Processierupsen dilemma! ‘Vuilverbranders weigeren verbranding processierupsen’

Het is deze zomer nu al een ramp: de eikenprocessierups! Iedereen in Nederland is nu al bekend met deze harige rups. Of vanwege het continue nieuws rondom dit jeuk veroorzakende beestje of omdat ze ze zelf slachtoffer zijn geworden van deze nare beestjes. 

Slecht nieuws alleen. De helden van bedrijven die deze eikenprocessierupsen verwijderen zijn met slecht en vervelend nieuws gekomen. Ze kunnen de verwijderden en ingezamelde rupsen niet meer kwijt. Hoezo? De aangewezen vuilverbranders weigeren namelijk de rupsen te verbranden.

Niet omdat deze bedrijven ineens milieu- of dierenactivisten zijn geworden. Nee omdat ze het gevaarlijk achten voor hun personeel, ze zijn namelijk bang dat de zakken waarin de rupsen worden aangeleverd scheuren. Mochten de zakken scheuren dan levert dit natuurlijk direct gevaar op voor het rondlopende personeel.

Wij verwerken de zakken normaliter met een knijper. Onze medewerkers kunnen last van de brandhaartjes krijgen als de zak bij het knijpen opengaat. Het is te gevaarlijk voor het personeel. Daarom kiezen we ervoor om dit niet te doen.’’

Als tijdelijke oplossing huren de vuilverbranders nu bijvoorbeeld een extra container om de rupsen te bewaren. Voor nu is dit nog vol te houden maar op de lange termijn moet er een landelijke oplossing komen voor dit grote dilemma.

Het ministerie van Landbouw is op de hoogte gesteld en ook gevraagd om mee te denken over een oplossing. De nood is hoog op dit moment, want het vervelend blijft dat het een moeilijk proces is om van de beestjes af te komen. Het simpelweg verbranden van de beestjes blijkt dus moeilijker en gevaarlijker dan gedacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Watcher

  We hebben deze ellende te danken aan klimaatverandering.
  De vlinders voelen zich steeds beter thuis in ons land.

  1. toetssteen

   @Watcher
   Er zijn stomweg veel en veel teveel eiken. Het groeit zo makkelijk hè. Maar bij alles waar weinig variatie in beplanting is, dat gaat fout.

   1. Watcher

    Ze mogen dan wel eikenprocessierups heten maar ze pakken bij afwezigheid van een eik, met liefde een andere boom.

    1. toetssteen

     Nope Watcher. Waar u op doelt is een ander soort rups op dennen, maar die horen hier helemaal niet.

     1. toetssteen

      Aanvulling: lindes, platanen, beuken, kastanjes, berken, populieren….

  2. Mart

   Vooral ”nachtvlinders”

 2. goedisfout

  Bij een muziekfestival in Belgiė kwamen ‘maanmannetjes’ met varkensbranders. Het probleem heeft niet lang geduurd.

 3. J.Rademaker

  Ja als je 10 jaar niets doet worden het er veel, toch eens door de voorruit kijken als je rijdt in plaats van de achteruitkijkspiegel.

 4. peetjoh. k

  Welke partij had het ook alweer over, er zijn te weinig incecten.

  1. toetssteen

   Peetjoh
   Hier een diverse beplanting en het barst van de insecten en nog meer vogels van diverse soorten. Merels, koolmezen, vinken, roodborstjes, mussen enzovoort. Ze vreten zich helemaal klem!
   Nu vliegen de mieren uit, ze stijgen met bekken vol op naar de nestjes om het grut te voederen (tweede broedsel).

 5. Tman

  “De brandharen gevaarlijk achten voor hun personeel”
  Kunnen ze misschien personeel werven in de COA ’s ?
  Die vervelen zich daar vreselijk,hebben ze wat om handen!

  1. Original NL

   Boven marokko uitzetten…zijn die ook eens ziek van ons.!!

 6. Mars020

  Breng die beesten maar naar het COA in Ter Apel. Daar zitten de soortgenoten van deze rups. Kunnen ze gezellig elkaar irriteren en gallen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.