Voorlopig geen Napolitaanse toestanden in Amsterdam – Afvalcrisis tijdelijk afgewend

Amsterdam weet op het nippertje de afvalcrisis af te wenden. Voor enkele weken kan er afval worden gestort in Flevoland en gemeenten in Noord-Holland. Dat laat de gemeente Amsterdam weten via Het Parool.

Eventjes leek het erop dat Amsterdammers binnen de kortste keren om zouden komen in bergen afval. Één van de grootste afvalverwerkers van Amsterdam, het Afval Energie Bedrijf (AEB) verloor in een week tijd zo’n 70 procent van haar capaciteit door defecte afvalverbranders, wat leidde tot onveilige situaties voor de medewerkers.

Er moest zo’n 35 miljoen euro worden opgehoest om de boel weer draaiende te krijgen, maar eigenlijk was er 150 miljoen nodig om AEB in leven te houden. Moeilijk, moeilijk allemaal. Concurrenten boden aan het afval op te halen, maar zij kregen te horen dat ze mogelijk niet zouden worden betaald.

Nog nijpender werd de situatie, toen bleek dat afval vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland niet zomaar kon worden stopgezet, dat zou contractbreuk zijn. Vereniging Afvalbedrijven had hier namelijk om gevraagd. AEB en eigenaar van het bedrijf, gemeente Amsterdam zaten daarmee flink in de penarie. Zij konden niet alleen hun eigen afval niet verwerken maar kregen ook nog eens afval uit het buitenland, die ze óók niet konden verwerken.

Gelukkig kwamen de provincies Noord-Holland en Flevoland to the rescue. Zo heeft de gemeente Amsterdam wat langer de tijd om uit te vogelen waar ze het geld vandaan zullen halen, want vroeg of laat zal er flink betaald moeten worden om AEB niet ten onder te laten gaan. Het is alleen te hopen dat niet de rest van Nederland opdraait voor dit wanbeleid, want die kans is dik aanwezig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. logisch denken

  iedereen zo blij met dat linkse zooitje ? Dit wanbestuur is zo tekenend voor linkse struisvogels. Tijdelijk afgewend zegt men dus het vervolg komt eraan. Dan blijkt dat we het storten gaan in een ver land of illegaal bij de buren. Uiteraard is de bestuurlijke conclusie wir haben das nicht gewusst.

 2. plakband

  Laat ik nu bij de titel van het artikel meteen gedacht hebben dat alle bijstandstrekkers en we-are-here-figuren als vrijwilliger bij de afvalverwerking zijn ingezet. Helaas, het blijkt niet waar te zijn. Er is weer een pappen-en-nathouden oplossing bedacht. Linkse oplossingen bestaan niet. Het blijken altijd probleemverschuivingen te zijn.

 3. Ts

  Voor 2,5% van onze electriciteit productie behoort de afvalverbranding in de top 10 van meest vervuilende bedrijven oa op gebied van CO2 uitstoot.
  Nu komt het hypocriete deel:
  We importeren om de capaciteit te benutten ca 21% uit Europa. 80% van deze import komt trouwens uit GB.
  Vervolgens stoten wij in Nederland de CO2 uit welke we vervolgens zelf weer dienen te verminderen of te compenseren. Aanrader voor geïnteresseerden hier is het stroomdossier van Wise Nederland waar bovenstaande en nog veel meer Wetenswaardigheden in staan.
  De groene stroming in Nederland is aantoonbaar minder groen dan men zich voordoet, integendeel zelfs……

 4. Jumping

  Prachtig toch, Amsterdam na de aller beste Burgemeester en nu de aller aller beste Burgemeester, zijn zij niet in staat om hun eigen afval te verwerken.

  Maar ja , als Halsema maar veel onwettig aanwezige gelukszoekers, tevreden kan maken.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 5. Cesare

  Het gemeentebestuur heeft het er lelijk bij laten zitten. Heel slecht hun investering in het aeb gemanaged. Ze hebben een stelletje onverwoordelijke losgeslagen techneuten en hobbisten maar laten aanklooien en geld over de balk zonder dat ze het in de gaten hadden. De directie van het aeb dacht dat ze alles konden. Maar ja rotzooi blijft rotzooi.

 6. ISBN 9789044638004

  Wow, heftig verhaal. Onbegrijpelijk dat de gemeente dan wel geld over heeft voor white privilege cursussen, maar afhaakt bij de eerste levensbehoeften.

 7. Lao Tse

  Dit is bestuurlijk dus weer bekwaam opgelost.

  1. Siemien

   Nee niet opgelost dumbass, tijdelijk afgewend..

