Wéér 135 migranten aangemeerd in Italië ondanks verbod, mogen niet aan wal van Salvini

Geen categoriejul 28 2019, 21:00
Een reddingsschip van de Italiaanse kustwacht met zo'n 135 migranten aan boord, is aangemeerd in de haven van Augusta op Sicilië. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini benadrukte nogmaals zijn verbod en onderstreept dat de migranten niet aan wal mogen. Hij wil, wederom, eerst garanties.
EU-lidstaten worden weer benaderd door de Italiaanse regering om te kijken wie ze dit keer op gaat nemen. Italië gaat het namelijk heel duidelijk níet doen. Matteo Salvini heeft wel een uitzondering gemaakt voor zes vluchtelingen, vanwege medische redenen, en een zwangere vrouw met haar man en twee kinderen.
Zolang EU-lidstaten geen gehoor of duidelijkheid geven over wie de migranten op gaat nemen, houdt Salvini ze dus op het schip. Deze 'constructie' is, voor zover ik heb gelezen, prima werkbaar maar verre van ideaal. Salvini's verbod is diverse keren genegeerd door migrantenschepen. De migranten komen weliswaar niet aan wal (uitzonderingen daargelaten) maar de indruk wordt nog steeds gewekt dat eenmaal aangekomen in Italië, men van daaruit wel verder naar Europa kan.
Het hele idee dat de vluchtelingenstroom richting Europa is afgenomen, lijkt een fantasie of eerder iets tijdelijks iets te zijn. Nieuws vanuit Italië horen we snel, maar hoe zijn de vluchtelingenstromen richting Spanje, via Turkije, Griekenland en de Balkan? Wordt dat wel correct geregistreerd en als het inderdaad zo is afgenomen, blijft dat ook zo? Persoonlijk heb ik er weinig vertrouwen in. De EU lijkt nog steeds geen duidelijkheid te geven, of geeft juist duidelijkheid door maling te hebben aan de eigen bevolking. Soms heeft het meer weg van een soort migrantencorvee, over welk land dit keer de negatieve PR over zich heen moet krijgen door weer migranten op te nemen. En zo neemt langzaam maar zeker de weerstand alleen maar toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten