Beelden! Zuid-Afrika in anarchie: politie schiet met rubberen kogels op plunderende meute

In de  Zuid-Afrikaans stad Pretoria is  anarchie uitgebroken en sloeg een meute aan het plunderen. Onder de verslechterende economie lopen de spanningen tussen de  bevolkingsgroepen verder op. Ook dreigt er nog steeds een onteigening voor Afrikaner boeren. De economie kromp fors in de eerste helft van 2019, met ruim 3% volgens het Afrikaanse CBS

Aanleiding voor de rellen was de dood van een taxichauffeur eerder op de dag, dat leidde vervolgens tot een opstopping en niet veel later begonnen omstanders winkels te plunderen. De Zuid-Afrikaanse ordediensten moesten rubberen kogels afschieten om plunderaars te weerhouden van diefstal. Op de beelden zien we hoe één Afrikaanse man met een televisie tracht te ontkomen, maar handig in zijn been werd geschoten door een agent.

Het komt vaker voor in het land dat de bevolking de winkels van buitenlanders plundert. Vaak is de aanleiding dan ook moeilijk te achterhalen. Zorgelijk is het wel want het schrikt mensen af om in het land een bestaan op te bouwen en te ondernemen. Dit vertaalt zich uiteraard in de cijfers van de economie, die overigens zeker niet slecht waren, maar de afgelopen maanden wel sterke achteruitgang vertonen.

Zuid-Afrika bevindt zich nu echter in een vrije val. De mijnbouwbedrijven, normaal een solide basis van de Zuid-Afrikaanse economie, krimpen snel. De productie van diamanten, ijzer en kolen daalde in de eerste drie maanden van 2019 met ruim 10%. En de productie van levensmiddelen daalde met ruim 13%. De inflatie viel wel iets lager uit, maar is met 4% nog altijd hoger dan wenselijk.

Zuid-Afrika heeft nog wel één joker achter de hand en dat is de begroting van de staat, die ziet er nog relatief goed uit. Met zo’n 55% staatsschuld naar verhouding van het Bruto Nationaal Inkomen is er ruimte om klappen op te vangen: de spreekwoordelijke “appel voor de dorst”.

Echter is het dan wel zaak dat de Zuid-Afrikaanse regering snel handelt, immers neemt de schuld naar verhouding van het BNI snel toe als de economische recessie zich verergert, waarna het verkrijgen van kapitaal op de obligatiemarkten moeilijker zal zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Trude Herr

  “Vroege Nederlandse vestiging

  De geschreven geschiedenis van Zuid-Afrika begon op 6 april 1652, toen Jan van Riebeeck namens de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) een bevoorradingsstation stichtte op Kaap de Goede Hoop”

  Toen schoten de immigranten met musketten op wanhopige bantoenegers die hun grondgebied verdedigden. Zo is het begonnen. Dit heb ik geleerd op school en er bestaan schilderijen van.

  1. Sprookjesfiguur

   Trude,

   Dus?

   In 1914 schoten de Duitsers op wanhopige Belgen die hun grondgebied verdedigden. Zo is het begonnen. Dit heb ik geleerd op school en er bestaan foto’s van.

   In 1939 schoten de Duisters op wanhopige Polen die hun grondgebied verdedigden. Zo is het begonnen. Dit heb ik geleerd op school en er bestaan foto’s van.

   1. Fortiori

    Wat later, gedurende de WO II schoten jonge Engelse soldaten op dragers en sympatisanten van het hakenkruis die brandschattend Europa in hun greep hielden. En geloof mij, in het Engeland van nu lopen jonge Engelsen rond in eigen land, met het hakenkruis om de schouders in protestmarsen tegen alles. Wonderlijk.

    1. Mycase

     Hier komt het echte nazit beeld boven vergis je niet

    2. Sprookjesfiguur

     Fortiori,

     Inderdaad opmerkelijk. Tijden veranderen, vrienden worden vijanden en andersom. Helaas is het hakenkruis niet iets om trots op te zijn.