  2. Ts

   Geachte Lao Tse,
   Bekwaam opgelost is dit dus in het geheel niet:
   Het vuil wordt tijdelijk opgeslagen op enkele locaties door anderen dan Amsterdam ter beschikking gesteld. Dat is niet oplossen.
   De verbrandingsinstallaties dienen te worden gerepareerd en weer in bedrijf worden gesteld. Is nog niet geregeld. Dat is niet oplossen.
   Het vuil,welke uit overige landen van Europa komt, vnl GB moeten we volgens contact afnemen. (Geld trouwens ook na Brexit) dat is niet oplossen.
   Het is sowieso een schandaal wat er gebeurd: Amsterdam heeft een afval verbrandingsinstallatie gebouwd welke door onvoldoende controle nu een zeer grondige renovatie dien te ondergaan, men heeft namelijk ook enkele warmte contracten waarvan men moet voldoen zodra de temperatuur weer gaat dalen.
   De kosten zullen waarschijnlijk weer op de bevolking worden afgewenteld, evenals de CO2 compensatie welke we volgens de berekeningen en akkoorden moeten realiseren. En dat is het eigenlijke hypocriete van jarenlang groen/links beleid: wij gaan in Nederland betalen voor warmte en electriciteit welke Amsterdam verkoopt omdat alle burgers van Nederland dienen bij te dragen aan de extra verlaging van CO2.
   Als u dit oplossen vindt….
   Aangezien niemand op dit moment kan zeggen hoe lang het gaat duren: heeft U nog enkele locaties bij U in de buurt waar men tijdelijk het vuil kan opslaan???….

   1. Ben-NIET-Groen-L

    Ts,

    Dus ik hoop dat daar de Tyfus uitbreekt met dat opgeslagen afval.

  3. logisch denken

   er is niets opgelost tarrel , je hebt weer een leesprobleem

   QUOTE

   Gelukkig kwamen de provincies Noord-Holland en Flevoland to the rescue. Zo heeft de gemeente Amsterdam wat langer de tijd om uit te vogelen waar ze het geld vandaan zullen halen, want vroeg of laat zal er flink betaald moeten worden om AEB niet ten onder te laten gaan. Het is alleen te hopen dat niet de rest van Nederland opdraait voor dit wanbeleid, want die kans is dik aanwezig. END

   Voorlopig draaien wij op voor CO2 uitstoot van Engels afval !! Echt een vieze smerige linkse mafia constructive van het partijkartel

  4. Mars020

   Er is niks opgelost, want er is nog steeds te weinig geld om dat ding open te houden. Waar de gemeente wel geld genoeg voor over heeft, zijn de uitkeringen voor allochtonen, die al jaren geen reet uitvoeren en ook nog eens ons het leven zuur maken. Dus stop met het sponsoren van klaplopers en zorg voor infrastructuur.

 8. AS210854

  Ze hadden Amsterdam in hun eigen shit moeten laten zitten.

  1. logisch denken

   nou de riolering werkt nog , daar hebben alle amsterdammers jarenlang een forse toeslag voor betaald omdat ook dit instrument verouderd en slecht onderhouden was. Linkse hobby’s kosten nou eenmaal geld. niemand heeft gezegd dat de 24 uurs oppvang voor 500 ongedocumenteerden goedkoop zou zijn

 9. J.Rademaker

  Wij betalen ons scheel voor het klimaatplan en verbranden afval uit het buitenland.
  Nu kun je afvalverbranding door het bijmengen van bouwafval en de inhoud van groenen containers ( worden al jaren bijgemengd omdat anders de temperatuur te hoog wordt ) groene energie noemen maar ik noem het bewuste misleiding.
  Waar is Diederik leugenverkoper nu, hij en de milieubeweging weten dit ook al jaren.
  Groen dinges aan het bewind in Amsterdam kost veel en is ook nog eens oneerlijk ( ik wil eigenlijk een ander woord gebruiken maar de vrijheid van meningsuiting is vrij risicovol.

  1. Ts

   Klopt, lees maar eens het wise rapport! Wel rustig blijven: ze beschrijven daarin redelijk nauwkeurig hoe deze zwendel is opgezet. Het is groen voor de bühne: vervuiling is veel groter dan bijvoorbeeld gasgestookte centrale. Men schrijft ook dat er bewust bepaalde waarden uit worden gelaten, terwijl men zelf aangeeft dat dit niet correct is….

   1. logisch denken

    tja diederikje leugenaar swamson en zijn pvda gaan stug door met idioterie verkopen. En elke slagen ze erin om een grote groep goedgelovers mee te krijgen.

    sing it ” Hoe doet hoe doet hoe doet ie dat nou , hoe zou hij dat nu doen “

 10. Ben-NIET-Groen-L

  Dat is nou jammer, ik had graag gezien dat de zwarte-dood daar uitbrak….de pest bedoel ik.
  Ik zag het al voor me…..een hek van 10m hoog met 20.000 volt erop om Amsterstan, zo lang als nodig en daarna net als op de Zeeuwse eilanden vol laten lopen met water om daarna dat hele zooitje af te laten zinken in de Noordzee.

 11. RvdBe

  Dacht dat ze in Amsterdam zo dol waren op afval, laat ze het lekker uitzoeken, geen afval van kalifaat amsterdam naar NL!

 12. tonna

  “verloor in een week tijd zo’n 70 procent van haar capaciteit door defecte afvalverbranders”
  Wat zou Islamitisch Amsterdam verbrand hebben,gezien de schade aan de branders?
  Was haben sie verbrannt?

  1. victus

   Tsja, Amsterdam hé. Veel succes met jullie geliefde gemeentebestuur!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.