Column Jan Roos: ‘Beste politie, FOEI zeg je tegen een drukke hond, niet tegen verkrachters van jonge meisjes!’

Jan Roos’ haren gingen deze week overeind staan vanwege het akelige bericht dat de politie onder handhaving verstaat dat je verkrachters en slachtoffers samen om de tafel moet zetten om de boel op te lossen. In zijn column trekt Jan fel van leer tegen die onzin: “Foei zeg je tegen een te drukke hond. Niet tegen de man die jouw kind voor het leven lichamelijk en psychisch heeft verminkt.”

Ondanks dat ik een strafblad heb wegens het uitdelen van een afwerende beweging (nadat ik werd aangevallen door een 16-jarige kickbokser met zijn volwassen vriendjes), geloof ik heilig in de wet. Zonder wet- en regelgeving wordt het een puinhoop. Het stikt namelijk van mensen die zelf geen grens kunnen trekken, dus is het goed dat de overheid dat voor hen doet. Maar wat als het straffen voor die overtredingen niet meer gelijk staan aan de delicten? Wat gebeurt er als er geen boetedoening meer is ten aanzien van het slachtoffer en de maatschappij? Dan creëer je precies het soort samenleving dat zonder de wet zou bestaan: namelijk eentje waar eigenrichting als optie wordt gezien.

Twee zaken uit het nieuws van deze week deden mijn hart ineen krimpen. Een man uit Zeist reed dronken en stoned een grietje van 21 jaar dood en meldde zich pas 24 uur later bij de politie. Hij krijgt drie maanden gevangenisstraf. Dus moet hij er maar twee uitzitten, minus voorarrest. De kans dat hij na vier weken weer op straat staat wegens goed gedrag is dus groot. Je zal de vader van dat meisje maar zijn. Jouw dochter dood, en de dader nauwelijks bestraft. De verhouding daad en boetedoening staat geheel niet in evenwicht. Als je jouw dochter kwijt bent en de man die dat gedaan heeft loopt weer gezellig rond, wat doe je dan?

Het kan nog erger. Omdat de politie het nogal druk heeft met andere dingen en justitie bezig is met een soort maatschappelijk werk door daders te knuffelen kunnen sommige zaken niet behandeld worden en moeten slachtoffer en dader maar gewoon even om tafel. Dan zou je denken dat het hier gaat om een burenruzie over een heg die over de erfgrens is gegroeid of twee volwassen mannen die in een kroeg elkaar een tik hebben verkocht. Niets is minder waar. Ouders van een verkracht meisje werd een FOEI-gesprek aangeboden met haar verkrachter. Alleen de naam al. Foei zeg je tegen een te drukke hond. Niet tegen de man die jouw kind voor het leven lichamelijk en psychisch heeft verminkt. Een gesprekje met de man die jouw dochter heeft verkracht omdat het een beetje druk is in de rechtbank. En dan denken dat we nog in een rechtsstaat leven.

Ik had van dat FOEI-gesprek een DOEI-gesprek gemaakt. De man die mijn dochter verkracht komt namelijk niet voor de rechter als die al tijd heeft om van de dader een slachtoffer te maken. Van de verkrachter van mijn dochter maak ik eigenhandig een legpuzzel. Niets zal van hem heel blijven. Ik zie de daaropvolgende rechtszaak met vertrouwen te gemoed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Joshuak

  Jaja zal je dochter maar geweest zijn..

  Land van wetteloosheid, meer medelijden met de daders dan de slachtoffers. Ligt waarschijnlijk aan dat die arme jongens geen stage plekken hadden

  1. Watcher

   Joshuak de Chileen, ik verdenk je ervan lid te zijn van de familie S.D Lugar.

  2. Korporaal Monty

   Sneu voor die dochter dat ze niet een vader als Jan Roos heeft.

   Dan had de dader nu door een rietje gegeten.

 2. Watcher

  -een grietje van 21 jaar dood-

  Het niveau van Jan Roos.

  1. Dik

   De domme jongen heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

  2. Fortiori

   Als je ‘kech’ zegt krijg je een lading bagger over je heen.

  3. Roughwood

   Jan heeft tenminste nog enig niveau. Iets waarop ik u, gezien uw inhoudsloze losse deugflodders welke alhier tot op heden online zijn geslingerd, nog nooit heb kunnen betrappen! Vuilnisman, mag deze zak ook mee?

   1. Bosche draak

    Monty, fortiori of watcher?
    De vuilniswagen gaat het nog druk krijgen…

 3. Agios

  De staat en met name de uitvoerders en controleurs van de wetten doen hun werk niet meer. Ze verzuipen in de regeltjes en zijn het spoor volledig bijster. Wat is het gevolg hiervan? Als de mensen het idee krijgen dat er geen recht meer gesproken wordt, dan is het recht in eigen handen te nemen heel snel genomen. Vooral als je weet dat je dat bijna straffeloos kunt doen. De dader van de verkrachting en moord van je dochter voor eeuwig de andere kant van het gazon laten zien, wordt dan namelijk ook met een foei-gesprekje afgedaan. En dan zijn er dus ook nog verzachtende omstandigheden. Ja toch?

 4. NoDoubt

  Het poldermodel is kapotgemaakt door toedoen van mensen die onze cultuur geen warm hart toedragen maar misbruiken. Een burgemeester zei eens bij de komst van een asielzoekerscentrum en een burger zei dat zijn dochter lastiggevallen werd dat die dochter maar minder schaars gekleed over straat moest gaan en niet ´s avonds laat. Dat was de oplossing. Het politieapparaat is uitgewoond door Rutte. Bonnetjes zijn zoek. De top knikt ja en amen, maar de schiet´incidenten´zijn inmiddels aan de lopende band. De maatschappij is onbeheersbaar. Nederland wordt één groot Chicago. Pas als we uit de EU stappen, kunnen we orde op zaken stellen en weer een normaal pensioen. Zolang dat niet gebeurt worden wij een 3e wereldland.

 5. Jumping

  Inderdaad Jan Roos.

  Dít Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Bilderberg

   Ik dacht Joop den Uyl (Sinterklaas).

 6. Bes Tolen

  Bilderberg. Degene, die Den Uijl Sinterklaas noemde, heeft er wat later als minister zelf niet veel van gebakken. Dat kabinet gaf nog veel meer uit. Wellicht was degene, die zinspeelde op Sinterklaas, zijn invloed in het kabinet veel te gering. Dat kan nog als excuus gelden en dan minder als brevet van onvermogen maar dan had hij zich niet zo moeten verleiden tot de vele geamuseerde diners met Van Agt.

 7. Volki Ruski

  Ik ben het weer eens met Jan Roos!

 8. Bes Tolen

  Het probleem van verkrachtingen door vreemdelingen is eigenlijk een onderwerp van het probleem van ongewenste beïnvloeding van autoriteiten door groepen snoeiharde waarnemers belangenbehartigers vertegenwoordigers van alles wat hier vreemdeling is. Hier behoren ook de kerken toe. Bron van ellende.
  Van sommige misdaden hoor je niets maar soms vind je wat terug. Bijvoorbeeld in een bepaald jaarstuk van de plaatselijke overheid dat er drie moorden zijn geweest in dat bepaalde jaar. Dan is het de vraag wie de betrokkenen waren. Zo weet ik dat in één geval eerst werd gezegd dat een man aan zelfmoord was overleden. Niet zo maar een opmerking van de autoriteiten. Vervolgens was, dus veel later, sprake van hartverlamming maar gezien wat er bij de man in de winkel kwam, vond ik het hele geval al dadelijk verdacht. Zo ben ik nou. Ik denk dat dit geval één van de moorden kan zijn. Juist omdat eerst gesproken werd van zelfmoord en het volk wat geregeld naar die winkel werd gestuurd.

 9. Michael M

  Soms zou je willen weten welke mensen dat zijn die met zulke idiote regelingen komen over foeigedrag. En als degene dat dit verzint nu zelf verkracht zou worden of je kinderen of familie en naaste familie? Ga je dan nog lullen over foeigedrag? Dan ben je toch niet goed snik? Of wel.

 10. ikweetwatikwil

  Wie mijn kinderen verkracht en of vermoord, Kan op iets ergs rekenen. Die komt net als Jan zegt in een legpuzzel thuis. Daar heb ik een gevangenis straf voor over. Maar dat zal meevallen . De verkrachter krijgt ook niks.

 11. Politiek Profeet

  De staat roept om anarchie..
  De staat is niet meer in staat(!) om de bevolking te beschermen…is een grondwettelijk gegeven…
  Deze staat bestaat uit louter leugenaars, ratten, dieven en moordenaars…
  Anarchie loert zodra de vlam in de pan slaat vanwege het uitblijven van recht en orde door de staat.
  Verkrachters die een foeitje krijgen…en een kind,gezin,familie,sociaal leven naar de klo.ten.
  De gedachte alleen al roept anarchie op…

 12. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik ben het daar niet mee eens. FOEI is een goede manier om duidelijk te maken dat het gedrag van een ander niet deugt

 13. Heras

  Jan Roos, je volkomen gelijk. Het strafrecht is hier in nederland om te huilen. Aangiftes worden versnipperd of gebagatelliseerd, gewoon omdat de overheid geen empathische gevoelens heeft; totdat het hun eigen leefwereld raakt.
  Ik hoop van harte dat wij over twee jaar een regering krijgen met meer gevoel, visie en gebaseerd op rechtvaardigheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.