Verkiezingen! Griekenland vandaag naar de stembus: gaan we verandering zien?

Vandaag gaan de Grieken naar de stembus voor de nationale verkiezingen. Als we de peilingen volgen dan gaan de Grieken voor een machtswisseling. Dit zal betekenen dat de huidige linkse premier Tsipras zijn spullen kan pakken. De favoriet voor deze verkiezingen is de conservatief liberaal Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis won met zijn partij tijdens de Europese verkiezingen al met grote afstand van de partij van Tsipras, Syriza. Toen won Mitsotakis met 33 procent van de stemmen. De vraag bij deze is dan ook meer: gaat Mitsotakis een absolute meerderheid halen?

Tsipras koesterde nog hoop dat hij zijn termijn tot oktober kon afmaken. Maar na Europese en lokale  zware verliezen bij de verkiezingen eerder dit jaar, de grote verliezen kwam onverwacht. Dus zat er niks anders op dan vervroegd verkiezingen houden.

Door de kwestie Noord-Macedonië heeft Tsipras flink wat stemmen verloren, de naamkwestie van Macedonië lag gevoelig onder de Grieken. Met het compromis tussen Macedonië – nu dus Noord-Macedonië – en Tsipras vinden veel Grieken dat ze gezichtsverlies hebben geleden.

Vooral de middenklassers zijn klaar met Tsipras, zij merken al jaren dat de Syriza-regering de ene belastingverhoging na de ander invoert die hun portemonnee flink treft.

Volgens de laatste peilingen staat de gedoodverfde favoriet Mitsotakis er zeer goed voor. De absolute meerderheid moet te halen zijn, toch blijft het spannend. De Grieken zijn niet gewend om verkiezingen te houden in juli. Aangezien dit hun vakantiemaand is wordt de opkomst dan ook lager verwacht dan normaal. Hoe dit zal uitpakken voor Mitsotakis zullen we weten als alle stemmen zijn geteld.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. tonna

  “Grieken voor een machtswisseling”
  Dat wordt dan weer peentjes zweten voor de goedgeefse EU,ze gaan nu al kijken wat er in het noodfonds zit en ofdat er méér afdracht moet plaatsvinden.
  Want de Grieken zijn zéér ontevreden met de huidige economie,en inderdaad deze is nog steeds niet veel soeps!

  1. Tman

   ton:
   De EU is een groot zinkend schip,kapitein en stuurlui hebben het nog niet in de gaten of proberen het lek te dichten met praatjes!
   Maar praatjes vullen géén gaatjes!

 2. fusilier

  De Grieken hebben geld zat,wanneer Duitsland zijn herstel betalingen nakomen.

  1. Tman

   fusilier:
   Herstel betalingen haha?
   Net zoiets als de opgeworpen VOC schuldlast in Nederland,slavernijverleden?
   Lazer op met die onzin!

 3. C.A.Barstow

  Dit is voor Griekenland een uitgelezen kans om zich met de voormalige Oostblok landen en Italië.
  tot het uiterste tegen de machtswellustelingen in Brussel te verzetten.
  Het beste is natuurlijk om zich tegelijk los te maken van Brussel,
  ”als er één schaap over de dam is”

  1. Ab Infinitum

   Het ‘beste’ zegt Barstow in al zijn beperkte wijsheid.

 4. Jumping

  Stop met de EU in deze vorm.
  De Fransen krijgen met 60 jaar pensioen.
  De Belgen en de Luxemburgers met 61 jaar.
  De Grieken met 62 jaar.
  En Nederland is nog steeds, de Grote Netto betaler.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  1. Sans Rancune

   Het officieel met pensioen gaan is alleen maar bepalend voor de uitkering. In Griekenland zal die uitkering niet denderend zijn. Zit je goed in de slappe was dan kan je ook hier eerder stoppen. Niemand die je tegenhoudt. Maar in Griekenland met 57 jaar werkeloos betekent een minimaal
   staatspensioen, een soort bijstandsuitkering, een noodzakelijke uitkering. WW of andere uitkeringen kent men niet. En na de pensioendatum leeftijd wordt het niet veel beter voor de Griek.
   AOW kent men niet. Je moet het hebben van spaargeld of bijklussen om redelijk weg te komen.

   1. logisch denken

    in nederland werkeloos ga je na 2 jaar de bijstand in en ben je alles wat je hebt opgebouwd in je werkbare leven kwijt. Je mag je eigen steentjes opeten en de rest van je bezittingen consumeren. Uiteraard hou je sollicitatie plicht , dan ga ik liever met 57 met een schamel staats pensioen weg. Bijklussen in Nederland ook not done dus de Grieken hebben het aardig voor elkaar met ons geld

    1. Heinz

     Er is nog een opvolgende uitkering alvorens het doek helemaal valt. IOW wat duurt tot aan de AOW hoorde ik van iemand die met dit bijltje hakt. Maar heeft geen eigen hut.

 5. fusilier

  Of in het welvarende Duitsland prullenbakken nalopen voor het statiegeld.

 6. JFU

  Ook de Grieken hebben hun buik vol van dit dictatoriale Europa. Grote kans dat daar het roer omgaat.. Laten we het hopen…

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.