ProRail wordt koning betutteling! ‘Tijd voor rookvrije stations’

Dat de betutteling in dit land ten koste van alles moet overwinnen is duidelijk. En dat het uitsluiten van groepen mensen daarbij niet wordt geschuwd is ook allang geen verrassing meer. Toch presteert ProRail het om er nog een schepje bovenop te doen. Zij willen een totaal rookverbod op de treinstations. 

Het opsteken van een sigaretje is op het treinstation slechts toegestaan bij de aangegeven rookzones. Maar ProRail wil van deze plekken af, zo laat de spoorbeheerder weten op hun website.

‘Overheidsgebouwen zijn geheel rookvrij geworden. In de horeca geldt een rookverbod. Rondom publieke ruimte zoals schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt roken ook uitgebannen. Het Rijk heeft vorig jaar een pakket maatregelen afgekondigd om van Nederland een volledig rookvrije samenleving te maken. Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar jaar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken’

Ach ja. Het is tegenwoordig erg in om een zogenaamde trend te volgen. Het lijkt erop dat alles moet en zal wijken voor dat ene heilige doel: een rookvrije generatie.

Maar voor de rokers die een sigaretje willen opsteken omdat er voor de zoveelste keer vertraging is, niet getreurd. Het plan wordt namelijk niet door iedereen omarmd. Zo ziet de vakbond voor machinisten (VVMC) het plan niet echt zitten, zo laat vakbondsbestuurder Wim Eilert via Twitter weten:

‘@VVMC_vakbond is niet voor een rookvrij station/perron. Onzin! @NS_online@Arriva_NL@KeolisNED@Qbuzz@ProRail’

En ook de NS laat nog even in het midden of ze volledig achter dit plan van ProRail staat, zo valt te lezen in De Telegraaf.

‘We vinden het wel belangrijk dat er genoeg draagvlak is onder reizigers en personeel’

En dat terwijl de NS een grote speler is in deze kwestie. Zij zijn volgens de NOS namelijk samen met ‘ProRail en een aantal gemeenten verantwoordelijk voor de huisregels op de Nederlandse stations, waaronder een rookverbod zou vallen’.

Rokers worden dus weer eens weggezet als paria’s. Het begint steeds meer op een hetze te lijken. Gelukkig zijn er nog weldenkende vakbonden, zoals het VVMC. Nu hopen dat ze ook nog een rechte rug hebben! En mocht het totale rookverbod op de stations toch van kracht worden, ben ik benieuwd of deze net zo streng gehandhaafd zal worden als de wet op gezichtsbedekkende kleding die morgen ingaat. We zullen zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. hans-e-pans

  Komkommertijd.

 2. tonna

  “totaal rookverbod op de treinstations.”
  De voormalige oppervlaktes van de rookzones,gaan nu ingericht en gebruikt worden als “gebedszone” om matjes te kunnen uitrollen tbv de dagelijkse gebeden aan Allah!
  ProRail is van mening dat een antichristelijk “gebed” zinvoller is dan het uiten en propageren van een tabaksverslaving!

  1. van Urk

   Dat laatste regeltje over het boerkaverbod etc. doet het hem. Ik ben daar ook heel benieuwd naar. Gelukkig kun je een peuk gauw weggooien voordat de spoorwegpolitie het in de gaten heeft dat je aan het roken bent. Een boerka snel even uittrekken wordt lastiger.

   1. Watcher

    Hep je beeld van Urk 🙂 🙂 🙂

   2. Lao Tse

    De heer van Urk beantwoordt ook aan de tweede wet van Beukman en begint spontaan te fantaseren over moslima’s die hun boerka uittrekken.

    1. logisch denken

     je hebt weer een leesprobleem hufter. Je legt weer mensen wooirden in de mond die niet gebezigd zijn tarrewl

    2. Beukman

     🙂
     Was dit je al opgevallen? b-urk-a.
     What’s in a name?

     1. van Urk

      Roken valt ook niet mee als je een b-urk-a aan hebt. Kan mijn mond hierdoor ook niet meer vinden. Onhandig ding maar wel handig om te stoppen met roken.

     2. dario

      Heb je daar lang naar moeten puzzelen ..sneukont man man

     3. Beukman

      Inderdaad @Urk. Snap je nu waarom Stivoro gratis burka’s uitdeelt?

     4. van Urk

      @Beukman, Dat is het kassa en bonuspunten voor onze handhavers van de wet. Die gaan er dan nu wel op uit om alle afkickende boerkadragers aan te pakken.

     5. Beukman

      Tja @Urk, je kent toch wel de oude volkswijsheid?

      “Beter een burka om een wyf
      dan een sigaret in hare lyf.”

    3. Top

     Blablabla. Blaaskaak!

  2. Beukman

   Tweede Wet van Beukman:

   Als een discussie op DDS maar lang genoeg voortduurt, zal ze vroeg of laat gaan over de islam.

   Jij bent wel heel snel, @Tonna.

   1. logisch denken

    tja , als iets zo dominant aanwezig is in een maatschappij heb je grote kans dat het in het onderwerp past. Wel diep triest dat dan steeds de islam opduikt. Had je inhoudelijk nog wat op Tonna zijn reactie of kom je niet dan je bedorven linkse onderbuik ?

    1. Beukman

     Ook jij gedraagt je geheel volgens de Tweede Wet van Beukman, @denkje.
     Bovendien illustreer je perfect hoe sommige mensen de dingen groter maken waar ze juist bang voor zijn.

     1. Bosche draak

      Beukman eerste wet heeft dan weer betrekking tot piemels en hoezeer hij die lust.

     2. logisch denken

      ben nergens bang voor slechts verdrietig. Diep verdrietig hoe linkse lapzwansen dit mooie land verkwanselen en een ideologie binnen halen die 2000 jaar achter de feiten aanloopt geleid door een pedofiel. Groter maken dan de dagelijkse nieuwsfeiten of de wekelijkse opsporing verzocht is derhalve onnodig. Ik heb de dagelijkse praktijk van jouw denkbeelden dagelijks om me heen.

      minder minder minder

   2. Piet51

    @Beukman
    Help me eens! Ik ben je eerste wet even kwijt. Deze tweede heeft het niveau van een Godwin, hoog dus en heel herkenbaar.

    Maar ik vind het wel een positieve wet. Hoe vaker de islam erbij gehaald wordt, hoe meer gelegenheid er is om te laten zien dat de Koran-citaten meestal verkeerd worden uitgelegd.

    1. merlot

     “[…]gelegenheid er is om te laten zien dat de Koran-citaten meestal verkeerd worden uitgelegd.”

     Hahaha, je bent nog een grotere naïeveling dan de andere trollen hier.

     Kom maar op met je islam-apologieën. Ik veeg volgaarne de vloer met je aan.

     1. Piet51

      @merlot
      Ik zal bij de eerste de beste onterechte verwijzing naar de Koran reageren. O.k.?

     2. merlot

      Ik wacht het af.

     3. logisch denken

      pietje onze korankenner 🙂 🙂 🙂 waar haal je de arrogantie toch vandaan

     4. Piet51

      @logisch denken
      Ik ben geen Korankenner, ik ben wel kritisch en feit-gericht. Dat is voor sommigen irritant. Als iemand beweert dat het in de Koran staat, zoek ik het op.In mijn e-bookversie kan ik gemakkelijk zoeken. Bijna altijd gaat het dan om een interpretatie of gewoon fout citaat.

   3. merlot

    Eerste wet van Merlot:

    “Als er één trol over de dam is, volgen er meer”.

    1. Lao Tse

     Die wet herken ik wel.

     1. Piet51

      @Lao Tse
      Ik herken hem ook wel, maar dan met schapen. Die begrijp ik, deze niet.

     2. logisch denken

      je hebt al weer voldaan aan de trollenwet pietje

     3. Piet51

      @logisch denken
      Ha, nu begrijp ik hem wel. Leuk!

