Superlage rente die Draghi afdwingt voor Zuid-Europa brengt onze pensioenfondsen in de problemen

Wij moeten inleveren om Zuid-Europa gratis geld te kunnen geven.

“Door de super lage rente die Draghi afdwingt voor de Zuid-Europese landen, komen onze pensioenfondsen in de problemen,” schrijft Forum voor Democratie-fractieleider in Gelderland Arjen de Kok op Twitter. “De vier grootste fondsen zakken zo snel weg dat verlaging van pensioenen volgend jaar al in beeld is.”

Wat is er precies aan de hand? Nou, zoals het FD uitlegt:

Door de scherpe daling van de rente in de afgelopen weken zijn dekkingsgraden van pensioenfondsen hard onderuit gegaan, wat kortingen dichterbij brengt.

De situatie is zo zorgwekkend dat de twee grootste pensioenfondsen van Nederland — ABP en Zorg & Welzijn — zeggen dat de pensioenen bij hen mogelijk in 2020 al omlaag moeten in plaats van in 2021. Met andere woorden, pensionado’s ondervinden daar volgend jaar mogelijk al de gevolgen van.

Bij metaalfondsen PMT en PME werd eerder al aangegeven dat die kans groot was. Nu komen daar dus nog eens de twee grootste pensioenfondsen bij. “Vakcentrale FNV eist nu dat dat de kortingen voorlopig worden opgeschort, de VCP wil koopkrachtreparatie.” Maar het is zeer de vraag of dat inderdaad gebeurt.

Sterker nog, het FD noemt het voorstel van FNV “weinig kansrijk.” Want het kabinet én de toezichthouder roepen al een tijdje dat dit niet voor ons uitgeschoven kan worden, dat er gekort moet worden, etc. enzo.

Het is dieptriest, maar Nederlandse pensionado’s krijgen dus de rekening van de Europese steun (via een extreem lage rente) aan Zuid-Europa.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Duckday

  NL EXIT Stem vrij en blij PVV of FvD

 2. logisch denken

  De rente is nu zo instrument wat gestuurd zou moeten worden door vraag en aanbod. Banken hebben geen vermogen om uit te lenen maar u wel met uw betaalrekening.

  De grootbanken lachen zich slap en worden slapend rijk door het EU beleid.

  De politiek maakt meer kapot dan u lief is maar dan hebben ze wat te zeuren dat het pensioenstelsel op de schop moet. Pensioen is overigens een secundaire arbeidsvoorwaarde en is daarom geoormerkt geld van de inleggers. Een overheid heeft niets te zoeken in de private pensioengelden.

  1. Vraagtekentje

   “Een overheid heeft niets te zoeken in de private pensioengelden.” Nee maar het voelt wel lekker om het toch te kunnen, gewoon omdat het kan!

 3. Jumping

  Deze Draghi is gewoon een crimineel hij steelt mijn zelf gespaarde bedrijfspensioen.

  De EU is de grootste criminele organisatie in Europa.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  NEXIT.

  1. Cycle25

   Het klimaat akkoord is feitelijk om EU banken te redden, het is bedrog en nog eens…

   En Amerika gaat het de keel uithangen, het TDS ( Trump derangement syndrome ) vanuit Europa begint zo langzamerhand schade op te lopen qua verhoudingen, en sowieso het manipuleren van de Euro toch wel.

   https://www.foxbusiness.com/politics/europe-america-united-states-trump-varney

   Een Nexit voor Amerika, maar dan staat de N voor NATO.

   Europa is om en het resultaat : Blame Amerika First, terwijl heel Europa weet dat we financieel de afgrond in getrokken worden.

 4. struisvogelpolitiek

  Ik zie het helemaal voor mij. Straks met pensioen en een zee van tijd, geen stuiver om te makken.

 5. Trien Knoppen

  Lang leve de EU! kuch kuch…
  Terwijl de huren de pan uit reizen lachen de rijken zich helemaal suf omdat ze voor een schijntje geld kunnen lenen om het vervolgens in stenen te stoppen… gevolg… de armen betalen zich suf aan huur maar krijgen via een toeslag nog iets
  terug gelukkig, de middenklasse daarentegen is zwaar genaaid! Koopwoningen zijn te duur geworden en in de vrije sector betaal je je scheel aan huur… hoe lang houdt dit kaartenhuis nog stand?

 6. dario

  Zijn laatste stuiptrekking Nederland nog verder in de sores helpen Nexit zo snel mogelijk .

  En o ja voordat ik het vergeet …..

