewoon uit doorzetters die pas ophouden als ze er álles uit hebben geperst.

Nu staat de finale dus op het programma. Die wordt gespeeld tegen de Verenigde Staten. In het mannenvoetbal stelt Amerika niets voor, maar dat is anders bij de vrouwen. Sterker nog, bij de vrouwen is de VS gewoon veruit het sterkste land. Ze domineren ieder internationaal toernooi, van het WK tot de Olympische Spelen. Geen wonder dan dat Hugo Borst vandaag bij het AD liet weten dat hij de kansen op een Oranje-overwinning inschat op “één op de tien.”

Dat is geen overdreven inschatting. De Verenigde Staten zijn echt erg sterk. Qua atletisch vermogen, tactiek, technische vaardigheden… op elk front is Amerika veel, maar dan ook echt veel beter dan welk ander team dan ook. Niet zo gek, natuurlijk, aangezien voetbal in de VS jarenlang gezien werd als een vrouwensport die gespeeld werd door miljoenen en nog eens miljoen meisjes. Ook als ‘college sport’ is vrouwenvoetbal al tijden groot en gerespecteerd. Het is écht zo dat het Amerikaanse vrouwenvoetbal jaren, mogelijk zelfs decennia, voorloopt op het Nederlandse vrouwenvoetbal. Dat verschil is wel twintig of zelfs dertig jaar.

Dat klinkt heel indrukwekkend… en dat is het ook. Natuurlijk is het sport en kan alles gebeuren. Je kunt ze dus geen 0 procent kans geven. Maar 10 procent? Nou, dat is inderdaad wel maximaal.

Daar komt natuurlijk nog eens bij dat wij Nederlanders onderhand flink wat ervaring hebben met WK-finales. Drie keer stonden de mannen-voetballers in zo’n finale… en drie maal werd er verloren. Er heerst een finalevloek op het Nederlands elftal. In ieder geval in twee van de drie finales was Oranje de sterkste, maar het mocht niet baten. Steeds weer ging de tegenstander met de titel aan de haal.

Kunnen de vrouwen die vloek van zich afschudden? Ik betwijfel het. Maar hé, een finaleplaats is al een prestatie op zich.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. logisch denken

  en de nieuwswaarde van deze mening is ?

  1. dario

   O

 2. Lao Tse

  Ik gun het de meiden van harte maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze de finaleplaats meer met geluk en vechtlust hebben bereikt dan met goed voetbal.

  Het was overwegend niet om aan te zien en ze zullen in de finale inderdaad geen schijn van kans hebben.

  1. logisch denken

   gut o gut , kijk onze trol , voorlopig staan ze er toch en leveren daarmee een behoorlijke prestatie. Moet jij ook is aan gaan werken , prestatie neerzetten

   1. Lao Tse

    Ik heb ook respect voor hun prestatie en ze verdienen het ook qua vechtlust en ook conditie. Ze waren naar het einde van de wedstrijd, zowel tegen Italië als Zweden, conditioneel veel sterker.

    Qua voetbaltechniek is er echter nog een lange weg te gaan. Een weg die hen gegund wordt: het mannenvoetbal heeft een voorsprong van een eeuw en een talentenvijver die tien keer zo groot is.

    1. Peter Oudshoorn

     Wat damessporten betreft vind ik breien achter zware motoren veel leuker.

     1. Lao Tse

      🙂

    2. Frets

     Niemand moet je, niemand wil je, niemand zit op jouw gezuig te wachten. Vette speklap en natte pisvlek, dat ben je wel

    3. logisch denken

     blabla blabla bladiebla bladiediebla

     voorlopig staan ze er PUNT enorme zeiksnor

   2. Top

    Hahahahahaha, hij is leuk. Iets presteren? Nee, daar heeft het blaaskaakje, nog nooit van gehoord.

    1. Frets

     exact topper, de druipende zuiglip kan niets anders dan digitale scheten laten

  2. Ben-NIET-Groen-L

   Alle westrijden waren niet om aan te zien. Voetbal is totaalgeen sport voor vrouwen.
   Net zoals de debatten in Den Haag, is vrouwenvoetbal voor de bühne.

 3. Kretoloog

  Lijkt mij een geweldige voetbalbak:

  Mannen 3x in finale: Geen prijs
  Vrouwen 1x in finale: Wereldkampioen!

 4. Beukman

  Ik heb zeker de laatste rondes een paar loeispannende wedstrijden gezien, met hier en daar ook oogstrelend spel. Gisteravond was het laatste deel bloedstollend. Wat wil je nog meer?