  3. Bosche draak

   Dat ze maar lekker knielen.
   Zijn ze des te makkelijker bij kop en kont te pakken en eruit te gooien.
   Bidden doen ze maar thuis of in hun haathutjes…

 3. Beukman

  Welnee @Olivier, geen hetze maar een trend.
  Harddr*gs (want dat is nicotine) terugdringen uit het openbare leven heeft één kolossaal groot voordeel: het helpt ervoor te zorgen dat jongeren van rond de 15 jaar niet gaan roken.

  Wie niet voor zijn 20e is begonnen met roken, zal dat later waarschijnlijk ook niet gaan doen, zo wijst onderzoek uit. En wie niet verslaafd is aan tabak, hoeft daar later niet van af te kicken, veroorzaakt geen overlast met zijn of haar gedrag, en wordt niet ernstig ziek aan de gevolgen van het roken. Pure winst!

  Deze nieuwe maatregel is natuurlijk lullig voor de verstokte volwassen rokende treinreizigers die geen plannen hebben om te stoppen. Tegen hen zou ik willen zeggen: “Pech gehad.”

  1. van Urk

   Salafisme terugdringen uit het openbare leven heeft ook een groot voordeel. Het voorkomt dat onze samenleving verziekt wordt door extremisme. Gelukkig is die wet er ook van gekomen.

   1. DidiMadloba

    Is er dan een wet die Salafisme verbiedt?

    1. van Urk

     Is er een wet dat nazisme verbiedt? Maar waag het niet om met een bruine hemd te gaan lopen. Dan zie je een politiemacht wat nooit is vertoond op straat.

    2. van Urk

     Politici kiezen voor harde aanpak salafisme. Het dragen van een boerka symboliseert aan salafisme. Deze draagsters zijn volgelingen van deze strenge islamitische stroming. Verboden is het niet wegens de vrijheid van godsdienst. Met het boerkaverbod en het sluiten van bepaalde islamitische scholen probeert onze overheid deze wet een beetje te omzeilen om toch een beetje daad bij het woord te houden met de hoop dat het salafisme zichzelf oplost. Is u dat niet opgevallen?

  2. Lao Tse

   Inderdaad, een logische maatregel die ProRail niet eens had kunnen tegenhouden.
   Het bespaard ook kosten in het schoonmaken van treinen en perrons.

   1. van Urk

    Overal zie je het eigenlijk al gebeuren. Ook op sportvelden en attractieparken wordt alles rookvrij gemaakt. Al is het zozeer voor de kinderen.

   2. logisch denken

    ga je druk maken over de kauwgum mafklapper. Dat is pas een kostenpost bij het schoonmaken hufter

 4. Piet51

  De schrijver haalt twee dingen door elkaar. Het boerka-verbod is een wet. Rookvrije perrons is een maatregel van Prorail. Handhaven zullen ze dan ook zelf moeten doen.

  Rokers als paria wegzetten en boerkadraagsters niet is volkomen terecht. Dat komt natuurlijk door de ernst van de overtreding. Van die paar honderd boerka’s heeft helemaal niemand werkelijk last, roken veroorzaakt 20.000, inderdaad TWINTIGDUIZEND, doden per jaar.

  1. toetssteen

   @Piet511
   Die 20.000 is een slag in de lucht. Ik ben heel jonge mensen tegengekomen op de afdeling oncologie en geen van hen had ooit gerookt, maar toch longkanker. Ik herinner me een zwemster, ze is meen ik 36 geworden, nooit gerookt. Een oom van de missus, 37, nooit gerookt.
   Maar al deze mensen worden in dezelfde statitiek meegenomen en dat is niet correct.

   Overigens, ik rook niet, nooit gerookt ook. Zowel mijn familie als die van mijn vrouw en mijn eigen kinderen en aanhang, nooit gerookt.

   1. Piet51

    @toetssteen
    Nooit gerookt? Heel goed. Ik ook niet. Een keertje, omdat een vriendin dat ook deed, geprobeerd. Maar zo smerig. Meteen weer gestopt, met die vriendin ook.
    Maar je moet oppassen uitzonderingen tot regel te verheffen. De zegswijze “Uitzonderingen bevestigen de regel” is wel heel erg van toepassing op roken. Iedereen kent wel die paar uitzonderingen die lijken te zeggen, dat roken geen kwaad kan. Maar het zijn er altijd maar een paar, die op die 20.000 wegvallen in de afronding. Ik begrijp werkelijk niet, dat we in een moderne beschaving als de onze ons overal druk voor en over maken: we vaccineren tegen alles wat kan, we bedenken regels tegen elk risico, maar roken laten we nog steeds gewoon bestaan, met steeds heel kleine opgeworpen hobbeltjes. Die zijn voor de Bühne waarschijnlijk. De verslaving wordt zelfs doelbewust gecreëerd en onderhouden door de industrie.

    En inmiddels is ook over het risico van meeroken veel meer bekend. Die doden die zogenaamd nooit gerookt hebben, hebben voor een deel waarschijnlijk wel (ongemerkt) meegerookt. Internationaal wordt ervan uitgegaan, dat wereldwijd ruim 11% van alle doden een gevolg zijn van roken. Dat is een ongekende aanslag op de mensheid. Prorail verdient een lintje!

    1. logisch denken

     hee , leuk daar hebben we politiek correcte pietje ook weer. Hoeveel doden vallen er door het noodzakelijke wegverkeer pietje ? hoeveel doden vallen er door het vliegverkeer pietje ? hoeveel door de scheepsvaart pietje ?

     Ik walg van mensen die van rokers paria’s maken. In veel interviews moet je roker eens veranderen met marokkaan dan is het land te klein. Dan valt links politiek correct nederland over je heen en discrimineer je en ben je rascist.

     De doden die nooit gerookt hebben hebben waarschijnlijk dagelijks een uurtje voor de coentunnel in de file gestaan pietje. Walchelijk dat linkse hypocrite gedrag

     1. Piet51

      @logisch denken
      TWINTIGDUIZEND DODEN door (mee-)roken in Nederland. Je stelt een paar terechte, maar eenvoudig te beantwoorden vragen die e.e.a. in perspectief plaatsen:
      * In het Nederlandse verkeer vallen jaarlijks ongeveer 700 doden
      * In het Nederlandse vliegverkeer vallen een paar doden per jaar, met een heel enkele keer een uitschieter, waardoor het gemiddelde enkele tientallen is.
      * In het Nederlandse scheepvaartverkeer vallen enkele doden per jaar.

      We zouden “rokers” eens moeten vervangen door Marokkaan? Goed idee, want Marokkanen zijn stevige rokers. Van Marokkanen heb ik geen enkele last, van rokende Marokkanen wel.

     2. logisch denken

      pietje wil het weer niet begrijpen, pietje speelt weer links dommerdje , ik zal het spellen voor je pietje ,

      #hoeveel mensen gaan er vroegtijdig dood door de uitstoot in het wegverkeer wachtend in de file , dus hoeveel overlijden eerder dan hun verwachtte leeftijd.
      # dezelfde vraaf voor de mensen in de omtrek van schiphol
      # dezelfde vraag voor de mensen aan de A10
      # dezelfde vraag voor de mensen aan de haven

      Overigens ontwijkt pietje als een volleerd politicus waar die gefingeerde 20.000 vandaan komt. Je luchtfietserij is inmiddels bekent pietje. Als ik in jouw reactie verander in marokkanen sta je te bleren discriminatie , stimatiseren van een groep terwijl je geen haar bent. Je bent (speelt) zelfs te dom om te de vraag te beantwoorden brok selectief verontwaardigd links stuk vreten

      pietje geeft liever misselijk af op een groep mensen die niemand tot overlast zijn. pietje beschadigd graag mensen zoals elke politiek correcte linkse kwal hier ongehindrd door enige kennis

     3. rujoleki

      Je hebt geen gelijk. Piet wel. Jij rookt waarschijnlijk.Als je rookt denk je daar natuurlijk anders over.