  Als we nou eens als grote mensen lao thee mijden als de pest dan kan het nog wat worden, die lamzak lacht je uit ,negeren is het enige DDS heeft die kinder lover allang in hun hart gesloten DDS mijden is ook een mogelijkheid worden de hits en clicks minder dan trappen ze die jodenhater er vanzelf wel af .

  1. Frets

   goed punt dario

   1. Heinz

    Geef jij jezelf weer eens gelijk ?

    1. dario

     Hetzelfe geld eigenlijk ook heinz ketchup negeren die nazi

    2. dario

     Hetzelfde geld voor heinz ketchup

     1. Heinz

      Herhaling is de kracht van de reklame 😀

     2. dario

      heinz vid herhalingen goed dussssssss
      Als we nou eens als grote mensen lao thee mijden als de pest dan kan het nog wat worden, die lamzak lacht je uit ,negeren is het enige DDS heeft die kinder lover allang in hun hart gesloten DDS mijden is ook een mogelijkheid worden de hits en clicks minder dan trappen ze die jodenhater er vanzelf wel af .

      en dit geld ook voor heinz ketchup die schijt duitser die zich overal mee bemoeid het lijkt wel een nazi …. hahahahahaha
      EN DOOR MAAR WEER

 7. Vraagtekentje

  Maakt niet uit, zolang de astronomische salarissen van de hoge heren maar betaald blijven worden en allemaal braaf op het kartel blijven stemmen.

 8. peetjuhhhh

  Ja dat krijg je als een berg landen opeens samen gaan en meer dan de helft heeft helemaal geen pensioenen. Dan draaid het opeens wel over de meerderheid en pissen wij naast de pot. Onze 1400 MILJARD wat weg gezet is is helemaal niet voor ons. De regering houd dat omdat ze met meer dan 600miljard aan staatsschuld zitten. En de rest geven ze weg aan landen die het na 1945 nooit meer goed gedaan hebben.

 9. DidiMadloba

  Weer echt zo’n populistisch verhaal.
  Ten eerste is de rente sowieso laag..
  Ten tweede stimuleert de extra lage rente ook het bedrijfsleven in Noord Europa.
  Ten derde is met slimme beleggingen best een redelijk rendement te halen. Pensioenfondsen zetten hun geld niet op een spaarrekening.

  1. Trien Knoppen

   Maar zijn wel verplicht om die lage rente te gebruiken voor het berekenen van de reserves… en daar zit het probleem! Niks populistisch gelul dus…

   1. Original NL

    Didimalleopa heeft geen fuck verstand van economie en pensioenen, zoveel is wel duidelijk.

  2. logisch denken

   populistisch ? , het is populistisch om de markt te manipuleren om vooral de problemen in de EU te verstoppen. Das populisme en demagogie. Slechts hele domme adepten trappen daarin.

   Als je wilt weten waar pensioengelden in belegd worden moet je even de voorschriften van de roverheid erbij pakken. Er is exact voorgeschreven hoeveel belegd mag worden. Zoek je het even op trol want om ongehinderd door kennis drie punten neer te ploppen die kant noch wal raken is niet zo moeilijk. Dat noemen jullie linkse struisvogels populisme geloof ik.

  3. Cycle25

   Nee hoor, een lage rente is voor de rijken, die genieten het meeste via vastgoed, het grote pensioen vanuit gereguleerde potten zal Rutte een worst wezen.

   Die zit alleen maar Amerikaanse bedrijven te paaien met zeer lage belastingen, hij is nu bij Trump op bezoek, die komt straks thuis met schaamrode kaken en zal VVD sommeren om orde op zaken te stellen.

  4. Cycle25

   Onzin, de ECB staat onder regie van een songfestival ex-bankier, deze man weet precies ons pensioen uit te spelen om zijn land te redden.

 10. Heinz

  Iedere pensionado krijgt het voor z’n kiezen, de Engelse in het bijzonder voor zover hij/zij in het buitenland verblijft.

 11. tonna

  En niemand die het lef heeft om toe te geven dat de EU een grandioze vergissing is gebleken!
  Noord-west Europa moet de opgebouwde welvaart afbreken tbv de potverterende lidstaten en de illegalen toestroom!
  En om alles definitief tot op de grond af te breken,komt het klimaatakkoord er nog bij!

  1. Original NL

   ..Quote…..En niemand die het lef heeft om toe te geven dat de EU een grandioze vergissing is gebleken!…
   Ik geef toe de EU is een nachtmerrie gebleken.!!!!

 12. Fortiori

  Zo maar de rente verhogen om meer redement te behalen? Dat heeft ook effect op de hypotheek rente, zakelijke krediet verlening.

 13. Tman

  De Brexit wordt gegarandeerd een succes,dat is ook de grote angst van de Brussel!
  Als Jan Doorsnee merkt dat zijn beurs steeds sneller leegraakt door alle EU waanzin,gaat zijn stem echt niet meer naar een Eurofiele partij!
  Daar moeten we heen,naar het volledig ontwaakte stemvee!

 14. Crassus

  Neem een digitaal abonnementje op het FD en je leest waarom de ECB die rente niet verhoogt.
  De Fed denkt er precies eender over. Rente blijft laag. “‘Centrale banken gaan de markt gelijk geven en dus de rente verlagen’, concludeert Salomons. ‘Maar overheden zullen het verschil moeten maken. Markten zeggen tegen hen, door de rente zo laag te zetten: geld is gratis, geef nou eens wat uit!’

 15. Jumping

  Voor de goede orde, onder het bewind van deze crimineel, is er 2600 Miljard Euro aan gratis geld uitgedeeld, aan de Zuidelijke en aan de nieuwe landen in de EU.

  Turkije ontvangt sinds 2001 voor hulp aan de toetreding tot de EU, jaarlijks Miljoenen Euro’s
  Gratis geld.

  Geld wat men gratis kreeg om positief over de EU te gaan oordelen.

  2600 Miljard Euro.

  Stop met de EU in deze vorm.
  NEXIT.

 16. Brennivin

  Tja, we moeten wel zorgen dat ze daar met 62 of eerder met pensioen kunnen…dan werken wij wel tot 67/68.

  1. logisch denken

   ja eerlijk zullen we alles delen , zij een stukje meer dan wij 🙂

 17. Kretoloog

  Dit zag iedereen al jaren aankomen. Ook de regering. Maar in plaats van voorzieningen te treffen, bleef men op de handen zitten. Sterker nog, de vorige regering heeft onder aanvoering van Mien Mankepoot (= staatssecretaris Jetta Klijnsma/PvdA) de zeggenschap over de pensioenfondsen uit handen gegeven en aan Brussel overgedragen. En nu zitten we dus met de gebakken peren.

  Ook het kefhondje van het CDA Pieter Omtzigt, zogenaamd de pensioenenexpert van Nederland, heeft niks kunnen bereiken. Die hoor je dus niet meer daarover. Het gecastreerde knaapje heeft zich nu maar op de Belastingdienst gestort.

 18. Original NL

  EU een zegen volgens het DDS trollenteam onder aanvoering van LT.
  Pensioenen gekort, inflatie kunstmatig aangewakkerd door de ECB, miljoenen ongeletterden uit shithole landen in het uitkeringscircuit.
  En natuurlijk niet te vergeten de klimaathysterie welke ons van de laatste spaarcenten zal verlossen.
  Wat een fantastische vooruitzichten!!!

 19. shidaian

  tja dat idee had ik al eerder. Wij kunnen dokken niet alleen voor bv Italië maar zelfs ook voor Frankrijk die niet eens aan de normale betalingsverplichtingen voldoet maar wel een grote mond heeft. Het is god geklaagd daar heb je 50 jaar voor gewerkt. Onze pensioenen staan onder beheer van de ECB. Kan je raden wat ermee gebeurt. EEN pensioenpot voor iedereen en die van ons is propvol dus wie kan er nog meer dokken om diegenen te spekken die veel te weinig gespaard hebben. Het is nb spaargeld en geen geld van de staat. Je reinste diefstal

  1. logisch denken

   yep je reinste diefstal maar wel legitiem onder de sociale noemer van de EU. Ze hebben dit al eens eerder geflikt en dat is ook een reden dat de dekkingsgraad niet gehaald word.

 20. Bes Tolen

  De zotten en erger, die tegenwoordig de politiek, banken en wat er allemaal meer mee is verbonden beheersen, snappen helemaal niets van de materie. Ze hebben veelal een gemakkelijke universitaire opleiding gevolgd of sociale of pedagogische academie of waren boekhandelaar of verzekeringsagent. Ze afficheren zich als deskundigen op het gebied, dat ze voor politieke partijen behartigen als woordvoerder met als taak de even ondeskundige en even vooringenomen bevolking permanent te beïnvloeden. Ze zijn (vaak zonder ook dat te begrijpen) aanhangers en begunstigers van de grootste oude machten, die de maatschappij opzettelijk schade toebrengen door eigen manipulaties op financieel en economisch gebied, die ongecnntroleerd en vaak gepaard gaand met omvangrijke publieke laster tegen eventuele tegenpartijen, worden uitgevoerd. Wat betekent dat onnoemelijk veel slaxhtoffers worden gemaakt. Vrijwel alle burgers in de meeste westerse landen. Maar bepaalde groepen in het bijzonder. Met name dus op financieel gebied waar de manipulatie al jaren zichtbaar is. Dat met de instemming van de politiek, die met een opgelegd totaal verwrongen beleid instemt. Dit is de situatie, die sinds de regering Clinton is ontstaan. De ECB is er een belangrijke uitvoerder van.