  Vrouwen hebben weliswaar minder kracht, maar uiteraard hoeven ze taktisch en technisch niet onder te doen voor hun mannelijke collega’s. Dat is ook regelmatig gebleken: mooi steekpasses, driehoekjes, gevaarlijk indraaiende corners, prachtige doelpunten.

  Degene die niet van vrouwenvoetbal houdt omdat er vrouwen voetballen, houdt niet van voetbal.

  1. Peter Oudshoorn

   Gelukkig houd ik niet van voetbal. Een sport voor de dommen.

   1. Beukman

    @Altshorn
    Zijn in jouw optiek de spelers dom, de toeschouwers, óf allebei?

    1. Peter Oudshoorn

     Om zelf voetbal te spelen lijkt me wel leuk: lekker bezig, hard rennen en op zijn tijd een been breken.

     Maar er naar kijken staat onderaan de ladder van de zinvolle bezigheden: tijdens een wedstrijd van anderhalf uur voetballen kun je ook een goede partij schaak spelen, geil vrijen met je vrouw, de garagedeur schilderen, met de hond een eind de bossen in gaan of het gras maaien in plaats van als een zak aardappelen op de bank te zitten.

     1. Beukman

      Ah @Altshorn, daar is het misverstand: voetbal kijken moet je niet zien als een zinvolle bezigheid maar als vermaak. Een soort vermaak met vele aantrekkelijke kanten: spanning, sensatie, techniek, taktiek, samenspel.

      Geen probleem als je niet van voetbal houdt, maar het spel “dom” vinden is geen goede vertaling van wat voetbal eigenlijk is.

      Ik heb zelf trouwens gezaalvoetbald. Erg leuk, maar het sloopt je op den duur.

  2. logisch denken

   weer zo een dombo met een mening

   de alfa mannetjes zijn naar huis gestuurd en de vrouwen staan in de finale 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   1. Bosche draak

    Zal blij zijn als het voorbij is, dat constante gedram vanuit de media dat we het vooral moesten kijken en leuk vinden en geweldig en uitmuntend en… en…. en…
    Het is niet groot maar wordt groot gemaakt, half feministisch Nederland zit zo te soppen van genot dat ze risico lopen op uitdroging, en de praatprogramma’s ziten elkaar allemaal na te blaten met hoe geweldig het allemaal niet is.

    Pfff, te warm voor deze nonsens, tijd voor een duik!

    Voetbal is toch al een over het paard getilde sport, bij de mannen is het helemaal kapot gemaakt door het geld en bij de vrouwen is het het niveau van FC Aarsgat nergenshuizen B-klasse.

 5. Ritter

  Net zoiets als Toetanchamon’s vloek.

  De vloek beweert dat diegene die zich toegang verschaft tot het graf van een farao hiervoor gestraft zal worden.

  Na opening van de tombe van Toetanchanom, stierven tweeëntwintig mensen die met het graf van Toetanchamon of het werk daaromheen in aanraking waren gekomen een voortijdige dood. Dertien van hen waren aanwezig geweest bij de opening van het graf.

  1. Beukman

   Een van de aardigste en meest tot de verbeelding sprekende fabeltjes.
   Ik verwacht dat onze voetballers zondag gewoon zullen verliezen van America omdat ze de minderen zijn, niet vanwege een verzonnen vloek.

   1. logisch denken

    Als jij net zoveel verstand hebt van voetbal als van politiek en recht dan winnen ze met 4 – 0

 6. Ben-NIET-Groen-L

  Sorry, maar ik vind voetballende vrouwen lijken op breiende mannen. lol

 7. Agios

  Hoewel ik geen fan ben van voetbal in het algemeen en dat van vrouwen in het bijzonder, heb ik het gisteravond tot de 12e minuut volgehouden. Toen ben ik afgehaakt. Ik vond het zo helemaal niets. Maar vannochtend las ik dat ‘onze’ vrouwen toch verder zijn gekomen. Wel, gefeliciteerd. Ik begrijp het niet, maar soms zijn Godes wegen ondoorgrondelijk. Wel, u hebt niets aan deze mening, dus gewoon verder gaan met waar u niet mee op kunt houden…

 8. van Urk

  Toen ze tegen Japan moesten dacht ik gewoon dat ze beter met de Japanners kunnen gaan spelen want ze stonden gewoon gedachteloos naar de tegenstanders te passen.

  1. van Urk

   De aanvallers van het Nederlands vrouwen elftal hebben zeer moeite met het diep spelen. Amerika heeft wel zeer talentvolle aanvallers zoals Alex Morgan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.