Aantal mensen dat wil stoppen met roken VERTWAALFVOUDIGD in zes jaar tijd

12 keer zoveel rokers hebben hulp gevraagd van hun verzekeraar.

Dit is nog eens goed nieuws:

Het aantal mensen dat wil stoppen met roken is de afgelopen zes jaar sterk toegenomen. Zo’n 40.000 rokers die verzekerd waren bij VGZ, CZ of Menzis hebben vorig jaar de hulp ingeroepen van hun zorgverzekeraar voor een cursus stoppen met roken, of medicatie tegen hun rookverslaving. Vergeleken met 2012 is er sprake van een vertwaalfvoudiging. Toen vroegen 3.200 rokers om hulp bij hun verzekeraar.

Als ex-roker kan ik dit alleen maar toejuichen. Roken maakt echt meer kapot dan je lief is, en als je een tijdje rookvrij bent begrijp je pas wat het met je lichaam deed — zeker met je longen, maar ook met andere onderdelen van de menselijke machine.

Per jaar sterven er 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Lees dat nog eens: 20.000 Nederlanders sterven ieder jaar aan de gevolgen van roken. Dat komt neer op 55 mensen per dag. Sigaretten zijn dus een massamoordenaar. Laat daar geen twijfel over bestaan.

En: van de mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken (ik rookte twee pakjes, oftewel veertig sigaretten) sterft een kwart voor zijn 65ste. Het verschil qua levensverwachting is voor deze mensen 13 jaar minder dan bij niet-rokers. Dat zijn eigenlijk gewoon schokkende cijfers.

Ik ben dus ook gestopt. Van twee pakjes per dag naar nul. Hoe? Nicotinekauwgum, een essay met daarin mijn redenen geschreven (vol passie en vuur, zodat ik het daarna vaak kon herlezen), en een geweldig boek van Allen Carr. Dus, een tip! Als je echt wilt stoppen, zet dan in op verschillende strategieën en gebruik ze allemaal tegelijk. Het heeft mij geholpen… en ik was een notoire, verstokte roker die niet eens herkend werd door vrienden als ik niet rookte.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. joey

  Nicotine verslaafden van vroeger zijn de cocaïne,XTC verslaafden van nu!

  1. AS210854

   Joey, dat geloof ik. Met een verschil, van de btw enzovoort kwam er een groot gedeelte van de opbrengsten in onze schatkist. Met XTC enzovoort verslaafde van nu, gaat 99 % NAAR ONZE PRACHTPARELS.

 2. Sprookjesfiguur

  Het is geen man die niet rooken kan.
  Een tevreden roker, is geen onruststoker.

  Roken is geweldig. Geniet, maar rook met mate.
  Dampen (elektrisch roken) is overigens een goede vervanger voor het roken. But nothing beats a real sigaret.

  1. Joshuak

   Heb zelf ook jaren gerookt en vindt het niks.. Uiteindelijk was het gewoon een cirkel waarin je vast zat.. Daarin tegen ben ik ook er weer niet tegen op die manier hoe je altijd ziet tegenwoordig van overal verbieden enzo..

   Laat mensen lekker hun eigen keus maken, het taboe maken onder de jeugd zal zeer waarschijnlijk alleen het tegenovergestelde als effect hebben want je krijgt dan meeloperij en groepjesgedrag.

 3. C.A.Barstow

  Ben zelf een roker, zij het met mate.
  Als ik de keuze maak om mijn longen te asfalteren dat maakt ik dat helemaal zelf uit
  daar heeft niemand zich mee te bemoeien.

  De kosten vanwege een evt. behandeling tegen longkanker of wat dan ook heb ik al minimaal twee keer betaald d.m.v. accijnzen en belastingen op tabak.

  Het zijn een stel schijnheilige huichelaars in politiek Den Haag met kilo’s boter op het hoofd.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Je bent gewoon een vieze verslaafde met je smoesjes !

 4. Jack Flash

  Ik ken een aantal mensen die gestopt zijn omdat het niet meer te betalen is.Als iedereen stopt heeft De Schatkist een probleem en weten dat de meeste rokers toch nog een poos doorroken.Hypocriet zootje.

 5. merlot

  “Ik ben dus ook gestopt. Van twee pakjes per dag naar nul. Hoe? Nicotinekauwgum, een essay met daarin mijn redenen geschreven (vol passie en vuur, zodat ik het daarna vaak kon herlezen), en een geweldig boek van Allen Carr. Dus, een tip! Als je echt wilt stoppen, zet dan in op verschillende strategieën en gebruik ze allemaal tegelijk. Het heeft mij geholpen… en ik was een notoire, verstokte roker die niet eens herkend werd door vrienden als ik niet rookte.”

  Zo heb ik het ook gedaan. Maar er zijn nog betere boeken dan dat van Carr. Zodra je begrijpt dat de verslaving (zoals eigenlijk bij alle verslavingen) vooral een mentale kwestie is dan kan je er makkelijker uit komen.

  Met mentaal doel ik op het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is een autonoom deel van de hersenen, hoogstwaarschijnlijk dat deel dat afkomstig is van de aapachtige waar we van afstammen, dat niet logisch kan denken maar wel een heel grote invloed heeft op ons gedrag.

  Omdat bij elke trek aan een sigaret dopamine vrijkomt ervaart het onderbewustzijn dat als prettig en zodra een roker stopt gaat het onderbewustzijn protesteren door je een rotgevoel te bezorgen. Dat kan maanden aanhouden, dus lang nadat de nicotineketen is doorbroken.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Je bent gewoon een slappe zak zonder karakter…

 6. toetssteen

  Ik heb nog nooit gerookt. Guess, ik moet naar de longarts, want de oncoloog wil bestraling proberen.
  Kijk, ik zal de laatste zijn die beweert dat roken goed is, in tegendeel, maar er zijn meer invloeden. Die moeten ook goed onderzocht. Zie bijvoorbeeld die smerige verfstoffen waar mensen in het leger mee werkten.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   We zullen je (niet) missen !
   HAHA !

 7. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ik zou zeggen: Laat de reaguurders hier lekker doorroken. Hoe sneller ze creperen hoe beter het is voor het geestelijke milieu in Nederland ! Daarna koosjer cremeren en geen vuiltje aan de lucht… Set ook weer blij !

  1. Mars020

   Jij was toch al een tijdje geleden, de pijp uitgegaan?. Dat was volgens mij ver voor DDS?.

  2. Ron

   Besef jij dat jezelf ook 1 van die reaguurders bent?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.