Stasi-praktijken in Nederland: AIVD intimideert journalist kapot met aangifte bij politie

Geen categoriejul 09 2019, 12:00
Welkom in Oost-Duitsland anno 1982, waar de overheid in een soort permanente oorlog met journalisten is verwikkeld. Iedereen die durft de lastige vragen te stellen of ook maar kanttekeningen te zetten bij het huidige beleid, die krijgt te maken met de politie. Niet langer meer een dystopische visie, maar bittere werkelijkheid voor journalist Huib Modderkolk die mogelijk te maken krijgt met justitie vanwege een boek dat hij uitbrengt.
Als het aan de AIVD ligt, draait journalist Huib Modderkolk de bak in vanwege een boek dat hij deze zomer wil publiceren. De inlichtingendienst ziet hem graag op de strafrechtelijke grillplaat gelegd, omdat hij in boek zomaar dingen vertelt die de AIVD niet leuk vindt! En daarom moet het staatsapparaat maar eens even afrekenen met de 'roekeloze' Modderkolk, zo vernemen we vandaag:

"De directeur-generaal van de AIVD, Dick Schoof, erkent in de brief de belangen van openbaarheid van overheidsinformatie, vrijheid van nieuwsgaring en meningsuiting. ‘Deze belangen zijn echter niet absoluut en kunnen worden beperkt, onder meer in het belang van de staat’, schrijft hij. Schoof kondigde tevens aan aangifte te doen tegen Modderkolk, wegens ‘(uw voornemen tot) schending en openbaarmaking van staatsgeheime informatie’. Het Openbaar Ministerie moet dan onderzoeken of de verslaggever strafbare feiten heeft gepleegd en een vervolgingsbeslissing nemen."

Dat laatste is ongetwijfeld met de forse tegenzin van de AIVD, die veel liever eigenstandig mensen van het bed wil lichten om die eens even met 'enhanced interrogation' aan de tand te voelen. Gelukkig voor ons, en helaas voor de repressieve spionnen, leven we nog altijd in een rechtsstaat waar een min of meer onafhankelijke rechter beslist of Huib Modderkolk op z'n kop krijgt. En dus niet die ene inlichtingendienst met steeds zorgwekkender wordende Stasi-trekjes. Godzijdank!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten