Coalitiegesprekken Italië lijken uit te lopen op een impasse

De demissionaire premier Conte kreeg gisteren al te horen mogelijk toch – voorlopig althans – nog aan te kunnen blijven als premier. Er is alleen een groot probleem, er moet een nieuw kabinet komen. Kan Conte nog met een stunt aankomen en zo de opmars van Salvini tijdelijk stoppen of zal het uitlopen op niks?

De Vijfsterrenbeweging en de PD (sociaal-democraten) kunnen een nieuwe stembusgang voorkomen als ze een nieuw akkoord ten tafel kunnen brengen. Gisteren waren er al anonieme bronnen binnen de PD die spraken over de toenadering van beide partijen.

Het lijkt erop dat we onderweg zijn naar een nieuwe regering onder Conte

Vandaag is echt de laatste dag dat beide partijen met een concreet voorstel moeten komen. Lukt het niet dan komen er sowieso verkiezingen. Iets wat – volgens de peilingen- tot een verlies zou kunnen betekenen voor de Vijfsterrenbeweging.

Er is alleen probleem. De Vijfsterrenbeweging wil Conte als premier houden, iets waar PD totaal niet op zit te wachten. Het is aan de Vijfsterrenbeweging vandaag om het imago van Conte toch een beetje te kunnen opschroeven zodat PD wellicht toch overstag gaat. De kansen lijken gering, maar toch is er altijd een mogelijkheid. Beide partijen vrezen de opkomst van Lega dat ongekende populariteit geniet binnen Italië. Lega-leider Salvini lijkt niks verkeerds te kunnen doen. Als een ware man van het volk wordt hij overal als een superster ontvangen. Iets wat Conte niet hoeft te verwachten als hij ergens arriveert.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Sprookjesfiguur

  Nu maar afwachten hoe machtig Brussel is. Toch vind ik het een onverstandige zet van Salvini. Maar wie weet.

 2. Julian

  Italianen. Zalm had destijds voet bij stuk moeten houden. Dan hadden we niet al zo lang last gehad van dit maffe land…

 3. Watcher

  “Lega-leider Salvini lijkt niks verkeerds te kunnen doen. Als een ware man van het volk wordt hij overal als een superster ontvangen.”

  Lijkt de man wel die eindigde bungelend aan een straatlantaarn.

  1. Sprookjesfiguur

   Inderdaad niet erg chic van de Italianen, halverwege de wedstrijd overlopen naar de aanstormende winnaars.

 4. Meriadoc Brandebok

  Als er in Italië straks een sociaal-populistisch kabinet van de Vijfsterren en Italiaanse PvdA aan de macht komt, is dat de schuld van Salvini. Wat een waardeloos figuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.