Venetië pakt huftertoeristen keihard aan – Duizend euro boete voor zelf koffie zetten

In Venetië zijn ze er hélémáál klaar mee met die huftertoeristen die volgens hun eigen regeltjes door de stad heen trekken. Een Duits stel kreeg bijna duizend euro boete voor het zelf koffie zetten bij een historische brug. Dat meldt De Telegraaf.

Een Duits stel uit Berlijn, met een eigen kooktoestelletje, dacht even bij een historische brug van Venetië gezellig een eigen bakje koffie te kunnen zetten. Een ooggetuige wees de politie op dit gebeuren, die direct in actie kwam.

De man kreeg 650 euro boete en de vrouw ‘slechts’ 300 euro, met het niet zo vriendelijke verzoek de stad te verlaten! De burgemeester van Venetië, Luigi Grugnaro (door onderstaand citaat alleen al een baas van een man), licht de boete toe:

“Venetië moet gerespecteerd worden en die hufters die denken dat ze naar de stad kunnen komen en er doen wat ze willen, moeten begrijpen dat ze opgepakt, gestraft en verbannen worden.”

Venetië treedt steeds harder op tegen toeristen. De stad blijkt nog maar voor slechts 10 procent uit echte Venetianen te bestaan, die kampen met hogere huurprijzen en andere praktijken om ze de stad uit te jagen. De overige 90 procent bestaat uit investeerders, Airbnb-verhuurders en -overnachters, winkeliers en andere invloeden die de stad (wellicht onbedoeld) mollen.

Dit is ook de reden dat Venetië sinds enige tijd entree is gaan vragen voor dagjesmensen. Toen ik in de buurt van Venetië op vakantie was, hield ik hier al rekening mee. Ik had prijzen van tien à twintig euro verwacht (en er voor over gehad), maar het ging om slechts drie euro! De nabijgelegen stad Verona kampt (in mindere mate) met hetzelfde toeristenprobleem. Zij doen echter niet aan entree maar vragen sinds een aantal jaar parkeergeld! Voor het afschrikwekkende bedrag van, hou je vast… één tot vijf euro! Dan mag je er slechts een luttele 24 uur parkeren!

Ik weet niet of het aan Italiaanse wetgeving ligt of dat ze nog niet helemaal doorhebben hoeveel geld toeristen eigenlijk bereid zijn te betalen (al vragen ‘officiële’ gondeliers tachtig euro, ongeacht aantal personen), maar ze laten flink wat knaken liggen. Nou zouden hogere bedragen dus niet bijdragen aan een afname van toeristen, daar zijn zwaardere maatregelen voor nodig, maar het zou wel ontzettend helpen in het proberen te behouden van die stad (en regio).

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. merlot

  “Ik had prijzen van tien à twintig euro verwacht (en er voor over gehad), maar het ging om slechts drie euro!”

  Drie Euro? Ik ben daar een jaar of 35 geleden geweest en toen vroegen ze al krankzinnige bedragen (veel meer dan 3 euro) voor een simpel kopje koffie of een drankje.

  Verder is het wel sneu als je zelf koffie gaat zetten in die stad, maar ja die Duitsers hebben sinds “wir schaffen das” steeds minder te besteden, zullen we maar denken… 😉

  1. Original NL

   Maar je zal maar wonen in deze touristen attracties…3 van die drijvende steden in de haven…komen er eventjes 12000 man het centrum binnen waggelen…
   In veel plaatsen is de lokale bevolking er helemaal klaar mee….en terecht!!

  2. dario

   Hazes junior met vrouw waren daar twee koffie met gebak 45 euro tja dan wil je wel koffie zetten toch ???

 2. Original NL

  Zelf koffie zetten…lijken wel hollanders?!

 3. EU kok

  Mocht Amsterdam dezelfde maatregelen of boetes nemen, is het hek van de Dam.
  Maar Venetië heeft volgens deze site groot gelijk.

  1. Original NL

   Dus verdwijn van deze site waterkoker!!

 4. toetssteen

  Ik neem niet aan dat het ging om een thermosfles met heet water en een zakje cappuccino oid. Dus terecht wat mij betreft.

 5. Agios

  Onlangs was ik met enkele buitenlandse gasten in Giethoorn. Wel, daar kom ik nooit meer. De sloten waren overvol met bootjes en groepsboten. Fileprobleem te water. Het ergste is het voor de bewoners. De godganse dag komt het volk aan je huis voorbij. Ik heb ook niemand buiten zien zitten. Veel monumentale huizen staan te koop. Groepsboten vol Chinezen varen al noterend en lachend door het dorp. Veel van die Chinesen waren in businesstenue, pakken voor de mannen en mantelpakjes voor hun of andermans dames. Ze waren er blijkbaar op inkooptoer. Weer een historisch stukje Nederland naar de kl… en. Je krijgt het gevoel dat met alles wat in ons land gebeurt het einde der tijden aan staande is.

  1. peetjuhhhh

   Dat is overal in ons land, Kinderdijk, de musea, keukenhof, Volendam en ga maar door. Steden en dorpen, al te klein voor de bewoners worden met 100.000den toeristen overspoeld en waarvoor?. Uiteindelijk blijkt het meer te kosten dan op te brengen. En die paar uitbaters die eraan verdienen, die brengen niet genoeg belasting op om de kosten te dekken.. In Amsterdam legt de gemeente er al 20 miljoen toe per jaar(verloren belastinggeld) . Laat staan in de rest van de gemeentes,waar ze alleen even kijken en echt geen geld uitgeven. Zoals Kinderdijk bijv.

 6. fusilier

  Een coffee to go hadden die toeristen moeten nemen, tenminste als het daar kan .

 7. logisch denken

  Wil toch zo graag begrijpen watze verkeerd gedaan hebben om gekwalificeerd te worden als huftertoeristen. Ik heb overigens Venetie geschrapt van ons to do lijstje.

 8. Cesare

  Dat soort zwervers daar zit geen mens op te wachten. Goeie actie van die Italianen.

 9. Jack Flash

  De verdebielisering treft heel Europa.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.