    2. Lao Tse

     Roken is bijzonder ongezond, maar dat geldt ook voor drankgebruik en het eten van vlees en teveel suiker, levensbedreigende gewoonten die we ook niet verbieden. In ons land hebben mensen het volste recht om zichzelf de dood in te zuipen, te roken en te vreten, en we nemen als belastingbetaler en ophoesten van ziektekostenpremies de meerkosten ook nog voor onze rekening.

     Het probleem van roken is dat het overlast veroorzaakt en gezondheidsschade voor anderen oplevert. Dat is de reden waarom de Overheid er grenzen aan mag en moet stellen, zoals we bijvoorbeeld ook proberen de naalden van junkies uit de openbare ruimte weren.

     Rokers zijn een hardnekkige verslavingsgroep die gelukkig naar de marge van de samenleving wordt gedrongen. Het beleid van ProRail past in die logica.

     Rokers moeten hun zieke verslaving maar thuis uitleven. In de openbare ruimte moeten we die smeerlapperij af.

     1. logisch denken

      blablabla , weer een berg onzin uit de onderbuik van de huishufter.

      Deze linkse hypocriet maakt graag van zijn roknede medemens een paria welke uitgekotst moet worden de maatschappij. Ik kots deze tarrel uit met zijn extremistische ongefundeerde meningen die feitelijk klinkklaar nepnieuws zijn.

      Vervang het woord roker is door marokkaan en deze tarrel staat op zijn achterste pootjes. Kennelijk mag je rokers alles in de schoenen schuiven. Links hufterig gedrag , doe mij dan maar het boerkaverbod.

     2. Lao Tse

      Ja, als je het woord roker vervangt door Marokkaan krijg je een andere discussie, als je het woord vervangt door Jood of Groninger trouwens ook.

      🙂

     3. logisch denken

      slechts een flapdrol stigmatiseert een groep mensen om hun rookgedrag
      slechts een hufter discrimineert een roker in de openbare ruimte
      slechts een tarrel is overtuigd van zijn gelijk

      gelukkig hebben alle rokers een keus om de NS links te laten liggen 🙂
      snap je de woordspeling hufter ?

     4. Cycle25

      en we nemen als belastingbetaler en ophoesten van ziektekostenpremies de meerkosten ook nog voor onze rekening.

      Het resultaat van links socialisme, in Amerika mag je die keuze zelf maken en hoef je niet voor ongezonde medeburgers te betalen.

      Dit systeem geeft mensen een impuls om gezonder te leven, want het resultaat zijn lagere kosten.

      Hier gaat dat niet op, de staat + zorgverzekeraar bepalen jouw premie + keuze. Dit geeft ongezonde mensen niet de impuls om je gezondheid te beteren.

      Een vrijer zorgsysteem waar mensen *beloond* worden door gezonder te leven is een gruwel van socialisten. In Amerika praat niemand meer over het ingevoerde rook verbod, wel in het oude socialisme.

     5. Morgan4321

      Het punt is dat je met teveel eten alleen een risico voor jezelf bent. Als je in het openbaar rookt hebben anderen daar last van en daarom gaat men het tegen. Hetzelfde als bij alcohol: je mag best drinken maar als je daardoor voor anderen een gevaar wordt, bv. door dronken te gaan rijden, dan wordt het verboden.

 5. DidiMadloba

  Het probleem is dat het roken geconcentreerd is in rookvakken waar het vreselijk stinkt – en die niet afgesloten zijn. Toen het roken ooit meer gespreid was had ik er geen last van, maar nu wel.
  Ze hebben daar een soort asbakken die bedoeld zijn om de peuken helemaal op te branden. Daardoor stijgt er een rookpluim op vanuit de asbakken. Heel vies.

  Kortom het is geen betutteling maar bestrijding van overlast.