 21. Bes Tolen

  Wat ook Europa is, is de grote oorlog nu in de Oekraïne. Daar heerst volledig stilzwijgen over. Dagelijks sneuvelen alleen al meer dan veertig Oekraïense soldaten. Zo beweerde een Oekraïense die een deze dagen in Nederlaad was. Zij is niet de enige, die met zukle berichten komt. Het aantal dodelijke slachtoffers moet enorm zijn. Het aantal vluchtelingen loopt in de miljoenen. Maar nu hoor je die westerse regeringen niet en die godvergeven rot kerken, die de vluchtelingenroutes beheersen. Maar niet die van daar natuurlijk. Overigens alle leiders van het eerste uur van de opstandelingen zijn allen al vermoord. Succes voor de internationale regering van de Oekraïne lijkt er onvermijdelijk aan te komen.

 22. Pronounce

  De rente wordt door Draghi en consorten omlaag gemanipuleerd zodat Zuid-Europa goedkoop kan lenen. Het gevolg is dat noodzakelijke hervormingen uit blijven en de overheden verslaafd raken aan die lage rente. In Noord-Europa is dat inmiddels natuurlijk ook allang zo, dus die gaan er niets aan doen.

  Pensioenfondsen beleggen een flink deel van hun vermogen in staatobligaties (staatsleningen), waarbij de rente op die lening het dividend voor het pensioenfonds is. Dankzij Draghi kunnen de overheden zoals gezegd spotgoedkoop lenen waardoor het rendement van de pensioenfondsen op de tocht staat. Daarbij moeten ze die lage rente wel als rekenrente aanhouden voor hun toekomstige verplichtingen, ook al weet niemand hoe de wereld er over 40 jaar uitziet. Hoe dan ook: gepensioneerden in Noord-Europa betalen de rekening voor het al decennia lang niet willen hervormen door Zuid-Europa. Voor toekomstig gepensioneerden is de prijs nog hoger: de jongeren van nu worden nog veel harder geraakt door het niet-indexeren van de fondsen, het rente-op-rente effect slaat grote gaten in het rendement. De meeste jongeren zijn totaal niet op de hoogte van deze sluipmoordenaar en sparen zelf niets. Nog afgezien van het feit dat ze dat geld vermoedelijk t.z.t. toch af mogen dragen aan multikul en klimaathysterie.

  En waar niemand het over heeft is dat pensioenfondsen zoals we ze kennen sowieso overbodig zijn. Hun rendement is op lange termijn nooit beter dan de markt en soms zelfs slechter. Dat betekent dat het actieve beheer door al die duurbetaalde managers niets uithaalt: er wordt niet bovengemiddeld goed gerendeerd. De pensioenfondsen zouden het beter doen als ze actief beheer inclusief de bijbehorende managers aan de kant schuiven en alleen in marktvolgende ETF’s beleggen, door middel van indextrackers. De beste belegger aller tijden, Warren Buffett (één van de zéér weinige particuliere beleggers die in de afgelopen 60 jaar wel consequent de markt heeft verslagen) raadt ook altijd aan om niet aan actief beleggen te doen en indexfondsen te kopen. Want er is maar één Warren Buffett per eeuw en neen, u bent dat niet.

  Omdat er veel te veel belangen meespelen zal dit natuurlijk niet gaan gebeuren. En dan hoeft u ook niet raar op te kijken als ooit de vette pensioenpotten worden gestolen door Brussel. U bent schromelijk naïef als u denkt dat men daar in Brussel niet met begerige ogen naar kijkt. Zeker omdat de eerder genoemde Zuid-Europese landen natuurlijk helemaal geen spaarpot hebben aangelegd en alles uit de lopende begroting financieren. Kijk dus niet vreemd op als u straks daar ook even gedwongen ‘solidair’ mee mag zijn. U bent gewaarschuwd.

  1. Kapitein Haddock

   Pronounce

   Uitstekend verwoord!
   Maar hoe is het mogelijk ( ik krijg maandelijks een pensioentje uit Duitsland) dat Duitsland wel indexeert? Telt daar de “rekenrente” niet?
   Wie geeft het juiste antwoord?