    3. Zozo

     Wat een vergelijking, als je dit morgen had geschreven, had je vast en zeker de eerste prijs gewonnen in de wedstrijd meest debiele uitspraak.

     1. EU kok

      Van het doen van uitspraken kan niemand u beschuldigingen.

  2. Korporaal Monty

   “Toen schoten de immigranten met musketten”

   Hoe noemen we tegenwoordig mensen die met geweld een gebied over willen nemen en er een eigen staat willen oprichten?

   1. Zozo

    Here we are?

   2. Tman

    monty:
    Strijd zit in de mens,jij of ik naar de eeuwige jachtvelden!
    Survival of the fittist,een logische opeenvolging van gebeurtenissen!
    De evolutie theorie van Darwin,weet toch iedereen!

    1. Korporaal Monty

     “Survival of the fittist,”

     Tegenwoordig wordt het veroordeeld en vroeger werden ze bejubelde.

     1. Tman

      monty:
      Trump zegt het óók:Ik ben de sterkste én de baas,weg bij die Mexicaanse grens en terug naar je hol!

   3. Mycase

    Geen idee ik weet dat jij met je lullige rangetje voorop moet lopen als kannonnen voer niet dat ik dat erg zou vinden hoor sneuvel fijn voor je vaderland

    1. Korporaal Monty

     Ooh je wenst mij dood.
     Kan je ook gewoon schrijven hoor.
     Hoeft niet zo omslachtig.

     1. Mycase

      Ik wens niks kneus het zal mij een zorg zijn

  3. Tman

   trudy
   Als men de hele wereldgeschiedenis van kolonisatie wilt neerzetten in het licht van de schuldvraag,is het einde zoek!
   We leven NU,we moeten het doen met de huidige machtsverhoudingen en het huidige wereldbeeld!
   Wij gaan geen schuld belijden en nederigheid betrachten om het verleden van onze voorvaderen!

  4. Siemien

   Tegenwoordig blazen, schieten en steken de door Adolf Trude zo geliefde islamterroristen mensen overhoop..

  5. Joshuak

   Jaja schandalig dat Europeanen betere wapens hadden dan de Afrikanen.. Want dat is eigenlijk waar je boos over bent..

   Want veroveren van grond gebeurd al sinds mensen samen kwamen om een samenleving te creëren..

   En daarnaast nisr alleen zuid Afrika maar ook in azie en amerika mensen keihard aangepakt door de Spanjaarden en Portugezen maar je ziet ons toch ook niet erover janken..

   Dus waarom jullie wel?

  6. toetssteen

   Daar woonde de Khoisan volken. De Bantoes kwamen uit noorderlijker gebieden en waren niet zo vriendelijk voor eerstgenoemde.
   Met de Khoisan werd overigens gewoon handel gedreven.

 2. joey

  Zonder de leiding en aansturing van de blanke Afrikanen eindigt de Zuid Afrikaanse economie in chaos,die zwartjes kunnen alleen vernielen,verkrachten en vermoorden!
  Ze weten niet beter en staan meerdere treden lager op de civilisatie ladder,net beesten!

  1. Original NL

   Niet de beesten beledigen hé joey!

   1. Korporaal Monty

    Misschien kan je ze dan beter ‘untenrmensch noemen.
    Dek ook de lading toch?

    1. Tman

     untenrmensch =untermensch

     1. Korporaal Monty

      Dat bedoel ik.
      Klinkt beter toch?

     2. Tman

      monty
      Ze kwalificeren zichzelf tot untermensch,en dat doen ze hélemaal zelf!
      Ze zijn gewelddadig,lui,inactief,willen door het rijke westen humanitair verzorgd worden,en steeds maar hard piepen grondstoffenroof en discriminatie!
      Het zijn uitvreters!

     3. Korporaal Monty

      @Tman liever hadden blanken helemaal geen voet aan de grond gezet in Afrika was voor iedereen beter geweest.