  1. Bosche draak

   Je zal je eigen bovenlip ruiken…

   1. van Urk

    Een tip van DidiMadloba; Gewoon het roken verspreiden. Dan heeft men er minder last van.

 6. DidiMadloba

  In Duitsland heb je speciale rokerscafe’s. Die mogelijkheid is geschapen na een klacht bij het constitutionele hof (Nederland heeft zoiets niet). Die Raucherkneipen moeten wel aan een reeks voorwaarden voldoen: alleen voor boven de 18, maximale oppervlakte, en geen spijzen die ter plaatse worden klaargemaakt (dus wel snacks maar geen restaurant).
  Als niet-roker mijd ik die kroegen (want het moet al bij de deur worden aangegeven).

  1. van Urk

   In Nederland noemen wij dat coffeeshops.

   1. Mar

    In coffeeshops is het nog gekker. Zodra er maar een frummeltje tabak in de wiet zit, ben je in overtreding van het rookverbod. Pure wiet roken is geen overtreding.

    1. rujoleki

     Wiet valt niet onder het rookverbod. Wiet bevat veel teer en andere stoffen waaronder Thc. Wiet bevat geen Nicotine. Nicotine is de meest verslavende stof ter wereld.

  2. Top

   Goh, wat fijn voor je. Heb je nu ook nog iets zinnigs te melden? Oh wacht even, we hebben met een Satya of Aytas te maken. Totaal niet relevant in geen enkel opzicht. En waar jij wel of niet naar binnen gaat? Who gives a shit!

 7. fusilier

  In Duitsland mag je in een wijnkelder of bar gewoon roken, ook waar jongeren bij zitten.

 8. Morgan4321

  Een beetje inconsequent is de redactie wel, eerst een felle aanval op lachgas gebruikers en nu weer fel opkomen voor die overlastgevers die met hun stinkstok verslaving niet kunnen wachten tot ze thuis zijn.

  1. Bosche draak

   Een tevreden roker is geen onruststoker, voor gas-gastjes hebben we nog geen een uitdrukking gevonden.

 9. Treiterende rechter

  Alles voor het correcte plaatje van de Nederlandse Spoorwegen.
  Met veel tam-tam: We halen de asbakken weg, en we verbieden het roken.
  Daar kan de correcte media weer gretig op inhaken.

  Maak liever de NS-stations VEILIGER voor de reiziger, daar hoor je niemand over!
  Wie durft zijn dochter of echtgenote ‘s-avonds op pad te sturen met het NS-openbaar vervoer?

 10. Heras

  Ik vind het een goede ontwikkeling dat het rookverbod er gekomen is. Of op een terras of op het perron. Niet-rokers moesten jarenlang in die walm zitten/ staan/lopen, alleen maar omdat iemand rookte. En wat denk je van de kinderen, die moeten “meeroken”. Soms was er maar 1 roker op de 30 niet-rokers; en iedereen werd verplicht om mee te doen. Ik heb zelf een aantal jaren flink gerookt, afkicken viel beslist niet mee, maar het resultaat is geweldig. Daarom mag van mij de pakjes en doosjes rookspul 20 euro kosten.

  Het ergst vind ik nog dat fabrikanten de winst hebben binnengehaald, ten koste van de gezondheid van rokers.

 11. rujoleki

  Als handhaver op stations moet ik toezien op het rookverbod. Een bekeuring kost veel geld. Dan loopt daar een mevrouw of meneer die stappende uit de trein een sigaret opsteken.
  Ik moet hangende mijn functie die mensen aanspreken op hun roken. Wat zegt men dan terug,eehh ik loop naar de rookpaal. Tegenwoordig is iedereen net op weg naar de rookpaal ca verslaafpaal..Daarom rookpalen verwijderen. Einde discussie,minder ergernis!

  1. logisch denken

   mensen niet meer met de trein , einde baantje is ook een oplossing. Waarom zou je als verslaafde nog instappen bij de ns die als martelbeul het geweten van Nederland wil spelen ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.