   1. Pronounce

    Het is mij niet bekend hoe de Duitsers het geregeld hebben. In Nederland dwingt de Nederlandse Centrale Bank het gebruik van de rekenrente af. En daar valt op zich ook wel het nodige voor te zeggen, want ondanks dat deze gemanipuleerd is, is het wel de rente waarmee we in de realiteit mee te maken hebben. Een fantasierente van zeg 4% is evenmin bruikbaar. Vergeet niet dat de rente al zeer lang erg laag is (en rentes als sinds begin jaren 80 dalen) – je kunt dus niet met droge ogen beweren dat dit een ‘tijdelijk fenomeen’ is bijvoorbeeld.

   2. Ts

    Geachte heer Haddock,
    In Duitsland wordt de verhoging jaarlijks vastgesteld door de overheid. Een verlaging is per wet verboden!
    Hoe berekent men dit: dit is sterk afhankelijk van de individuele situatie. Om te beginnen kent men in Duitsland in de oorsprong van de berekening verschil tussen oost en west (verschil wordt de komende jaren verder afgebouwd). Verder zal ik puntsgewijs enkele zaken noemen welke van invloed (kunnen) zijn:
    Nederland kent een middelloonregeling, Duitsland kent zowel middenloon als ook eindloonregeling.
    Er wordt rekening gehouden met de rente ontwikkeling in Duitsland
    Er wordt gekeken naar de stijging van de lonen in het algemeen en in de betreffende sector
    Er wordt een factor gehaald uit de inflatie rente. (Compensatie prijsontwikkeling)
    Kortom de vraag is niet voor iedereen hetzelfde te beantwoorden. Welk wordt er vanuit de overheid gegarandeerd in wet vastgelegd dat een korting (daling) verboden is en derhalve dus ook niet zal voor komen.

 23. Pescador

  Mooi hé kunnen de oudjes die hun leven lang hard gewerkt hebben straks ook met hun rollator naar de voetselbank omdat we zo nodig geld weg moeten geven aan andere landen, volgens mij zijn er nog maar weinig mensen aan d etop die na kunnen denken

  1. Frets

   bovendien is het uitgesteld loon, ze worden dus dubbel genaaid. Rutte is een varken en heeft nederland bij het Brussels vuil gezet.

 24. rujoleki

  Ja ik ben nog steeds boos op al die Nederlanders die voor de EU zijn.
  Dit komt ervan.

  1. DidiMadloba

   Domoor.

   1. Siemien

    Helemaal niet, rujoleki heeft natuurlijk hartstikke gelijk, het heeft verder niets met het onderwerp te maar het heeft gelijk

 25. tailgunner

  Een Italiaan die over de centjes gaat. Hahaha! Weten we nog hoe succesvol de Italiaanse Lire was? Aan die devaluaties van toen kan Zimbabwe nog een puntje zuigen. Wat een ramp en nu gaan ze over de Euro en daarmee uw en mijn pensioen. Ik zeg Nexit en wel zo snel als mogelijk!

 26. Punt50

  Klere zuid Europeanen houden ons in de greep door er maar op los te leven op onze kosten. Wij moeten hen dwingen tot financiële discipline of NEXIT.

 27. Siemien

  En wat gebeurt er als de rentes stijgen? precies komt er niets bij voor de pensioengerechtigden, let maar op.
  Dit EU is een schande voor landen als Nederland..

  NEXIT

 28. rujoleki

  Dit hebben we onder andere te danken aan de rol die de vakbonden spelen met het kabinet. Zij verraden de arbeiders en maken het mogelijk dat we alles kwijtraken. Het verraad is met Kok begonnen die vuile gore verrader
  Daarna deden de bonden CNV en FNV om ons nog harder te verraden. De vakbonden zijn er niet meer voor de Nederlanders. Ze staan voor de allochtonen ze staan voor de islam. Zeg uw lidmaatschap op van de huichelachtige bonden CNV en fnv. Zij hebben u verraden!!

 29. Pescador

  nexit vrij snel die gasten zijn gek geworden

 30. DidiMadloba

  Waarom hoor ik niets over islamisering? De islam staat geen rente toe, ik krijg sinds deze maand maar 0,2% rente. Alcohol willen ze ook al afschaffen, omdat dat net zo ongezond zou zijn als tabak.
  Artsen adviseren boerka’s tegen huidkanker.

  Puur voor onze gezondheid moeten we islamiseren.

  1. Isengrijn

   DidiMadloba:

   “…Puur voor onze gezondheid moeten we islamiseren…”

   Doe dan! 🙂
   Ik sla deze optie over, oké?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.