     4. Sprookjesfiguur

      Monty,

      Als de negers wat beter geëvolueerd waren, hadden ze het besef van de waarde van grondstoffen gekend. Het is toch wel enigszins verwonderlijk dat alle rassen (ja echt die bestaan) in de wereld meegaan en groeien. Behalve Afrika…. Door de eeuwen heen heeft Afrika zelf weinig voortgebracht. Kennis bezitten ze amper, en handelsgeest staat in de ‘klompen’. Zeer eigenaardig dat de ‘Afro Amerikanen’ hun eigen volk niet eens helpen (uitgezonderd ontwikkelingshulp). Dit laatste, ontwikkelingshulp is de doodsteek, het maakt men zeer lui en contraproductief. Het enige waar ze wel zeer gedreven in zijn is voortplanting. Hier in Nederland zorgt men eerst voor een goede basis voor een fatsoenlijke opvoeding. In Afrika precies andersom. Kinderen zijn de basis voor een goede oude dag. Afrikanen zijn zeer egoïstisch.

 3. Sprookjesfiguur

  In Zuid Afrika is maar 1 ding belangrijk,

  STOP DE PLAASMOORDE!!!!

 4. meneer cactus

  vreemd dat waar ook ter wereld een incident altijd de oorzaak is van plunderen door kleurlingen of antifa tuig

 5. M. Brandenburg

  Sinds wanneer is een lage staatschuld een appel voor de dorst, de staatsschuld is al veel hoger dan deze was voor de omdraaiing van het apartheidssysteem, de staatschuld nam elk jaar toe, het enige wat de economie draaiende hield was het witte gedeelte van de economie, iets dat door ANC via onteigeningen en andere apartheidswetten vakkundig de nek om is gedraaid.

  Een oplopende staatsschuld is geen appeltje voor de dorst, het is het resultaat van een overheid die op te gorte voet leeft, de staatschuld nog verder op laten lopen brengt enkel maar problemen mee voor de toekomst omdat het leven op de pof nog nooit een economie daadwerkelijk heeft aangezwengeld. Het ANC zal hun heringevoerde apartheid weer moeten stoppen en degene die verantwoordelijk waren voor een succesvolle economie weer aan de knoppen moeten laten draaien.

  Het is alleszeggend dat de huidige Zululeider openlijk de kant van de blanken heeft gekozen, en zijn mensen heeft opgeroepen de blanken ten koste wat alles te verdedigen tegen het geweld van ANC.

  1. Joshuak

   Gewoon de blanken daar weg halen en de rest daar lekker laten.. Laat ze dan ook maaf lekker verdrinken in hun eigen stront daar

   Ze willen de blanken daar weg. Prima, maar als het land uiteindelijk in elkaar stort hoeven ze ook geen financiele of emotionele steun te verwachten. En al helemaal geen verblijf hier in dit land..

   Want dan begint het klaag cirkel van die idioten weer van voor af aan.. Dan is het weer iedereen hun schuld behalve hun eigen dat het rijkste land in Afrika binnen enkele tientallen jaren is veranderd in 1 grote grap..

   Het kan niet zo zijn dat ze hier komen om van onze voorzieningen gebruik te maken als wij daar nieteens grond kunnen bezitten zonder het risico dat het wordt afgepakt..

 6. Ritter

  Zuid-Afrika is sinds het ANC aan de macht is in snel tempo achteruit gegaan.

  Bestuurlijk is het een chaos met veel corruptie en veel geweld.

  Daarbij komt ook de discriminatie tegen blanken.

  Onder blank bestuur was Zuid-Afrika er veel beter aan toe. En dat is een feit.

 7. monach

  Waarom vermoorden negers de blanken? Is dat racisme? Of is dat enkel als blanken negers vermoorden.

  1. Mycase

   Een goeie +++++

 8. Kristalix

  Rubber? Gewoon lood! Dan is het snel afgelopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.