Liefde SGP en ChristenUnie lijkt over

Geen categoriejul 06 2019, 15:00
Vanochtend verscheen er een opmerkelijk interview met ChristenUnie-voorzitter Piet Adema in het Nederlands Dagblad. De vanzelfsprekende lijstverbindingen tussen beide partijen op lokaal en Europees niveau moeten ter discussie staan. Betekent dit de definitieve breuk tussen beide partijen?
Sinds de popularisatie van het Forum is de SGP langzaam aan steeds meer naar rechts opgeschoven. De liefdesverklaring tussen Baudet en de SGP wordt ook steeds groter. De ChristenUnie is de laatste jaren steeds linkser geworden, het is dan ook niet meer dan logisch dat deze ontwikkelingen voor frictie zou zorgen. Beide partijen staan gewoon steeds meer loodrecht tegenover elkaar. Met name als het gaat om de praktische uitwerking van ideeën.
CU-voorzitter Adema is dan ook van mening dat de vanzelfsprekendheid van een lijstverbinding moet worden heroverwogen. Laat lokale afdelingen en de Europese afdeling inschatten wat het beste is voor een partij. Zolang het maar geen zetels kost - het blijft immers politiek.

‘Als het geen zetels kost, moet je nadenken of het niet beter is zelfstandig de verkiezingen in te gaan.’

De ChristenUnie geeft met dit interview een signaal af dat de christelijke broederliefde tussen de partijen niet meer vanzelfsprekend is. Voor de SGP betekent dit dat ze steeds meer kunnen kijken naar een verdergaande bondgenootschap met Forum. Via een slimme tactische zet van Forum behield de SGP bijvoorbeeld toch nog haar tweede zetel in de Eerste Kamer. Dat de prille liefde tussen Forum en de SGP voor irritaties zou zorgen bij de CU zat er hoe dan ook aan te komen. Piet Adema heeft namens de CU een antwoord gegeven op deze ontwikkeling: de vanzelfsprekende lijstverbindingen zullen in de toekomst niet meer vanzelfsprekend zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten