De leugenfabriek: ‘Vergrijzing veel minder groot probleem’ dan ons jaren werd verteld

Hier word je toch kotsmisselijk van? Eerst bleek klimaatverandering nogal mee te vallen, en nu dit.

Jarenlang hebben we niet alleen te horen gekregen dat ‘klimaatverandering’ zogenaamd een enorm probleem zou zijn, maar de vergrijzing ook. Oh ja, Nederland werd ouder en ouder. Dat zou enórme problemen veroorzaken. De pensioenen konden niet betaald worden. Jongere generaties zouden zich helemaal kapot moeten werken om de welvaartsstaat in stand te houden voor senioren. Etc. Enzo.

Nou, dat blijkt dus nogal mee te vallen — inderdaad, net als dat klimaatverhaal. Het Algemeen Dagblad legt uit:

De vergrijzing in Nederland is een veel minder groot probleem dan wordt gedacht. Zelfs op de top van de vergrijzing is het aantal mensen dat geen geld meer verdient en afhankelijk is van anderen nog minder groot dan vroeger. Dat stelt hoogleraar Theo Engelen, voormalig rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen, die momenteel historisch onderzoek doet naar de ontwikkeling van de bevolking.

Volgens deze hoogleraar is de vergrijzing “absoluut niet zo erg als wordt voorgedaan. Het probleem van de vergrijzing is dat er mensen onderhouden moeten worden. Maar je moet niet vergeten: er is ook een groep jongeren, kinderen die onderhouden moet worden. Dus je moet kijken naar 65-plus én 18- of 20-min. Als je dan kijkt naar het percentage mensen dat je kunt rekenen tot de afhankelijke bevolking, dan was dat in 1965 veel hoger dan nu. Omdat er toen veel meer kinderen waren.”

Natuurlijk zal een criticus daar tegen in brengen dat kinderen goedkoper zijn dan ouderen. Nou, da’s niet waar, aldus Engelen. “Kinderen hebben als ze ter wereld komen helemaal niks. Maar de gemiddelde oudere die nu met pensioen gaat heeft gespaard via een pensioensysteem of door zijn of haar huis af te betalen.” De kans is daarom groot dat de grootste kosten gemaakt worden in het laatste levensjaar (als iemand dus op sterven na dood en hartstikke ziek is), niet daarvoor.

Je wordt hier toch doodmoe van? Is er dan ook maar één controverse, één zogenaamd systematisch probleem, waar we ons wél écht zorgen over moeten maken? Of is het allemaal één grote hoax?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

88 reacties

 1. Stanly2000

  Of is het allemaal één grote hoax? Duidelijk, dat is één grote hoax!

 2. Garland S. tucker

  fijn Om te horen dat ouderen zo’n economische bijdrage leveren…tot vorige week mekkerde dom rechts nog dat ouderen tot hun enkels in de pis stonden, nu verdienen ze miljarden voor ons.

  Wat zal het volgende week zijn?

  1. Siemien

   Gerland rukker is zo’n type die onze ouderen schandalig behandeld.

   1. Julian

    hoezo. In het stuk staat dat het goed gaat met de ouderen…Val het stuk aan niet Gerland…

    1. Siemien

     Nee Julian, als je goed naar rukkers stukje kijkt dan proef je niet dat hij zegt dat het goed gaat met de ouderen, er zit sarcasme en cynisme in, het gaat over de leugen dat vergrijzing in Nederland een zeer groot probleem zou zijn, ik heb altijd gezegd wat ik hierboven ook heb gezegd, het is een leugen, sterker nog, de jonge generatie is zo verschrikkelijk egoïstisch en te beroerd om mee te betalen aan de pensioenpot die deze ouderen hebben volgepompt.

 3. Korporaal Monty

  “Jarenlang hebben we niet alleen te horen gekregen dat ‘klimaatverandering’ zogenaamd een enorm probleem zou zijn, maar de vergrijzing ook”

  Hierbij DDS weten we natuurlijk allemaal wat het echte probleem is in Nederland.

  De rest zijn alleen bliksemafleiders toch?

  1. Siemien

   Tuurlijk maar dat weet elk gezond denkend mens, leugenclown Rutte is hier de aanstichter saampjes met zijn volgers

 4. Siemien

  Natuurlijk is er geen vergrijzing, dit is een verzonnen dingetje om de leugen van pensioenkortingen te rechtvaardigen zodat de jonge generatie, met hun grote bekken, ouderen denken te kunnen afzeiken door te stellen dat zij voor ouderen betalen.
  Ouderen die hun hele leven betaald hebben voor hun pensioen, waar de jonge generaties met hun grote bekken nagenoeg nog niets bijgedragen hebben.
  Het is een schande hoe dit land met haar ouderen omgaat, daarnaast zijn smeerlappen als Dragi mede verantwoordelijk voor de pensioen problemen door de lage rente.

  1. Lampje

   U slaat de spijker op de kop.

  2. Shadow1100

   Ik kreeg 50 jaar geleden dat ik een pensioen zou krijgen gebaseerd op het laatst genoten salaris. NEE dus het is gebaseerd op het middelloon.
   Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden. Nee al 10 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs gekort.
   Al die jaren is iedere week meer dan 1 dag van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen. Dus gewoon achtergesteld salaris, geen uitkering.
   Als onze (R)overheid de 25.000.000.000,00 die zei uit de ABP-pot geroofd heeft terugbetaalt zijn er geen tekorten meer.

 5. Peter Oudshoorn

  Daarmee valt ook een bodem weg onder de ‘noodzakelijk’ geachte massa-immigratie: die was immers onder meer nodig om de AOW en uitkeringen voor ouderen te verdienen.

  Het tegendeel bleek waar.

  Opnieuw een bewijs dat de overheid nooit te vertrouwen is. Inderdaad, ook niet met het voorgespiegelde klimaat-armageddon.

  1. Piet51

   @Peter Oudshoorn
   In de cijfers die Engelen gebruikt zit de aanname, dat het immigratiesaldo ongeveer blijft zoals het is, maar het emigratiecijfer met 25% groeit. In de praktijk betekent dit, dat de mensen die geen status krijgen, ook inderdaad worden teruggestuurd. Iets wat het kabinet al lang wil.

   1. Peter Oudshoorn

    De achtereenvolgende kabinetten wilden ook de islam binnenhalen. En dat is ze gelukt. Er zijn ruim 2.172.000 allochtonen met een nietwesterse achtergrond.

    Waren ze maar weggebleven. Dan had iedereen wat meer ruimte gehad, was er niet zo’n nijpend woningtekort (en krankzinnige koopprijzen) geweest en hadden we geen islamgerelateerde (bontkraagjes) criminaliteit gehad.

    Per slot was die import dus nauwelijks nodig geweest om de ‘vergrijzing’ af te wentelen.

    1. Piet51

     @Peter Oudshoorn
     Je gooit alles bij elkaar voor je conclusies trekt. Maar als je de cijfers en de conclusies van Engelen serieus bekijkt zul je zien, dat die instroom nodig was om het niet-afhankelijke deel van de Nederlandse bevolking op peil te houden. En dat verandert in de toekomst niet zo veel. We hebben groei van de Nederlandse bevolking nodig en die komt niet van de autochtone geboortecijfers. Engelen heeft gelijk, maar hij suggereert dat het allemaal min of meer vanzelf goedkomt. Maar in werkelijkheid moet het land zorgvuldig naar die demografische ontwikkeling gestuurd worden en dat gaat niet vanzelf.

     1. Peter Oudshoorn

      Piet51, de economie van de onbeperkte groei is precies datgene wat ons de das om doet. Er zou ook een groei van consolidatie kunnen bestaan, waarbij welzijn geplaatst wordt boven (materiele) welvaart.

      Het adagium ‘de economie MOET groeien’ heeft de hele wereld alleen maar ellende gebracht. Vrijwel alle luchtvervuiling, bodemvervuiling, grondstoffenuitputting, overbevolking en plastic-soep-oceanen zijn daartoe te herleiden.

      En dus ook jouw voorgeprogrammeerde overheidsmening over ‘noodzakelijke’ instroom en geboorten.

      Dat de huidige, heersende groei-gedachte in de economie onherroepelijk op termijn tot de ondergang leidt, kan een kind begrijpen. Er bestaat geen eeuwige groei, dat is een idee-fixe.

     2. Piet51

      @Peter Oudshoorn
      Je legt me voortdurend niet gedane uitspraken in de mond. Dat begint me te irriteren. Niet omdat je dat doet, maar wel omdat ik het wil corrigeren en me dat zo teveel tijd kost.

      Nog een keer dan. Ik ben het 100% eens met je opmerkingen over onbeperkte groei. Ik heb daarom ook geen uitspraken gedaan in de vorm van een “voorgeprogrammeerde overheidsmening over ‘noodzakelijke’ instroom en geboorten”. Als mijn tekst die indruk wekt, excuus. Het CBS gaat in de demografische cijfers, die prof. Engelen gebruikt om te laten zien dat de vergrijzing mee zal vallen, wel uit van overheidscijfers over groei, o.m. van geboorten en migratie. Ik citeer slechts, maar wordt als boodschapper op de vingers getikt.

     3. meneer cactus

      pietje pietje toch , hoe krijg je zo veel onzinnige bijkomstigheden bij elkaar ?

      We moeten zorgvuldig naar de migratie grafische ontwikkeling kijken en dat gaat geheel vanzelf. Onzinnige terminologie gebruiken kunnen we allemaal pietje

      bijna 17.000.000 mensen op 33.000 km2 , enkel krankzinnigen keuren deze aantallen goed en roeptoeteren gewoon doorgaan met binnen halen

    2. Mar

     Peter Oudshoorn:

     Niet westerse allochtonen zijn niet per definitie moslim.

     Surinamers, Antillianen, Chinezen, Israëliërs, Zuid-Amerikanen en ga nog maar even door zijn allen niet-westers.

     1. Peter Oudshoorn

      Mar, van mij hadden die ook niet binnen hoeven komen. Nederland is overvol, er is geen woning te krijgen en de koopprijzen zijn absurd.

      Belgie is in dezelfde periode qua inwonertal veel minder hard gegroeid dan Nederland. De Nederlandse overheid heeft verkeerde keuzes gemaakt.

 6. santiago

  Jarenlang heeft de verrotte bea elite minerva club kinderen tegen hun ouders en grootouders opgezet. Familieruzies veroorzaakt door leugens en bedrog. We begonnen ons als ouders al haast te schamen. Nou ik niet. Die verrotte minerva kliek moet zich schamen.

  1. santiago

   Eerst die monarchie afschaffen en onze democratie terug. De bezem door de totaal verrotte overheid.

   1. Korporaal Monty

    Onder een democratie gaat natuurlijk alles veel beter en is de bevolking echt eensgezind.

    Amerika is daar natuurlijk een goed voorbeeld van.

    1. santiago

     Appels met peren. Heeel dom weer monty.

     1. Korporaal Monty

      Hoezo? Is Amerika geen democratie?

      Trump is toch democratisch gekozen door het volk en alle Amerikanen zijn hier gelukkig mee.

      Of bijvoorbeeld Duitsland en Fankrijk ook democratische landen waar de bevolking als een blok achter de president staan.

    2. Siemien

     Nederland is geen democratie, demo (volk) cratie (heerst) Nederland is een particratie.

     1. Dik

      Klopt.

     2. Korporaal Monty

      En?
      Dat in niet wat santiago bedoeld.

     3. Siemien

      Nee maar ik zeg het even voordat iedereen echt denkt dat Nederland een democratie is, dat is Nederland dus niet.

     4. Sans Rancune

      Neen, nee. U zit scheef. Nederland is een representatieve democratie. U kiest uw eigen representant en als die er een klucht van maakt moet u niet zeuren.

     5. Siemien

      Nee sans drancune, 1 x in de 4 jaar een vakje rood maken om vervolgens on de maling genomen te worden door partijen die andere partijen uitsluiten, 1,4 miljoen PVV stemmers werden zo aan de kant gezet hoezo democratie, nee hoor, Nederland is een particratie en Baudet benoemt dit kartel ook

     6. Korporaal Monty

      @Siemien
      “Nee sans drancune”

      Wat maakt het uit hoe het heet santiago wil van het koningshuis af en een democratie.

      Misschien net als in Amerika Frankrijk of Duitsland.

      Daar is iedereen wel tevreden hoe het land bestuurd wordt.

     7. santiago

      Monty. Je kletst weer eens uit je nek. Ik wil van de monarchie af, dat koningshuis of hoe ze ook mogen heten, mag van mij best blijven, als ze zich maar nergens mee bemoeien. Gewoon lekker op vakantie gaan en Koninginnedag vieren, meer niet.

  2. santiago

   En als zo’n klimaatmongeaul tegen mij begint kan ie er een paar vol op zijn domme, schijnheilige muil krijgen. Ziek volk.

 7. C.A.Barstow

  Dit hele leugenverhaal is natuurlijk de wereld in geholpen,
  om met onze pensioenen te kunnen rotzooien, u ervaart of gaat allemaal de gevolgen ervaren van deze Haagse misleiding en leugenachtigheid.
  Onze huidige overheid is zo onbetrouwbaar als het maar zijn kan,
  en een onbetrouwbare en door links verpeste en vergiftigde overheid is de ondergang van een land.
  Iedereen die zijn oren en ogen open heeft ziet dat wij al een eindje naar die ondergang op weg zijn.

  Het hele vervloekt smerige plan is om ons land aan de rand van de afgrond te brengen om daarna de zogenaamd reddende hand vanuit Brussel te grijpen.
  Dag Nederland, dag soevereiniteit.

  1. santiago

   Massaal PVV stemmen en zo snel mogelijk een Nexit, voor het te laat is.

   1. Siemien

    Nexit is het beste dat Nederland kan overkomen

 8. Jumping

  Deze (criminele) politieke partijen, hebben mijn bedrijfspensioen aan Brussel geschonken.
  VVD. PVDA. D66 en GL.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Korporaal Monty

   “Deze (criminele) politieke partijen, hebben mijn bedrijfspensioen aan Brussel geschonken.”

   En nu kan je dit keiverrotte Nederland niet meer ontvluchten?
   Neem voorbeeld aan die gelukzoekers, die komen hier ook met niks.
   Of durf jij niet huis en haard achter je te laten op zoek naar een beter bestaan.

   Iedere dag mijn land afzeiken is toch een stuk makkelijker hè.

   1. Siemien

    Hij zeikt niet Nederland af, hij zeikt diegene af die ons land zo naar de gallemiezen hebben geholpen, probleem van tegenwoordig is dat vele zogenaamde nederlandertjes voorkeur geven aan dit soort bestuurders

    1. Korporaal Monty

     “Hij zeikt niet Nederland af,”

     Dan mag hij dat wel iets duidelijker formuleren.

     “Nederland is een keiverrot land geworden.”

     Maar hier is geen woord Spaans bij.

     1. Siemien

      Ik begrijp je wel hoor, jumpi geeft ook aan dat het zo geworden is, zegt mij meer iets over dat “het volk” bestuurders heeft gekozen die voor elkaar hebben gekregen, kom op, zeg nou zelf, ons land gaat er niet echt op vooruit

     2. Sprookjesfiguur

      KM… Koninklijke Marine… De koning… 😉
      Jij gaat, waar de klaploper voor staat…

      Dus. Maar Monty vertel mij eens waar ik heen kan gaan waar ze mij als vluchteling opvangen, geen moslims wonen, en een huis en uitkering geven?

     3. Korporaal Monty

      @Sprookjesfiguur
      Ga naar Amerika en zeg dat je politiek vluchteling bent.
      Ze zullen je begrijpen en met open armen ontvangen en alle begrip tonen.

      Want Nederland is per slot van rekening een keiverrotte land en ook nog eens zeer gevaarlijk.

    2. AS210854

     Siemien, ++++++++.

   2. Siemien

    En KM hij heeft gelijk dat onze pensioenen naar Brussel zijn gegaan

    1. Piet51

     Het is gewoon niet waar dat pensioenen aan Brussel zijn geschonken. Het PEPP (pan-Europees persoonlijk pensioenproduct) houdt geen overdracht van pensioenen in. Dat is een hardnekkige hoax.
     Voor meer info, zie amweb.nl/pensioen/nieuws/2019/06/europese-raad-neemt-pepp-verordening-aan-101117472

     1. Siemien

      Oh jawel hoor Piet dag heeft Rutte wel degelijk gedaan, sterker nog, de pensioenen zijn gekoppeld aan Europese rente

     2. Piet51

      @Siemien
      Dat het ECB grote invloed heeft op onze pensioenen is waar. Dat geldt ook voor andere financiële producten. Maar dat heeft niets te maken met overdracht van onze pensioenen aan de EU of het ECB. De EU kan daar niet over beschikken. En precies dat wordt door veel mensen gesuggereerd. Het is gewoon niet waar!

    2. Piet51

     Een boeiende van de hooggeleerde heer Engelen, historicus. Maar er wordt vergeten er wat andere info bij te voegen. En doie toe te voegen info maakt de uitspraken van de heer Engelen eigenlijk weer non-news.

     Als je demografische cijfers van het CBS kijkt, heeft de heer Engelen gelijk, als hij stelt dat volgens CBS-cijfers het evenwicht tussen werkenden en niet-werkenden de komende jaren weer hersteld wordt. Maar het CBS gaat daarbij wel uit van een bevolkingsgroei van bijna 1,5 miljoen inclusief groei a.g.v. migratie. Dus die positieve opmerkingen over de mogelijkheid om zonder extra maatregelen de welvaartsstaat overeind te houden zijn alleen terecht als het migratiesaldo op een bepaald niveau blijft. Het CBS gaat daarbij uit van een immigratiecijfer van rond het huidige cijfer en een emigratiecijfer dat fors stijgt. Beide cijfers betreffen immigranten en emigranten uit alle landen, inclusief de EU en terugkerende/vertrekkende Nederlanders. M.a.w. als we de huidige instroom van migranten handhaven, maar meer mensen terugsturen kunnen we het welvaartsniveau op peil houden. Beide blijken een helse klus te zijn, maar niet onmogelijk.

     Daarnaast stelt hij dat het zeker gaat lukken “als de pensioengerechtigde leeftijd wat wordt opgeschoven”. Kortom, het kan allemaal, maar we moeten wel aan de bak en dat is eigenlijk niets anders dan het kabinet en vorige kabinetten voortdurend proberen en uitdragen. Niet zo heel erg opzienbarend nieuws van prof. Engelen dus eigenlijk, non-news.

     En verder nog dit. Welke klimaatpaniek is onlangs ontzenuwd? Ik heb blijkbaar wat gemist.

     1. Piet51

      Het vorige bericht had niet als reactie op een bijdrage gepubliceerd worden, excuus.
      Maar ik voeg nog wat toe aan het relaas van prof. Engelen. Hij gaat er ook vanuit, dat al die nieuwe autochtone en allochtone Nederlanders allemaal aan het werk komen en blijven om de lasten van ouderen en kinderen te dragen. Ook dit is niet onmogelijk, maar vraagt veel aandacht en geld.

     2. Stanly2000

      We hebben geen hoogleraren en professoren meer nodig.
      Wij hebben Piet51.

     3. Piet51

      @Stanly2000
      Inderdaad!

    3. Sans Rancune

     Ook dit is een onwaarheid. Mijn pensioenfonds is een stichting, daar komt geen overheid aan met zijn vingers. Zo zijn er meer. Vroeger nog eens premie vrij.
     62 jaar klaar plus AOW compensatie tot 65. Best tevreden. Geen Brusselse Kermis.

   3. santiago

    Monty. Het feit is, dat jij niet in de gaten hebt wat er aan de hand is. Als ik jou was zou ik gewoon een poosje mijn domme grote mond houden.

   4. Piet51

    Bovendien is het gewoon niet waar dat pensioenen aan Brussel zijn geschonken. Het PEPP (pan-Europees persoonlijk pensioenproduct) houdt geen overdracht van pensioenen in. Dat is een hardnekkige hoax.

  2. Watcher

   Mede reaguurders, graag een actie opstarten voor Jumping.
   Deze meneer krijgt geen bedrijfspensioen meer.

   1. Lao Tse

    Een keiverotte situatie voor de arme man.

    1. Dik

     De aandoenlijke heeft weer een digitaal plasje gedaan.

  3. goedisfout

   Het toezicht op bedrijfspensioenen heeft de valse Jetta Moestuin naar EU geheveld, Marx R en consorte hebben dat goedgevonden. Moestuin is na deze minne streek beloont met een vorstelijk baantje van commissaris van de Koning in de provincie Drenthe. Arm Drenthe dat is opgescheept met dit loeder.

  4. C.A.Barstow

   @Jumping :

   +1

 9. Aaldering

  Hier fietsen wij nog van dorp tot dorp. Werken in de tuin, oogsten, voeren de kippen. Ouderdom is wat je zelf ervan maakt. In het westen is het sport om te klagen over bijzaken en anderen de schuld te geven. Dan maak je jezelf oud. Je moet niet zeuren dan word je niet oud, zeggen ze hier.
  ( ie mut niet zo zeur’n dan word ie niet old )..

  1. Piet51

   Achterhoek?

   1. Garland S. tucker

    In de Achterhoek wonen amper dom rechtse tokkies

    1. Bosche draak

     Garfield de rukker is de enige die zich als dom mensje neerzet, wellicht dat het peutertje wat beter z’n best moet doen om fatsoenlijk mee te praten?

  2. Aaldering

   Yep !

 10. Janna47

  Dit is voor mij geen nieuws. Dat heb ik altijd al geroepen.
  Deze leugen is bedacht om de jongeren tegen de ouderen op te zetten en als je zo eens om je heen hoort, dan is dat aardig gelukt. Stelletje leugenaars daar in Den Haag.

 11. Vit

  Er is gewoon heel veel geld (30.000 euro persoon) nodig om ongevraagd gespuis in leven te houden, dat moet ergens vandaan komen.

  Klein voorbeeldje, een bewoners parkeervergunning is bijna verdubbeld hiero in Den Haag.

 12. Ben-NIET-Groen-L

  Ik dacht al…het zal toch niet aan mij liggen 🙂

 13. Jack Flash

  Deze overheid liegt vrijwel over alles.Precies zoals het ze uikomt.17 miljoen inwoners?Laat me niet lachen.Inderdaad Keiverrot land.Je kunt het maar niet vaak genoeg zeggen.

  1. Lao Tse

   Heeft Jack Flash al kans gezien de hel van Nederland te verlaten?

   🙂

   1. Dik

    En de aandoenlijk heeft weer een digitaal plasje gedaan.

 14. meneer cactus

  De linkse leugen fabriek draait op volle toeren. We moeten immers doodsbang blijven voor de toekomst om de torenhoge belastingen te rechtvaardigen die geheven worden met oneigenlijke argumenten om de rubberbootjes politiek te bekostigen

 15. Lex

  Nee we hebben er honderdduizenden nieuwe inwoners “gelukzoekers” bijgekregen waarvan het grootste deel nooit meer weg gaat.

  Deze groep meegerekend komen ze zeker tot deze conclusie.

  Velen van deze zogenaamde nieuwe Nederlanders hebben nog nooit gewerkt en zullen ook nooit werken ook en zullen waarschijnlijk tot hun dood onderhouden worden.

  En de werkende Nederlanders maar belasting betalen.

 16. Bes Tolen

  De vergrijzing is nooit een probleem geweest. Dat het als probleem sinds jaar en dag wordt gepresenteerd, komt door de vele organisaties, die de massa immigratie verdedig(d)en. Daartoe behoorde al vroeg de FNV van Kok, die daardoor een enorme uitval van ouderen creëerde waardoor velen in interessante banen, die nog lang niet op het toppunt van hun beroepsmatig kunnen, de bekwaamheid, zaten, al vroegtijdig werden uitgeschakeld. Of vroegtijdig werkeloos werden gemaakt (vervroegde uittreding) of moedwillig op een zij spoor werden gezet. Het tijdperk van de jeugd, die alles kon, zogenaamd dus, was aangebroken. De waardering voor ouderen daalde in het land en dat is nu nog steeds op een historisch laagtepunt. De behandeling is overeenkomstig. ”Ze hebben maar weinig jaren meer te gaan want ze zijn nu al achtendertig”, ”Ze gaan toch niet meer weg dus hoef je met hen weinig of geen rekening te houden”, ”Het afbraakrisico is groot en dat begint al bij veertig” (de vakbonden), ”Wat heeft een vijftigjarige voor conditie? Niks toch zeker. Ze zijn te oud”. ”Vervangen want de jongeren raken ondertussen jaren werkloos!” (Echt Kok), ”Ze leren die nieuwe technieken toch niet meer op die leeftijd dus geven we ze ook geen opleiding en ook geen computer”, ”We geven ouderen geen promotie meer want die tijd is voorbij. We krijgen steeds meer vrouwen en allochtonen. Die moeten promotie”.
  Dit zijn opvattingen, die bij de rijksoverheid de ronde deden en vaak daar waar het om kennisinstituten ging. Het verlies aan kennis en ervaring werd daarmee veruit de grootste in de Nederlandse geschiedenis. De frustraties van personeel ook. Afbraak van organisaties. Ook ouderen zochten en kregen tot verrassing van de bazen toch nog wel een nieuwe baan of schiepen die zelf. Juist zij met veel bijzondere kennis en ervaring.

  1. meneer cactus

   +++++++++++++

 17. Bes Tolen

  De links fascist Piet begrijpt niet dat in alle jaren van immigratie de immigranten er flink geld bij gekost hebben. Tegenwoordig tegen de honderd miljard euro per jaar. Het leven is met de binnenkomst van immigranten alleen maar beroerd geworden Zoveel dat de toekomst van het land geen zin meer heeft en dat je alleen nog aan jezelf en je eigen mensen kunt denken. Nood gedwongen. Ik haat trouwens mensen als Piet en zie ze als groep verraders, charlatans en profiteurs, die anderen het leven verpesten.

  1. Piet51

   @bes tolen
   € 100.000.000.000, elk jaar weer, alleen al in Nederland?

   1. meneer cactus

    jij hebt vast het kostenlijstje in je bezit van binnenkomst tot overlijden van die kanspareltjes. Tel je dan ook even de meute mee die we via diverse generale pardonnetjes gelegaliseerd hebben ?

    Een ander zijn cijfers in twijfel trekken om vervolgens te zwijgen is zo ontzettend 1970 pietje. Dat doen we niet meer. We komen dan met een tegen begroting pietje over uitkeringen , uitbetaling toeslagen , zorgkosten , onderdak kosten , kosten COA , kosten procedures , kosten onttrekking sociale huurwoningen , gezinshereniging , bijstand door allerlei organisaties en het aller belangrijkste de irritaties in de maatschappij door de slachtofferrol die men dagelijks claimt en die niet in geld uit te drukken is.

    Ik zeg minder minder minder , eigenlijk zeg ik 0 pietje. We betalen immers heel veel geld voor opvang in de regio. Die post mag je ook nog meenemen in bovenstaand sommetje pietje en of je dan op 12 , 11 , 10 of 9 nullen uitkomt is ondergeschikt aan de druk op de begroting van Nederland. De asielindustrie is een dure hobby pietje

    Nou kom maar met je totale pakket cijfertjes pietje. Ben zo benieuwd

    1. Piet51

     Sommige discussies kunnen niet met argumenten gevoerd worden. Dit is er één van. Daar blijkt zo’n gebrek aan fundamentele kennis uit, dat ik er niet aan begin. Behalve één enkele opmerking: € 100.000.000.000 per jaar is EENDERDE van de rijksbegroting en dat bedrag zouden we jaarlijks uitgeven aan immigranten??? Ik had je voor intelligenter versleten.

     1. Piet51

      Ik mag blijkbaar de conclusie trekken, dat die € 100.000.000.000 ietwat overdreven waren.

     2. meneer cactus

      pietje , waar is gespecificeerde rekening ? pietje kan tevens niet lezen ook.

      quote Die post mag je ook nog meenemen in bovenstaand sommetje pietje en of je dan op 12 , 11 , 10 of 9 nullen uitkomt is ondergeschikt aan de druk op de begroting van Nederland. end

      ik had je slimmer verwacht pietje

     3. Piet51

      @meneer cactus
      Ik hoor graag wat ik verkeerd gelezen heb. Ik las: “Tegenwoordig tegen de honderd miljard euro per jaar.” Dit ging over de immigranten die volgens Bes Tolen “in alle jaren van immigratie er flink geld bij gekost hebben. Tegenwoordig tegen de honderd miljard euro per jaar”. Hij onderscheidt overigens geen soorten immigranten. Hij bedoelt waarschijnlijk vluchtelingen/asielzoekers, maar dat is maar een klein deel (plm. 30%) van het totaal. Die andere migranten leveren meestal (veel) geld op.

      Ik heb die cijfers natuurlijk, maar er zijn verschillende visies. Om discussie te vermijden geef ik je geen details en ook niet mijn mening. Die kosten van asielzoekers/vluchtelingen worden geraamd op een bedrag dat varieert tussen plm. 7 miljard en 14 miljard. Maar dat zijn dan wel bedragen per jaar!!! Bovendien worden de baten volledig genegeerd. Wilders heeft Nyfer onderzoek laten doen in 2010. Daar kwam toen 7,2 miljard per jaar uit, maar dat was 2010.

    2. Bolkestein

     Die cijfers krijg je niet, want Malle Pietje gaat natuurlijk geen cijfers aanleveren die aantonen dat de immigratie ons meer kost dan opbrengt, nog los van alle andere maatschappelijke ellende die we er dagelijks van ondervinden. Aan gedwongen solidariteitsovervraging oftewel massaal niet-inpasbare immigranten toelaten kleeft helaas een heel naar plaatje van cumulerende maatschappelijke meerkosten.

     1. Piet51

      @Bolkestein
      Natuurlijk geef ik cijfers, maar ik ga ze niet voor cactus opzoeken. En dat migratie soms geld kost is duidelijk, maar vind ik geen enkel probleem. AOW-ers kosten mij ook geld, geen probleem, rokers kosten mij geld, ook geen probleem en zo kan ik doorgaan. Het ging hier om jaarlijks € 100.000.000.000 wat de kosten van migratie zouden zijn. Dat is te gek voor woorden en meteen al als nep-nieuws te kwalificeren. Maar cactus verdedigt die idiote getallen. Hier houdt men zich vaker graag aan dergelijke onzin vast, om bepaalde standpunten te onderbouwen. Zinloos! Cactus meldt zich ook al niet meer, zoals veel vaker bij gedachtewisselingen als deze. Enkele denigrerende opmerkingen en hij laat het er verder bij zitten, vast met een goed argument, maar dat zullen we nooit horen.

 18. Bolkestein

  Vergrijzing is het probleem niet, want de Nederlandse gepensioneerden van nu hebben doorgaans middels belastingen en premies hun AOW en pensioenen betaald en meer dan betaald. Immigratie van niet inpasbaren is het probleem. Dat kost ons alleen maar geld en brengt ons alleen maar ellende. Daarvan zullen we ook nog tientallen jaren tot aan hun pensionering hun uitkeringsafhankelijkheid van moeten gaan betalen. En hoe dom moet je zijn te denken dat vergrijzing met immigratie kan worden opgelost, want je creëert daarmee een geïmporteerde extra grijze golf op langere termijn. Vergrijzing van de samenleving is het probleem niet. De verkleuring van onze samenleving wel.

 19. Bes Tolen

  Het bedrag, is genoemd als uitkomst van een berekening dat dit voorjaar maar heel even (ongewenst?) in de publiciteit kwam..
  Opbrengsten minus kosten zijn voor Nederland alle jaren negatief geweest en dat zijn oudere officiële berekeningen. Zelfs in de tijd toen de immigratie gerekend de omvang van nu een bescheiden aanvang nam.
  Nu geen Haags cijfer overigens maar een Amsterdams.
  De productiviteit van mensen ligt veel verder uiteen dan velen denken. Hoogwaardige arbeid is bij uitnemendheid de categorie, die het land welvaart geeft. Die kracht kan in Nederland nog heel wat beter aangewend worden. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst met haar falend personeelsbeleid sinds hoe lang? Veertig of vijftig jaar?
  De laatste twintig jaar hebben we drie miljoen mensen meer in Nederland en dat zou best eens voor het grootste deel het migratie overschot van die jaren kunnen zijn.
  Waar ook niet bij wordt stil gestaan, is dat niet de landbouw en nog minder de weidegebieden daaronder de belangrijkste oorzaak zijn van de milieu problematiek maar de groei van de bevolking, in het bijzonder de steden.
  Of moet er steeds worden gezwegen? Ja, dus naar ik meen. Sinds jaar en dag. Fout.

  1. Piet51

   @Bes Tolen
   Duidelijk! Zou je de bron van die info over die kosten kunnen geven. Ik ben echt geïnteresseerd, want dit bedrag overschrijdt zo enorm (ongeveer een factor 10) eerdere schattingen, dat ik zeer verbaasd ben.

 20. Drollevanger

  Wij hebben na mijn pensionering het oudste kleinkind drie jaar opgevangen vanaf zijn geboorte . Daarna volgden de andere kleinkinderen.
  Een schoondochter en haar kinderen zijn een jaar in de kost geweest in verband met ziekte. Ook daarna verblijven kleinkinderen vaak bij ons thuis als hun ouders verhinderd zijn door werkzaamheden.
  Dank zij onze oppas hebben onze kinderen eigen huizen en een redelijk goed inkomen.
  Wij voelen ons absoluut niet overbodig, en we veroorzaken ook geen extra druk op de samenleving.
  Daarnaast werd ons in ons werkzame leven verplicht om te betalen aan de pensioenpot.
  Dat geld souperen we nu op.
  Er zit nu 1600 miljard euro, ook van mij, in de pensioenpot. Laat mij eerst dat eigen geld eens uitdelen zoals ik dat wil. Mogen wij dat misschien zelf uitmaken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.